2013. január 5. szombat

jan. 5
6:03
Silvio Berlusconi már nincs egyedül (Népszava)
Bár a közvéleménykutatásokban a Szabadság Népe (PdL), Silvio Berlusconi pártja mintegy 15-16 százalékkal van lemaradva a népszerűségi listát vezető balközép Demokrata Párt mögött, Silvio Berlusconi új szíve hölgye, a nála ötven évvel fiatalabb Francesca Pascale már a first lady szerepére készül. Logopédushoz jár, s még plasztikai műtétnek is alávetette magát.
jan. 5
6:05
Depardieu-saga: gyűjti az állampolgárságokat (Népszava)
Naponta gazdagodik egy-egy új fejezettel Gerard Depardieu állampolgársági ügye. Miután tegnapelőtt a francia sztár elfogadta a Putyin által felajánlott orosz állampolgárságot, tegnap bizonytalanná vált a belga honosítása.
jan. 5
6:07
Hugo Chávez elnök az életéért küz (Népszava)
Már a venezuelai kormányzat illetékesei is elismerik, hogy egyre súlyosabb Chávez elnök állapota. A "Comandante" tüdőgyulladás szövődményeivel küzd - közölte a tájékoztatási miniszter.
jan. 5
6:09
Megegyezést várnak Koszovó jövőjéről (Népszava)
Ma tárgyal a szerb kormány a Koszovó státusáról. Korábban kiszivárgott hírek szerint a szövegtervezetben olyan széles jogköröket követelnek az ott élő szerbek számára, mint amilyennel a boszniai szerbek rendelkeznek. A "haladókból", a szocialistákból és a Szerbia Egységes Régióiból álló kormánykoalíció kedden, rendkívüli kormányülésen dönthet a szöveg végső formájáról. Az ülésen a tervek szerint…
jan. 5
6:11
Szíria az arab világ Szomáliája (Népszava)
Megdöbbentő az a tanulmány, melyet a héten tett közzé az ENSZ a szíriai polgárháborúról.A világszervezet adatai szerint az eddigi becslésekhez képest sokkal több az áldozatok száma: legalább hatvanezer ember vesztette életét a konfliktus kirobbanása óta. Az ENSZ emberi jogi biztosa azonnali lépéseket sürget.
jan. 5
7:51
Százakat kényszerítenek menekülésre Ausztráliában az erdőtüzek (MaHu)
Helyiek és turisták százai kényszerültek lakó-, illetve tartózkodási helyük elhagyására az Ausztráliához tartozó Tasmania szigetén pénteken és szombaton az erős szél és a nagy hőség miatt keletkezett erdőtüzek elől.
jan. 5
7:51
Megerősítették Obama újraválasztását (168 Óra Online)
A szövetséget alkotó 50 államban, valamint a fővárosban leadott elektori szavaztok alapján a testület 332:206 arányban voksolt Obamára republikánus kihívójával, Mitt Romney volt massachusettsi kormányzóval szemben.
jan. 5
7:51
Az utca közepén gyújtotta fel magát egy munkanélküli (Népszava)
A spanyol média szerint az utóbbi hónapokban egyre több szegénységben élő követ el öngyilkosságot.
jan. 5
7:53
Politikai megoldást sürget Közép-Afrikában az ENSZ BT (MaHu)
A Közép-afrikai Köztársaságban zajló fegyveres konfliktus tárgyalásos rendezésére szólította az érintett feleket az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken kiadott nyilatkozatában.
jan. 5
8:09
Egységre szólította alattvalóit 75. születésnapján a spanyol király (MaHu)
Egységre szólította országának lakosságát I. János Károly spanyol király abban a televíziós interjúban, amelyet szombatra eső 75. születésnapja alkalmából adott.
jan. 5
8:11
Motoros szán balesetben hatan meghaltak Olaszországban (MaHu)
Hatan haltak meg egy motoros szán balesetben péntek este Észak-Olaszországban, a Cermis hegyen.
