2013. január 16. szerda

jan. 16
5:27
26 ENSZ-alkalmazott vesztette életét világszerte (HVG)
Az áldozatok közül 9 polgári személy, 17 pedig békefenntartó volt. Szolgálatteljesítés közben ennél jóval többen sebesültek meg, több ENSZ-alkalmazottat pedig elraboltak.
jan. 16
6:03
Megkezdték a franciák a szárazföldi műveletet Maliban (HVG)
Megkezdték a francia katonák kedden az első szárazföldi műveletet Maliban, újabb szakaszba léptetve ezzel a múlt pénteken indult, eddig elsősorban légicsapásokból álló műveletet.
jan. 16
6:03
Elkezdődött a kémkedéssel vádolt házaspár pere (Infostart)
Elkezdődött kedden a stuttgarti tartományi felsőbíróságon annak a németországi házaspárnak a pere, amely a vád szerint Oroszországnak kémkedett több mint húsz éven keresztül.
jan. 16
6:03
Hadrendbe állt a "Jurij Dolgorukij" (Népszava)
A haderőfejlesztésről érkező hírek az utóbb időben nem mindig váltották be a moszkvai reményeket, néhány kudarc kifejezetten zavarba ejtette a mérnököket és a politikusokat egyaránt. Ezúttal azonban sikerről szólnak a tudósítások. Hadrendbe állították az orosz hadiflotta negyedik generációs, atommeghajtású, stratégiai rendeltetésű tengeralattjáróját.
jan. 16
6:05
Forrong Pakisztán (Népszava)
Korrupciós ügyek miatt elrendelte a miniszterelnök, Rádzsa Parvíz Asraf és 15 kormányzati tisztségviselő letartóztatását tegnap a pakisztáni legfelsőbb bíróság, miközben már második napja tízezrek követelik a kormány menesztését.
jan. 16
6:07
Duplájára nőtt a menedékkérők száma (Népszava)
Több mint 40 százalékkal nőtt Németországban a menedékkérők száma 2012-ben az egy évvel korábbihoz képest, mindenekelőtt a nyugat-balkáni térségből érkeztek többen, menedékjogot azonban egy kérelmező sem kapott közülük.
jan. 16
6:09
Megtorpantak a franciák (Népszava)
Kemény ellenállásba ütköztek Maliban a kormányerőket támogató francia katonák. A kezdeti sikerek után az iszlamisták újabb területeket foglaltak el. Egyes vádak szerint Párizs csak azért küldött csapatokat az országba, hogy saját maga számára biztosítsa az uránkitermelést.
jan. 16
6:11
Segít vagy fenyít Európa? (Népszava)
Márciusban a világ egy béketervet tesz az asztalra. Vagy ránk erőszakolnak egy tervet, vagy mi kezdeményezzük a sajátunkat - mondta nemrég a választási kampányban Cipi Livni ellenzéki politikus, volt külügyminiszter. Úgy tűnik, igaza volt. sajtóértesülések szerint az Európai Unió az izraeli előrehozott választások után bemutatja új javaslatát az izraeli-palesztin tárgyalások újrafelvételére.
jan. 16
6:13
2013: elérkezett a kurdok ideje? (Népszava)
Áttörés várható a kurdok jövőjét illetően 2013-ban - állítják szakértők. Az arab tavasz nyomán kialakult helyzet ugyanis segíthet régi céljaik elérésében. Az enyhülést csak rövid időre vetheti vissza a múlt héten három kurd aktivista nő ellen Párizsban elkövetett gyilkosság. Bár akadnak kurdok, akik szerint Ankara rendelte meg a vérfürdőt, távolról sem kizárt, hogy éppen azok követték el a…
jan. 16
6:39
"Disznók és majmok leszármazottai" az izraeliek - mondta az egyiptomi elnök (HVG)
Az amerikai kormány kedden felszólította Mohamed Murszi egyiptomi elnököt, hogy vonja vissza korábbi, még jóval megválasztása előtt, 2010-ben tett zsidóellenes kijelentését.
jan. 16
6:39
Rontott előrejelzésén a Világbank (Infostart)
A Világbank 3-ról 2,4 százalékra rontotta a 2013-as globális gazdasági növekedésről szóló előrejelzését. Az indoklás szerint a fejlett országok a vártnál sokkal lassabban lábalnak ki a gazdasági válságból.
