2013. január 22. kedd

jan. 22
6:03
Netanjahu miniszterelnök maradhat (Kripto Akadémia)
Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kerül ma sor az Izraeli előrehozott parlamenti választásokra. Azért kedden, mert a modern Izrael ragaszkodik a hagyományokhoz, márpedig a hagyományok szerint e napra az örökkévaló adott utasítást. Benjamin Netanjahu miniszterelnök győzelme nincs veszélyben, de koalíciós társakra lesz szüksége.
jan. 22
6:05
Pofon a német kormánykoalíciónak (Kripto Akadémia)
Hatalomváltás lesz Alsó-Szászországban, miután a célfotóban az eddig ellenzékben lévő szociáldemokraták és a Zöldek koalíciója szerzett egy mandátumos többséget a tartományi parlamentben. Így a kereszténydemokrata David McAllistert az SPD-s Stephan Weil váltja a miniszterelnöki pozícióban. Bár az FDP megúszta a kudarcot, s meglepően jól szerepelt, mégsem Philipp Rösler lesz a párt listavezetője a…
jan. 22
6:07
Elhúzódhat a francia beavatkozás Maliban (Kripto Akadémia)
Bár a francia hatóságok eredetileg azt állították, hogy néhány hétig tart a katonai beavatkozás Maliban, Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter tegnap elismerte, hogy egészen addig maradnak az afrikai országban, amíg le nem győzik az iszlám fundamentalistákat, akik jelenleg Mali jelentős részét az ellenőrzésük alatt tartják.
jan. 22
6:21
Így lehet növelni az unióba vetett bizalmat (Infostart)
Az uniós intézmények legitimitásának növelése és a közösségi bővítési politika volt napirenden az unió ügyi miniszterek és államtitkárok hétfőn zárult informális találkozóján Dublinban - mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára.
jan. 22
7:33
Martin Luther King előtt tisztelgett Obama (Kitekintő)
Barack Obama elnök és Joe Biden alelnök a hétfői ceremoniális eskütételi szertartás és a beiktatási dokumentumok aláírása után a szövetségi törvényhozás épületében lerótta tiszteletét Martin Luther King mellszobra előtt.
jan. 22
7:33
Berlusconit engedi politizálni a bíróság (Kripto Akadémia)
Nem függesztette fel a Ruby-pert a milánói bíróság, hétfőn azonban úgy döntött, hogy a Silvio Berlusconi ellen, prostitúcióra való kényszerítés miatt indított eljárásban csak a februári választások után hoz ítéletet.
jan. 22
7:35
"Magyarországon jobban tudok érvényesülni, mint bárhol máshol" (Kitekintő)
David Young kisebb-nagyobb megszakításokkal huszonöt-harminc éve él Magyarországon. Beszélgetés a berlini falról, Gábor Zsazsáról, nemzeti retorikáról, gazdaságról és sakkról. Interjú egy budapesti amerikai üzletemberrel.
jan. 22
8:09
Mali miatt Algériában csaptak le (Kitekintő)
Az Iszlám Maghreb al-Kaidája négy napig tartotta fogva egy gázlétesítmény dolgozóit Algériában azt követelve a kormánytól, hogy engedjenek szabadon bebörtönzött iszlamista militánsokat. Az ország vezetése nem volt hajlandó tárgyalóasztal mellé ülni ehelyett egy gyors és nagy erejű katonai csapást választott.
jan. 22
8:09
Kiterjesztik az Észak-Korea elleni szankciókat (Metropol)
A decemberi észak-koreai rakétakísérletet elítélő határozattervezetet terjesztett az ENSZ BT elé az USA.
jan. 22
8:09
Kötelező tv-rádió-előfizetés mindenkinek (168 Óra Online)
Az új évtől minden német háztartásnak, nemkülönben a vállalatoknak kötelező fizetnie a közszolgálati rádió-és tv-adások előfizetési díját. Ez idén magánembereknél a korábbi nagyságrendhez hasonló – havi kereken 18 euró – a gazdaságnak azonban sokkal magasabb díjakat kell fizetni, ami ellen sokan tiltakoznak. Mások azt vetik fel: helyes-e évi 7.5 milliárd euróból finanszírozni a közszolgálati…
jan. 22
8:11
Orrfacsaró bűz Párizsban és környékén (Metropol)
Az éjszaka folyamán égtek a telefonvonalak, az aggódó párizsiak fejfájásra panaszkodtak és a bűz eredete felől érdeklődtek.