jan. 5
8:13
Elhalaszthatják Chávez beiktatását betegsége miatt (MaHu)
Elhalaszthatják a rákbetegséggel Kubában kezelt Hugo Chávez, harmadik elnöki időszakra újraválasztott venezuelai államfő január 10-re tervezett beiktatását.
jan. 5
8:45
Megpecsételődött az ország sorsa (Kitekintő)
Január 2-án Vlagyimir Putyin aláírta a belarusz gázcég felvásárlásáról és az országnak való gázszolgáltatásról szóló két törvényt. Lukasenko véglegesen Moszkva kezébe került.
jan. 5
9:03
Tito még Nagy Szulejmánnál is jobban szerette a nőket (HVG)
Jovanka Broz, a néhai jugoszláv elnök, Josip Broz Tito özvegye most, 88 éveses egy Banja Luka-i nailapnak beszélt a magánéletükről - köztük a férje nőügyeiről.
jan. 5
9:03
Nem utazhat be Koszovóba a szerb államfő (MaHu)
Koszovó nem engedélyezi a beutazást Tomislav Nikolic szerb elnök számára.
jan. 5
9:05
Chávez légzési nehézségei miatt elmarad a beiktatás (HVG)
Elhalaszthatják a rákbetegséggel Kubában kezelt Hugo Chávez, harmadik elnöki időszakra újraválasztott venezuelai államfő január 10-re tervezett beiktatását - közölte helyi idő szerint pénteken az alelnök az állami televízióban.
jan. 5
9:21
Kolozsváron betilthatják a köztéri dohányzást (Kitekintő)
Állampolgári kezdeményezésre Kolozsvár lehet az első romániai város, ahol betiltják a zárt köztereken való dohányzást.
jan. 5
9:21
Családokat gázosítanak el, patkányt esznek - mai lágervalóság (Népszava)
Életükben először tűzijátékkal és utcabállal köszönthették az új évet Észak-Korea lakói, vattakabátos koreaiak önfeledten fényképezték a ritka látványosságot Phenjan utcáin a hóesésben, írja a Hetek. Eközben számos honfitársuk a náci Németország mintájára épült táborokban sínylődik - nemzetközi szervezetek közel kétszázezer főre becsülik a számukat.
jan. 5
9:39
Kína: nem kiutasítás a The New York Times újságírójának ügye (MaHu)
Nem kiutasításról van szó, formai hiba miatt nem hosszabbították meg a The New York Times című amerikai lap újságírójának vízumát tavaly év végén Kínában.
jan. 5
9:57
Egy macska szöktette volna meg a brazil rabokat (HVG)
Saját nevelésű macskával próbált megszökni több rab a brazíliai Arapiraca város börtönéből. Az őrök résen voltak.
jan. 5
9:57
Magyar személyes tanácsadója van Victor Pontának (168 Óra Online)
Személyes tanácsadójává nevezte ki Frunda Györgyöt Victor Ponta. A miniszterelnök ezt pénteken este közölte az Antena 3 hírtelevízióban. Ponta jogi, kisebbségügyi és nemzetközi politikai kérdésekben fog támaszkodni az RMDSZ volt szenátorára.
jan. 5
9:59
Nem engedik be Koszovóba a szerb államfőt (HVG)
Koszovó nem engedélyezi a beutazást Tomislav Nikolic szerb elnök számára - erősítette meg szombaton az egybehangzó pristinai médiajelentéseket Hajredin Kuci koszovói miniszterelnök-helyettes.
jan. 5
10:15
Elhalaszthatják a beteg Chávez beiktatását (Infostart)
Elhalaszthatják a rákbetegséggel Kubában kezelt Hugo Chávez, harmadik elnöki időszakra újraválasztott venezuelai államfő január 10-re tervezett beiktatását - közölte helyi idő szerint pénteken Nicolas Maduro alelnök az állami televízióban.
jan. 5
10:15
Victor Ponta kormányfő tanácsadója lesz Frunda György (MaHu)
Victor Ponta román miniszterelnök személyes tanácsadója lesz jogi, kisebbségi és külpolitikai kérdésekben Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyik legismertebb politikusa.
