2013. február 1. péntek

febr. 1
6:36
Ütközés előtt a vörös szuperóriás (168 Óra Online)
A Herschel infravörös űrteleszkóp új felvételén több, közel koncentrikus ív tűnik fel a legközelebbi vörös szuperóriás körül. A Betelgeuse a porpajzsaival körülbelül 5-10 ezer év múlva ütközhet egy útjában álló egyenes porfallal.
febr. 1
18:09
Veszélyben a fiatalok (168 Óra Online)
A hamburger és a sültkrumpli rendszeres fogyasztása nem csak hizlalja a gyerekeket és a serdülőket, hanem beteggé is teheti őket. Az Ulmi Egyetem kutatói szerint bizonyos élelmiszerek elősegítik az asztma, a szénanátha és más allergiás betegségek kialakulását, míg gyümölcs és zöldség fogyasztásával azok megelőzhetők. A német szakemberek világméretű programban vesznek részt, amelynek célja, hogy…
febr. 1
18:42
Veszélyben a fiatalok (168 Óra Online)
A hamburger és a sültkrumpli rendszeres fogyasztása nem csak hizlalja a gyerekeket és a serdülőket, hanem beteggé is teheti őket. Az Ulmi Egyetem kutatói szerint bizonyos élelmiszerek elősegítik az asztma, a szénanátha és más allergiás betegségek kialakulását, míg gyümölcs és zöldség fogyasztásával azok megelőzhetők. A német szakemberek világméretű programban vesznek részt, amelynek célja, hogy…

2013. február 2. szombat

febr. 2
13:54
Pálinkás: az egyetemi kultúra nem alakítható át fél év alatt (Infostart)
Pálinkás József szerint "a mai magyar egyetemi kultúra nem alakítható át fél év alatt", e kultúra megköveteli a türelmet.

2013. február 3. vasárnap

febr. 3
11:24
Aszteroida-veszély: soha nem volt még közelebb (168 Óra Online)
Fél futballpályányi aszteroida száguld el a Föld mellett február 15-én 27 ezer kilométernyire megközelítve bolygónk felszínét.

2013. február 4. hétfő

febr. 4
13:15
III. Richárd csontvázát találták meg a parkoló betonja alatt (168 Óra Online)
III. Richárd néhai angol király földi maradványait találták meg tavaly szeptemberben Leicester egyik autóparkolójának betonja alatt – közölték hétfőn a közép-angliai nagyváros egyetemének szakértői.
febr. 4
14:03
III. Richárdé a parkolóban talált csontváz (Infostart)
III. Richárd néhai angol király földi maradványait találták meg tavaly szeptemberben Leicester egyik autóparkolójának betonja alatt - közölték hétfőn a közép-angliai nagyváros egyetemének szakértői.
febr. 4
14:45
Műembert építettek brit tudósok (Adó1százalék)
Rexnek nevezték el a 180 centi magas műférfit, amely "nemzetközi adakozásból" állt össze: a világon fellelhető a legjobb mesterséges szerveket használhatták fel. Rex műlábakon és karokon kívül mesterséges szemet, szívet, tüdőt és még hibridagyat is kapott.
febr. 4
17:39
Vége: 200 diákot, 30 tanárt küldenek el a híres budapesti iskolából (168 Óra Online)
Részlegesen bezárja XII. kerületi gyakorlóiskoláját az ELTE. Az általános iskolai osztályok középtávon tovább működnek, viszont a középiskolai osztályok fenntartását nem tudják vállalni szeptembertől – erről a felsőoktatás intézmény szenátusa hétfői ülésén döntött.

