2013. július 1. hétfő

júl. 1
6:12
Egyiptom újra forrong (Kripto Akadémia)
Ismét százezrek tüntettek Egyiptom elnöke ellen, csak immár nem Hoszni Mubarak a célpont, hanem az első szabadon választott államfő. Mohamed Murszi pedig elődjéhez hasonlóan nem sokat tesz, hogy lecsillapítsa az indulatokat. Kérdés, most mi vethet véget a tiltakozásoknak.
júl. 1
6:14
Mandela családját biztatta Obama (Kripto Akadémia)
Barack Obama amerikai elnök a hétvégét Dél-Afrikában töltötte, de nem találkozhatott "személyes hősével", Nelson Mandelával.Bár a volt dél-afrikai elnök valamelyest javult a hivatalos tájékoztatások szerint, Mandelát múlt héten lélegeztetőgépre kapcsolták, Jacob Zuma, a jelenlegi államfő tájékoztatása szerint állapota "válságos, de stabil".
júl. 1
6:16
Nem adják fel a harcukat török tüntetők (Kripto Akadémia)
Többezres tüntetést oszlatott fel szombaton este is Isztambulban, a Taksim tér környékén a török rendőrség. Ankarában, a fővárosban a május végén kezdődött kormányellenes tüntetések brutális leverése és az azt követő letartóztatási hullám ellen tiltakoztak.
júl. 1
6:57
Horvátország az uniós tagságot ünnepli (Infostart)
Tíz évvel csatlakozási kérelmének benyújtása után Horvátország hétfőn az Európai Unió 28. tagállamává vált. Zágrábban mintegy 170 külföldi vezető politikus - köztük Orbán Viktor kormányfő - részvételével, példátlan biztonsági intézkedések közepette zajlottak vasárnap éjszaka a csatlakozás ünnepi rendezvényei. Ünnepségeket tartottak több más horvátországi városban, így Eszéken is, ahol Navracsics…
júl. 1
6:59
Milliós tömegtüntetések Egyiptomban - halottakkal (Infostart)
Egyiptom több nagyvárosában összesen 17 millió ember követelte az egy éve hivatalba lépett Mohamed Murszi elnök lemondását. Biztonsági, valamint orvosi forrásokból származó értesülések szerint a tüntetők és az elnök hívei közötti összetűzésekben legkevesebb hét személy veszette életét, és több mint hatszázan megsebesültek. A hét halott közül öt az egyiptomi fővárosban vesztette életét.
júl. 1
7:42
Véres vasárnap Pakisztánban (Metropol)
Több mint 50 ember halt meg és 120 megsebesült egy merényletsorozatban.
júl. 1
7:42
Horvátország az EU 28. tagállama (168 Óra Online)
Tíz évvel csatlakozási kérelmének benyújtása után Horvátország hétfőn az Európai Unió 28. tagállamává vált.
júl. 1
7:44
Pokolgép robbant a meccsen (Metropol)
Egy futballmérkőzés játékosai és nézői ellen követtek el merényletet Irakban, sokan meghaltak.
júl. 1
7:57
Sok pénzt kereshetünk: új barátja van Magyarországnak (Kitekintő)
A jövőben mindkét fél számára gyümölcsöző és szoros együttműködés alakulhat ki Magyarország és Ecuador között, amelynek első alapköve a tudományos-technológiai kapcsolatok elmélyítése lesz, elsősorban a kormányzati intézmények között – nyilatkozta Marco Albuja ecuadori külügyminiszter-helyettes egy keddi sajtótájékoztatón.
júl. 1
8:00
Assange védelmébe vette Snowdent (Metropol)
Hangsúlyozta, sem az ő, sem Snowden leleplezései nem veszélyeztették más emberek életét.
júl. 1
8:02
Litvánia lett az EU soros elnöke (Metropol)
Vilnius elnöksége azt jelenti, hogy ezúttal első alkalommal irányítja egy volt szovjet köztársaság az unió legfontosabb ügyeit.
júl. 1
8:04
Több halott a Murszi elnök elleni megmozdulásokon (Metropol)
Kairóban és vidéken milliók vonultak az utcákra vasárnap, hogy az egy évvel ezelőtt beiktatott Mohamed Murszi lemondását követeljék.
júl. 1
8:15
EU-tag lett Horvátország (Kitekintő)
Tíz évvel csatlakozási kérelmének benyújtása után Horvátország hétfőn az Európai Unió 28. tagállamává vált.
júl. 1
8:18
Horvátország EU tagállam lett (Metropol)
Tíz évvel csatlakozási kérelmének benyújtása után Horvátország hétfőn az Európai Unió 28. tagállamává vált.
júl. 1
8:54
EU-s politikusokat is lehallgattak (Metropol)
Nem cáfolta az Egyesült Államok nemzeti hírszerzésének igazgatója, hogy Washington lehallgatta az Európai Unió tisztségviselőit is.
júl. 1
8:56
Pusztító tűz Arizonában (Metropol)
Életét vesztette legalább 19 tűzoltó vasárnap egy tűz oltása közben az egyesült államokbeli Arizona államban.
júl. 1
9:03
Tűzoltók haltak meg Arizonában (Infostart)
Az Egyesült Államokban 18 tűzoltó halt meg Arizona államban, ahol péntek óta 800 hektáron pusztít a tűz a Phoenix városától 120 kilométerrel északnyugatra fekvő Yarnell dombon.
