2013. január 22. kedd

jan. 22
5:45
Öngyilkos merénylő ölt meg több mint 30 embert Szíriában (HVG)
Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát gépkocsijában hétfő este a közép-szíriai Hama tartomány egyik városában, a támadásban több mint harmincan haltak meg, polgári személyek és rezsimpárti katonák egyaránt - közölte Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).
jan. 22
6:03
Netanjahu miniszterelnök maradhat (Népszava)
Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kerül ma sor az Izraeli előrehozott parlamenti választásokra. Azért kedden, mert a modern Izrael ragaszkodik a hagyományokhoz, márpedig a hagyományok szerint e napra az örökkévaló adott utasítást. Benjamin Netanjahu miniszterelnök győzelme nincs veszélyben, de koalíciós társakra lesz szüksége.
jan. 22
6:05
Pofon a német kormánykoalíciónak (Népszava)
Hatalomváltás lesz Alsó-Szászországban, miután a célfotóban az eddig ellenzékben lévő szociáldemokraták és a Zöldek koalíciója szerzett egy mandátumos többséget a tartományi parlamentben. Így a kereszténydemokrata David McAllistert az SPD-s Stephan Weil váltja a miniszterelnöki pozícióban. Bár az FDP megúszta a kudarcot, s meglepően jól szerepelt, mégsem Philipp Rösler lesz a párt listavezetője a…
jan. 22
6:07
Elhúzódhat a francia beavatkozás Maliban (Népszava)
Bár a francia hatóságok eredetileg azt állították, hogy néhány hétig tart a katonai beavatkozás Maliban, Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter tegnap elismerte, hogy egészen addig maradnak az afrikai országban, amíg le nem győzik az iszlám fundamentalistákat, akik jelenleg Mali jelentős részét az ellenőrzésük alatt tartják.
jan. 22
6:21
Kibírhatatlan bűztől fáj a párizsiak feje (HVG)
Orrfacsaró bűz árasztotta el keddre virradóra Párizst és Franciaország nyugati térségét - a kellemetlen szagot egy roueni vegyi gyárból kiszabadult gáz okozza. Az illetékes hatóságok szerint az anyag "semmilyen veszélyt nem jelent az egészségre".
jan. 22
6:21
Így lehet növelni az unióba vetett bizalmat (Infostart)
Az uniós intézmények legitimitásának növelése és a közösségi bővítési politika volt napirenden az unió ügyi miniszterek és államtitkárok hétfőn zárult informális találkozóján Dublinban - mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára.
jan. 22
6:39
Kiterjesztik az Észak-Korea elleni szankciókat (HVG)
A decemberi észak-koreai rakétakísérletet elítélő, az eddigi szankciókat bővítő határozattervezetet terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanács elé az Egyesült Államok, s a testület várhatóan már kedden egyhangúlag elfogadja a dokumentumot - vált ismertté diplomáciai forrásokból.
jan. 22
7:33
Személyvonatok ütköztek össze Portugáliában (HVG)
Két személyvonat ütközött össze hétfő éjszaka Portugáliában, a balesetben tizenegy utas könnyebben megsérült.
jan. 22
7:33
Martin Luther King előtt tisztelgett Obama (Kitekintő)
Barack Obama elnök és Joe Biden alelnök a hétfői ceremoniális eskütételi szertartás és a beiktatási dokumentumok aláírása után a szövetségi törvényhozás épületében lerótta tiszteletét Martin Luther King mellszobra előtt.
jan. 22
7:33
Berlusconit engedi politizálni a bíróság (Népszava)
Nem függesztette fel a Ruby-pert a milánói bíróság, hétfőn azonban úgy döntött, hogy a Silvio Berlusconi ellen, prostitúcióra való kényszerítés miatt indított eljárásban csak a februári választások után hoz ítéletet.
jan. 22
7:35
Izraelben megkezdődött a szavazás (HVG)
Az ország több mint tízezer szavazóhelyiségében reggel hét (közép-európai idő szerint hat) óra óta adhatják le voksaikat a 18 évesnél idősebb izraeliek, mintegy 5,6 millióan.
jan. 22
7:35
"Magyarországon jobban tudok érvényesülni, mint bárhol máshol" (Kitekintő)
David Young kisebb-nagyobb megszakításokkal huszonöt-harminc éve él Magyarországon. Beszélgetés a berlini falról, Gábor Zsazsáról, nemzeti retorikáról, gazdaságról és sakkról. Interjú egy budapesti amerikai üzletemberrel.