jan. 5
10:15
Csapon is semmitmondó határozat született a magyar nyelvről (Kitekintő)
Az új ukrán nyelvtörvény alkalmazásának kérdése is szerepelt a Csapi Városi Tanács december 26-i ülésének napirendjén.
jan. 5
10:15
Irán megtámadása - a legostobább háború (Népszava)
Zbigniew Brzezinski volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt állítja: egy Irán elleni akció regionális konfliktust robbanthat ki, ez pedig diplomáciailag elszigetelheti Washingtont.
jan. 5
10:17
A tervezettnél jelentősebben csökkenti a Pentagon az Afganisztánban szolgáló katonák számát (MaHu)
A korábbi tervhez képest jelentősebb mértékben csökkentené az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatok létszámát a Pentagon.
jan. 5
10:51
Berlusconi újra támad (HVG)
A gazdasági reform jövője az olasz választások tétje, Silvio Berlusconi visszatérne, a lemondott Mario Monti technokrata miniszterelnök pedig újra vállalná az ország vezetését, ha az őt támogató centrista koalíció nyerne.
jan. 5
10:51
Victor Ponta kormányfő tanácsadója lesz Frunda György (Infostart)
Victor Ponta román miniszterelnök személyes tanácsadója lesz jogi, kisebbségi és külpolitikai kérdésekben Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyik legismertebb politikusa - jelentette be egy péntek esti tévéműsorban a román kormányfő.
jan. 5
10:51
Az adósságvita csak most kezdődik (Kitekintő)
A költségvetési szakadék elkerüléséhez a republikánusoknak bele kellett egyezniük az adóemelésekbe, az adósságplafon szintjének növelésekor azonban már ők akarnak diktálni.
jan. 5
11:09
Erős földrengés Alaszka partjainál (Infostart)
A Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű földrengés rázta meg Alaszka partjait, a hatóságok cunami riadót rendeltek el.
jan. 5
11:09
Az új japán kormány emelni akarja a katonai kiadásokat (MaHu)
A japán kormány 11 év óta először valószínűleg növelni fogja a katonai kiadásokat.
jan. 5
11:09
Sziklán zúzódtak össze a motoros szán utasai (Népszava)
Hatan haltak meg egy motoros szán balesetében péntek este Észak-Olaszországban, a Cermis hegyen. A halálos áldozatok valamennyien orosz állampolgárok voltak, közölte Anna Bulatova milánói orosz alkonzul.
jan. 5
11:11
Penészes pénz: újabb botrány a kínai Vöröskereszt körül (MaHu)
Négy évig nem gyűjtötte be a kínai Vöröskereszt a szecsuáni földrengés áldozatainak megsegítését szolgáló utcai pénzes dobozokat Csengtu városában, a pénz végül már penészedésnek indult.
jan. 5
11:45
Kína, a Vöröskereszt és a penészes pénz (HVG)
Újabb botrány van a kínai Vöröskereszt körül, miután kiderült, hogy Csengtu városában négy évig nem gyűjtötte be a szecsuáni földrengés áldozatainak megsegítését szolgáló utcai pénzes dobozokat, és azok egy része így megpenészedett.
jan. 5
11:45
Nagy erejű földrengés történt a Csendes-óceán alatt (MaHu)
Nagy erejű, a Richter-skála szerint 7,7-es fokozatú földrengés történt szombaton a Csendes-óceán alatt, Alaszka partjainak közelében.
jan. 5
11:45
Orosz állampolgárságot kapott Depardieu (Kitekintő)
Orosz állampolgárságot biztosított Vlagyimir Putyin január 3-án a francia színész, Gérard Depardieu részére. A színész, az orosz elnök gesztusát nyílt levélben köszönte meg.
