2013. január 21. hétfő

jan. 21
6:30
Azzal vagy avval? (nyest.hu)
Ha a rendszer megadja a választás lehetőségét, a nyelvhasználók választanak. De miért lenne bármelyik döntés rossz?
jan. 21
9:06
Népszerűsítik a nevelőszülőséget, garanciát ad a Gazprom és lesz egyéni nyugdíjszámla - lapszemle (orientpress)
Országos konferenciasorozatba kezdett pénteken az Ágota Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának támogatásával - írja a Metropol. A Népszabadság értesülése szerint a Gazprom akár teljes kockázatmentességet is garantál Magyarországnak a Déli Áramlat kapcsán. Lesz egyéni nyugdíjszámla, amelyen a biztosított személyi adatai, a…
jan. 21
9:09
Tengeritehenet formáz a húszezer éves szupernóva-maradvány (csillagászat.hu)
A rádiócsillagászok megirigyelték, hogy a látható tartományban megfigyelhetõ szép ködöknek vagy galaxisoknak mindig van valamilyen jól hangzó, találó neve, ezért a W50 szupernóva-maradványt a tengeritehénrõl nevezték el.
jan. 21
9:39
Szeretők az ókortól a 20. századig (Múlt-kor)
Minden sikeres férfi mögött áll egy nő - és néha egy szerető. A történelem legbefolyásosabb ágyasai inkább erős személyiségükkel, mintsem lenyűgöző szépségükkel csavarták ujjaik köré a politikusokat, királyokat és hadvezéreket.
jan. 21
9:57
Giró-Szász: nem befolyásolja az útdíj rendszer bevezetését a Getronics visszalépése (orientpress)
A kormányszóvivő szerint nincs érdemi befolyással az elektronikus útdíjszedési rendszer hazai bevezetésére az, hogy visszalépett a Getronics - ezt Giró-Szász András mondta ma reggel a Magyar Rádióban. A kormányszóvívő azt mondta, a miniszterelnök és a szaktárca világossá tette, hogy a közbeszerzést elnyert cég nem tudott megfelelni bizonyos feltételeknek, nem tudta a határidőket garantálni.
jan. 21
10:15
43,5 milliárd forint jut a járási hivatalok működésére (orientpress)
A járási hivatali rendszer mintája a két éve sikeresen működő kormányhivatali struktúra. A hivatalok 2013. január 2-án zavartalanul kezdték meg működésüket. A Rádió Orient műsorában Zöld-Nagy Viktória a 2013-as év nagy feladatának a rendszer további konszolidációját, és a kormányablakok kialakítását nevezte meg. A helyettes államtitkár további tennivalóként a meglévő rendszerek áttekintését és…
jan. 21
11:27
Jelentős forgalomtechnikai beruházást hajtott végre a Magyar Közút Pest megyében (orientpress)
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2012 év végén jelentős forgalomtechnikai fejlesztéseket hajtott végre Pest megyében. A beruházás keretében többek között 24 helyszínen új típusú érzékelőket építettek be jelzőlámpás gyalogátkelőhelyeken, illetve Szentendre és Gödöllő területén több jelzőlámpa-csoport új, energiatakarékos LED izzókat kapott.
jan. 21
11:27
Összecsap a BlackBerry 10 és az iPhone 5 (BerryBlog)
A Telekom Presse és vele együtt a BlackBerry 10-hez köthető, kiszivárgott videók hőse, a lapátkezű Big Hans ismét visszatért, hogy egy újabb videóban mutassa be nekünk, hogy a nála lévő L-sorozatú telefon hogyan teljesít, most éppen az iPhone 5-tel szemben. Bár a videóból kis túlzással egy szót sem értek, és bizonyára nem vagyok ezzel egyedül, azért mindenkinek melegen ajánlom, hogy nézze végig,…
jan. 21
11:45
Egyre népszerűbb a környezettudatos vásárlás (orientpress)
Egyre többen vásárolnak környezettudatosan az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) 'Zöldlista' programjának keretében készült felmérés szerint. Az ügynökség hétfői közleménye szerint tavaly az adventi hétvégéken országszerte csaknem hétezer vásárlót kérdeztek meg vásárlási szokásaikról a program munkatársai tizenöt hipermarketben.
jan. 21
11:45
Sorsdöntő tárgyalás a 2. magyar hadseregről (Múlt-kor)
Parázs veszekedések, ravaszkodás és erőszakos zsarolás jellemezték a Don-kanyarba kényszerített 2. magyar hadseregről zajló német-magyar egyeztetéseket. A kompromisszumkötést Szombathlyi Ferenc diplomáciai ravaszkodása is egyengette.
jan. 21
12:06
Rémisztő kijelentés az iskolai menza minőségéről (168 Óra Online)
Ötven százalékkal növelte a kormány a közétkeztetés állami támogatását. Az iskolai menzákat akarják korszerűsíteni ebből a pénzből. Ez két és félmillió ember egészségére lehet hatással. Az InfoRádió által megkérdezett gyermekgyógyász szerint nagyon sok felnőttkori betegség lenne megelőzhető azzal, ha a gyerekek egészséges ételeket kapnának. Mert most nem kapnak – olyannyira nem, hogy Szamosi Tamás…
jan. 21
12:18
Ég és Föld vonzásában - programindító az MTA székházában (csillagászat.hu)
Január 23-án mutatkozott be az a háromfõs hazai konzorcium, amely a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében 125 millió forintos támogatást nyert el egy két év futamidejû oktató-népszerûsítõ programra.