jan. 22
8:13
Megkezdődött a szavazás Izraelben (Metropol)
Az ország több mint tízezer szavazóhelyiségében reggel hét óra óta adhatják le voksaikat a 18 évesnél idősebb izraeliek.
jan. 22
8:27
Súlyos buszbaleset Bolíviában (Metropol)
A busz kisodródott az útról, és 300 méter mély szakadékban zuhant.
jan. 22
8:27
Polgári Vajdaság: állítsa le a szerb kormány a tartomány elleni kampányt! (Kitekintő)
A Polgári Vajdaság azt követeli a szerbiai kormánytól, hogy azonnal állítsa le azokat az akciókat, amelyeket "szemmel láthatóan a hatalom védnöksége alatt" az utóbbi több, mint fél évben Vajdaság és polgárai, valamint a tartomány politikai szubjektivitása ellen folytatnak.
jan. 22
8:29
Két személyvonat ütközött Portugáliában (Metropol)
A Lisszabon és Porto között közlekedő személyvonat utolsó vagonjába belerohant egy másik szerelvény.
jan. 22
8:45
Obama és Amerika soha véget nem érő utazása (Infostart)
Arra, hogy az amerikai elnök ünnepélyes beiktatásának napján, hétfőn az ország fegyveres szolgálatainak szinte minden egyenruhája előfordul majd Washingtonban, számítani lehetett. Az már kissé eltért a már ismert rutintól, hogy a robbanóanyagot kereső kutya a pórázt tartó őrtől függetlenül, "saját hatáskörben" szimatolta végig a tudósítói laptopot és fényképezőgépet. Az MTI tudósítójának helyszíni…
jan. 22
8:45
Obamát dícséri a drón-jelentés (Kitekintő)
Az amerikai elnök asztalán aláírásra vár a pakisztani drón-támadásokról készült jelentés.
jan. 22
8:45
Pokolgépes merénylet Hamában (Metropol)
A támadásban több mint harmincan haltak meg, polgári személyek és rezsimpárti katonák egyaránt.
jan. 22
9:03
Így gyógyítják a Kína és Japán közötti viszonyt (Infostart)
Pekingbe érkezett a kisebbik japán kormányzópárt vezetője, Jamagucsi Nacuo, hogy javítsa a Kína és Japán közötti viszonyt, amely a kibékíthetetlen szigetvita miatt az utóbbi évtizedek mélypontjára jutott - derül ki keddi sajtójelentésekből.
jan. 22
9:03
Az MSZP (új) nemzetpolitikájáról (Kitekintő)
Nagy sajtóvisszhangot gerjesztett a Magyar Szocialista Párt (MSZP) múlt szerdai kihelyezett elnökségi ülése, amelyre Kolozsváron került sor. A sokszor elfogult értékeléseken túlmenően a Kitekintő újabb szempontok szerint értékeli ennek az erősen polarizáló eseménynek a politikai jelentőségét.
jan. 22
9:39
Videó: Obama kemény döntéseket ígért (Kitekintő)
Nézze meg az újraválasztott elnök beiktatási beszédét!
jan. 22
9:57
Még nem tudni, hány katona marad Afganisztánban (Infostart)
A NATO főtitkára örömmel fogadná, ha Magyarország 2014 után is fenntartaná valamilyen formában afganisztáni szerepvállalását - mondta az InfoRádiónak a Szövetséges Erők Európai Főparancsnokságának sajtófőnöke, Jay H. Janzen alezredes.
jan. 22
9:57
Kerékpárút köti össze Békéscsabát Nagyszalontával (Kitekintő)
Új, 28 kilométeres kerékpárút köti össze a magyarországi Békéscsabát a romániai Nagyszalontával.