jan. 22
7:51
Súlyos buszbaleset Bolíviában, 18 ember meghalt (MaHu)
Súlyos buszbaleset történt hétfőn Bolívia nyugati részén, a helyi hatóságok szerint 18 ember meghalt és 24 megsérült.
jan. 22
8:09
A Ruby-perben a választások után születik ítélet (MaHu)
Nem függesztette fel a Ruby-pert a milánói bíróság, hétfőn azonban úgy döntött, hogy a Silvio Berlusconi ellen, prostitúcióra való kényszerítés miatt indított eljárásban csak a februári választások után hoz ítéletet.
jan. 22
8:09
Mali miatt Algériában csaptak le (Kitekintő)
Az Iszlám Maghreb al-Kaidája négy napig tartotta fogva egy gázlétesítmény dolgozóit Algériában azt követelve a kormánytól, hogy engedjenek szabadon bebörtönzött iszlamista militánsokat. Az ország vezetése nem volt hajlandó tárgyalóasztal mellé ülni ehelyett egy gyors és nagy erejű katonai csapást választott.
jan. 22
8:09
Kötelező tv-rádió-előfizetés mindenkinek (168 Óra Online)
Az új évtől minden német háztartásnak, nemkülönben a vállalatoknak kötelező fizetnie a közszolgálati rádió-és tv-adások előfizetési díját. Ez idén magánembereknél a korábbi nagyságrendhez hasonló – havi kereken 18 euró – a gazdaságnak azonban sokkal magasabb díjakat kell fizetni, ami ellen sokan tiltakoznak. Mások azt vetik fel: helyes-e évi 7.5 milliárd euróból finanszírozni a közszolgálati…
jan. 22
8:11
Orrfacsaró bűz Párizsban és környékén, kénes gáz szabadult ki (MaHu)
Orrfacsaró bűz árasztotta el keddre virradóra Párizst és Franciaország nyugati térségét - a kellemetlen szagot egy roueni vegyi gyárból kiszabadult gáz okozza.
jan. 22
8:13
Megkezdődött a szavazás Izraelben (MaHu)
Megkezdődött a szavazás kedd reggel Izraelben az előre hozott parlamenti választásokon.
jan. 22
8:27
Az egyik áldozat sofőrje lehet a párizsi gyilkos (HVG)
A francia ügyészség az egyik áldozat török sofőrjét gyanúsítja a párizsi kurd intézet három aktivistájának január eleji meggyilkolásával, a férfit előzetes letartóztatásba helyezték - közölte hétfőn egy illetékes.
jan. 22
8:27
Polgári Vajdaság: állítsa le a szerb kormány a tartomány elleni kampányt! (Kitekintő)
A Polgári Vajdaság azt követeli a szerbiai kormánytól, hogy azonnal állítsa le azokat az akciókat, amelyeket "szemmel láthatóan a hatalom védnöksége alatt" az utóbbi több, mint fél évben Vajdaság és polgárai, valamint a tartomány politikai szubjektivitása ellen folytatnak.
jan. 22
8:45
Obama és Amerika soha véget nem érő utazása (Infostart)
Arra, hogy az amerikai elnök ünnepélyes beiktatásának napján, hétfőn az ország fegyveres szolgálatainak szinte minden egyenruhája előfordul majd Washingtonban, számítani lehetett. Az már kissé eltért a már ismert rutintól, hogy a robbanóanyagot kereső kutya a pórázt tartó őrtől függetlenül, "saját hatáskörben" szimatolta végig a tudósítói laptopot és fényképezőgépet. Az MTI tudósítójának helyszíni…
jan. 22
8:45
Obama elnök második beiktatása: a győztesek ünnepe, mellékzöngékkel (MaHu)
Arra, hogy az amerikai elnök ünnepélyes beiktatásának napján, hétfőn az ország fegyveres szolgálatainak szinte minden egyenruhája előfordul majd Washingtonban, számítani lehetett.
jan. 22
8:45
Obamát dícséri a drón-jelentés (Kitekintő)
Az amerikai elnök asztalán aláírásra vár a pakisztani drón-támadásokról készült jelentés.
jan. 22
9:03
Így gyógyítják a Kína és Japán közötti viszonyt (Infostart)
Pekingbe érkezett a kisebbik japán kormányzópárt vezetője, Jamagucsi Nacuo, hogy javítsa a Kína és Japán közötti viszonyt, amely a kibékíthetetlen szigetvita miatt az utóbbi évtizedek mélypontjára jutott - derül ki keddi sajtójelentésekből.
