2013. január 15. kedd

jan. 15
0:21
Oroszország az elavult Szojuz-rakéták utódlásán dolgozik (MaHu)
A Roszkoszmosz orosz űrhajózási hatóság a kiöregedett Szojuz típusú hordozórakéták felváltásán dolgozik, a fejlesztés 2020-ra befejeződik.
jan. 15
5:45
Bűnös a neonáci apját lelövő 12 éves fiú (HVG)
Bűnösnek mondta ki egy kaliforniai bíróság hétfőn azt a 12 éves fiút, aki tavalyelőtt agyonlőtte édesapját, egy amerikai neonáci szerveződés helyi vezetőjét.
jan. 15
5:45
A második kiegészítés miatt nagy a riadalom (168 Óra Online)
Rendeleteket helyezte kilátásba a fegyvertartás szabályainak megszigorítására hétfőn Barack Obama amerikai elnök.
jan. 15
6:03
Támogatja a francia intervenciót Maliban az ENSZ BT (HVG)
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa támogatásáról biztosította az afrikai Maliban végrehajtott francia katonai intervenciót - közölte Franciaország ENSZ-nagykövete közölte New Yorkban, a testület rendkívüli ülése után helyi idő szerint hétfő késő este.
jan. 15
6:03
Hadban Franciaország (Népszava)
Franciaország a bamakói hatóságok kérésére légi támogatást nyújt a Maliban dúló háborúban a tuareg milíciák és az iszlamista fegyveresek ellen a kormányerőknek. Az ENSZ karácsonykor hagyta jóvá a fegyveres beavatkozást Maliba. A harcoknak egyre több a polgári áldozata. Nagy-Britannia támogatja a francia beavatkozást, Párizs rendkívüli terrorkészültséget rendelt el.
jan. 15
6:05
Óvodára lövöldözött, majd öngyilkos lett (Népszava)
Vadászkéssel ölte meg magát a rendőrségi akció idején az a férfi, aki több lövést adott le vadászfegyverével a lakásával szemközti óvodára az Oroszországi Föderációhoz tartozó Baskírföldön, a gyilkos eszközt megtalálták a holttest mellett.
jan. 15
6:07
Bírálta az orosz ellenzéket Depardieu (Népszava)
Bő egy héttel azután, hogy Gérard Dépardieu személyesen vehette át az orosz útlevelet Vlagyimir Putyin elnöktől, a francia színész Putyinnak igencsak tetsző nyilatkozatot tett. Élesen bírálta az orosz ellenzéket, amelynek meglátása szerint semmiféle programja sincs.
jan. 15
6:09
Megfenyegették Párizst az iszlamista lázadók (Népszava)
Franciaország "rövid háborúra" készül Maliban, nem az afganisztánihoz hasonló elhúzódó misszióra - mondta Laurent Fabius. A francia külügyminiszter szerint legfeljebb néhány hétig tart az akció. Fabius szerint Párizs azért kényszerült a beavatkozásra, mert attól tartottak, hogy az iszlamisták hamarosan bevehetik Mali fővárosát, Bamakót. Párizs a konfliktus ügyében az ENSZ Biztonsági Tanácsának…
jan. 15
6:11
Cameron újratárgyalná a brit-EU-viszonyt (Népszava)
David Cameron biztos benne, hogy sikerül újratárgyalnia Nagy-Britannia és az Európai Unió kapcsolatrendszerének feltételeit, amelyről majd kikérik a brit választók véleményét is. A brit kormányfő visszautasította azokat a véleményeket, hogy stratégiája veszélyes és kockázatos lenne. Cameron a tervek szerint jövő héten fejti ki álláspontját a brit-EU-kapcsolatokról, mint a BBC Radio 4-nak elmondta,…
jan. 15
6:13
Bukhat a szlovén kabinet (Népszava)
Tarthatatlanná vált a szlovén kormány helyzete, miután a hétvégén az egyik kisebb koalíciós párt, Gregor Virant liberális tömörülése hivatalosan is úgy döntött, megvonja támogatását Janez Jansa kabinetjétől. Két másik koalíciós párt is ragaszkodik Jansa lemondásához. A kormányfőt korrupcióval vádolják, miután nem tudott elszámolni, hogyan jelent meg bankszámláján 210 ezer euró.