jan. 5
11:45
Irán megtámadása a legostobább háborúhoz vezetne (168 Óra Online)
Irán megtámadása regionális konfliktust robbanthat ki, és diplomáciailag elszigetelheti Washingtont, az amerikai kormánynak ezért inkább a szankciók és a szövetségépítés politikáját kell folytatnia – írta a The Washington Post pénteki számában Zbigniew Brzezinski volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.
jan. 5
12:03
Egy ex-republikánus szenátor lehet Obama új védelmi minisztere (HVG)
A Reuters szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy korábbi republikánus szenátor veheti át az amerikai védelmi minisztérium irányítását Barack Obama második kormányában.
jan. 5
12:03
Volt republikánus szenátor lehet Obama új védelmi minisztere (MaHu)
Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy korábbi republikánus szenátor veheti át az amerikai védelmi minisztérium irányítását Barack Obama második kormányában.
jan. 5
12:03
Cikket írt a miniszterelnök vagyonosodásáról, nem dolgozhat tovább (Népszava)
Nem kiutasításról van szó, formai hiba miatt nem hosszabbították meg a The New York Times című amerikai lap újságírójának vízumát tavaly év végén Kínában, válaszolt a korábban elhangzott vádakra a pekingi külügyminisztérium szóvivője.
jan. 5
12:21
Hiába kérlelik, búcsúzik a pénzügyminiszter (Népszava)
Január vége előtt távozik posztjáról Timothy F. Geithner amerikai pénzügyminiszter - erősítették meg amerikai médiaforrások.
jan. 5
12:39
7,7-es erőségű földrengés volt Alaszkánál (HVG)
A Richter-skála szerint 7,7-es fokozatú földrengés történt szombaton a Csendes-óceán alatt, Alaszka partjainak közelében - jelentette az amerikai geológiai szolgálat.
jan. 5
12:39
Tavaly is sok áldozatot követeltek Kínában az árvizek (MaHu)
Kínában tavaly 673 ember halt meg árvizek következtében, és további 159-en tűntek el ilyen természeti csapások nyomán.
jan. 5
12:39
Egyre többen vásárolnának fegyvert (Kitekintő)
Szakértők szerint a közelmúlt tragédiái is nagy szerepet játszanak abban, hogy egyre több amerikai folyamodik fegyverhasználati engedélyért.
jan. 5
12:57
Hiába toporog a "határon", nem engedik át az államfőt (Népszava)
Koszovó nem engedélyezi a beutazást Tomislav Nikolic szerb elnök számára, erősítette meg az egybehangzó pristinai médiajelentéseket Hajredin Kuci koszovói miniszterelnök-helyettes.
jan. 5
13:33
Nacionalista demagógiával vádolja Tőkés Lászlót az EP szocialista frakciójának alelnöke (MaHu)
Közleményben ítélte el Corina Cretu, az Európai Parlament szocialista frakciójának alelnöke Tőkés László EP-képviselő azon kezdeményezését, hogy nyilvánítsák 2013-at az autonómia évének a magyar közösség számára Romániában és az egész Kárpát-medencében.
jan. 5
13:33
Fico: semmi nem áll az új főügyészválasztás útjában (Kitekintő)
Robert Fico miniszterelnök kijelentette, hogy most már semmi nem akadályozza meg azt, hogy új főügyészt válasszon a pozsonyi  parlament.
jan. 5
13:51
A csehek több mint 80 százaléka nem ért egyet Klaus amnesztiájával (MaHu)
A csehek több mint 80 százaléka nem ért egyet azzal a közkegyelemmel, amelyet az önálló Cseh Köztársaság megalakulásának 20. évfordulója alkalmával, újévkor hirdetett ki Václav Klaus államfő.
jan. 5
13:51
A kormányfő elzárkózik az önálló székelyföldi régió gondolatától (168 Óra Online)
Románia területi-közigazgatási átszervezését a jelenlegi nyolc gazdasági régió jogi személyiséggel való felruházásában, vezetőinek közvetett módon való megválasztásában látja megvalósíthatónak Victor Ponta. A kormányfő csütörtökön egyeztetett az államfővel a közigazgatási átszervezés első lépéséről.

Keresés