2013. január 17. csütörtök

jan. 17
6:03
Polgármesterek harca (Kripto Akadémia)
Traian Basescu román államfő pártjának nagyágyúi, Marosvásárhely és Kolozsvár demokrata-liberális polgármesterei estek egymásnak a Félsziget Fesztiválért. A budapesti Sziget és az RMDSZ ifjúsági szervezete közös rendezvényének eddigi házigazdája Marosvásárhely volt, ám az Európa Ifjúsági Fővárosa címet is elnyerő Kolozsvár is szemet vetett rá. ...
jan. 17
6:05
Reformokat követel a tömeg Pakisztánban (Kripto Akadémia)
Tegnap már harmadik napja tüntettek a pakisztáni fővárosban a kormány távozását követelve. A boltok, bankok, hivatalok és iskolák is zárva tartottak. Iszlámábád utcáin több mint ötvenezer ember gyűlt össze. Annak ellenére, hogy a legfelsőbb bíróság kedden vesztegetés miatt elrendelte Rádzsa Parvíz Asraf kormányfő letartóztatását, az indulatok nem csillapodtak.
jan. 17
6:07
Kezdődik a romániai rakétatelepítés (Kripto Akadémia)
Rövidesen elkezdődik az európai rakétavédelmi rendszer romániai pillérének telepítése, az ünnepélyes kezdetre magas rangú amerikai részvételre számít a Ponta-kabinet. A dél-romániai Deveselu faluba SM-3-as elfogó rakétákat telepítenek.
jan. 17
6:09
Mali: új francia stratégia (Kripto Akadémia)
Észak felé indultak Maliban a francia szárazföldi csapatok az ország jelentős részét uraló iszlám fundamentalisták ellen mintegy harminc páncélossal. Jelenleg mintegy 800 francia teljesít szolgálatot az országban, ám számukat 2500-ra emelik - közölte a francia védelmi miniszter. Egyes szakértők megkérdőjelezik a franciák stratégiáját.
jan. 17
6:57
Nem repülhetnek az új Boeingek az Egyesült Államokban (Infostart)
Egyelőre nem repülhetnek a Boeing 787-es típusú gépei az Egyesült Államokban, miután fennáll az újabb meghibásodások veszélye - döntött a helyi légi közlekedési hatóság.
jan. 17
6:59
Az IMF további reformokat vár a görögöktől (Infostart)
Jó úton jár az adósságválságtól sújtott Görögország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint, de a szervezet vezetője, Christine Lagarde hangsúlyozta, hogy Athénnak további erőteljes reformokra van szüksége.
jan. 17
7:33
Ezt is meg akarja lépni a kormány (Kitekintő)
Nagy vihart kavaró vezetőváltások történnek a román igazságszolgáltatás élén. Az országban zajló lassú és kaotikus politikai-hatalmi átmenet újabb állomásaként az elmúlt hetekben átfogó támadás indult a harmadik hatalmi ág függetlensége ellen.
jan. 17
7:51
Tüntetők próbálták ellehetetleníteni az MSZP elnökének előadását (168 Óra Online)
A csendőrök közbelépésének köszönhető, hogy nem fulladt botrányba Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnökének szerdán este Kolozsváron tartott előadása.
jan. 17
8:09
Nincs megállás: a Lukoil 10 milliárd dolláros beruházást tervez (Kitekintő)
325 milliárd rubelt szán beruházási terveire a LUKoil olajtársaság 2021-ig, hogy a kontinentális talapzatokat fejlessze és kutassa.
jan. 17
8:27
Káoszt okozott a havazás Ausztriában (Infostart)
Ausztriában közlekedési káoszt okozott az erős havazás reggel Bécs közelében.
jan. 17
8:27
Számon kérik a román feliratokat (Kitekintő)
A Sepsiszentgyörgyi köztereken és intézményeken elhelyezett kétnyelvű táblák ügyének rendezését sürgeti a háromszéki prefektus.
