2013. január 14. hétfő

jan. 14
8:36
Havazás: fél órás késés a tömegközlekedésben (orientpress)
Tegnap este óta változó intenzitással havazik Budapesten és környékén. Bár a tömegközlekedés járatai elindultak, a havas, csúszós utakon lassú az előrehaladás, a kötöttpályás közlekedést pedig a váltók lefagyása, hóval való eltömődése nehezíti, ezért a legtöbb vonalon késésekkel közlekednek a járművek. Aki útnak indul, számoljon 15-30 perccel hosszabb menetidővel a felszíni vonalakon.
jan. 14
8:38
A közszolgálati életpálya bevezetésének elõkészítéséről (orientpress)
A Kormány a közszolgálati életpálya bevezetésének előkészítésével kapcsolatos egyes feladatokat az alábbi Korm. rendeletben határozta meg. Ebben elrendeli, hogy három minisztériumban, valamint a KIM által irányított államigazgatási szerveknél (ide értve a fõvárosi és megyei kormányhivatalokat is),a vezetői munkakörök elemzését és értékelését el kell végezni május végéig.
jan. 14
9:42
Füllentett Neil Armstrong? (Múlt-kor)
Egy új dokumentumfilm szerint nem mondott igazat Neil Armstrong amerikai űrhajós, mikor kijelentette, hogy az azóta szállóigévé váló Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek mondat teljesen spontán volt a részéről.
jan. 14
10:06
Egy futópályát használnak repülőgépek a havazás miatt (orientpress)
A havazás és a szél miatt a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér két futópályája közül csak az egyiket használhatják a repülők, egy ideig mindkét pálya zárva volt - közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója. A reggeli járatok el tudtak menni, de utána körülbelül fél órára a hó eltakarítása miatt az 1-es pályát is le kellett zárni. Hardy Mihály közölte, a takarítás…
jan. 14
10:42
Magyar régészeti feltárások fotókon Varsóban (Múlt-kor)
Tizenöt hatalmas tablón Mindennap új kaland - ásatások képekben címmel mutatja be a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága a varsói Állami Régészeti Múzeummal együttműködve 10-15 év archeológiai kutatásaink 15 helyszínét és tárgyait vasárnaptól.
jan. 14
10:44
Júniusban nyílik az új egyiptomi múzeum Münchenben (Múlt-kor)
Ha minden a tervek szerint halad, június 10-én megnyílhat az új Egyiptomi Művészetek Múzeuma Münchenben. Sylvia Schoske, a múzeum igazgatója csak nagy óvatoskodással akarta bejelenteni a konkrét dátumot, hiszen mindig közbejöhet valami.
jan. 14
11:28
Nem kivételezik a szolgáltatókkal a RIM (BerryBlog)
A múlt héten a RIM viszonylag ritkán megszólaló marketingigazgatója interjút adott az egyik internetes magazinnak -- ennek az interjúnak a fő mondanivalója nagyjából három pontban foglalható össze. Frank Boulben egyrészt beszélt arról, hogy hány új BlackBerry kerülhet forgalomba idén, nagyjából hogy áll a cég az alkalmazásokkal, valamint lesz-e szolgáltatóexkluzív ajánlat. Kezdjük az utóbbival.…
jan. 14
11:36
Szemétből munkahely: állások ezreit teremti meg Illés szerint az új hulladéktörvény (orientpress)
30-40 forintos betétdíjat vezetne be a pillepalackok és alumíniumdobozok után Illés Zoltán: a környezetügyért felelős államtitkár szerint csak ezzel 90 évi milliárd forint kerülne vissza a lakossághoz, miközben jelentősen csökkenne a kidobott hulladék mennyisége. Illés szerint a szelektív hulladék gyűjtéssel új állások ezreit, vagy akár tízezreit lehetne biztosítani - s plusz haszon, hogy évi…
jan. 14
11:46
Nem magányos merénylő ölhette meg JFK-t (Múlt-kor)
Privát körben mindig elutasítóan nyilatkozott róla - állította apjáról az ifjabb Robert Kennedy, aki szerint a tragikus sorsú elnök öccse selejtesnek minősítette a Warren-bizottság 1964 szeptemberére elkészült jelentését.
jan. 14
11:48
Orwell és Bulgakov művei magyar szamizdatban (Múlt-kor)
George Orwell angol és Mihail Bulgakov orosz író művei magyar fordításának történetéről, a késő Kádár-korszak kiadáspolitikájáról írók és műfordítók beszélgetnek a Remekművek a szamizdatban címmel kedden induló négy részes irodalmi sorozatban.
jan. 14
11:50
Mennyit ért az olimpiai magyar arany? (Múlt-kor)
Szép dolog a dicsőség, remek érzés fürdőzni a népszerűségben, de kenyeret nem kapni érte a boltban. A szóban forgó országban viszont egyetlen győztesnek sem kell attól tartania, hogy az ünneplés elmúltával felkopik az álla.
jan. 14
12:48
Illegális temető veszélyezteti Dahsúr piramisait (Múlt-kor)
Illegális temető kialakításába kezdtek helyiek a Kairó közelében fekvő Dahsúr piramisainak tövében, régészek és értelmiségiek szerint veszélybe sodorva a történelmi építményeket.