jan. 15
7:15
Meghalt a Vörös Brigádok egyik vezetője (HVG)
Meghalt Prospero Gallinari, a Vörös Brigádok olasz terrorista szervezet egyik vezető alakja, Aldo Moro kereszténydemokrata politikus, miniszterelnök egyik elrablója és vélelmezett gyilkosa 1978-ban.
jan. 15
7:33
Melegünk lesz a 21. század végére (HVG)
A 21. század végére akár több mint 5 Celsius-fokkal is emelkedhet a globális hőmérséklet amerikai kutatók szerint.
jan. 15
7:33
Hatan erőszakoltak meg egy nőt (Kitekintő)
Hat férfit tartóztatott le az indiai rendőrség, miután elraboltak és csoportosan megerőszakoltak egy nőt. Az eset mindössze pár héttel azután történt, hogy egy hasonló támadás híre sokkolta a szubkontinens közvéleményét.
jan. 15
7:51
19 halott Egyiptomban: kisiklott egy vonat (HVG)
Csaknem 20 halottat követelt egy vonatbaleset kedd hajnalban Egyiptomban.
jan. 15
8:09
Sok halott az egyiptomi vonatbalesetben (Infostart)
Egyiptomban 19 ember meghalt, amikor kisiklott egy személyszállító vonat Kairó egyik déli külvárosában.
jan. 15
8:09
Csaknem 20 halottat követelt egy egyiptomi vonatbaleset (MaHu)
Csaknem 20 halottat követelt egy vonatbaleset kedd hajnalban Egyiptomban.
jan. 15
8:09
Márairól neveztek el egy teret Kassán (Kitekintő)
A Bástya, Mészáros és Fegyverház utca kereszteződésében található eddig névtelen teret január 20-án, vasárnap a 14 órakor kezdődő ünnepség keretében fogják Márairól elnevezni.
jan. 15
8:27
Hollande: Újabb csapásokat mértünk a mali lázadókra (HVG)
A francia erők keddre virradóra újabb csapásokat mértek a lázadókra, és ezek a támadások elérték céljukat - mondta a francia elnök.
jan. 15
8:27
Az ENSZ BT támogatja a francia katonai intervenciót (MaHu)
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa támogatásáról biztosította az afrikai Maliban az iszlamisták ellen zajló francia katonai intervenciót. Nagy-Britannia után támogatást ígért Franciaországnak az Egyesült Államok és Németország is.
jan. 15
8:27
Szűkítenék az államfő hatásköreit (Kitekintő)
Az ellenzéki Egyszerű Emberek és Független Személyiségek pártja szűkítené a köztársasági elnök kompetenciáit.
jan. 15
8:45
Újabb koalíciós pártok követelik a szlovén miniszterelnök lemondását (MaHu)
Szorul a hurok a szlovén kormányfő nyaka körül, hétfő késő este ugyanis két újabb koalíciós párt követelte a korrupcióval gyanúsított Janez Jansa lemondását.
jan. 15
8:45
Egyre nagyobb az együttműködés a szerb-koszovói határon (Kitekintő)
Februártól már hat határátkelőnél ellenőrzik majd közösen a szerbek és a koszovóiak a két ország határforgalmát – közölte Brüsszelben az Európai Külügyi Szolgálat.
jan. 15
9:03
Szélesedik a front Maliban (Kitekintő)
A hétvégén francia katonák légitámadást intéztek terrorista célpontok ellen Maliban, az iszlamisták azonban nem ijedtek meg, hanem ellentámadásba lendültek.
jan. 15
9:21
Újra kezdődött az arab tavasz Pakisztánban - megbénult a főváros (HVG)
Több tízezren követelik a kormány távozását. A tömeg egy vallási vezető hívására kerekedett fel, aki golyóálló üveg mögül tartott beszédet.
