2013. január 14. hétfő

jan. 14
6:03
Szükségállapot a heves influenzajárvány miatt (Kripto Akadémia)
Közegészségügyi szükségállapotot hirdetett a hétvégén a heves influenzajárvány miatt New York állam kormányzója.
jan. 14
6:05
Elfogadta Athén a görög adóreformot (Kripto Akadémia)
Heves parlamenti szócsaták után a görög parlament szombat hajnalban elfogadta az új adókódexet. Az új intézkedéscsomag a lakosság nagy részét érinti. Athén ugyanis a megegyezés szerint 2014 végéig 13,5 milliárd eurót kíván megtakarítani.
jan. 14
6:07
Borult a papírforma a cseh elnökválasztáson (Kripto Akadémia)
Egyik jelöltnek sem sikerült többséget szereznie a cseh elnökválasztás péntek-szombaton rendezett első fordulójában, így két hét múlva újra urnák elé járulhatnak a cseh választók. A papírforma azonban nem jött be, a kialakult sorrend nem egyezik a közvélemény-kutatások előrejelzéseivel.
jan. 14
6:09
Háborús turista Szíriában (Kripto Akadémia)
Fudzsimoto Tosifumi megunta egyhangú életét, az órákon át tartó vezetést az unalmas autópályákon, s némi izgalom után nézett. Nem akármilyen megoldást talált a 45 éves japán férfi: háborús turista lett, jelenleg Szíriából osztja meg képeit és videóit. A háttérben azonban szomorú indokok húzódnak meg.
jan. 14
6:57
JFK unokaöccse: nem magányos merénylő volt (Metropol)
A tragikus sorsú elnök öccse állítólag "selejtesnek" minősítette a Warren-bizottság jelentését.
jan. 14
7:15
Vészhelyzet Pekingben (Infostart)
A csak igen lassan eltűnő, fullasztó pekingi "megaszmog" vészhelyzetekre kidolgozott intézkedésekre indította a kínai főváros vezetőit, miközben az országos sajtó és a közösségi média intenzíven foglalkozik az okok és a helyzet kezelésének kérdéseivel.
jan. 14
7:15
Csak politikailag lehet aggályos az összevont választás (Kitekintő)
A BruxInfónak nyilatkozó uniós források nem látják jogi akadályát annak, hogy a magyar kormány jövőre egyidőben tartsa az országgyűlési és az európai parlamenti választásokat, politikailag azonban az EP és az Európai Bizottság is figyelmeztet: ha összemosódik a két választás kampánya, félő, hogy az állampolgárok belpolitikai megfontolások szerint voksolnak majd az EP-választáson is.
jan. 14
7:51
Már csak egy hét: szétesik az Európai Unió? (Kitekintő)
Az Egyesült Királyság sorra kapja a figyelmeztetéseket: rossz irányba halad, amikor az Európai Unióból való kilépés gondolatával kacérkodik.
jan. 14
8:09
Átfogó bevándorlási reform készül Amerikában (Metropol)
Állampolgárrá válhatna az USA-ban törvénytelenül tartózkodó 11 milliónyi bevándorló többsége.
jan. 14
8:11
Franciaország az ENSZ BT sürgős összehívását kérte (Metropol)
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte Franciaország a Maliban kialakult helyzet megvitatására. A testület helyi idő szerint hétfő délután ül össze New Yorkban.
jan. 14
8:27
Új terrorizmus-ellenes stratégiával állt elő Kazahsztán (Kitekintő)
Kazahsztán új terrorizmus ellenes stratégiájában kiemelkedő szerephez jut a lakosság felvilágosítása és a közvélemény ellenállásának kiváltása a szélsőségekkel szemben - törvényt is hoztak róla.
jan. 14
8:45
Vészhelyzetként kezelik a megaszmogot a hatóságok (Metropol)
A csak igen lassan eltűnő, fullasztó pekingi „megaszmog” ellen a vészhelyzetekre kidolgozott intézkedéseket hoztak Pekingben.
jan. 14
9:03
Tulajdonosváltással nyeregbe kerülhet a Nabucco (Kitekintő)
A Kaszpi-tenger melléki Shah Deniz 2. gázmező kiaknázására alakult nemzetközi konzorcium tagjai 50 százalékos tulajdonrészt szerezhetnek a Nabuccóban, cserébe azért, hogy az EU gázellátás-biztonságát javítani hivatott projekt legyen a 2017-től elérhető azeri földgáz-forrásokért folyó verseny befutója.
jan. 14
9:21
Meghízott a kormányzat (Kitekintő)
Néhány órával azt követően, hogy Barack Obama elnök aláírta a költségvetési szakadék elkerüléséről szóló törvényt, a szenátus republikánusainak vezetője, Mitch McConnell már a soron következő nehézségekre készül.
jan. 14
9:23
Engedély nélkül hamvasztották el a hegyomlás áldozatait (Kitekintő)
Tiltakoztak a katasztrófa-elhárítás megyei központjánál a délnyugat-kínai hegyomlás 46 áldozatának hozzátartozói, mert a halottakat hozzájárulásuk nélkül hamvasztották el - derült ki a kínai média hétfői jelentéseiből.
