2013. január 19. szombat

jan. 19
6:03
Ciprus gondot okoz az uniónak (Népszava)
Ciprus lehet az euróövezet tagországa, amely az Európai Unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorulhat - mondogatják régóta az EU-ban. Nicosia tavaly nyáron meg is kereste ez ügyben Brüsszelt, ahol azonban nem szívesen hallanak az ország megsegítéséről, mert attól tartanak, ha eurómilliárdokat pumpálnak Ciprusba, azzal csak azoknak az orosz gazdagoknak segítenének, akik ide…
jan. 19
6:05
Senkinek sem szólt Algéria az akciójáról (Népszava)
Több országnál is kiverte a biztosítékot az algériai biztonsági erők csütörtöki túszejtő akciója, melynek során meghalt a túszok egy része. Elsősorban Japán, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Norvégia bírálták az akciót. Továbbra sem világos a halottak száma, amint az sem, milyen nemzetiségűek vesztették életüket.
jan. 19
6:07
Vége a Berlin-Párizs tandemnek? (Népszava)
Felemás előjelekkel készül Németország és Franciaország az Elysée-szerződés aláírásának ötvenedik évfordulójára. Bár a két ország politikusai az eltelt évtizedek során számos erőfeszítést tettek a kapcsolatok javításáért, a két nép között még maradtak bizonyos előítéletek. Ezeket pedig hol erősítik, hol gyengítik a különböző politikai események.
jan. 19
6:09
Közeledés Szerbia és Koszovó viszonyában (Népszava)
Szerbia és Koszovó miniszterelnöke brüsszeli találkozójukon megállapodtak abban, hogy egy különálló fejlesztési alapba kerül majd az a pénz, amely az a vámokból folyik be Észak-Koszovóban.
jan. 19
6:11
Főpróba német módra (Népszava)
A német kormánykoalíció sorsára is hatással lehet a vasárnapi Alsó-Szászországban megrendezendő tartományi választás. Ha ugyanis vereséget szenvedne a kereszténydemokrata-liberális koalíció, távoznia kellene az FDP pártelnöki székéből Philipp Röslernek. Ez pedig Angela Merkel kancellár kormányában is új helyzetet teremtene.
jan. 19
8:09
Márciusban tartják a népszavazást a Falkland-szigetekről (MaHu)
Márciusra írta ki a népszavazást a Falkland-szigetek önkormányzata a terület "politikai státusáról", hogy véget vessen a Nagy-Britannia és Argentína között folyó viszálykodásnak.
jan. 19
8:11
Algériai túszejtés - tovább tart a túszdráma (MaHu)
Tovább tart az algériai túszdráma, amely változatlanul rendkívül súlyos és átláthatatlan. Washingtoni külügyminisztériumi források helyi idő szerint péntek este megerősítették, hogy továbbra is több külföldi túsz van az iszlamista terroristák fogságában.
jan. 19
8:27
Két ETA-tagot adtak ki a franciák Spanyolországnak (MaHu)
Kiadták a francia hatóságok Spanyolországnak az ETA baszk szeparatista szervezet két tagját - közölte a spanyol rendőrség.
jan. 19
8:27
Még mindig Redingre vár a kormány az ír gázoló ügyében (Kitekintő)
Továbbra is várja a közigazgatási és igazságügyi miniszter, hogy az Európai Bizottság közvetítésével magas szinten lehessen egyeztetni Írországgal Francis Tobin büntetéséről.
jan. 19
9:03
Mégsem vakul meg a savval leöntött Bolsoj-igazgató (HVG)
"Rettegtem. Azt hittem le fog lőni... Megfordultam, hogy elfussak, de utolért" - idézte fel a támadás pillanatait Szergej Filin, a világhírű moszkvai Nagyszínház, a Bolsoj művészeti igazgatója.
jan. 19
9:21
Már a Facebookot is cenzúrázza a kormány (Kitekintő)
Tádzsikisztán nem először korlátozza a népszerű közösségi portál hozzáférését így már egy hónappal meghosszabbítva a tiltást.