jan. 17
8:45
Hivatalos: a legfelső bíróságra kerül át a Mikó-per (Kitekintő)
Románia - Tudomásul vette a ploiesti-i táblabíróság, hogy megszűnt az illetékessége a Mikó-perben, és átutalja az ügyet a legfelső bíróságnak.
jan. 17
8:45
Obama második beiktatásának menete (Metropol)
Közeledik Barack Obama beiktatásának időpontja. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk néhány érdekességet.
jan. 17
9:21
Egy volt magyar minisztert vádolnak kenőpénz elfogadásával (168 Óra Online)
A Mensdorf-Poully-ügy bécsi tárgyalásán az egyik tanúvallomásból kiderült, hogy egy régebbi magyarországi gyógyászati beruházás kapcsán az előkészítő megbeszélések során egészen nyíltan beszéltek kenőpénzekről, illetve arról, hogy miként lehetne titokban tartani az ügylet illegális részét.
jan. 17
9:39
Súlyos orvoshiány Izraelben (Metropol)
Megkönnyítik a külföldön végzettek diplomájának honosítását az egyre súlyosabb izraeli orvoshiány miatt.
jan. 17
9:39
Hillary Clinton vallomást tesz (Kitekintő)
A tavalyi évben a bengázi konzulátust ért terrortámadás ügyében tesz tanúvallomást a hamarosan leköszönő amerikai külügyminiszter.
jan. 17
10:15
Világbank: idén 1,6 százalékkal nő a román gazdaság (Kitekintő)
A Világbank prognózisa szerint jövőre 1,6 százalékkal növekedik a román gazdaság.
jan. 17
10:33
A belarusz sajtófotósok betiltott kiállítása (Kitekintő)
A Belarus Press Photo kiállítás képei. A belarusz hatóságok 2012 decemberében lefoglalták az egész kiállítást és megsemmisítésre ítélték. Megnéztük, milyen képek váltották ki a belarusz hatóságok nemtetszését.
jan. 17
10:35
Kivonulnak az országból a külföldi katonák (Kitekintő)
A tervezett amerikai csapatkivonás képet ad arról, mennyire volt sikeres a demokrácia exportja, és milyen jövője lesz Afganisztánnak. Erről, és sok minden másról beszélgetett egymással a két állam elnöke az elmúlt napokban Washingtonban.
jan. 17
10:51
Mélyül a válság Szíriában (Kitekintő)
Bombázások, nemi erőszak és elégtelen egészségügyi ellátás tizedeli a civileket a szíriai polgárháborúban. A nemzetközi közösség a hágai büntetőbírósághoz fordulna.
jan. 17
10:51
Robbantásos merényletek Irakban (Metropol)
A detonációkban legalább 12 ember életét vesztette, sokan megsebesültek.
jan. 17
11:09
A Kitekintő ismét az M1-en: Barangolás Brazíliában (Kitekintő)
Mi a titka Brazília utóbbi időkben tapasztalt gazdasági fejlődésének, és ebből fakadóan milyen nagyhatalmi ambíciókat kíván megvalósítani a jövőben? - A válaszokat megtudhatja a "Barangolások" ma esti adásából
jan. 17
11:27
Nehezen teljesülnek a magyar oktatói igények Marosvásárhelyen (Kitekintő)
A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) honlapján 87 tanári és tanársegédi állást hirdetett meg az elmúlt napokban; csak tíz állás esetében tüntették fel, hogy magyar nyelven oktató szakembert keresnek.
jan. 17
11:27
Tőkés bírálta Mesterházy kolozsvári látogatását (168 Óra Online)
Közleményben bírálta Tőkés László, hogy a Kós Károly Alapítvány és a Táncsics Alapítvány szervezésében Markó Bélának a meghívására Mesterházy Attila, az MSZP elnöke előadást tartott a nemzetpolitika aktuális kérdéseiről Kolozsváron, ezt megelőzően pedig a két alapítvány elnökei – Markó Béla és Szabó Vilmos – együttműködési megállapodást írtak alá.
