2013. január 4. péntek

jan. 4
1:33
Bojkott miatt csökkentették az ellenzéki képviselők fizetését Macedóniában (MaHu)
Macedóniában csökkentik az ellenzéki képviselők fizetését a decemberi parlamenti ülés egyhetes bojkottja miatt.
jan. 4
5:45
Jogvédők: drámaian megnőtt a letartóztatások száma Kubában (HVG)
Drámaian megnőtt tavaly a politikai indítékú letartóztatások és bebörtönzések száma Kubában egy független emberi jogi szervezet szerint, amely "igazi reformok hiányában" idén is növekedést jósol ezen a területen.
jan. 4
6:03
Áradás pusztít Rio de Janeirónál (HVG)
Áradásokat és földcsuszamlásokat okozott a rengeteg eső a brazíliai Rio de Janeiro térségében. Legalább egy ember meghalt, nyolcan eltűntek.
jan. 4
6:03
Régi-új elnöke van a képviselőháznak (168 Óra Online)
Újraválasztotta elnökéül csütörtökön John Boehner ohiói képviselőt az amerikai képviselőház.
jan. 4
6:03
Sorsdöntő napok előtt az Európai Unió (Népszava)
Több országban is fontos választások éve lesz a 2013-as esztendő, eldől például, marad-e a kancellári székben Angela Merkel. Igaz, annyi változás nem várható a világpolitikában, mint 2012-ben, amikor az Egyesült Államokban, Kínában és Oroszországban is elnököt választottak. Ettől függetlenül sok fontos kérdésre kaphatunk választ. Például arra, folytatódik-e az eurózóna válsága, vagy Európa vezető…
jan. 4
6:05
Szíria: 11 halottja van a benzinkúti robbantásnak (HVG)
A legfrissebb közlések szerint tizenegy halottja és negyven sebesültje van annak a robbantásnak, amelyet autóba rejtett pokolgéppel követtek el csütörtök késő este Damaszkuszban, egy benzinkútnál.
jan. 4
6:05
Újabb amnesztiát tervez a cseh elnök (Népszava)
Václav Klaus tegnap bejelentette, hogy államfői mandátumának lejártáig, március elejéig legalább még egyszer közkegyelmet hirdet. "Már legalább négyszáz új kegyelmi kérvény van az asztalomon. Arra való tekintettel, hogy havonta mintegy két-háromszáz kérvényt kapok, legkevesebb még egyszer amnesztiát hirdetek" - mondta a cseh köztársasági elnök a Mladá Fronta Dnes című cseh napilapnak nyilatkozva.…
jan. 4
6:07
Új arcok, régi gondok (Népszava)
Washingtonban tegnap ült össze először a tavaly november 6-án megválasztott, 113. kongresszus. Az amerikai törvényhozás összetétele számottevően nem változott, a képviselőházban maradt a republikánus többség, a szenátusban két hellyel növelték többségüket a demokraták, de nem annyival, hogy útját tudnák állni az esetleges republikánus obstrukciónak.
jan. 4
6:09
Apa lett a kis vezér? (Népszava)
Gyermeke született Észak-Korea "kis vezérének", Kim Dzsong Unnak. Legalábbis erre a következtetésre jutott a televíziós felvételek összehasonlítása alapján a Phenjan ügyeiben amúgy általában jól értesült Csoszun Ilbo dél-koreai napilap. Így az utódlás szempontjából biztosított, hogy a Kim rezsim még évtizedeken át fennmaradjon.
jan. 4
6:21
A Facebookon már menesztenék az államfőt (Kitekintő)
Ivan Gašparovič szlovák államfő az elmúlt napok legnagyobb „sajtósztárja” volt.
jan. 4
6:57
Nem javult Chávez állapota, tüdőgyulladása van (HVG)
Továbbra is súlyos tüdőgyulladással küzd Hugo Chávez venezuelai államfő - jelentette be Ernesto Villegas tájékoztatási miniszter. Az elnököt továbbra is Kubában ápolják. Cháveznek az előzetes tervek szerint jövő héten kellene esküt tennie az újabb elnöki ciklusa megkezdése előtt.