jan. 19
9:39
Algériai túszejtés - az ENSZ BT elítélte a terrortámadást (MaHu)
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a legélesebben elítélte az algériai sivatagban végrehajtott terrortámadást és túszejtést.
jan. 19
9:57
Élesen elhatárolódtak a Benes-dekrétumokat elítélő cseh államfőjelölttől (HVG)
Milos Zeman cseh államfőjelölt pénteken kijelentette: elfogadhatatlannak tartja, hogy vetélytársa, Karel Schwarzenberg a Cseh Köztársaság elnöke legyen. A volt miniszterelnök tiltakozásuk cseh zászlót tűzött a zakójára. Schwarzenberg a cseh televízióban azt állította, hogy az emberi jogok megsértésének minősíthető mai szempontok szerint a németek második világháború utáni kitelepítése…
jan. 19
10:33
Az ENSZ BT is elítéli az algériai terrorakciót (Infostart)
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a legélesebben elítélte az algériai sivatagban végrehajtott terrortámadást és túszejtést.
jan. 19
10:35
Megműtötték a Bolsoj igazgatóját (Infostart)
Sikeres műtéten esett át a csütörtökön savval megtámadott Szergej Filin, a világhírű moszkvai Nagyszínház, a Bolsoj művészeti igazgatója. Orvosai szerint most már nem kell attól tartani, hogy teljesen elveszítené látását, égési sérülései miatt azonban Belgiumban vár rá kezelés.
jan. 19
10:51
Oroszország a WTO után most az OECD-hez csatlakozna (Kitekintő)
Oroszország csatlakozási igénye a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez  most elsőbbséget élvez a gazdaságpolitikában Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szerint.
jan. 19
11:27
Együttműködési megállapodás a Nabucco gázvezetékre (Infostart)
Együttműködési megállapodást írtak alá a Nabucco gázvezeték és a Shah-Deniz gázmező tulajdonosai.
jan. 19
11:27
Emelkedett a jakartai árvíz halálos áldozatainak száma (MaHu)
A jakartai árvíz halálos áldozatainak száma tizennégyre emelkedett, miután a mentőalakulatok újabb három holttestet húztak ki a vízből.
jan. 19
11:27
A honatyák bebetonozzák az ártatlanságukat (Kitekintő)
Újabb akadályokat gördítenek esetleges bírósági felelősségre vonásuk elé a romániai törvényhozók azáltal, hogy a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvény módosítása során a mentelmi jog felfüggesztésének feltételeit is megváltoztatják.
jan. 19
11:45
Zsidó kémek és megerőszakolt katonanők az Oscar-gálán (HVG)
Az idei Oscar-jelölt filmek bőven kaparásznak az aktuális és kevésbé aktuális politikai témákban. Tudja, mit művelnek az amerikai katonanőkkel? Hogyan dolgoztak az izraeli kémek? Hogyan buktatták meg Pinochetet és milyen gyereknek lenni a világ segglyukán? Íme az Oscar-díj politikailag is motivált jelöltjei.
jan. 19
12:03
Algériai túszejtés - újabb két norvég túsz szabadult ki (MaHu)
Kiszabadultak és biztonságban vannak az algériai Ain Amenász földgázkitermelő telepen szerdán másokkal együtt túszul ejtett nyolc norvég állampolgár közül ketten, többi hat honfitársuk sorsáról egyelőre nincsenek értesülések.
jan. 19
12:21
Ezt benézte a kormány: nagy tüntetés lesz a hétvégén (Kitekintő)
Goražde lakosai, egykori védői és szimpatizánsaik nem értik miért csak a bosnyák veteránok kerülnek a vádlottak padjára. A kilencvenes évek közepén még ostromlott bosnyák város többsége kiáll az egykori harcosok mellett.
jan. 19
12:39
Milos Zeman lehet az új cseh államfő (Népszava)
Milos Zeman volt szociáldemokrata miniszterelnöknek van nagyobb esélye a győzelemre a cseh államfőválasztás jövő heti, második fordulójában.