jan. 16
6:57
Iskolai mészárlás - New York állam már szigorította a fegyvertartást (HVG)
New York lett az első amerikai állam, amelyben a decemberi newtowni vérfürdő következtében szigorították a fegyverbirtoklásra vonatkozó jogszabályokat. További mintegy 10 államban vettek fontolóra hasonló lépéseket, Obama maga is nyilatkozott erről.
jan. 16
6:57
New York állam szigorította a fegyvertartást (Infostart)
New York államban szigorították a fegyvertartás szabályait. Ez az első állam, amelyben a decemberi newtowni vérfürdő után törvényt fogadtak el a fegyverbirtoklás szabályozására.
jan. 16
6:59
Akkumulátorhiba miatt kényszerleszállást hajtott végre egy Boeing 787-es (HVG)
A japán hatóságok közlése szerint a 129 utas és a 8 fős személyzet sértetlenül hagyta el a Tokióból felszállt gép fedélzetét, miután az idő előtt landolt Takamacu repülőterén.
jan. 16
6:59
Szerbia hajlandó engedni? (Infostart)
Egy átfogó körű megállapodás részeként Szerbia nem zárja ki Koszovó ENSZ státuszát - közölte Ivica Dacic szerb kormányfő. Ez volt az első alkalom, hogy szerb vezető kedvezően nyilatkozott a Belgrád által el nem ismert Koszovó ENSZ-tagságáról.
jan. 16
7:33
New York állam szigorította a fegyvertartás szabályait (168 Óra Online)
New York állam kedden törvényt fogadott el a fegyvertartás szabályainak szigorításáról.
jan. 16
7:51
Megtiltották a dőzsölést a kínai rendőri vezetőknek (HVG)
A kínai rendőrséget is elérték a formalizmus és a bürokrácia elleni intézkedések - számoltak be szerdán a kínai lapok. A pártvezetők, bírók és katonák után elvben a rendőröknek is búcsút kell mondaniuk a nagyszabású banketteknek, a felesleges külföldi utaknak, a hosszú üléseknek, konferenciáknak - derült ki a közbiztonsági minisztérium friss utasításaiból.
jan. 16
7:51
Kényszerleszállást hajtott végre egy repülő Japánban (Infostart)
Időlegesen kivonta a forgalomból Boeing 787 Dreamliner utasszállító repülőgépeit a két nagy japán légitársaság, miután az All Nippon Airways (ANA) egyik 787-ese kényszerleszállást hajtott végre szerda reggel Japánban.
jan. 16
7:51
Kényszerleszállást hajtott végre egy Boeing 787-es Japánban (MaHu)
Időlegesen kivonta a forgalomból Boeing 787 Dreamliner utasszállító repülőgépeit a két nagy japán légitársaság, miután az All Nippon Airways (ANA) egyik 787-ese kényszerleszállást hajtott végre szerda reggel Japánban.
jan. 16
7:51
Felháborodott tömegek: a kormány ellen tüntettek a fővárosban (Kitekintő)
Január 13-án vasárnap emberek ezrei vonultak Moszkva utcáira tüntetni a decemberben elfogadott, külföldi örökbefogadást tiltó törvény ellen és a kormány feloszlását követelték.
jan. 16
8:09
Ötvenmilliárdos segély a Sandy után (Infostart)
Hosszas pártközi vita és a szavazás többszöri elhalasztása után több mint 50 milliárd dolláros segélyt szavazott meg a Sandy nevű hurrikán által leginkább sújtott államok támogatására az amerikai képviselőház.
jan. 16
8:09
A rendőröket is megszorításokra kötelezik Kínában (MaHu)
A kínai rendőrséget is elérték a formalizmus és a bürokrácia elleni intézkedések.
jan. 16
8:27
Átterjedtek más városokra az iszlámabádi tüntetések (HVG)
Az Iszlámábád központjában összegyűlt 40 ezer fős tömeg lezárva tartja a főváros legforgalmasabb főútját, a tüntetők kormányellenes plakátokat tartanak a magasba, és kormányellenes jelszavakat skandálnak. A dél-pakisztáni nagyvárosban, Karacsiban, illetve Lahorban és más városokban is rendbontások kezdődtek.
jan. 16
8:27
New York állam szigorította a fegyvertartás szabályait (MaHu)
New York állam kedden törvényt fogadott el a fegyvertartás szabályainak szigorításáról.