jan. 21
12:48
A pártállam korai popmenedzserei (Múlt-kor)
A beat-pop-rock létformából párszáz ember, ideértve a csúcszenészeket, illetve az intézmények vezetői rétegét és holdudvarát, a szocialista átlaghoz képest kirívóan jól élt.
jan. 21
12:57
Dinamizálódhat a munkaerőpiac (orientpress)
Minden korábbinál fontosabbá válik a cégek személyisége, a digitalizálás a HR munka összes területén megjelenik, a tehetséges munkavállalókért vívott harc még élesebb lesz és elkerülhetetlenné válik a megváltozott munkaképességűek munkába állását gátló mentális akadályok lebontása - ezekkel a munkaerőpiaci kihívásokkal számolnak idén a JobGroup vezetői.
jan. 21
13:15
Megvannak az új családbarát munkahelyek (orientpress)
Huszonhárom pályázat nyerte el kilencven indulóból a 2012. évi Családbarát munkahely-címet. Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta a nemzet alapját jelentő család fontosságát, és fontosnak nevezte, hogy a vállalkozások figyelmet fordítsanak a munkavállalók, a családok helyzetére is. Az elismeréseket hétfőn adták át Budapesten.
jan. 21
13:51
Örkény István nyomában Voronyezsben (Múlt-kor)
Voronyezsben már másképp gondolnak a magyarokra - számolt be élményeiről Radnóti Zsuzsa dramaturg, Örkény István özvegye, aki egy kisebb magyar kulturális küldöttséggel járt a Don-kanyarnál, alig egy héttel a doni áttörés 70. évfordulóját követően.
jan. 21
13:53
Tucatnyi Munkácsy-festmény látható Szegeden (Múlt-kor)
Munkácsy Mihály több mint egy tucatnyi festménye látható keddtől a szegedi Móra Ferenc Múzeum dísztermében. Az alkotások közül tíz Pákh Imre gyűjteményéből származik.
jan. 21
14:27
Nyolcvanan is meghalhattak az algériai túszdrámában (orientpress)
Továbbra sincsenek megbízhatóan végleges információk arról, hány halottja van az algériai túszdrámának. Tegnap délután még 55 halottról beszéltek abban az akcióban, amelyben iszlamista fegyveresek egy gázkitermelő telepet kerítettek a hatalmukba, és a mali katonai beavatkozás leállítását követelték.
jan. 21
14:45
Csődeljárási szabályozásról tárgyaltak az uniós igazságügyi miniszterek (orientpress)
Csődeljárási, illetve adatvédelmi szabályozásról tárgyaltak pénteki informális találkozójukon Dublinban az uniós országok igazságügyi miniszterei. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: korábban a csődeljárás szinte mindig a vállalkozás felszámolásához vezetett, ám a gazdasági válság nyomán az európai országokban…
jan. 21
15:40
Több mint egymillió BB10-telefonra már meglehet a vevő (BerryBlog)
Újabb elemző emelte meg a RIM teljesítményével kapcsolatos kilátásait múlt héten, ami valószínűleg erősen hozzájárult ahhoz, hogy a vállalat részvényei egy újabb ugrással 16 dollár közelébe jutottak, miközben alig néhány hónappal ezelőtt a piac ennek még felére sem taksálta a cég értékét. A Jefferies veterán elemzője és ügyvezetője, Peter Misek 19,5 dollárra emelte a RIM papírok éves…
jan. 21
15:57
A fák pusztulása hat az emberek egészségére (Népszava)
Az Amerikai Erdészeti Szolgálat (USFS) legfrissebb tanulmányában azt vizsgálták, hogyan hat a fák pusztulása az emberek egészségi állapotára.
jan. 21
17:00
Késik a római Colosseum helyreállítása (Múlt-kor)
Bírósági viták késleltetik a római Colosseum helyreállítását. Az olasz közigazgatási bíróság január végére halasztotta a döntést arról, mikor kezdődhet el az ókori műemlék restaurálása.
jan. 21
18:03
Klónozással keltenék életre a neandervölgyi embert (Múlt-kor)
Egy amerikai tudós szerint a fosszíliákból nyert DNS-ből klónozással életre lehet kelteni a neandervölgyi embert: a faj feltámasztása számos betegség, köztük a rák és a HIV-fertőzés gyógyítását szolgálhatná.
jan. 21
18:09
Hoffmannékon most a történelemtanárok akadtak ki (168 Óra Online)
A Történelemtanárok Egylete elfogadhatatlannak tartja az oktatásirányítás erőteljes centralizálását, a szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében abszurdnak és tarthatatlannak nevezte az iskolaigazgatók tényleges vezetői szerepének megvonását. Az egylet érdemi tárgyalásokat követel valamennyi érintett bevonásával.
jan. 21
19:06
Méltósággal ment a nyaktiló alá XVI. Lajos (Múlt-kor)
220 éve, 1793. január 21-én végezték ki XVI. Lajos francia királyt. A Konvent tagjai 366:319 arányban szavaztak felszentelt uralkodójuk halálára, aki fejét állítólag olyan hidegvérrel helyezte a guillotine alá, hogy ezzel még a körülötte álló hóhérokat is meglepte.
jan. 21
20:27
A Facebook használata irigységet és elégedetlenséget válthat ki (Népszava)
Irigységet és elégedetlenséget válthat ki a Facebook közösségi portál használata egy hétfőn bemutatott német kutatás szerint.
jan. 21
23:42
Gammakitörés sugárzása érte a Földet a 8. században (MaHu)
Egy gammakitörésnek, a világegyetem legnagyobb energiájú robbanásának a sugárzása érte a 8. században a Földet.

Keresés