jan. 19
12:57
Két újabb norvég túsz szabadult ki Algériában (HVG)
A túszok kiszabadulásának körülményeiről nem sokat tudni. Tovább folytatódik az átláthatatlan és véres túszdráma. Közben újabb részletek láttak napvilágot abból a telefonbeszélgetésből, amelyet Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az algériai kormányfővel folytatott.
jan. 19
12:57
Népszavazással döntenek a Falkland-szigetekről (Infostart)
Márciusra írta ki a népszavazást a Falkland-szigetek önkormányzata a terület "politikai státusáról", hogy véget vessen a Nagy-Britannia és Argentína között folyó viszálykodásnak.
jan. 19
13:15
Még nincs vége az algériai túszdrámának (Infostart)
Az algériai speciális erők a békés megoldásra törekednek a túszejtő terroristákkal, még mielőtt "semlegesítenék" őket - jelentette az algériai hírügynökség. Washingtoni külügyminisztériumi források helyi idő szerint péntek este megerősítették, hogy továbbra is több külföldi túsz van az iszlamista terroristák fogságában.
jan. 19
13:33
Cseh államfőválasztás - állítólag Zeman az esélyesebb (MaHu)
Milos Zeman volt szociáldemokrata miniszterelnöknek van nagyobb esélye a győzelemre a cseh államfőválasztás jövő heti, második fordulójában.
jan. 19
13:33
Băsescu elutasította a főügyészi kinevezéseket (Kitekintő)
Traian Băsescu államfő elutasította az igazságügyi miniszter által javasolt személyeket a legfőbb ügyészi és a korrupcióellenes főügyészi posztra - derült ki pénteken az elnöki hivatal közleményéből.
jan. 19
13:51
A tranzakciós adótól védenék magukat a kívülmaradók (Kitekintő)
Legkorábban március második felében számítanak megállapodásra az Európai Unióban a ciprusi pénzügyi mentőcsomagról, aminek véglegesítése már az új kormányra marad. A pénzügyminiszterek jövő kedden zöld jelzést adhatnak a megerősített együttműködésnek a pénzügyi tranzakciókat terhelő adó ügyében.
jan. 19
13:51
Algériai túszejtés - Panetta: az al-Kaida nem menekülhet (Népszava)
Az al-Kaida terrorhálózat sehol sem bújhat el az Egyesült Államok elől - mondta szombaton Londonban az amerikai védelmi miniszter.
jan. 19
14:27
"Az al-Kaida nem menekülhet" - berágtak az USA-ban (HVG)
Leon Panetta amerikai védelmi miniszter a BBC televíziónak adott interjúban "kiprovokálatlan terrorcselekménynek" nevezte az algériai túszejtést.
jan. 19
14:27
Algériai túszejtés - Panetta: az al-Kaida nem menekülhet (MaHu)
Az al-Kaida terrorhálózat sehol sem bújhat el az Egyesült Államok elől - mondta szombaton Londonban az amerikai védelmi miniszter.
jan. 19
14:27
Miért gyűlölik a székely diákok a román nyelvet? (Kitekintő)
Nagy visszhangot váltott ki, különösen a román nemzetiségű internetes fórumozók körében egy Csíkszeredában élő nagy-britanniai angoltanár véleménye a romániai nyelvoktatásról, amit nemrégiben a blogján tett közzé, és több román lap is átvett.
jan. 19
14:45
Panetta: Az al-Kaida nem menekülhet (Infostart)
Az al-Kaida terrorhálózat sehol sem bújhat el az Egyesült Államok elől - mondta szombaton Londonban az amerikai védelmi miniszter.
jan. 19
15:21
Londont is hazavágta a hirtelen tél (HVG)
Szombaton is jelentős közlekedési fennakadásokat okozott Nagy-Britanniában a havas, fagyos téli időjárás. A repülőtér szombati járattörlései budapesti járatokat már nem érintettek.
jan. 19
15:21
A britek is küzdenek a nagy hóval (Infostart)
Szombaton is jelentős közlekedési fennakadásokat okozott Nagy-Britanniában a havas, fagyos téli időjárás.