jan. 22
9:57
Indonéziában halálra ítéltek el egy brit nőt (Metropol)
A nő 2,5 millió dollár értékű kokaint próbált meg becsempészni az országba, Bali szigetére.
jan. 22
10:15
Magyar államtitkár a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának élén (Infostart)
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által jelölt Laczikó Katalin Enikőt nevezte ki hétfőn Victor Ponta miniszterelnök a romániai kisebbségek ügyeit irányító Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala élére.
jan. 22
10:15
Bajba kerülhet az ország - belső viták is vannak (Kitekintő)
Meddig maradnak Maliban a francia csapatok és miért repedezik a katonai beavatkozással kapcsolatos nemzeti konszenzus?
jan. 22
10:51
Tizenkét régióban gondolkozik az RMDSZ (Kitekintő)
Nem nyolc, hanem tizenkét régióra tagolná Romániát az RMDSZ.
jan. 22
11:09
Kisebbségvédelem: közös cél, külön utak Erdélyben (Kitekintő)
Közösen hatékonyabban tudnának fellépni a kisebbségi jogok kivívása terén az erdélyi magyar szervezetek – véli Izsák Balázs SZNT-elnök.
jan. 22
11:27
A székely zászló kitűzésére buzdítanak (Kitekintő)
A székelyföldi Kovászna megye önkormányzatának elnöke, Tamás Sándor arra kérte a Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely körül elhelyezkedő települések polgármestereit, hogy valamennyi településen tűzzék ki a polgármesteri hivatal homlokzatára a székely zászlót.
jan. 22
11:27
Gőzerővel zajlik a kampány az utolsó pillanatokban is (Metropol)
Gőzerővel kampányolnak Izraelben a pártok az utolsó percekig, különösképpen telefonhívásokkal és sms-ekkel bombázzák a választókat.
jan. 22
11:29
Fagyhalál az afgán menekülttáborokban (Metropol)
Az idén már legalább 17-en - köztük 11 gyerek - fagyott meg az afganisztáni menekülttáborokban - jelentette az Amnesty International.
jan. 22
11:45
Băsescu: nem rohanjuk le Nagy-Britanniát (Kitekintő)
Garantálom, hogy a románok nem rohanják le Nagy-Britanniát 2014. január elsejétől kezdődően, miután feloldják a román és bolgár állampolgárokkal szembeni munkaerőpiaci korlátozásokat, amelyeket az EU-s állam 2007-ben vezetett be Romániával és Bulgáriával szemben – nyilatkozta Traian Băsescu államfő.
jan. 22
11:45
Peking megkezdi harcát a szmog ellen (Metropol)
Fogadkozik a kínai főváros, hogy még az idén két százalékkal csökkenti a főbb levegőszennyező anyagok sűrűségét.
jan. 22
12:21
Még nem elégedett Brüsszel a magyar médiatörvénnyel (Kitekintő)
Még mindig elégedetlen az Európai Bizottság a magyar médiaszabályozással – mondta a BruxInfo kérdésére egy szűkkörű tájékoztatón a médiaügyekért felelős bizottsági alelnök. Neelie Kroes annak kapcsán beszélt erről, hogy a múlt héten elkészült az európai sajtószabadság helyzetét felmérő szakértői csoport jelentése. Ezzel összefüggésben elmondta, a magyar médiatörvény volt a fő oka annak, hogy 2011…
jan. 22
12:39
Három évet kaphat a tüntetésen lövöldöző férfi (Kitekintő)
Garázdaság miatt emelt vádat a rendőrség az ellen a 32 éves férfi ellen, aki szombaton a pozsonyi Hodža téren az államfő elleni tüntetésen gázpisztollyal lövöldözött a levegőbe.
jan. 22
13:33
Besorozzák a 17 évesnél idősebb férfiakat (Kitekintő)
Minden marad a régiben nyugati szomszédunknál. Relatív magas választási részvétel mellett a szavazók 60 százaléka voksolt a hadkötelezettség fenntartása mellett, a maradék 40 százalék támogatta a hivatásos hadseregre való átállást.