jan. 4
7:15
Éles hangon vágott vissza Anglia Argentínának (Kitekintő)
Éles hangú nyilatkozatban utasította vissza csütörtökön a brit miniszterelnöki hivatal a Falkland-szigetekkel kapcsolatban megfogalmazott legújabb argentin területi követeléseket.
jan. 4
7:33
Coloradói lövöldözés: vetítésre hívták a moziban megölt emberek rokonait (HVG)
Meghívót kaptak a coloradói Aurora filmszínház újbóli megnyitására azoknak az áldozatoknak a rokonai, akikkel tavaly nyáron egy ámokfutó végzett az egyik vetítőteremben. Botrány lett az ügyből, sokan felháborodtak.
jan. 4
7:51
Cigiszoba, fiktív cégek - így cselezik ki a dohányzási tilalmat Ukrajnában (HVG)
Kijevben az éttermek és bárok tulajdonosai megtalálják a módját annak, hogyan kerüljék meg a dohányzási tilalomról december közepén életbe léptetett jogszabályt - írta a Szevodnya című ukrán lap.
jan. 4
7:51
Szembehelyezni az igazságot a hatalommal (168 Óra Online)
Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió megvette az Al Gore volt amerikai alelnök és demokrata elnökjelölt által társalapított Current TV kábelcsatornát – írta csütörtökön a New York Times.
jan. 4
8:09
Kigyulladt árvaházban haltak meg gyerekek Kínában (HVG)
Hét gyerek halt meg péntek reggel egy leégett árvaházban az észak-kínai Honan tartománybeli Lankaóban - közölték a helyi hatóságok.
jan. 4
8:09
Rio de Janiero: áradásokban, földcsuszamlások (MaHu)
Áradásokat és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés a brazíliai Rio de Janeiro térségében, legalább egy ember meghalt, nyolcan eltűntek.
jan. 4
8:11
Emelkedett a damaszkuszi robbantás áldozatainak száma (MaHu)
A legfrissebb közlések szerint tizenegy halálos áldozata és negyven sebesültje van annak a robbantásnak, amelyet autóba rejtett pokolgéppel követtek el csütörtök késő este Damaszkuszban egy benzinkútnál.
jan. 4
8:13
Súlyos tüdőgyulladással küzd Chávez (MaHu)
Továbbra is súlyos tüdőgyulladással küzd Hugo Chávez venezuelai államfő - jelentette be Ernesto Villegas tájékoztatási miniszter közleményben, kevesebb mint egy héttel azt megelőzően, hogy a Kubában ápolt elnöknek fel kellene esküdnie újabb hatéves megbízatására.
jan. 4
8:27
Enyhül a gázai határblokád - az ENSZ üdvözli (MaHu)
Az ENSZ üdvözölte azt, hogy Izrael enyhített a Gázai övezet blokádján, ami a zsidó állam és palesztin területet ellenőrző Hamász megállapodásának köszönhető.
jan. 4
8:27
Új tévécsatornát indít a kormány (Kitekintő)
Az európai televíziós csatorna, Euronews mintájára egy közös, FÁK-beli TV-csatorna indulhat féléven belül
jan. 4
8:29
Tűzvész egy észak-kínai árvaházban - több gyerek is meghalt (MaHu)
Hét gyerek halt meg péntek reggel egy leégett árvaházban az észak-kínai Honan tartománybeli Lankaóban - közölték a helyi hatóságok.
jan. 4
9:21
Moszkvába utazik Orbán Viktor (Kitekintő)
Január végén Moszkvába utazik Orbán Viktor miniszterelnök - értesült a Népszabadság, amely szerint energetikai kérdésekről tárgyalhatnak.
jan. 4
9:39
Sok áldozata van a pakisztáni hadsereg támadásának (MaHu)
Legalább húsz fegyveres meghalt és 14 megsebesült az északnyugat-pakisztáni Haibár törzsi területen, ahol a hadsereg péntek reggel hadműveletet kezdett a térségben - közölte a helyi média.
jan. 4
9:57
Fukusimai atombaleset: elkezdték rendezni a kártérítéseket (HVG)
Megkezdte a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófával kapcsolatos kártérítési ügyek rendezését pénteken az erőművet üzemeltető TEPCO cég.