jan. 17
11:45
Még idén kosarat ad az IMF-nek Írország (Kitekintő)
Még idén kilép az EU/IMF programból Írország – jelentette be az EU Tanácsának soros elnökségét ebben a félévben ellátó ország miniszterelnöke.
jan. 17
12:03
Mesterházy bocsánatot kért a határon túli magyaroktól (Kitekintő)
Új alapokra kívánja helyezni a külhoni magyarsággal kapcsolatos politikáját a Magyar Szocialista Párt, amely szerdán „történelmi jelentőségűnek” nevezett elnökségi ülést tartott Kolozsváron.
jan. 17
12:03
Válságban a miniszterelnök házassága (Metropol)
Súlyos családi gondjai vannak Petr Necas cseh kormányfőnek, a legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökének.
jan. 17
12:39
Aláírásgyűjtést indítottak a felvidéki magyarokért (Kitekintő)
A magyar állampolgárságot igénylő felvidéki magyarok támogatása érdekében indított szolidaritási aláírásgyűjtést az Erdélyi Magyar Néppárt.
jan. 17
12:39
Klaus Zeman mellett tette le a voksát (Metropol)
A cseh államfő azt szeretné, ha utódja olyan ember lenne, aki Csehországhoz tartozik, és élete döntő részét ott élte le.
jan. 17
13:51
Durva szigorítást vezet be az állam (Kitekintő)
Az üggyel Joe Biden alelnök kezdett el foglalkozni, ám New York intézkedésekben megelőzte a Fehér Házat.
jan. 17
14:09
Tőkés László bírálja Mesterházy Attila erdélyi látogatás (Kitekintő)
Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke nyilatkozatban ítélte el, hogy a Kós Károly Alapítvány és a Táncsics Alapítvány szervezésében szerdán Markó Bélának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnökének meghívására Mesterházy Attila, az MSZP elnöke előadást tart a nemzetpolitika aktuális kérdéseiről Kolozsváron.
jan. 17
14:27
Az amerikaiak támogatják a fegyvertartás szigorítását (Kitekintő)
A közelmúlt tragédiái miatt egyre több fegyverpárti amerikai változtatja meg véleményét és támogatja a fegyverviselés korlátozását.
jan. 17
14:45
Együttműködési megállapodást kötött az RMDSZ és az MSZP (Metropol)
A két párt vezetői közötti tárgyalások Kolozsváron, az RMDSZ elnöki hivatalában, zárt ajtók mögött zajlottak.
jan. 17
14:45
Súlyos gondokat okoz a havazás Csehországban és Ausztriában (168 Óra Online)
Súlyos közlekedési gondokat okoz a szerda éjjel óta tartó sűrű havazás Csehországban. A prágai közszolgálati rádió csütörtök reggeli jelentése szerint a legnagyobb problémák Közép-, Nyugat és Dél-Csehországban vannak. A síkos és behavazott utakon főleg a kamionok mozognak nagyon nehezen, és számos helyen fennakadások, hosszú kocsisorok alakultak ki. Kellő óvatossággal azonban még minden közúton…
jan. 17
14:45
Negyedmillió kelet-európai munkavállalóra számítanak Londonban (Kripto Akadémia)
Negyedmillió román és bolgár munkavállaló érkezhet Nagy-Britanniába a korlátozások jövőre esedékes felszámolását követő öt évben egy brit kampányszervezet csütörtökön ismertetett elemzése szerint.
jan. 17
15:03
Csütörtökön jóváhagyhatja az EU a mali missziót (Kitekintő)
A rendkívüli ülésükön nyújthatnak segítséget az uniós tagállamok külügyminiszterei csütörtökön az iszlamista lázadókkal harcoló mali kormánynak.
