2013. január 30. szerda

jan. 30
6:03
Gigantikus fekete lyuk egy kis galaxis szívében (csillagászat.hu)
Amerikai és német csillagászok az eddig ismert legnagyobb tömegû fekete lyukat vizsgálták, mely galaxisa össztömegének több mint egytizedét teszi ki.
jan. 30
8:57
Idegen naprendszer rejtőzködhet a közelünkben (168 Óra Online)
Idegen naprendszer rejtőzködhet a mindössze százötven fényévnyire lévő Hyádok (Méhkas) nyílthalmazban.
jan. 30
9:57
Titkolják milliárdjaikat a Goebbels-rokonok (Múlt-kor)
Kerülik a nyilvánosságot Joseph Goebbels egykori náci propagandaminiszter mostohagyermekének milliárdos leszármazottai, akik a híres német iparmágnás, a náciszimpatizáns Günther Quandt egykori hatalmas birodalmát igazgatják.
jan. 30
10:42
Visszaszámlálás helyett (BerryBlog)
Az egész 2000-ben kezdődött.  Ekkor dobta piacra a RIM az első Java-alapú BlackBerryjét, a 957-et, ekkor indult el a nyomógombos okostelefon-család világhódító útjára. A BlackBerry OS azóta is velünk van, immár tizenhárom éve. Bevált, sokan szerettük, szeretjük most is, de még a márka igaz híveinek is lassan ideje túllépni rajta.  Ma eljött ez a nap, a homokszemek lassan lepörögtek a…
jan. 30
11:00
Rendezvénysorozat a hitleri hatalomátvételről Berlinben (Múlt-kor)
Több mint 500 rendezvényt tartanak az idén Berlinben a náci hatalomátvétel kapcsán. Az Elpusztított sokszínűség című programsorozat szerdán, Adolf Hitler kancellári kinevezésének 80. évfordulóján kezdődik.
jan. 30
11:02
Római kori üvegművesek műhelyeit tárták fel (Múlt-kor)
Római kori üvegművesek műhelyeit tárták fel Nápoly közelében Pozzuoliban. A Clivius Vitrarius a közelmúltban a heves esőzéseknek köszönhetően került napvilágra, amikor megsüllyedt a modernkori út.
jan. 30
12:03
Azonosították a leghíresebb 19. századi agy tulajdonosát (Múlt-kor)
Százötven év után azonosították, hogy ki volt a tulajdonosa a leghíresebb 19. századi agynak, amelynek köszönhetően Paul Pierre Broca francia anatómus és sebész (1824-1880) behatárolta az agy motoros beszédközpontját.
jan. 30
13:06
Terrorhullámot indított a véres vasárnap (Múlt-kor)
41 évvel ezelőtt, 1972. január 30-án brit deszantosok máig vitatott okokból tüzet nyitottak az észak-írországi Londonderry városában felvonuló békés tüntetőkre, akik a katolikus kisebbség embertelen helyzetére akarták akciójukkal felhívni a figyelmet.
jan. 30
14:09
Így számolták fel a köztársaságot a nácik (Múlt-kor)
Nyolcvan évvel ezelőtt, 1933. január 30-án nevezte ki Paul von Hindenburg birodalmi elnök Adolf Hitlert Németország kancellárjává, amivel halálos csapást mért a demokratikus rendszerre.
jan. 30
15:12
A világ legrégebbi portréja mutatja be a jégkorszaki elmét (Múlt-kor)
A mai Csehország területén bukkantak rá a valaha megtalált legrégebbi emberi fejet ábrázoló alkotásra, amelyet közel 26 ezer évvel ezelőtt készítettek, s egy hölgyet mintáz.
jan. 30
15:14
Elhunyt Mark Palmer volt budapesti amerikai nagykövet (Múlt-kor)
Elhunyt Mark Palmer, aki a magyarországi rendszerváltás idején, 1986 és 1990 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt. A demokrácia elősegítésére irányuló erőfeszítéseiért Palmert több kormány és emberi jogi szervezet is elismerésben részesítette.
jan. 30
15:57
Megérkezett a BlackBerry 10 (BerryBlog)
A posztot folyamatosan frissítjük! Január 30-án, keleti-parti idő szerint 10:00-kor, vagyis magyar idő szerint 16:00-kor kezdetét veszi a Research in Motion új korszaka, a BlackBerry 10 operációs rendszer és a rá épülő termékek, szolgáltatások hivatalos rajtjával. A BerryBlogon élőben követhetitek figyelemmel az egyszerre nyolc világvárosban zajló bemutatót, úgyhogy az időugrás mellett…
jan. 30
16:51
Az éhségérzet javítja a memóriát (Népszava)
Az éhségérzet javítja az emlékek bevésődését egy japán kutatók által muslicákon elvégzett kísérlet szerint. A kísérlet folyamán éhes és jóllakott muslicák egy-egy csoportjának viselkedését hasonlították össze.
jan. 30
17:36
Sport 1 HD a UPC directnél - 2013-01-30 16:56:58 (sat.hu)
A UPC DTH S.à r.l. örömmel jelenti be, hogy a Sport1 HD csatornával tovább bővíti HD-csomagját Magyarországon.
jan. 30
18:21
Elveszett képeket találtak JFK-ról (Múlt-kor)
John F. Kennedy ritka fotóit, leveleit, ajándékait és egyéb tárgyait tartalmazó gyűjteményt találtak elrejtve az egykori elnök bizalmas tanácsadójának otthonában. Köztük olyan kép is volt, amelyen Kennedyék a tükörben fotózták le magukat.
jan. 30
19:24
Afrika öröksége ellen intéztek támadást a mali lázadók (Múlt-kor)
A bamijáni Buddha-szobrok tálibok által történt lerombolásához hasonlították a mali lázadók legújabb akcióját, amely során két timbuktui kéziratgyűjteményt semmisítettek meg az észak-afrikai ország északi felét uraló iszlamisták.
jan. 30
20:51
Fél futballpályányi aszteroida száguld el a Föld mellett (MaHu)
Fél futballpályányi aszteroida száguld el a Föld mellett február 15-én 27 ezer kilométernyire megközelítve bolygónk felszínét.

Keresés