2013. január 26. szombat

jan. 26
6:03
Összeomlóban a szlovén kormány (Népszava)
Bár a korrupcióval vádolt Janez Jansa szlovén kormányfő csütörtökön kijelentette, nem hajlandó lemondani, s az előrehozott parlamenti választást is elutasítja, nem lesz könnyű tovább kormányoznia. A liberális Polgári Lista után tegnap újabb párt, a nyugdíjasok tömörülése is bejelentette, hogy távozik a kabinetből. Ez azt jelenti, hogy a kormánykoalíciónak mindössze 39 mandátuma marad a 90 tagú…
jan. 26
6:05
John Kerry kinevezése simán átmegy (Népszava)
Valószínűleg már jövő héten jóváhagyja a szenátus John Kerry kinevezését az amerikai külügyminiszteri posztra. Kerry meghallgatása csütörtökön több mint négy óra hosszat tartott a külügyi bizottságban. A massachusettsi demokrata szenátor, a 2004-es demokrata elnökjelölt vezette eddig a testületet. A szenátorok előtt a leköszönő külügyminiszter, Hillary Clinton hangsúlyozta: Kerry jelölése "jó…
jan. 26
6:07
Megint atomkísérletet, háborút tervez Phenjan (Népszava)
Észak-Korea háborúval fenyegette meg Dél-Koreát néhány nappal azt követően, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szigorította az országgal szemben elrendelt szankciókat. Phenjan vádjai szerint Szöul "közvetlen szerepet játszik a megszorító intézkedések végrehajtásában, ezért Phenjannak ellenlépéseket kell tennie". A Korea Békés Újraegyesítésének Bizottsága által kiadott közlemény szerint a szankciók…
jan. 26
6:09
Káosz Athénban, megbénult a közlekedés (Népszava)
A békebeli rendkívüli helyzetekben alkalmazott civil mozgósítási törvény alapján verte szét tegnap a görög rendőrség az athéni metró dolgozóinak ülősztrájkját. A katonai diktatúra 1974-es bukása óta eddig kilencszer alkalmazták a jogszabályt, az utóbbi két évben háromszor.
jan. 26
6:11
Berlusconiról szól az olasz kampány (Népszava)
A jelöltlisták bemutatásával hivatalosan is megkezdődött az olasz választási kampány. Silvio Berlusconi úgy döntött, mégsem indítja a maffiakapcsolatokkal vádolt politikusokat. Mario Monti pedig arra figyelmeztetett, súlyos katasztrófa lenne az országra nézve, ha Berlusconi listája nyerné meg a parlamenti választást.
jan. 26
7:51
Többen meghaltak és több százan megsebesültek a szuezi tüntetéseken (MaHu)
Öten meghaltak és több százan megsebesültek péntek este az egyiptomi Szuez városában az éppen két éve kezdődött forradalom eredményeivel elégedetlen tüntetők és a kivezényelt rendőrök közötti összecsapásokban.
jan. 26
7:51
Meghalt a híres egyházfő (168 Óra Online)
Gyászol Lengyelország, 83 éves korában meghalt Józef Glemp bíboros, aki a lengyel katolikus egyház élén állt 1981 és 2004 között, azaz a hadiállapot és az ország európai uniós csatlakozása idején is. Ő volt az utolsó varsói bíboros prímás.
jan. 26
8:09
Alkotmányellenesek Obama szenátusi jóváhagyás nélküli kinevezései (MaHu)
Alkotmányellenesen nevezett ki ülésszaki szünetben - vagyis szenátusi jóváhagyás nélkül - vezetőket szövetségi hivatalok élére Barack Obama amerikai elnök - állapította meg pénteken egy szövetségi fellebbviteli bíróság.
jan. 26
8:27
Ötven halottja van egy Caracas-i börtönlázadásnak (HVG)
Legalább ötvenen meghaltak és mintegy kilencvenen megsérültek egy vérontásba torkolló börtönlázadásban pénteken Venezuelában.