jan. 14
10:15
Rálőttek a görög kormánypárt athéni székházára (Infostart)
Ismeretlen támadók többször rálőttek hétfőre virradóra a kormányzó Új Demokrácia párt athéni székházára; az incidensben senkinek sem esett baja, de kisebb károk keletkeztek az épületben - közölte a rendőrség.
jan. 14
10:15
Orosz ortodox a Vatikán hivatalos portréfestője (Metropol)
Bagollyal a vállán szeret járni a Vatikán új hivatalos portréfestője, Michelangelo és Raffaello utóda, aki orosz ortodox, ráadásul nő.
jan. 14
10:51
Kiadták a riasztást: ez vár ma a fővárosra (Kitekintő)
Rekordmértékű, az egészségügyi határérték 16-szorosára rúgó szmogot mértek a kínai fővárosban.
jan. 14
11:09
A cseh sajtó örül az eredménynek (Infostart)
Milos Zeman és Karel Schwarzenberg második fordulóba jutásával jó eredményt hozott a cseh államfőválasztás első fordulója - állítja a hétfői prágai sajtó.
jan. 14
11:09
Az inflációs adatok tartogatják az izgalmakat (Kitekintő)
A héten több fontos adat érkezik,  hazánkból a kedden publikált decemberi inflációs statisztikát érdemes kiemelni, a piac 5,2%, mi 5,3%-os drágulásra számítunk.
jan. 14
11:27
Fico: nem foglalkozunk a Beneš-dekrétumokkal (Kitekintő)
A Beneš-dekrétumok a második világháború következményei, épp ezért megváltoztathatatlanok és eltörölhetetlenek – szögezte le Robert Fico kormányfő.
jan. 14
12:21
Ellehetetlenült a moldvai csángómagyar diákok helyzete (Kitekintő)
Anyagi gondokkal küszködnek a nagyvárosokban tanuló csángóföldi diákok, mert korábbi ígérete ellenére az oktatási programot átvevő Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége nem tudja támogatni a lakhatásuk költségeit.
jan. 14
12:21
Nastase visszavonta kérelmét (Metropol)
Adrian Nastase visszavonta azt a rendkívüli kérelmét, amely a kétévi börtönbüntetéséről szóló, tavaly ellene hozott ítélet megsemmisítésére irányult.
jan. 14
12:21
A japánok kétharmada elégedett az új kormánnyal (168 Óra Online)
A japánok több mint kétharmada elégedett az ország három hete hivatalba lépett új jobboldali kormányával – derült ki a Jomiuri Simbun konzervatív napilap hétfőn közzétett felméréséből, amely két nappal azután készült, hogy a kabinet óriási gazdaságélénkítő csomagot jelentett be.
jan. 14
12:57
Letett a kormány hajmeresztő tervéről (Kitekintő)
Múlt héten felmerült az ezermilliárd dolláros érme, melyet azonban már cáfolt mind az amerikai pénzügyminisztérium, mind a Fed.
jan. 14
13:15
Cameron: Nagy-Britanniának nem érdeke a kilépés az EU-ból (Infostart)
Nagy-Britanniának nem áll érdekében, hogy kilépjen az Európai Unióból, de "újfajta egyezséget" kell elérnie Brüsszellel az EU-hoz fűződő viszonyrendszeréről, és a brit választóknak meg kell adni az esélyt, hogy erről véleményt nyilvánítsanak - mondta hétfőn David Cameron brit miniszterelnök.
jan. 14
13:15
A jobboldal elnökjelöltje lesz Cristian Diaconescu? (Kitekintő)
Cristian Diaconescu volt román  külügyminiszter, az államfő tanácsosa a jobboldali erők elnökjelöltje lehet a 2014-es választásokon.
jan. 14
13:15
Francia légicsapások, iszlamista támadás (Metropol)
A francia erők megállították az iszlamisták déli irányú előrenyomulását.
jan. 14
13:51
Ekkorra várható Vilmos és Katalin gyermeke (Infostart)
Júliusra várható Vilmos herceg és Katalin hercegnő első gyermekének érkezése - közölte hétfőn a brit királyi ház.
jan. 14
13:51
Sorsdöntő háború tört ki Európában (Kitekintő)
A hajóipari beruházás körül kialakult francia-finn párharc túlmutat a két állam bilaterális kapcsolatain, és szorosan beágyazódik az Európa jövőjét meghatározó gazdaságpolitikai iskolák háborújába.
jan. 14
14:09
Júliusban születik meg a hecegi pár gyermeke (Metropol)
Vilmos és Katalin első gyermeke az Egyesült Királyság uralkodója lesz édesapja után, függetlenül attól, hogy fiúnak vagy leánynak születik.
jan. 14
14:11
Óvodára lövöldözött egy férfi (Metropol)
A rendőrök agyonlőtték a férfit az Oroszországi Föderációhoz tartozó Baskírföldön.