jan. 19
15:39
Végső támadást indítottak az algériai túszejtők ellen - 18 halott (HVG)
A hivatalos algériai hírügynökség szerint a túszejtők hét külföldit öltek meg, amikor a helyi különleges erők rájuk támadtak. A terroristák 11 embert vesztettek. Szombaton összesen 16 túsz szabadult ki, a különleges erők 15 összeégett holttestet találtak a gázkitermelő telepen.
jan. 19
15:39
Párizs: Nincs már francia a túszok között (MaHu)
Nincs már francia a túszok között az algériai Ain Aménász gázkitermelő telepén, amelyet szerdán támadtak meg iszlamisták, az algériai hadsereg pedig egy nappal később megrohamozta a telepet - jelezte szombaton Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter.
jan. 19
15:39
Nemzetközi mosolyoffenzívát indít a kormány (Kitekintő)
Az orosz kormány tudományos és kulturális központjain keresztül javítaná az ország imázsát, népszerűsítené az orosz nyelvet, valamint ifjúsági fesztiválokat szerveznének.
jan. 19
15:39
CNN: Az Orbán-kormány alatt elmélyült a Magyarországot szorongató gyűlölet (Népszava)
A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjáról közölt beszámolót a szombati számában. A CNN blogján a Magyarországon tapasztalható türelmetlenségről és gyűlöletről írt egy szakértő, a Financial Times felzárkózó térségi blogrovata pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élén esedékes váltást övező várakozásokról közölt írást.
jan. 19
15:41
"Végső támadás" a túszejtők ellen Algériában (MaHu)
Az algériai különleges erők szombaton "végső támadást" hajtottak végre az iszlamisták ellen, akik szerda óta hazai és külföldi túszokat tartottak fogva egy gázkitermelő telepen.
jan. 19
16:15
Merénylet a bulgáriai törökök pártjának elnöke ellen (MaHu)
Merényletet próbált elkövetni egy fiatal férfi szombaton a bulgáriai törökök pártjának elnöke, Ahmed Dogan ellen, de kísérlete kudarcot vallott.
jan. 19
16:15
Mesélő Amerika (Kitekintő)
Tales from America címmel tart előadássorozatot január 19-én a pécsi Bóbita bábszínház.
jan. 19
16:33
Algériai túszejtés - Egy román áldozatról tudnak Bukarestben (Infostart)
Egy román állampolgár életét vesztette az algériai túszejtésben - közölte szombaton Victor Ponta román miniszterelnök.
jan. 19
16:51
Hamarosan Kína lehet a legnagyobb (Kitekintő)
A globális gazdasági válság felgyorsította a gazdasági súlyok eltolódását, 2050-re Kína, az Egyesült Államok, valamint India válhat a három legnagyobb gazdasággá.
jan. 19
16:51
Algériai túszejtés - Egy román áldozatról tudnak Bukarestben (Népszava)
Egy román állampolgár életét vesztette az algériai túszejtésben - közölte szombaton Victor Ponta román miniszterelnök.
jan. 19
17:09
Tragikus balesetek Franciaországban - Maliba tartó katonák haltak meg (HVG)
Az egész éjszaka tartó havazást követően szinte egész Franciaországot hótakaró borította szombaton. A jeges utakon a hajnali órákban több halálos baleset is történt, az egyikben három, a mali francia intervenciós erőkhöz csatlakozni készülő katona vesztette életét - közölték az illetékes hatóságok.
jan. 19
17:09
Algériai túszejtés: egy román áldozatról tudnak Bukarestben (MaHu)
Egy román állampolgár életét vesztette az algériai túszejtésben - közölte szombaton Victor Ponta román miniszterelnök.
jan. 19
17:27
"Az al-Kaida nem menekülhet" (Kitekintő)
Az al-Kaida terrorhálózat sehol sem bújhat el az Egyesült Államok elől - mondta szombaton Londonban az amerikai védelmi miniszter.
jan. 19
18:03
Fabius: az afrikai csapatoknak a franciák helyébe kell lépniük (MaHu)
Az afrikai erőknek minél előbb át kell venniük Maliban a stafétabotot Franciaországtól - mondta szombaton a francia külügyminiszter Abidjanban.

Keresés