jan. 15
9:21
Trükköztek a beruházásokkal (Kitekintő)
150 éves megtérülési idővel is valósítottak meg az elmúlt években energiahatékonysági projekteket – veti fel az Európai Számvevőszék abban az értékelésében, amelyben a szervezet megállapította: a tagállamok csak másodlagos szempontként tekintettek az energiatakarékosságra az energiahatékonysági beruházások támogatásakor.
jan. 15
9:39
Megbénult a pakisztáni főváros a több tízezres tüntető tömeg miatt (MaHu)
Második napja béklyóban tartja Pakisztán fővárosát több tízezer tüntető, aki követeli a kormány távozását; a rendőrség kedden könnygázt vetett be, hogy megfékezze a parlament felé elindult tömeget.
jan. 15
9:57
Kevesebb katona lesz az afgán vidéken (Kitekintő)
Az afgán elnök háromnapos amerikai útján megbeszélést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel Afganisztán jövőjéről.
jan. 15
10:15
Nem ismerik el a földönkívüliek létezését (Kitekintő)
Talán maga George Lucas sem hitte volna, hogy az általa megálmodott Halálcsillag megépítését egy napon az amerikai kormányzatnak fontolóra kell vennie, azonban egy új kezdeményezésnek köszönhetően erre is sor került.
jan. 15
10:33
Ez az igazi havazás: Japánban 900-an sérültek meg (HVG)
Egy ember életét vesztette, további mintegy 900-an pedig megsérültek az elmúlt két nap hóviharaiban Japánban - jelentette kedden az NHK televízió.
jan. 15
10:33
A tálibok szerint Párizs nem tanult az afganisztáni "leckéből" (MaHu)
Az afganisztáni tálibok elítélték kedden a francia hadsereg mali beavatkozását, mint közölték, Párizs nem vonta le megfelelően az afganisztáni háború tanulságait.
jan. 15
10:33
Hatásköri viták: tisztázva? (Kitekintő)
Obama elnök egy merőben más nézőpontból közelít a fegyverkezési törvény szigorításához, mint a demokrata és republikánus lobbisták.
jan. 15
10:51
Rejtélyes halálesetbe keveredett a szlovák elnök (HVG)
Ivan Gasparovic jelen lehetett azon a 2009-es vadászaton, mely egy erdész lelövésével végződött. Az elnök hivatala ellentmondásos magyarázatokat ad ki az ügyben.
jan. 15
10:51
Muníció a terror ellen (Kitekintő)
Egy amerikai cég idén új lövedék típust dob a terrorelhárítási és rendvédelmi piacra.
jan. 15
11:09
Keresztény diszkrimináció miatt ítélték el a British Airwayst (HVG)
A cég megtiltotta alkalmazottjának a nyakban hordott kereszt viselését, az Európai Emberi Jogi Bíróság szerint ez diszkriminatív.
jan. 15
11:09
Hollande: 750 francia katona harcol Maliban, sikeres akciók (MaHu)
Hétszázötven francia katona harcol Maliban a felkelők ellen, és továbbiak vesznek majd részt a műveletekben.
jan. 15
11:11
Hóviharok Japánban, egy halott, 891 sérült (MaHu)
Egy ember életét vesztette, további mintegy 900-an pedig megsérültek az elmúlt két nap hóviharaiban Japánban.
jan. 15
11:27
Leemelték a taxit az elgázolt férfiról - videó (HVG)
Saját kezükkel emeltek le a rendőrök egy kéttonnás taxit arról a 19 éves New York-i férfiról, akit nem sokkal korábban gázolt el a jármű - jelentették amerikai lapok. Az eset Bronxban történt vasárnap reggel és az egyik közeli épületből videóra is vették. A taxi alá szorult Luis Velasquezt túlélte a gázolást, de súlyos sérülésekkel vitték kórházba.