jan. 26
8:27
Több embert előállítottak a zágrábi robbantással összefüggésben (MaHu)
A horvát rendőrség előállított péntek este öt férfit a két nappal korábbi zágrábi robbantással összefüggésben.
jan. 26
8:45
Vérontásba torkolló börtönlázadás Venezuelában (MaHu)
Legalább ötvenen meghaltak és mintegy kilencvenen megsérültek egy vérontásba torkolló börtönlázadásban pénteken Venezuelában.
jan. 26
9:03
Chávez utókezelésben részesül alelnöke szerint (MaHu)
Hugo Chávez venezuelai elnök utókezelésben részesül, ez a decemberi műtétje utáni felépülésének újabb fázisa - közölte péntek este Nicolás Maduro alelnök.
jan. 26
9:03
Egy kis Amerika Budapesten (Kitekintő)
A budapesti American Corner, azaz Amerikai kuckó az Egyesült Államok kultúrájának közvetítését tűzte ki zászlajára. Egyszerre oktat, szórakoztat és nevel. A Corner igazgatójával, Sólyom Erikával beszélgettünk. Első rész.
jan. 26
9:21
Katonákat vezényeltek Szuezbe (MaHu)
Katonákat vezényeltek szombatra virradóra az egyiptomi Szuez városában, ahol erőszakba torkolltak a két évvel ezelőtti forradalom évfordulóján rendezett tüntetések.
jan. 26
9:57
Folytatódik az államfőválasztás Csehországban (MaHu)
Folytatódott szombaton az első közvetlen államfőválasztás második fordulója Csehországban. A választási helyiségek reggel nyolctól délután kettőig vannak nyitva.
jan. 26
9:57
Abortuszellenes tömegtüntetés volt Washingtonban (Kitekintő)
Több tízezres tüntetésen tiltakoztak abortuszellenes mozgalmak pénteken Washington központjában az ellen, hogy legális a művi terhességmegszakítás az Egyesült Államokban.
jan. 26
10:51
Japán óvatosan reagál Kína békülékeny nyilatkozatára (MaHu)
Japán üdvözli, de óvatosan értékeli a kínai pártfőtitkár békülékeny kijelentéseit, tokiói kormánytisztviselők szerint valószínűtlen a két ország kapcsolatának drámai javulása.
jan. 26
10:51
Románia túllépte az IMF-fel szemben vállalt hiánycélt (Kitekintő)
Románia túllépte a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben vállalt államháztartási hiánycélt, mivel a deficit a bruttó össztermék 2,5 százalékát tette ki tavaly a korábban vállalt 2,2 százalékhoz képest – derül ki a román pénzügyminisztérium pénteki közléséből.
jan. 26
11:27
Teherán: Szíria megtámadása Irán ellen is irányulna (MaHu)
Szíria megtámadását Irán úgy tekintené, mint egy Irán ellen intézett támadást.
jan. 26
11:29
Észak-Korea atomrobbantást hajt végre a "nép kérésére" (MaHu)
Észak-Korea megerősítette szombaton, hogy elvégzi harmadik atomkísérletét, és azt "a nép kérésére teszi".
jan. 26
11:45
Folytatódik az államfőválasztás Csehországban (Kitekintő)
Folytatódott szombaton az első közvetlen államfőválasztás második fordulója Csehországban. A választási helyiségek reggel nyolctól délután kettőig vannak nyitva.
jan. 26
12:21
Új űrkutatási stratégiát fogadott el Japán (Infostart)
Csökkenti a Nemzetközi Űrállomás fenntartásához nyújtott támogatást Japán. Az erről szóló határozatot szombaton fogadta el a szigetország kormánya.
jan. 26
12:21
Halálra ítéltek 21 vádlottat a Port-Szaíd-i futballkatasztrófa ügyében (MaHu)
Halálra ítélt 21 vádlottat egy egyiptomi bíróság szombaton a 74 halálos áldozattal járó tavalyi Port-Szaíd-i futballkatasztrófa ügyében.