jan. 16
8:27
Az ukrán nyelvtörvény érvényesítését szorgalmazzák (Kitekintő)
A magyar nyelv kárpátaljai oktatási intézményekben történő hivatalos használatát szorgalmazza - az ukrán nyelvtörvény rendelkezéseire hivatkozva - az illetékes állami szerveknél a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ).
jan. 16
8:29
Zsidóellenes kijelentései visszavonására szólította fel Murszit az Egyesült Államok (MaHu)
Az amerikai kormány kedden felszólította Mohamed Murszi egyiptomi elnököt, hogy vonja vissza korábbi, még jóval megválasztása előtt, 2010-ben tett zsidóellenes kijelentését.
jan. 16
8:45
Több mint 20 ENSZ-alkalmazott vesztette életét szolgálatteljesítés közben tavaly (MaHu)
Szolgálatteljesítés közben 26 ENSZ-alkalmazott vesztette életét az elmúlt évben.
jan. 16
8:47
Iszlámábádban harmadik napja tüntetnek (MaHu)
A pakisztáni fővárosban harmadik napja tízezrek tüntetnek a kormány távozását követelve, szerdán több vidéki nagyvárosban is rendbontások kezdődtek.
jan. 16
9:03
Magyar nevű texasi képviselő a fegyvertartás elszánt védelmezője (HVG)
A texasi Steve Toth lőfegyvervédelmi törvényt készül beterjeszteni, amelynek értelmében letartóztathatják azokat a szövetségi tisztviselőket, akik a lőfegyvertartást szigorító szövetségi vagy elnöki rendeleteket próbálják végrehajtatni.
jan. 16
9:03
Megszüntetik az egyik különadót (Kitekintő)
A BruxInfo számításai szerint mintegy 4 millió eurós (közel 1,2 milliárd forintos) adóbevételtől esik el havonta az EU-költségvetés, mivel egy intézményközi alku hiánya miatt január elsejétől megszűnt az uniós tisztviselők fizetésére rakódó szolidaritási adó.
jan. 16
9:21
Országértékelő beszéd Chávez nélkül (MaHu)
A rákbetegség miatt Kubában kezelt, tavaly októberben újraválasztott elnök, Hugo Chávez távollétében az alelnök, Nicolas Maduro tartotta helyi idő szerint kedden a hagyományos országértékelő beszédet Venezuelában.
jan. 16
9:21
Băsescu 2012 bűnbakja (Kitekintő)
Traian Băsescu államfő a legfőbb bűnös a 2012-ben történt rossz dolgokért – derül ki az IRES decemberben végzett közvélemény-kutatásából.
jan. 16
9:23
A fegyvertartás szigorítását biztosító szövetségi ügynökök letartóztatását javasolja egy képviselő (MaHu)
Olyan törvénytervezet beterjesztésére készül egy texasi helyi képviselő, amely alapján letartóztathatják azokat a szövetségi tisztségviselőket, akik az állam területén megpróbálnának érvényt szerezni a lőfegyvertartás szabályainak szigorításáról meghozandó szövetségi törvényeknek vagy elnöki rendeleteknek.
jan. 16
9:39
Pokolgép robbant egy pártirodánál Irakban (HVG)
Nagy erejű pokolgép robbant szerdán az északi-iraki Kirkukban egy kurd párt helyi irodájánál. Legalább tíz ember meghalt, 140-en megsebesültek - közölték helyi tisztségviselők. A pokolgépet kocsiba rejtették, és öngyilkos merénylő hozta működésbe a Kurdisztáni Demokratikus Párt helyi székházánál.
jan. 16
9:39
Súlyos merénylet Irakban egy kurd pártirodánál (MaHu)
Nagy erejű pokolgép robbant szerdán az északi-iraki Kirkukban egy kurd párt helyi irodájánál, a detonációban legalább tíz ember életét vesztette, 140-en megsebesültek.
jan. 16
9:41
Spontán sztrájk miatt késnek a román vonatok (HVG)
Átlagosan két órát késnek a személyszállító vonatok Romániában a vasutasok szerda reggeli spontán sztrájkja miatt.