2013. február 5. kedd

febr. 5
6:18
A csillagászokat is meglepték az új felfedezések (168 Óra Online)
Egy új kutatás eredményei szerit beköszönthet az ultranagy tömegű fekete lyukak korszaka, mivel az eddig vizsgált szupermasszív objektumok tömege a korábban gondoltaknál tízszer nagyobb, akár negyvenmilliárd naptömegnyi is lehet.
febr. 5
9:36
Brutális részletek derültek ki az év régészeti szenzációjáról (168 Óra Online)
Az 1400-as évek végén uralkodó III. Richárd alakját Shakespeare drámái tették hírhedtté, és a történészek között máig vitatott téma, hogy hogyan halt meg, és ha megölték, ki tette.
febr. 5
11:18
Elhunyt Ádám György professzor (Infostart)
Életének 91. évében, vasárnap elhunyt Ádám György professzor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Az Állami és Széchenyi-díjas pszichofiziológus, az MTA Biológiai Tudományok Osztályának tagja, a tudományos ismeretterjesztés egyik jeles képviselője volt - hangsúlyozza az MTA keddi közleménye.
febr. 5
11:48
A zsidómentő olasz (168 Óra Online)
A nagypapa hadbíró, a papa jogász. Ifjú hősünket megbolondítja a zsenge olasz fasizmus – Mussolini önkénteseként harcol Afrikában, majd Franco oldalán a spanyol polgárháborúban. A világháború idején kereskedő, a Balkánon és Budapesten. A náci-nyilas terrorral szembesülve azután 44-ben úgy érzi, cselekednie kell. Spanyol ügyvivőnek adva ki magát, elképesztő bátorsággal kel a budapesti zsidók…
febr. 5
12:57
III. Richárdé a leicesteri parkolóban talált csontváz (Adó1százalék)
III. Richárd néhai angol király földi maradványait találták meg tavaly szeptemberben Leicester egyik autóparkolójának betonja alatt - közölték hétfőn a közép-angliai nagyváros egyetemének szakértői.
febr. 5
15:39
Megmutatjuk, hogyan mosnak kezet az űrhajósok – videó (168 Óra Online)
A gravitáció hiánya: még a legegyszerűbb feladat is bonyolulttá válik
febr. 5
17:51
Új repülő őshüllő maradványait fedezték fel (168 Óra Online)
A pteroszauruszok – repülő őshüllők – új fajának maradványait azonosították a kutatók az erdélyi Szászsebes közelében. A megkövesedett csontokat az Erdélyi-medence késő kréta kori szikláiban fedezték fel, amelyek hozzávetőlegesen 68 millió évesek. A földrajzi tájegység világhírű késő kréta kori fosszíliáiról, találtak már ott Crocodylomorpha (ősi krokodil) és Magyarosaurus (nagy testű, növényevő…

2013. február 6. szerda

febr. 6
7:03
Így nézhetett ki III. Richárd (Infostart)
"Ez nem egy zsarnok arca" - így kommentálta a nagy-britanniai III. Richárd Társaság egyik tagja a XV. századi Plantagenet-királyról a szervezet által készíttetett, kedden Londonban bemutatott arcmást.
febr. 6
9:48
A D-vitamin megvédhet a betegségtől (168 Óra Online)
A naposabb klíma csökkentheti az idült sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) kialakulásának kockázatát amerikai kutatók szerint.
febr. 6
12:39
Új pteroszauruszfaj maradványait azonosították be Romániában (Adó1százalék)
A pteroszauruszok - repülő őshüllők - új fajának maradványait azonosították a kutatók Romániában. A megkövesedett csontokat az Erdélyi-medence késő kréta kori szikláiban fedezték fel, amelyek hozzávetőlegesen 68 millió évesek. A földrajzi tájegység világhírű késő kréta kori fosszíliáiról, amelyek között dinoszauruszfajok, emlősök, teknősök, gyíkok és a krokodilok ősi rokonainak maradványai…
febr. 6
15:57
Kisbolygót neveztek el Gárdonyi Gézáról (Adó1százalék)
Gárdonyi Géza nevét viseli annak a nyolc magyar felfedezésű kisbolygónak az egyike, amelynek elkeresztelését a múlt év végén hagyta jóvá a Nemzetközi Csillagászati Unió - adta hírül az Egerben megjelenő Egri Magazin legfrissebb száma.
febr. 6
21:45
Az elhízottság D-vitaminhiányhoz vezethet (Infostart)
Az elhízottság D-vitaminhiányhoz vezethet - állapították meg brit tudósok, akik összesen negyvenkétezer ember genetikai adatait elemezték.

2013. február 7. csütörtök

febr. 7
10:00
Munkatársunk, Pungor András nyerte a Média az orvosokért-díjat (168 Óra Online)
Munkatársunk, Pungor András vehette át a Média az orvosokért díjat a tegnap megrendezett gálán. Kollégánk az első helyezést című írásával érdemelte ki , amely Nemes János gyermekkardiológust mutatja be. A díjat független és jelentős szakmai múlttal rendelkező bíráló bizottság ítélte oda.
febr. 7
12:12
Munkatársunk, Krug Emília riportját díjazta a HBLF (168 Óra Online)
Idén másodszor vehette át a Hungarian Business Leaders Fórum Média a Társadalomért díját Krug Emília, a 168 Óra újságírója. A riport a Józan Babák Klub anonim szolgáltatásáról szól, ahol a tudatmódosító szerekkel, elsősorban droggal élő édesanyáknak, terhes nőknek adnak szakértői tanácsokat, segítséget.
febr. 7
19:54
Szekrénykészítő-bútorasztalos DNS-ével azonosították III. Richárdot (168 Óra Online)
Leicester városának helytörténészei több éves kutatás után könnyen ásatási engedélyt kaptak a városháza előtti autóparkolóban tervezett feltáráshoz, mivel a hatóságok úgy vélték, úgysem találnak semmit. Tavaly ősszel hozzáfogtak a munkához, és legnagyobb megdöbbenésükre egy koponyát találtak, pontosan azon a ponton, ahol a történelmi források III. Richárd király temetkezési helyét jelölik.
febr. 7
21:51
A Wikipédiáról neveztek el egy kisbolygót (Infostart)
A milliók által használt webes világenciklopédiában rengeteg cikk található a világűrről, mostantól viszont már a világűrben is található egy Wikipédia: az eddig 274301-es jelölésű kisbolygót ugyanis a nyílt tartalmú lexikonról nevezték el.

