2013. január 22. kedd

jan. 22
0:18
Négyesben jobb mint kettesben... (MaHu)
Áttörést jelenthet a rákgyógyászatban a Cambridge-i Egyetem kutatóinak felfedezése, akik az emberi sejtekben négyes DNS-spirált mutattak ki.
jan. 22
2:06
A marsi kráter egykor felszín alatti vizekkel táplálkozó tó lehetett (MaHu)
A marsi McLaughlin-kráter egykor felszín alatti vizekkel táplálkozó tó lehetett - vélik az amerikai és brit kutatók a NASA marsi felderítő űrszonda (MRO) optikai infravörös spektrométerének (CRISM) alapján, amely a vörös bolygó felszíni ásványtani térképezését végzi.
jan. 22
6:00
Feléleszthetik a neandervölgyi embert (Infostart)
Egy amerikai tudós szerint a fosszíliákból nyert DNS-ből klónozással életre lehet kelteni a neandervölgyi embert: a faj feltámasztása számos betegség, köztük a rák és a HIV-fertőzés gyógyítását szolgálhatná.
jan. 22
7:21
Új képlet: számolja ki, kövér-e (168 Óra Online)
Az alacsonyabb emberek kövérebbnek minősülnek az új testtömegindex-számítás alapján, a magasabbak viszont soványabbnak.
jan. 22
9:30
Hello BlackBerry World, hello BlackBerry Live! (BerryBlog)
Tegnap óta immár hivatalosan is BlackBerry Worldnek nevezik a RIM okostelefonos tartalom-piacterét, mely BlackBerry App World néven kezdte pályafutását még 2009-ben. A kanadaiak tegnap a nem túl jelentős névváltoztatással egy időben valamelyest átformálták a piactér kinézetének webes felületét. A BlackBerry World piactér tehát egy PC-s böngészőből megnyitva hétfő óta egész máshogy néz ki: az új…
jan. 22
9:33
Kikutatták: a Facebook káros (168 Óra Online)
Irigységet és elégedetlenséget válthat ki a Facebook közösségi portál használata egy hétfőn bemutatott német kutatás szerint.
jan. 22
9:48
Mégsincsenek eltemetett Spitfire-ek Mianmarban? (Múlt-kor)
Üres kézzel térhet haza az a brit régész, aki a második világháború végén elásott 124 Spitfire után nyomoz a délkelet-ázsiai Mianmarban, az egykori Burmában.
jan. 22
10:51
40 éve halt meg Johnson (Múlt-kor)
Negyven éve, 1973. január 22-én halt meg Lyndon B. Johnson, az Egyesült Államok 36. elnöke, aki 1963-ban John Fitzgerald Kennedy elnök meggyilkolása után vette át a sokkban lévő ország vezetését, majd 1964-ben saját jogán nyerte el a tisztséget.
jan. 22
10:51
Találkozások az anyanyelvi nevelésben (nyest.hu)
Idén először rendezi meg a PTE Bölcsészettudományi Kara Szépe György emlékére a „Találkozások az anyanyelvi nevelésben” című konferenciát.
jan. 22
11:54
Visszakerült Mária Terézia portréja a pécsi városházára (Múlt-kor)
Újra a pécsi városházán látható Mária Terézia portréja; a kép hat évtizedes múzeumi tárolás és egy év restaurálás után hétfőn került vissza egykori helyére.
jan. 22
11:54
A magyar nyelv helyzete a digitális korban (nyest.hu)
Magyarországon nagyon komoly kutatások folynak a nyelvtechnológia területén. Az ágazat azonban nincs könnyű helyzetben. Az Európai Unió nagyon komolyan veszi a nyelvtechnológiai fejlesztéseket, de mire számíthatunk Magyarországon?
jan. 22
11:56
Szkíta kincsek Debrecenben (Múlt-kor)
Emberek Aranyban - Őseinket felhozád címmel szkíta aranykincsek reprodukcióit bemutató kiállítás nyílt hétfő este Debrecenben, a Kölcsey Központban. Kósa Lajos, a város polgármestere az emberi kultúrtörténet páratlan értékei közé sorolta a bemutatott szkíta kincseket.
jan. 22
12:57
Közzétették a délszláv háború boszniai áldozatainak névsorát (Múlt-kor)
Szarajevóban hétfőn közzétették az 1991-96-os délszláv háborúk csaknem százezer boszniai áldozatának névsorát. A neveket a Boszniai halottak könyve című, négykötetes kiadvány tartalmazza, amelyet a szarajevói Kutató- és Dokumentációs Intézet (IDC) készített.