jan. 14
13:06
Jelentősen emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak (orientpress)
Novemberben mind a növényi termékek, mind az állat és állati termékek ára jelentősen nőtt. Előbbi 25 százalékkal, utóbbi 7,5 százalékkal. Kiugróan, 87,6 százalékkal emelkedett a burgonya termelői ára. Összességében a mezőgazdasági termelői árak 18,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A január-novemberi összevont árnövekedés ennél kisebb mértékű, átlagosan 15,4 százalékos…
jan. 14
13:34
Mindenkit berendeltek a London gyártásához (BerryBlog)
Ismét megszakítjuk adásunkat egy Tiszaújvárosból érkező gyors hírecske erejéig. Tudjátok, itt található a Jabil Circuits összeszerelő üzeme, ahol sok más cég terméke mellett készülnek a RIM okostelefonjai. Sok-sok BlackBerry, melyek többek közt a magyar piacon is gazdára leltek itt született, és most nagyon arra utalnak a jelek, hogy a London kódnevű BlackBerry 10-es érintőkijelzős készülékek egy…
jan. 14
13:51
Szélessávú internet Tito titkos vezetékén (Múlt-kor)
A horvát kormány Tito szupertitkos katonai kábelrendszerét használná optikai hálózatfejlesztéshez - közölte a hétvégén a Jutarnji list című horvát napilap.
jan. 14
14:54
Megtalálták a firenzei dóm előfutárát (Múlt-kor)
Olasz régészek egy kis dóm maradványaira bukkantak a firenzei katedrális tőszomszédságában; a feltételezések szerint ez az épület lehetett a modell a „nagytestvér” számára, amikor Filippo Brunelleschi (1377-1446) megtervezte a Cattedrale di Santa Maria del Fiore-t.
jan. 14
15:40
Rákattantak a fejlesztők a BlackBerry 10-re (BerryBlog)
Elképesztő iramban közeledik a BlackBerry 10 platform rajtja, melynek egyik kulcsfontosságú eleme, pontosabban a siker záloga a platform által kínált alkalmazás-választék. A RIM múlt hétvégén több száz androidos fejlesztőt trombitált össze egy kis közös online kódolásra, melynek célja az volt, hogy rövid idő alatt jelentős mennyiségű appot készítsenek el a fejlesztők BB10-re. A hétvégi esemény,…
jan. 14
17:36
Kiállítás a tisztább levegőért (orientpress)
A részecskeszennyezés veszélyeiről és lehetséges megoldásiról nyílt kiállítás Budapesten az Aranytíz Kultúrházban. A tárlaton a Levegő Munkacsoport a kisméretű szállópor (PM10) csökkentés ágazatközi intézkedési programjának fontosságát mutatja be annak érdekében, hogy elősegítsék programjuk végrehajtását. A megnyitón beszédet mondott Puskás András, Belváros-Lipótváros alpolgármestere is.
jan. 14
18:03
Graffitival kampányoltak a politikusok Pompejiben (Múlt-kor)
A kutatók több száz, a mai graffitira emlékeztető rajzokat találtak az ókori Pompeji városának házfalain. Az i. sz. 79-ben a Vezúv által elpusztított település utolsó három évszázadában a politikusok úgy vélték, az épületek falán lévő karc- vagy faszénrajzokkal lehet a legkönnyebben elérni a választókat.
jan. 14
18:30
Felfegyverkezve várták a világvégét - majd csalódottan ott hagytak csapot papot (MaHu)
A maláj rendőrség kardokból, lőporból és álcaruhákból álló készlet raktárt foglalt le, egy iszlamista szektánál.
jan. 14
18:57
Durva kiberkémkedési akciósorozatot lepleztek le (168 Óra Online)
Diplomáciai, kormányzati és tudományos kutatással foglalkozó szervezeteket világszerte legalább öt éve támadó, kiberkémkedési akciósorozatot azonosított a Kaspersky Lab informatikai biztonságtechnikai vállalat az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint.
jan. 14
19:06
Vince-nap Ópusztaszeren (Múlt-kor)
2013. január 19-én „vincevessző” - vágás, új borrendtagok avatása, élő népzenével kísért borkóstolás és bemutató várja az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatóit.
jan. 14
19:52
Tankönyv, de kinek? (nyest.hu)
Egy mű, mely óriási hiányt pótol, csak nem tudjuk, kinek is szól. Ám akárkiknek is szól, nehezen juthat el hozzájuk. Nem tartjuk jól sikerült könyvnek, ennek ellenére ajánljuk.
jan. 14
20:36
Ez veszélyezteti a gyerekek immunrendszerét (Infostart)
A magas telítettzsír-tartalmú ételek - például gyorséttermi húspogácsák - gyakori fogyasztása csökkentheti a gyerekek immunrendszerének hatékonyságát, és egyebek között asztmát és bőrkiütést okozhat nekik - állapították meg új-zélandi tudósok.
jan. 14
21:03
Kihalhat a lapostetű a szőrtelenítés miatt (Népszava)
Kihalás fenyegeti a lapostetűt az emberiség szeméremszőrmentes divatja miatt - "figyelmeztetnek" ausztrál orvosok.
jan. 14
22:51
UPC Horizon egy újabb országban - 2013-01-14 22:15:47 (sat.hu)
Hollandia után Svédországban is elindult január 14-én, hétfőn, a UPC szórakoztató platformja.

Keresés