jan. 22
9:03
Az MSZP (új) nemzetpolitikájáról (Kitekintő)
Nagy sajtóvisszhangot gerjesztett a Magyar Szocialista Párt (MSZP) múlt szerdai kihelyezett elnökségi ülése, amelyre Kolozsváron került sor. A sokszor elfogult értékeléseken túlmenően a Kitekintő újabb szempontok szerint értékeli ennek az erősen polarizáló eseménynek a politikai jelentőségét.
jan. 22
9:21
Videó: lekapná lányuk a csókolózó Obamáékat (HVG)
Barack és Michelle Obama legkisebb lánya, Sacha nagy lelkesedéssel próbálta iPhone-ja lencsevégére kapni szüleit, ahogy éppen csókot váltanak a hétfői elnöki beiktatási ünnepségen.
jan. 22
9:21
Az egyik áldozat török sofőrjét gyanúsítják a párizsi kurd aktivisták megölésével (MaHu)
A francia ügyészség az egyik áldozat török sofőrjét gyanúsítja a párizsi kurd intézet három aktivistájának január eleji meggyilkolásával, a férfit előzetes letartóztatásba helyezték.
jan. 22
9:39
"Elvtársak, most találkoztam Hugo Chávezzel: viccelődtünk, nevetgéltünk" (HVG)
Hugo Chávez jókedvű, és újra utasításokat ad - közölte hétfő este Elias Jaua venezuelai külügyminiszter, miután meglátogatta az ország hat hete Kubában kezelt államfőjét.
jan. 22
9:39
Egy vezető japán pártpolitikus tárgyal Pekingben a kapcsolatok javításáról (MaHu)
Pekingbe érkezett a kisebbik japán kormányzópárt vezetője, Jamagucsi Nacuo, hogy javítsa a Kína és Japán közötti viszonyt, amely a kibékíthetetlen szigetvita miatt az utóbbi évtizedek mélypontjára jutott.
jan. 22
9:39
Videó: Obama kemény döntéseket ígért (Kitekintő)
Nézze meg az újraválasztott elnök beiktatási beszédét!
jan. 22
9:57
Kivégzés vár egy brit kokainfutárra Balin (HVG)
Kábítószer-csempészésért halálra ítéltek Indonéziában kedden egy brit nőt, mivel 2,5 millió dollár értékű kokaint próbált meg becsempészni az országba, Bali szigetére.
jan. 22
9:57
Még nem tudni, hány katona marad Afganisztánban (Infostart)
A NATO főtitkára örömmel fogadná, ha Magyarország 2014 után is fenntartaná valamilyen formában afganisztáni szerepvállalását - mondta az InfoRádiónak a Szövetséges Erők Európai Főparancsnokságának sajtófőnöke, Jay H. Janzen alezredes.
jan. 22
9:57
Venezuela külügyminisztere szerint Chávez jókedvű (MaHu)
Hugo Chávez jókedvű, és újra utasításokat ad - közölte hétfő este Elias Jaua venezuelai külügyminiszter, miután meglátogatta az ország hat hete Kubában kezelt államfőjét.
jan. 22
9:57
Kerékpárút köti össze Békéscsabát Nagyszalontával (Kitekintő)
Új, 28 kilométeres kerékpárút köti össze a magyarországi Békéscsabát a romániai Nagyszalontával.
jan. 22
10:15
Magyar államtitkár a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának élén (Infostart)
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által jelölt Laczikó Katalin Enikőt nevezte ki hétfőn Victor Ponta miniszterelnök a romániai kisebbségek ügyeit irányító Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala élére.
jan. 22
10:15
Indonéziában kábítószer-csempészésért halálra ítéltek el egy brit nőt (MaHu)
Kábítószer-csempészésért halálra ítéltek Indonéziában kedden egy brit nőt, mivel 2,5 millió dollár értékű kokaint próbált meg becsempészni az országba, Bali szigetére.
jan. 22
10:15
Bajba kerülhet az ország - belső viták is vannak (Kitekintő)
Meddig maradnak Maliban a francia csapatok és miért repedezik a katonai beavatkozással kapcsolatos nemzeti konszenzus?
jan. 22
10:33
Indonéziában kábítószer-csempészésért halálra ítéltek egy brit nőt (MaHu)
Kábítószer-csempészésért halálra ítéltek Indonéziában kedden egy brit nőt, mivel 2,5 millió dollár értékű kokaint próbált meg becsempészni az országba, Bali szigetére.