jan. 22
12:59
A legemlékezetesebb beiktatási beszédek (Múlt-kor)
Obama a második olyan elnök lett, aki négyszer is letette a hivatali esküjét. Ebből az alkalomból felidézzük, melyek voltak az Egyesül Államok történetének legemlékezetesebb beiktatási beszédei és eskütételei.
jan. 22
14:00
Daganata volt az 1600 éve elhunyt római nőnek (Múlt-kor)
Cisztás teratoma okozhatta a halálát annak az 1600 évvel ezelőtt elhunyt nőnek, akinek maradványait egy spanyolországi nekropoliszban találták meg a kutatók.
jan. 22
14:02
A cseh államfőválasztás középpontjában a Benes-dekrétumok (Múlt-kor)
Edvard Benes csehszlovák államfő II. világháború után kiadott dekrétumai - amelyeknek alapján kitelepítettek hárommillió szudétanémetet, és meghurcoltak félmillió szlovákiai magyart - nyilván nem véletlenül kerültek a cseh elnökválasztás második fordulóját megelőző kampány középpontjába.
jan. 22
15:03
225 éve született Lord Byron (Múlt-kor)
Kétszázhuszonöt éve, 1788. január 22-én született Lord Byron, az európai romantikus költészet legkiemelkedőbb, a maga korában ünnepelt és szidalmazott egyénisége, akinek hatása felmérhetetlen volt a következő nemzedékekre.
jan. 22
16:06
190 éve született a Himnusz (Múlt-kor)
Százkilencven éve, 1823. január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból című költeményét, amely Erkel Ferenc zenéjével Magyarország nemzeti himnusza lett; e napot 1989 óta a magyar kultúra napjaként ünnepeljük.
jan. 22
16:52
Még mindig megszabadulhat a telefongyártástól a RIM (BerryBlog)
Emlékeztek még a tavaly nyári időszakra, amikor a RIM a legsötétebb napjait élte? Nem akarnám most minden részletében felidézni, pláne mivel a cég most már láthatóan túlvan a nehezén, de azért még kísért a sötét múlt bizonyos szempontból most is. Történt, hogy tavaly a kanadaiak felbéreltek pár stratégiai tanácsadót, hogy mondják meg, mi a helyes útirány, hogyan lehet kilábalni a válságból. Nem…
jan. 22
18:12
Elveszíthetünk egy hungarikát (Múlt-kor)
Elszállíthatják Magyarországról a tavaly nyáron a Múlt-kor által bemutatott, a szakma számára addig ismeretlen, 14 magyar várost ábrázoló, kora újkori metszetgyűjteményt, ha belátható időn belül nem bukkan fel egy vevő.
jan. 22
19:15
Római patrícius arcát rekonstruálták (Múlt-kor)
Egy római kori erődnél talált koponya alapján rekonstruálták annak a férfinak az arcát, aki a szakértők szerint feltűnően hasonlít a walesi színészhez, Richard Burtonhöz.
jan. 22
21:54
Két magyar kutató nyert az Advanced Grants elnevezésű pályázaton (MaHu)
Szemerédi Endre tudós, Ábel-díjas matematikus, az MTA rendes tagja és Pócs Éva néprajztudós, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára az Európai Kutatási Tanács (EKT) tapasztalt kutatók számára kiírt rangos, Advanced Grants elnevezésű pályázatán nyert támogatást.
jan. 22
22:48
Az őskori "kínai" ember a "rézbőrűekkel" is rokonságban állt (MaHu)
A negyvenezer éve élt "kínai" ember, akinek maradványai Peking közelében, a Tienjen-barlangban kerültek elő, rokonságban áll a mai ázsiai népességgel és az amerikai indiánokkal - bizonyította egy nemzetközi kutatócsoport.
jan. 22
23:42
Négy teliholdnyi területen terpeszkedik az óriási tengeri tehén (MaHu)
Óriási "tengeri tehenet" (lamantint) kapott lencsevégre a Sas-csillagképben az amerikai nagyon nagy rádióteleszkóp-rendszer, az Új-Mexikóban működő VLA (Very Large Array); a legújabb felvételek sokat elárulnak a gigantikus köd történetéről is.

Keresés