jan. 26
12:39
Kedvezményt kapnak a választásra hazatérő olaszok (MaHu)
Olcsóbb repülőjegyet és vasúti kedvezményt is kapnak a februári választásokra Itáliába hazatérő szavazók.
jan. 26
12:39
Magyarország is csatlakozhat az eurós egyezményhez (Kitekintő)
A költségvetési egyensúly kritériumát az egyezményt aláíró államok nemzeti jogának részévé kell tenni.
jan. 26
12:57
Japán szigetvitáit taglaló tankönyveket hagyott jóvá a tokiói oktatási hivatal (MaHu)
A korábbiaknál részletesebben taglalják Japán szigetvitáit a tokiói oktatási hivatal által jóváhagyott új középiskolai tankönyvek.
jan. 26
13:15
Embertelen állapotok a zimbabwei börtönökben (Kitekintő)
Sem a megfelelő higiénia, sem pedig a szükséges élelmiszerellátás nem biztosított a zimbabwei börtönökben, aktivisták és korábbi fogvatartottak is drasztikus változásokat sürgetnek.
jan. 26
13:33
Washington támogatásáról biztosította Párizs beavatkozását (MaHu)
Az amerikai elnök támogatásáról biztosította Franciaországnak Maliban indított katonai intervencióját.
jan. 26
13:51
Algír elismeri, hogy hibákat követett el (MaHu)
Az algériai külügyminiszter szombaton elismerte, hogy hazája biztonsági erői követtek el hibákat a szaharai földgáztelepen történt túszdrámában, amelyben legalább 37 külföldi és egy algériai dolgozó meghalt.
jan. 26
14:09
Több százan tiltakoztak Brüsszelben (Kitekintő)
Több százan tiltakoztak napközben Brüsszel belvárosában, a belga kormányfő hivatala előtt, miközben odabent a belga szövetségi kabinet és a vallon kormány a szakszervezetek részvételével a liege-i munkahelyek megmentéséről egyeztetett.
jan. 26
14:45
A választások bojkottjával fenyegetőzik az egyiptomi ellenzék (MaHu)
A következő parlamenti választások bojkottjával fenyegetőzött szombaton az egyiptomi ellenzék legjelentősebb pártszövetsége arra az esetre, ha a hatalmat gyakorló iszlamisták nem alkalmaznak valamilyen "átfogó megoldást" a belpolitikai válság megoldására.
jan. 26
15:03
Halálra ítéltek 21 vádlottat az egyiptomi futballkatasztrófa ügyében (Infostart)
Egyiptomban halálra ítélt a bíróság 21 vádlottat a 74 halálos áldozattal járó tavalyi Port-Szaíd-i futballkatasztrófa ügyében.
jan. 26
15:03
A Femen aktivistái Davosban is színre léptek (MaHu)
A Femen nevű feminista csoport aktivistái a davosi Világgazdasági Fórumot is alkalomnak használták arra, hogy pucér felsőtesttel provokálják az esemény résztvevőit és megfigyelőit.
jan. 26
15:03
Belengette az EP a költségvetési vétót (Kitekintő)
Az Európai Parlament elnöke szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy az EP nem fogja jóváhagyni a többéves pénzügyi keretről szóló majdani tagállami megállapodást.
jan. 26
15:21
Zeman vezet a cseh elnökválasztás második fordulójában (MaHu)
A részeredmények alapján Milos Zeman áll nyerésre a cseh elnökválasztás második fordulójában.
jan. 26
15:39
India alkotmányát ünnepli, figyelmezteti Pakisztánt (MaHu)
Az alkotmány elfogadásának 63. évfordulóján rendezett szombati díszszemle alkalmával India figyelmeztette a szomszédos Pakisztánt, hogy a két ország közötti barátság törékeny.
jan. 26
15:57
Nagy valószínűséggel Zeman nyerte a cseh államfőválasztást (MaHu)
Nagy valószínűséggel Milos Zeman korábbi kormányfő lesz a Cseh Köztársaság új elnöke.