jan. 17
15:03
Fölmentette a bíróság a „Gripen-grófot” (Metropol)
Mensdorff-Pouillyt azzal vádolták, hogy kenőpénzt fizetett egyes közép- és kelet-európai kormányok „ismeretlen tisztviselőinek ”.
jan. 17
15:21
Folytatódik a vita a Benes-dekrétumokról (Kitekintő)
Szlovákiai tényfeltáró bizottság felállítását kezdeményezte szerdán Bagó Zoltán, magyar néppárti képviselő a Beneš-dekrétumok kapcsán.
jan. 17
15:39
Lance Armstrong beismerte a doppigolást (Kitekintő)
A kerékpársport valaha volt egyik legsikeresebb versenyzője beismerte az illegális szerek használatát. Korábbi büntetésének enyhítésére számít.
jan. 17
16:15
Harmincöt túsz és tizenöt túszejtő meghalt Algériában (Infostart)
Harmincöt túsz és tizenöt túszejtő meghalt, miután az algériai hadsereg megtámadta azt a gázkitermelő üzemet Algéria keleti, sivatagos részén, ahol az emberrablók fogva tartották túszaikat - közölte az ANI mauritániai hírügynökséggel egy iszlám szélsőséges csoport szóvivője.
jan. 17
16:15
Terrorista támadás Algériában (Kitekintő)
Vendégmunkások - köztük amerikai állampolgárok is - sérültek az algériai terrortámadásban.
jan. 17
16:15
Negyedmillió román és bolgár érkezhet Nagy-Britanniába (Metropol)
2014 januárja után évente 30-70 ezer román és bolgár bevándorló érkezhet munkavállalási céllal Nagy-Britanniába.
jan. 17
16:33
Óriási buli lesz vasárnap (Kitekintő)
Megtartották az amerikai fővárosban az eskütételi ceremónia főpróbáját. Idén közel feleannyi érdeklődőre lehet számítani, mint négy évvel ezelőtt.
jan. 17
16:33
Szkeptikusan fogadta az EMNP a MSZP nemzetpolitikai elképzeléseit (168 Óra Online)
Az EMNP vezetője szerint az erdélyi magyar társadalom számára világossá vált, hogy az RMDSZ most azokkal vállalt nyílt közösséget, akik a 2004. december 5-i magyarországi népszavazás előtt a külhoni magyarok kettős állampolgársága ellen kampányoltak.
jan. 17
16:51
Három erdélyi tervezet készül az európai kisebbségvédelemre (Kitekintő)
Az erdélyi magyar pártok és szervezetek önállóan próbálnak élni az európai polgári kezdeményezés lehetőségével.
jan. 17
16:51
Eljárást kezdeményeztek a szlovák államfő ellen (Metropol)
Az ellenzéki indítvány végső fokon az államfő leváltását célozza, megtárgyalását 30 napon belül kellene napirendre tűzni.
jan. 17
17:09
Idén sem fogad látogatókat a krasznahorkai vár (Kitekintő)
A krasznahorkai vármúzeumot is felügyelő és működtető Betléri Kastélymúzeum igazgatója, Eva Lazárová tájékoztatása szerint a 2012. márciusi tűzvészben megrongálódott nemzeti műemlék idén sem fogad látogatókat.
jan. 17
17:09
Betiltaná a félautomata fegyvereket Obama (Metropol)
A Barack Obama elnök által a fegyveres erőszak visszaszorítására előterjesztett terv négy alappillérre épül.
jan. 17
17:11
Algéria: a legtöbb túsz meghalt mentés közben (Metropol)
Az iszlamisták követelik a francia csapatok távozását Maliból.
jan. 17
17:45
Aláírták a Gašparovič elleni vádemelési javaslatot (Kitekintő)
A szlovákiai  ellenzék szerdán aláírta az államfő elleni vádemelési indítványt, amelyet január 17-én terjeszt majd a parlament elé.

Keresés