jan. 16
9:57
Videó: a pilóta és egy járókelő halt meg a londoni helikopterbalesetben (HVG)
Egy épület tetején felállított darunak repült, majd hosszú lángcsóvákat húzva az utcára zuhant egy helikopter Londonban szerda reggel. Meghalt a pilóta és egy járókelő, kilencen pedig megsérültek. Az ütközés környékét beborítja a füst, a mentősök a helyszínen vannak. Szemtanúk szerint a helikopter lezuhanó darabjai két autót is eltaláltak.
jan. 16
9:57
Mélyponton az új autók eladása az EU-ban (Infostart)
Az Európai Unióban 17 éves mélypontra csökkent tavaly az új autók regisztrációja.
jan. 16
9:57
HM: a Balti államokba látogat Hende Csaba (MaHu)
Háromnapos látogatást tesz a Balti államokban Hende Csaba honvédelmi miniszter Litvánia, Lettország és Észtország védelmi minisztereinek meghívására.
jan. 16
10:15
Elvileg nem tilos már másként gondolkodni Mianmarban (HVG)
Mianmarban megsemmisítették azt a törvényt, amely alapján a katonai kormányzás idején szigorú börtönbüntetést szabtak ki az ellenzékiekre - írta szerdán a helyi sajtó. A törvény hatályon kívül helyezéséről Thein Szein mianmari államfő hozott döntést.
jan. 16
10:15
Lezuhant egy helikopter Londonban (Infostart)
Utcára zuhant szerdán egy helikopter Londonban, a Temze közelében. Ketten meghaltak, kilencen megsérültek.
jan. 16
10:15
Utcára zuhant egy helikopter Londonban (MaHu)
Utcára zuhant szerdán egy helikopter Londonban, a Temze közelében, és lángokban áll.
jan. 16
10:15
Határtalan Színjátszás: konferencia Zentán (Kitekintő)
Határtalan Színjátszás címmel rendez konferenciát az amatőr színházakat tömörítő Magyar Szín-Játékos Szövetség január 18. és 20. között Zentán a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben.
jan. 16
10:17
Iráni elnök: összeesküdtek a szíriai nép ellen (HVG)
Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint "nem kétséges, hogy a szíriai népnek sikerül túljutnia a mai nehéz körülményeken", és "a két ország együttműködése mindkét nép és a térség érdeke" - jelentette szerdán az IRNA hírügynökség. Az államfő kedden este mondta ezt Teheránban, ahol tárgyalt Váel Nadír al-Halaki szíriai kormányfővel.
jan. 16
10:33
Öngyilkos merénylet az afgán fővárosban (MaHu)
Öngyilkos merénylet történt szerdán az afgán főváros, Kabul központjában, az afgán nemzetbiztonsági hivatal (NDS) székházának főbejáratánál.
jan. 16
10:35
Mianmarban megsemmisítették a másként gondolkodókat sújtó szigorú törvényt (MaHu)
Mianmarban megsemmisítették azt a törvényt, amely alapján a katonai kormányzás idején szigorú börtönbüntetést szabtak ki az ellenzékiekre.
jan. 16
10:51
Egyetemre küldik a román pedagógusokat (HVG)
Hat éven belül minden román pedagógusnak egyetemi diplomával kell rendelkeznie egy decemberben elfogadott sürgősségi rendelet szerint.
jan. 16
11:09
Benes-dekrétumok: EP-bizottság felállítását kérte egy fideszes (HVG)
Tényfeltáró bizottság felállítását kezdeményezte Bagó Zoltán fideszes európai parlamenti képviselő a Benes-dekrétumok ügyében, miután a szlovák kormány eddig nem reagált az EP petíciós bizottsága által hozzá intézett megkeresésre.
jan. 16
11:09
Ajánlatkérések mintegy kétszáz új telepeslakásra Ciszjordániában (MaHu)
Ajánlatot kért az izraeli építés- és lakásügyi minisztérium szerdán 198 új lakás megépítésére a megszállt Ciszjordánia zsidó telepein.
jan. 16
11:09
Eddig bevált a közép-európai árampiaci integráció (Kitekintő)
Biztatónak nevezték közép- európai energiaszakértők a cseh, a szlovák és a magyar árampiac összekapcsolásának első tapasztalatait, ugyanakkor arra is rámutattak, hogy elsősorban Brüsszelnek még több olyan régióspecifikus probléma iránt is nagyobb érzékenységet kell mutatnia, amelyek megoldása nélkül nem lehet beszélni tényleges belső energiapiacról.

Keresés