jan. 22
13:51
Deutsch Tamás új tisztsége az EP-ben (Metropol)
Az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottságának alelnökévé választották a fideszes képviselőt.
jan. 22
13:51
Baljós évelő (168 Óra Online)
Címszavunk – évelő – a naptárolás és a kertészet szókészletéből való. A „századelő” már históriai visszapillantó tükör, foncsorában baljós előjel: az elsötétített Európa. „Oly hirtelen borult be az ég Weimar fölött – idézi Stefan Heymet BOKOR LÁSZLÓ –, ahogy csak a sivatagban szokott. A szomszédos Buchenwaldnak viszont virradt.”
jan. 22
14:09
Egyre kevesebb a magyar nemzetiségű Eszéken (Kitekintő)
Egyre kevesebb a magyar, a német és a szerb nemzetiségűek száma Eszéken (Osijek) - írja a Glas Slavonije országos terjesztésű horvát megyei napilap hétfői kiadásában.
jan. 22
14:27
A MOB Székelyföldön alapozná meg a magyar aranyakat (Kitekintő)
A jövőben a magyar olimpiai csapat több sportága is Székelyföldön töltheti fel elemeit.
jan. 22
14:45
Indulhat az uniós pénzügyi tranzakciós adó (Infostart)
Zöld jelzést adtak keddi tanácskozásukon az Európai Unió pénzügyminiszterei az Európai Bizottság által kezdeményezett, uniós, de végül mindössze 11 ország úgynevezett megerősített együttműködésében megvalósuló pénzügyi tranzakciós adónak (financial transaction tax, FTT).
jan. 22
15:03
Barrosóval találkozik Orbán (Infostart)
Brüsszelbe látogat jövő hét szerdán Orbán Viktor miniszterelnök, és tárgyal mások mellett José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével az aktuális európai ügyekről - mondta Szijjártó Péter.
jan. 22
15:03
Akadozik a nemzeti párbeszéd Szíriában (Kitekintő)
A szír kormány szerint az elnök sérthetetlen, a háború pedig szigorúan belügy. Az ellenzék továbbra sem tárgyal, viszont saját kabinetet alakítani képtelen.
jan. 22
15:03
Cacic-ügy: megerősítették az ítéletet (Metropol)
A horvát politikus 2010. január 8-án az M7-es autópályán nekiütközött egy vele azonos irányban haladó gépkocsinak, amelynek két utasa meghalt.
jan. 22
15:21
Megerősítették az ítéletet Cacic ügyében (Infostart)
Zágrábban megerősítette a volt horvát miniszterelnök-helyettes ügyében Kaposvárott hozott jogerős ítéletet a megyei bíróság. Radimir Cacic 2010. január 8-án az M7-es autópályán Budapest felé haladva nekiütközött egy vele azonos irányban haladó, magyar rendszámú gépkocsinak. A vétlen járműben utazók közül ketten meghaltak, ketten megsérültek.
jan. 22
15:21
Szigetvita újratöltve (Kitekintő)
Hillary Clinton véleménye befolyással lehet a kínai-japán szigetvitára.
jan. 22
15:39
Együtt szorongatják meg Iránt (Kitekintő)
Az USA újabb szankciókat tervez bevezetni Iránnal szemben, de ezúttal az érvényesítésben csatlakoznak hozzá elvbarátai is.
jan. 22
15:57
Brüsszel az e-cigaretta forgalmazásának korlátozására készül (Metropol)
A tervek szerint a termékek többségét - nikotintartalomtól függően - csak gyógyszertárban lehet majd árusítani.
jan. 22
15:59
Szlovákia rossz irányba halad (Metropol)
Az ország lakossága az elmúlt másfél évtized során 2008-ban volt a leginkább elégedett azzal, hogy milyen irányba halad az ország.
jan. 22
16:15
A spanyoloknak nem tetszett az Eurócsoport új elnöke (Kitekintő)
Spanyolország ellenszavazata miatt eddig példátlan módon nem egyhangú döntéssel választották meg hétfőn az Eurócsoport új elnökét, aki a holland Jeroen Dijsselbloem lesz a következő két és fél évben.

Keresés