jan. 15
11:27
Először hoztak bírósági ítéletet egy volt bosnyák fogoly javára (MaHu)
Első ízben ítélt meg kártérítést egy belgrádi bíróság egy bosnyák férfinak, akit a háború idején tartottak fogva Szerbiában.
jan. 15
11:27
Enyhül az orosz-amerikai kapcsolat (Kitekintő)
Az amerikai elnökválasztás után Obama elnökben megfogalmazódott a gondolat, hogy Oroszországgal a feszült diplomáciai viszonyon valahogy változtatni kell.
jan. 15
11:45
Elrendelték a miniszterelnök letartóztatását Pakisztánban (HVG)
A pakisztáni legfelsőbb bíróság korrupciós ügyek miatt rendelte el Rádzsa Parvíz Asraf letartóztatását.
jan. 15
11:45
Kihalhat a lapostetű (Kitekintő)
Kihalás fenyegeti a lapostetűt az emberiség szeméremszőrmentes divatja miatt - "figyelmeztetnek" ausztrál orvosok.
jan. 15
12:03
Égő házban hagyták gyerekeiket a részeg szülők Oroszországban (HVG)
A szibériai Krasznojarszki területen négy gyermek halt meg a lakásukban keddre virradóra keletkezett tűzben, miközben ittas szüleik kimenekültek a házból - jelentette kedden az Interfax orosz hírügynökség.
jan. 15
12:03
Tavaly 0,7 százalékkal nőtt a német GDP (Kitekintő)
Tavaly 0,7 százalékkal nőtt a német bruttó hazai termék (GDP) - közölte kedden a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.
jan. 15
12:21
Lecsaptak a romák sterlilizálásáért pénzt ajánló román neonácikra (HVG)
Fasiszta, rasszista és xenofób propaganda alapos gyanújával indított eljárást a nyomozó hatóság a magát Temesvári Autonóm Nacionalistáknak nevező csoport ellen, amely pénzjutalmat ígért minden roma asszonynak, aki idén sterilizáltatja magát.
jan. 15
12:21
Pekingbe várják a volt japán kormányfőt (Kitekintő)
Pekingbe várják Hatojama Jukio volt japán kormányfőt, aki egy nem kormányzati szervezet meghívására érkezik kedden a kínai fővárosba - tudta meg a China Daily című angol nyelvű napilap.
jan. 15
12:23
Vádat emeltek az EBRD volt orosz igazgatója ellen (HVG)
Az orosz hatóságok vesztegetés miatt vádat emeltek kedden az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) korábbi orosz igazgatója, Jelena Kotova ellen.
jan. 15
12:39
Eladtak három arabul tanuló nyugat-európait (HVG)
Immár az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi szervezete tartja fogva Jemenben azt a finn házaspárt és osztrák férfit, akiket a múlt hónapban raboltak el az arab országban, miután a nyugatiakat elhurcoló törzs eladta túszait a radikális iszlamistáknak - közölte kedden egy magas rangú jemeni tisztségviselő.
jan. 15
12:39
Az ittas szülők kimenekültek a gyermekek bent égtek (MaHu)
A szibériai Krasznojarszki területen négy gyermek halt meg a lakásukban keddre virradóra keletkezett tűzben, miközben ittas szüleik kimenekültek a házból.
jan. 15
12:39
Kiegyensúlyozni készül portfólióját a kínai vagyonkezelő (Kitekintő)
Kiegyensúlyozni igyekszik portfólióját idén a kínai állami vagyonkezelő alap (CIC), miután "túlvásárolta" magát tavaly amerikai és feltörekvő országbeli eszközökkel - mondta a szervezet elnöke hétfőn.
jan. 15
12:41
Pakisztánban elrendelték a kormányfő letartóztatását (MaHu)
A pakisztáni legfelsőbb bíróság végzése alapján váratlanul elrendelték kedden Rádzsa Parvíz Asraf kormányfő letartóztatását; a miniszterelnököt vesztegetéssel vádolják.

Keresés