jan. 26
15:57
Lelkészdivat-bemutatót tartottak Bristolban (Kitekintő)
Lelkészdivat-bemutatót tartottak Bristolban: a különleges kollekciót öt lelkipásztor mutatta be a kifutón kétezres közönség előtt.
jan. 26
16:15
Milos Zeman lesz az új cseh elnök (HVG)
Jelentések szerint a volt kományfő behozhatatlanul vezet Schwarzenberg előtt.
jan. 26
16:15
Kormányküldöttség koszorúzott a Don-kanyarban (Infostart)
Az orosz ortodox egyház képviselőivel tartott közös, ökumenikus istentiszteleten emlékezett meg a 2. magyar hadsereg 70 évvel ezelőtti doni tragédiájáról a magyar kormányküldöttség.
jan. 26
16:33
Zeman nyerte a cseh elnökválasztást (Infostart)
Milos Zeman korábbi szociáldemokrata kormányfő lesz a Cseh Köztársaság új elnöke.
jan. 26
16:33
Újabb börtönlázadás Venezuelában (MaHu)
Több tucat ember életét vesztette vasárnap egy venezuelai fegyintézetben kitört lázadás során, miután a Nemzeti Gárda kivezényelt egységei összecsaptak a rabokkal.
jan. 26
16:33
Denis R. McDonough lett a Fehér Ház stábfőnöke (Kitekintő)
Eddigi helyettes nemzetbiztonsági tanácsadóját, Denis R. McDonough-t nevezte ki pénteken a Fehér Ház új kabinetfőnökévé Barack Obama amerikai elnök, aki a közvetlen stábján belül egyúttal más személyi változásokat is bejelentett, így azt, hogy Lisa Monacót tette meg nemzetbiztonsági tanácsadójának.
jan. 26
16:35
Zeman lesz a Cseh Köztársaság új elnöke (MaHu)
Milos Zeman korábbi szociáldemokrata kormányfő lesz a Cseh Köztársaság új elnöke.
jan. 26
16:51
Súlyos tűzesetben tucatnyian meghaltak Moszkvában (HVG)
Sok halottja és több sérültje van a Moszkva délnyugati részén szombaton történt tűzesetnek, amely egy épülő ház földalatti garázsában tört ki - közölte a fővárosi egészségügyi osztály.
jan. 26
17:09
Súlyos tűz volt egy épülő moszkvai épület garázsszintjén (MaHu)
Sok halottja és több sérültje van a Moszkva délnyugati részén szombaton történt tűzesetnek, amely egy épülő ház földalatti garázsában tört ki.
jan. 26
17:27
A mali és francia csapatok újabb harci sikert arattak (MaHu)
A francia és a mali csapatok szombaton újabb harci sikert arattak Maliban, elfoglalták a stratégiai fontosságú Gao város repülőterét és egyik fontos hídját is.
jan. 26
17:27
Vége: elbukta a hatalmát az államfő (Kitekintő)
Szaakasvili grúz elnök hatalmi pozíciója gyengül, amit tovább gyengíthet a lehetséges alkotmánymódosítás. Ellenfele, Ivanisvili külpolitikai céljai közé tartozik a NATO és orosz barátság kiépítése.
jan. 26
17:27
Mészárlás Amenaszban (168 Óra Online)
1950-ben az amerikai hírszerzés gyanította, hogy „a kommunisták” valahol lecsapni készülnek: Tajvan, a Sztálinnal dacoló Jugoszlávia, Berlin és Vietnam szerepelt a föltételezett célpontok között. 62 évvel később nemcsak az amerikai, a többi nyugati hírszerző szervezet is találgatott. Gyanították, hogy az Al-Káidához köthető iszlamista terrorista utódszervezetek kiszemeltek maguknak valamilyen…
jan. 26
18:21
Előállítottak több embert a zágrábi robbantással összefüggésben (Kitekintő)
A horvát rendőrség előállított péntek este öt férfit a két nappal korábbi zágrábi robbantással összefüggésben - közölte szombatra virradóra a horvát sajtó.

Keresés