jan. 4
9:57
Megkezdődtek a fukusimai katasztrófával kapcsolatos kártérítések (MaHu)
Megkezdte a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófával kapcsolatos kártérítési ügyek rendezését pénteken az erőművet üzemeltető TEPCO cég.
jan. 4
9:59
Hágai főügyész: volt elég bizonyíték Gotovináék elítéléséhez (HVG)
Elég bizonyíték állt a hágai Nemzetközi Törvényszék rendelkezésére ahhoz, hogy egyhangúlag elítélje Ante Gotovina és Mladen Markac horvát tábornokokat - mondta Serge Brammertz hágai főügyész abban az interjúban, amely a Vecernje Novosti című belgrádi napilapban jelent meg pénteken.
jan. 4
10:15
A hágai ügyész szerint lett volna elegendő bizonyíték Gotovináék elítéléséhez (MaHu)
Elegendő bizonyíték állt a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) rendelkezésére ahhoz, hogy egyhangúlag elítélje Ante Gotovina és Mladen Markac horvát tábornokokat - jelentette ki Serge Brammertz hágai főügyész.
jan. 4
10:15
Újabb jogköröket kap a rendőrség (Kitekintő)
A súlyos bűncselekményekkel szembeni hatékonyabb fellépés érdekében az uniós bűnüldöző szervek, így például a rendőrség vagy az Europol hozzáférhetne a jövőben a menedékkérők ujjlenyomatait tartalmazó Eurodac adatbázishoz.
jan. 4
10:51
Bedrogozva lövöldözött egy férfi a Fülöp-szigeteken (HVG)
Hét embert ölt meg ámokfutás közben egy drogkereskedő a Fülöp-szigeteken, a tettest a rendőrség ártalmatlanná tette - közölték pénteken a hatóságok.
jan. 4
10:51
Megszűnhet a legrégibb svájci bank (Infostart)
Kénytelen lesz beszüntetni működését a legrégibb svájci bank, miután bűnösnek vallotta magát egy New York-i bíróság előtt az amerikai polgároknak adóelkerülésben nyújtott támogatás miatt ellene indított vádban - számolt be a brit BBC hírszolgálat.
jan. 4
10:51
Nem tartott sokáig a tőzsdei öröm (Kitekintő)
Megjött hát az év eleji optimizmus korrekciója is, persze a casus belli nem a költségvetési szakadékkal kapcsolatos aggodalom kiújulása, hanem a Federal Reserve tegnap közzétett jegyzőkönyve.
jan. 4
10:53
Megszűnhet a legrégibb svájci bank (HVG)
Kénytelen lesz beszüntetni működését a legrégibb svájci bank, miután bűnösnek vallotta magát egy New York-i bíróság előtt az amerikai polgároknak adóelkerülésben nyújtott támogatás miatt ellene indított vádban - számolt be a brit BBC hírszolgálat.
jan. 4
11:09
Több sört főztek tavaly a csehek (HVG)
Másfél százalékkal több sört főztek éves szinten tavaly Csehországban az előzetes adatok alapján - közölte Jan Vesely, a cseh sörgyárak szövetségének elnöke pénteken.
jan. 4
11:09
Bedrogozott drogkereskedő volt az ámokfutó a Fülöp-szigeteken (MaHu)
Hét embert ölt meg ámokfutás közben egy drogkereskedő a Fülöp-szigeteken, a tettest a rendőrség ártalmatlanná tette - közölték pénteken a hatóságok.
jan. 4
11:27
Kiborult Depardieu szavain Putyin ellenzéke (HVG)
Bírálatok és gúnyos megjegyzések sorát váltotta ki pénteken orosz közösségi oldalakon Gérard Depardieu francia színész levele, amelyben köszönetet mondott Vlagyimir Putyin orosz államfőnek az orosz állampolgárságért, és dicsérte az orosz demokráciát.
jan. 4
11:27
Csak készpénzzel fizethetnek a turisták a Vatikán területén (Infostart)
Jelenleg kizárólag készpénzzel fizethetnek a turisták a múzeumi belépőkért, szuvenírekét és minden szolgáltatásért a Vatikánban, mivel Olaszország központi bankja blokkolta az elektronikus tranzakciókat a miniállam területén.