2013. február 8. péntek

febr. 8
12:57
A légszennyezettség kockázati tényező a születési testsúlynál (Adó1százalék)
A közlekedés okozta légszennyezettség kockázati tényező a születési testsúlynál: azok a terhes nők, akik erősen szennyezett levegőjű körzetben élnek, nagyobb valószínűséggel hoznak világra a normálisnál kisebb testsúlyú gyermeket - állapították meg amerikai kutatók.
febr. 8
13:30
Lenyűgöző fotó: Lökhajtásos állatot csíptek el a levegőben (168 Óra Online)
A kalmárok tudnak „repülni” – állítják japán kutatók, akik a vízből kiugró példányokról készült fotósorozatok elemzése alapján jutottak erre a következtetésre.

2013. február 9. szombat

febr. 9
14:48
Kisbolygó mérte az utolsó csapást a dinoszauruszokra (Adó1százalék)
A Földbe csapódó kisbolygó mérte 66,5 millió évvel ezelőtt az utolsó csapást a dinoszauruszokra: a legújabb bizonyítékok alapján a két esemény időben olyan közel történt egymáshoz, hogy az ok-okozati összefüggés biztosra vehető - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.
febr. 9
17:12
Évszázadokat feltáró nyilvános adatbázis készül a Kárpát-medence lakóiról (Infostart)
A történelmi Magyarország lakóiról, tanulóiról megmaradt hiteles személyi adatok gyűjtését tűzték ki célul a magyar levéltárak az egész Kárpát-medencére kitekintő projektben.

2013. február 10. vasárnap

febr. 10
6:45
Ritka látványban lehet részünk márciusban (168 Óra Online)
A keskeny holdsarló mellett egy üstököst figyelhetünk meg a lenyugvó Nap irányában.
febr. 10
10:00
Csúnya betegségeket okozhatnak a melegedő európai tengerek (Adó1százalék)
Ahogy melegszenek a tengerek és ahogy csökken a sótartamuk, úgy dúsulnak fel bennük a baktériumok - a legújabb kutatások szerint ezek csúnya betegségeket okozhatnak.
febr. 10
10:57
Fodor Pál: a bölcsészettudomány nemzetstratégiai kérdés (Infostart)
A bölcsészettudomány nemzetstratégiai kérdés, mértékadó szerepet kell játszania a nemzeti közösség identitásának megőrzésében - mondta Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia egy évvel ezelőtti átszervezésekor létrejött Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) főigazgatója az MTI-nek.
febr. 10
14:33
Először fúrta meg a marsi kőzetet a Curiosity (Infostart)
Először fúrta meg a marsi kőzetet a Curiosity Mars-járó mintagyűjtés céljából, hogy a szakemberek kideríthessék, létezhettek-e valamikor a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek.
febr. 10
17:12
Piramis cunami a "halottak városában" (Adó1százalék)
Óriási a 'piramissűrűség' a térségben - nyilatkozta a régészeti misszió vezetője, miután 35 kis piramist és más sírokat tártak fel az észak-szudáni szedeingai nekropoliszban folyó ásatások során.
febr. 10
18:06
Először fúrták meg a Marsot (Adó1százalék)
Először fúrta meg a marsi kőzetet a Curiosity marsjáró, hogy mintákat gyűjtsön. A szakemberek ezekből derítenék ki, létezhettek-e valamikor a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek.

2013. február 11. hétfő

febr. 11
8:12
Megfejtették az etruszkok titkát (Infostart)
Az etruszkok származására keresett választ az az olaszországi tudományos vizsgálat, amely szerint a titokzatos ókori nép eredetét Itáliában és nem Kis-Ázsiában, Anatóliában kell keresni.
febr. 11
11:21
Fény derült a titokzatos ókori nép eredetére (168 Óra Online)
Az etruszkok származására keresett választ az az olaszországi tudományos vizsgálat, amely szerint a titokzatos ókori nép eredetét Itáliában és nem Kis-Ázsiában, Anatóliában kell keresni.