jan. 14
14:27
Rendőrségi „érdeklődés” a Wass Albert-emlékest miatt (Kitekintő)
A Wass Albert születésének 105. évfordulójára szervezett gyergyószentmiklósi megemlékezést követően rendőrök tettek fel kérdéseket a rendezvényszervezőknek.
jan. 14
14:27
Bécsi lap a magyarországi Horthy kultuszáról (Metropol)
Gregor Mayer, a Profil cikkírója szerint Magyarországon terjed az ősmagyar jelképek és Horthy Miklós kormányzó "különös kultusza".
jan. 14
14:27
Óvodára lövöldözött egy férfi, a rendőrség agyonlőtte (Kripto Akadémia)
A rendőrök agyonlőttek egy férfit az Oroszországi Föderációhoz tartozó Baskírföldön, miután az illető több lövést adott le a lakásával szemközti óvodára - közölte hétfőn a köztársasági belügyminisztérium szóvivője.
jan. 14
14:45
Tájképek fák nélkül (Metropol)
Az Edinburghi Egyetem tudósa figyelmeztet a fák, az erdők értékére a környezetben.
jan. 14
14:45
Horvátország - Újabb támadásokra buzdított egy férfi, őrizetbe vették (Kripto Akadémia)
Őrizetbe vett a horvát rendőrség egy trogiri férfit, aki terrorizmusra buzdított internetes videoüzenetében - jelentette a horvát média hétfőn.
jan. 14
15:03
Lázár tovább csökkentené a rezsit (Kitekintő)
Lázár János államtitkár szerint mintegy 30%-kal volt magasabb a rezsi Magyarországon, mint, amit a családok és a nyugdíjasok ki tudtak fizetni.
jan. 14
15:03
Szennyezett ivóvíz Shanghajban (Metropol)
A kínai folyók közel 20%-a annyira szennyezett, a vizükkel történő bármilyen érintkezés veszélyt jelent az emberekre.
jan. 14
15:21
Gašparovič: az államfő sem lehet apolitikus (Kitekintő)
Ivan Gašparovič államfő szerint az új köztársasági elnöknek pártokon felül kell állnia, nem lehet azonban apolitikus.
jan. 14
15:23
Új kutatóközpont segíti a tudományos párbeszédet (Kitekintő)
A 2012-ben Budapesten megalakult Institute for Cultural Relations Policy (ICRP) fő célja, hogy támogassa a kulturális kapcsolatokat, diplomáciát érintő tudományos kutatást és párbeszédet.
jan. 14
15:39
Ukrajna 15 milliárd dollár IMF-hitelről tárgyalna (Metropol)
Ukrajnának idén 9,1 milliárd dollár külföldi adósságot kell rendeznie a tavalyi 6,5 milliárd dollár után.
jan. 14
15:57
Folytatódik Berlusconi pere (Metropol)
A 2011-ben kezdődött perben a 77 éves Berlusconit kiskorú lány prostitúcióra való kényszerítésével és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják.
jan. 14
16:33
Ismét elégették Vajdaság zászlaját (Kitekintő)
Vasárnap ismét elégették Vajdaság zászlaját a Naši (Mieink) néven ismert Szerb Népi Mozgalom (SNP) tagjai.
jan. 14
17:09
Nyugati érdeklődés a Székely termék mozgalom iránt (Kitekintő)
Meglepődtek a Csíkszeredába érkező külföldi vállalkozók: saját bevallásuk szerint még egy közintézménnyel sem találkoztak, amely akkora szerepet vállalna a helyi kisvállalkozások termékeinek piacra jutásában, mint Hargita Megye Tanácsa.
jan. 14
17:09
Izland felfüggesztette uniós csatlakozási tárgyalásait (Metropol)
A fenntartásokat fokozta, hogy a szigetország gazdasága jól magához tért, miközben az EU több tagja küszködik.
jan. 14
17:11
Sorsdöntő év elé néz az ország (Kitekintő)
Két Latin-Amerika létezik napjainkban: az egyik sikeresen integrálódott a globalizált világba, erősíti intézményeit, míg a másik elszigetelődik, és egyre közelebb kerül a tekintélyuralomhoz.
jan. 14
17:27
Jogsegélypályázatot hirdetett a Kisebbségi Jogvédő Intézet (Kitekintő)
Megjelent a Kisebbségi Jogvédő Intézet pályázata, amelynek keretében az Intézet anyagi támogatást nyújt a határon túli magyarok jogsegélyében kiemelkedő szerepet vállaló jogtanácsosoknak, ügyvédeknek, ügyvédi irodáknak és civil jogvédő szervezeteknek.
jan. 14
17:45
Elítéltek egy volt osztrák EP-képviselőt megvesztegethetőség miatt (Kripto Akadémia)
Első fokon négy év börtönbüntetésre ítéltek Ausztriában hétfőn egy volt osztrák európai parlamenti képviselőt megvesztegethetőség miatt.
jan. 14
18:21
Cirill betűs feliratokra cserélik a latint az újvidéki buszokon (Kitekintő)
"A cirill írásmódhoz való visszatérés fontos lépés a város kultúrájának, hagyományának és lelkének megőrzése érdekében."

Keresés