jan. 4
11:27
Csehország: "felemás" maastrichti teljesítmény (MaHu)
Az euró bevezetéséhez szükséges négy maastrichti feltételből tavaly Csehország kettőt nem teljesített - derül ki a cseh jegybanknak és a pénzügyminisztériumnak a konvergenciakritériumok teljesítéséről most nyilvánosságra hozott éves jelentéséből.
jan. 4
11:27
Kirúgnák a közmédia több újságíróját is (Kitekintő)
Az orosz parlament olyan törvényt fogadna el, ami megtiltaná külföldiek munkavállalását az orosz állami csatornáknál.
jan. 4
11:29
Kiújult az erőszak Belfastban (Infostart)
Nyolc rendőr megsebesült péntekre virradóra Belfastban a városházára kitűzött brit zászló eltávolítása miatt kitört erőszakos tüntetések idején.
jan. 4
12:03
Újra eldurvult a zászlóvita Belfastban, 8 rendőr megsérült (HVG)
Belfastban nyolc rendőr sérült meg péntekre virradóra, miután elszabadult az erőszak a városházára kitűzött brit zászló eltávolítása miatt.
jan. 4
12:03
Cacic-per - a horvát bíróság megkapta az iratanyagot (MaHu)
Megkapta a zágrábi megyei bíróság Magyarországról a halálos közúti baleset okozása miatt Kaposvárott jogerősen elítélt Radimir Cacic volt horvát miniszterelnök-helyettes periratát - jelentette a horvát tömegtájékoztatás.
jan. 4
12:03
Romániában már kötelező az elektronikus recept (Népszava)
Kötelezővé vált Romániában január elsejétől az elektronikus recept használata, de erre csak a magánvállalkozásként működő családorvosi rendelők készültek fel, az állami kórházak és járóbeteg-rendelők többsége nem szerezte be a szükséges felszerelést - írták pénteken a román lapok.
jan. 4
12:21
Kiteregették a kínai cenzúra működését egy újság dolgozói (HVG)
Miután kiadás előtt pár órával átírták a hatóságok egy dél-kínai újság szerkesztőségi cikkét, a lap újságírói az interneten fakadtak ki a kínai cenzúragépezet ellen - számolt be az esetről a South China Morning Post című hongkongi napilap.
jan. 4
12:21
Kiújult az erőszak Belfastban (MaHu)
Nyolc rendőr megsebesült péntekre virradóra Belfastban a városházára kitűzött brit zászló eltávolítása miatt kitört erőszakos tüntetések idején.
jan. 4
12:21
Szijjártó: majd szólnak, ha Orbán Moszkvába megy (Kitekintő)
Előzetesen és megfelelő időben tájékoztatást ad majd a kormány a Magyarország és Oroszország közötti további magas szintű találkozók menetrendjéről.
jan. 4
12:21
Külföldi lapok Magyarországról (Népszava)
A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német konzervatív lap az Alkotmánybíróságnak (Ab) az alaptörvény egyes átmeneti rendelkezéseire vonatkozó december végi döntéséről számolt be, a Spiegel Online pedig a Kossuth rádió Esterházy Péter magyar íróval készített műsora körül kialakult ügyről közölt beszámolót.
jan. 4
12:39
Depardieu állampolgársága: Belgium meggondolja a honosítást (HVG)
Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentése, hogy Gérard Depardieu francia színész orosz állampolgárságot kaphat, "bonyolítja a helyzetet", mármint Depardieu belga honosításának ügyét - idézi a Les Echos című francia lap pénteken Georges Dallemagne-t, a belga honosítási bizottság elnökét.
jan. 4
12:57
Feloldották a Richter részvényeit (Kitekintő)
Tegnap közleményben jelezte a Richter, hogy 38.629 részvényére szóló zárolást oldott fel a letéti idő lejártával.
jan. 4
13:15
Több százezren követelték a grúz elnök távozását (HVG)
Miheil Szaakasvili államfő lemondását követelték pénteken társadalmi szervezetek tagjai a grúz fővárosban, Tbilisziben és más városokban.

Keresés