jan. 22
10:51
Idén már 11 gyerek megfagyott az afganisztáni menekülttáborban (HVG)
Az afganisztáni harcok elő elmenekülő, de az ország határain belül maradó mintegy 450 ezer lakos zöme két táborban talált menedékre. Tavaly körülbelül százan fagytak meg a táborokban.
jan. 22
10:51
Tizenkét régióban gondolkozik az RMDSZ (Kitekintő)
Nem nyolc, hanem tizenkét régióra tagolná Romániát az RMDSZ.
jan. 22
11:09
Szijjártó: jövő szerdán kezdődik Orbán sorsdöntő brüsszeli útja (HVG)
Brüsszelbe látogat jövő szerdán Orbán Viktor miniszterelnök, és tárgyal mások mellett José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével az aktuális európai ügyekről - mondta Szijjártó Péter kedden.
jan. 22
11:09
Amnesty International: fagyhalál az afganisztáni menekülttáborokban (MaHu)
Az idén már legalább 17-en - köztük 11 gyerek - fagyott meg az afganisztáni menekülttáborokban - jelentette kedden az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.
jan. 22
11:09
Kisebbségvédelem: közös cél, külön utak Erdélyben (Kitekintő)
Közösen hatékonyabban tudnának fellépni a kisebbségi jogok kivívása terén az erdélyi magyar szervezetek – véli Izsák Balázs SZNT-elnök.
jan. 22
11:27
Izraeli választások: zavartalanul folyik a voksolás (MaHu)
Több mint 5,6 millió szavazópolgárt várnak a több mint tízezer szavazófülkéhez kedd este tízig Izraelben, az előre hozott parlamenti választásokon. A voksolás délelőtt zavartalanul folyt, a biztonságra mintegy húszezren vigyáznak.
jan. 22
11:27
A székely zászló kitűzésére buzdítanak (Kitekintő)
A székelyföldi Kovászna megye önkormányzatának elnöke, Tamás Sándor arra kérte a Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely körül elhelyezkedő települések polgármestereit, hogy valamennyi településen tűzzék ki a polgármesteri hivatal homlokzatára a székely zászlót.
jan. 22
11:45
Băsescu: nem rohanjuk le Nagy-Britanniát (Kitekintő)
Garantálom, hogy a románok nem rohanják le Nagy-Britanniát 2014. január elsejétől kezdődően, miután feloldják a román és bolgár állampolgárokkal szembeni munkaerőpiaci korlátozásokat, amelyeket az EU-s állam 2007-ben vezetett be Romániával és Bulgáriával szemben – nyilatkozta Traian Băsescu államfő.
jan. 22
12:03
Líbiai segítséget kaphattak az algériai túszejtők (HVG)
Líbiai iszlamista kapcsolatai voltak a múlt heti algériai túszejtést végrehajtó kommandónak, amely "logisztikai segítséget" kapott tőlük - közölte név nélkül az AFP keddi jelentése szerint egy líbiai iszlamista forrás, amely igen közel áll líbiai szélsőséges csoportokhoz.
jan. 22
12:21
Gaudi-Nagy Tamás: támadás indult ellenem, a Jobbik és Magyarország ellen (HVG)
Ellene, ezáltal a Jobbik és egész Magyarország ellen indított támadásnak tekinti Gaudi-Nagy Tamás, hogy egy olasz képviselő kezdeményezte akkreditációjának visszavonását az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésében.
jan. 22
12:21
Líbiai iszlamista szerint az emberrablók líbiai támogatást kaptak (MaHu)
Líbiai iszlamista kapcsolatai voltak a múlt heti algériai túszejtést végrehajtó kommandónak, amely "logisztikai segítséget" kapott tőlük - közölte név nélkül az AFP keddi jelentése szerint egy líbiai iszlamista forrás, amely igen közel áll líbiai szélsőséges csoportokhoz.
jan. 22
12:21
Még nem elégedett Brüsszel a magyar médiatörvénnyel (Kitekintő)
Még mindig elégedetlen az Európai Bizottság a magyar médiaszabályozással – mondta a BruxInfo kérdésére egy szűkkörű tájékoztatón a médiaügyekért felelős bizottsági alelnök. Neelie Kroes annak kapcsán beszélt erről, hogy a múlt héten elkészült az európai sajtószabadság helyzetét felmérő szakértői csoport jelentése. Ezzel összefüggésben elmondta, a magyar médiatörvény volt a fő oka annak, hogy 2011…

Keresés