2013. február 12. kedd

febr. 12
5:30
A Tejútrendszerben nincs nyoma idegen életformának (168 Óra Online)
Csekély a valószínűsége, hogy idegen életformára bukkanjunk a Tejútrendszerben. Egy új tanulmány szerint kevesebb mint egy a millióhoz az esélye annak, hogy olyan fejlett civilizáció létezzen a szomszédos galaxisokban, amelyek rádiójeleket tudnának sugározni.
febr. 12
13:36
Hamisítási ügy kavarog a Holt-tengeri tekercsek körül (Adó1százalék)
Miközben évek óta folyik a vita a Holt-tengeri tekercsekről, széles körben mégiscsak egy csalás következtében kezdtek róla beszélni. Norman Golb, a Chicagói Egyetem professzora majd' tíz évvel ezelőtt valóságos tudományos botrányt kavart azzal, hogy a tekercsek kutatóit megvádolta azzal, hogy fontos információkat hallgatnak el. Fia most egy másik ember nevében írt leveleket - apja védelmében.
febr. 12
18:42
A Fidesz halálában sem hajtott fejet előtte (168 Óra Online)
A 72 éves korában elhunyt Mark Palmer minden vitán felül az SZDSZ-t tartotta a legtöbbre, de a Fidesz volt a szíve csücske. Mármint akkor, amikor az Egyesült Államok budapesti nagyköveteként szolgált (1986–1990). A fiatal demokratákban egykori diákaktivista önmaga reinkarnálódását látta. Ehhez képest az évtizeddel később hivatalban levő Orbán-kormány nem találta jónak akármivel is honorálni a…
febr. 12
20:45
Mikor súlyosabb az influenzajárvány? (Infostart)
A meleg teleket követően hamarabb kezdődik a következő évi influenzajárvány, amely súlyosabb is lesz - mutatták ki amerikai kutatók.

2013. február 13. szerda

febr. 13
13:54
A kutyák tisztában vannak az emberek látóképességével (Adó1százalék)
A kutyák nagyobb valószínűséggel csennek ennivalót akkor, amikor úgy gondolják, hogy senki sem látja őket, az ezt igazoló kísérletek egyszersmind azt sugallják, hogy a négylábú kedvencek képesek felfogni, hogy mit és mennyire jól látnak az emberek.
febr. 13
15:42
Ismét kutató egyetem lett a Semmelweis Egyetem (Adó1százalék)
A 2013-16 közötti időszakra is megkapta a Semmelweis Egyetem a kutatóegyetem minősítést, a miniszteri határozatról szóló hivatalos tájékoztatás a napokban érkezett meg az Emberi Erőforrások Minisztériumától.
febr. 13
16:30
Leáll a CERN nagy hadronütköztetője (Infostart)
Közel két évre leáll csütörtöktől az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetője (LHC), hogy egyfelől elvégezzék a szükségessé vált javításokat, másfelől felkészítsék a berendezést a protonnyalábok minden korábbinál nagyobb energián történő ütköztetésére.
febr. 13
18:18
Rekordokat döntöget a magyar műhold (Infostart)
Kifogástalanul üzemel és kategóriájában szinte minden rekordot megdöntött az egy éve, február 13-án pályára állt első magyar fejlesztésű kisműhold, a Masat-1 - hangzott el a budapesti "születésnapi" sajtótájékoztatón szerdán.
febr. 13
20:33
Egy éve kifogástalanul üzemel a magyar műhold (168 Óra Online)
Kifogástalanul üzemel és kategóriájában szinte minden rekordot megdöntött az egy éve, február 13-án pályára állt első magyar fejlesztésű kisműhold, a Masat-1 – hangzott el a budapesti „születésnapi” sajtótájékoztatón szerdán.

2013. február 14. csütörtök

febr. 14
4:48
Fény derült a rejtélyes jelenségre (168 Óra Online)
Különös, repülő tintahalakról érkeztek jelentések Japánban, melyek az óceán felszíne felett száguldoznak. A Hokkaido Egyetem tudósai megmagyarázták a bizarr jelenséget.
febr. 14
5:57
A második magyar műhold előkészítésére 6,4 millió forint jut (Infostart)
A kormány 6,4 millió forintot csoportosít át a Masat-2 műhold előkészítéséhez - a kormányhatározat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
febr. 14
10:51
A hóhér a halálraítéltnek drukkolt (168 Óra Online)
1793. január 21-e Charles-Henri Sanson életének legnehezebb napja volt. A köztársasági főhóhérnak a Konvent utasítása szerint ezen a napon kellett nyaktilóval lefejeznie a hazaárulás vádjával halálra ítélt XVI. Lajost, az ítélet-végrehajtó azonban az utolsó percig bízott abban, hogy a kivégzés elmarad. Az esemény előtti napon tucatnyi névtelen levélben figyelmeztették: a royalisták a Temple…
febr. 14
14:09
Ilyen 52 éve nem történt Budapesten (168 Óra Online)
Több mint fél évszázad után újra elefánt született a budapesti állatkertben, de a kicsit egyelőre csak a gondozók és az állatorvosok láthatják.

Keresés