júl. 1
9:09
Mától olcsóbban telefonálhatunk haza külföldről (Kitekintő)
Tovább csökkentek az Európai Unión (EU) belüli mobiltelefonálás és adatküldés roamingdíjai, amelyeket a magyarországi mobilszolgáltatóknak is alkalmazniuk kell.
júl. 1
9:27
Újra vannak magyar rendőrök a horvát tengerparton (Kitekintő)
Mától két hónapon át ismét magyar rendőrök is járőröznek horvát kollégáikkal közösen az Adriai-tengernél, Zára (Zadar) térségében.
júl. 1
9:30
Ecuador, a kiszivárogtatók gyámolítója (Kripto Akadémia)
Ecuador elnöke, Rafael Correa Delgado mintha csak megírigyelte volna a néhai venezuelai államfő, Hugo Chávez babérjait: mindig kész egy kis diplomáciai csetepatéra. A dél-amerikai ország londoni nagykövetségén már több mint egy éve "vendégeskedik" a Wikileaks leleplező portál alapítója, Julian Assange, egyaránt bosszantva a briteket és az amerikaiakat.
júl. 1
10:21
Az EU-t sokkolta a legújabb amerikai kémleleplezés (Kitekintő)
Megütközéssel fogadták az Európai Unióban azt a sajtóértesülést, miszerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség lehallgatta magas rangú európai tisztségviselők beszélgetéseit. Az Európai Parlament máris magyarázatot kér és vizsgálatot indítana. Catherine Ashton pedig felvilágosítást kért az amerikai hatóságoktól.
júl. 1
10:24
Helikopter szállt le a Hudson folyón (Metropol)
Négy turistával a fedélzetén hajtott végre szerencsés kimenetelű kényszerleszállást a két pilóta.
júl. 1
10:24
Ukrajna felajánlja gáztározóit Európának (Kripto Akadémia)
Ukrajna már júliusban megállapodást készül kötni a német RWE gázszállító vállalattal és más európai cégekkel arról, hogy saját földgáztározóiban raktározza el a téli időszakra szükséges mennyiséget az európai országok folyamatos energiaellátása érdekében - jelentette ki Eduard Sztavickij ukrán energetikai miniszter a Kommerszant-Ukrajina című lap hétfői száma szerint.
júl. 1
10:42
Horvátország is EU-tag (Metropol)
Megszűnt a vámellenőrzés, gyorsabb az átkelés a magyar–horvát határon, Horvátország mától az Európai Unió tagja.
júl. 1
10:57
Visszaesett a kínai belső kereslet (Kitekintő)
A kínai statisztikai hivatal szerint a júniusi PMI 50,1 pont lett az előző havi 50,8 pont után. A HSBC saját adata szerint azonban ez az érték már csak 48,2 pont.
júl. 1
11:15
Ilyet sem láttunk még Áder Jánostól (Kitekintő)
Történelmi pillanatnak lehettünk tanúi az elmúlt héten a szerb-magyar kapcsolatok viszonylatában: Tomislav Nikolić szerb és Áder János magyar államfő együtt hajtottak fejet a II. világháború ártatlan áldozatai előtt.
júl. 1
11:45
Lemondásra szólították fel az egyiptomi elnököt (Infostart)
Lemondásra szólította fel az egyiptomi elnököt az egyik ellenzéki mozgalom, és a polgári engedetlenséget hirdetnek, ha ez kedd estig nem történik meg. A szervezet egyben elutasította az elnök kezdeményezését a belpolitikai válság tárgyalásos megoldására.
júl. 1
12:12
Üdvözlet majd harc a habzó bor nevéért (Metropol)
Az olaszok üdvözölték a horvátokat az Európai Unióban, ugyanakkor máris küzdelem indult a habzó bor nevéért.
júl. 1
12:27
Jövőre lehet népszavazás az alkotmánymódosításról (Kitekintő)
Egyetértés körvonalazódik Romániában a kormányzó Szociálliberális Szövetségben (USL) arról, hogy a jövő évi elnökválasztás első fordulójával kössék össze az alkotmánymódosító népszavazást - derült ki Victor Ponta miniszterelnök egy tévéinterjújából, amelyet hétfőn ismertettek a román hírügynökségek.
júl. 1
12:30
A keleti politika 60 éve (168 Óra Online)
A német keleti politika sikereinek döntő tényezői nem az államok, hanem a civil társadalom volt: a polgárok szervezetei, az emberjogi mozgalmak, amelyeket a helsinki folyamat bátorított. A változás hordozói ma is gyakran az öntudatos polgárok csoportjai – Németországnak ezeket kell támogatnia, hangsúlyozta Guido Westerwelle külügyminiszter.
júl. 1
12:48
Óriási tűz ütött ki Angliában (Metropol)
A helyi tűzoltóparancsnok szerint ez minden idők legnagyobb tüze West Midlands régióban.
júl. 1
12:50
Kötelező a szülők látogatása Kínában (Metropol)
Hogy pontosan milyen időközönként kell az időseket felkeresni, a jogszabály nem részletezi.
júl. 1
12:52
Csehországban is lehetővé válik a kettős állampolgárság (Metropol)
A prágai parlament által elfogadott törvényt Milos Zeman köztársasági elnök már aláírta
júl. 1
12:57
Csehországban is lehetővé válik a kettős állampolgárság (Infostart)
Megadja a kettős állampolgárság lehetőségét Csehország is, a köztársasági elnök aláírta az erről szóló törvényt.
júl. 1
13:03
Meglett a nagy felvásárlás, erre viszont senki sem számított (Kitekintő)
Régóta húzódik a Nokia-Siemens felvásárlási sztori. Újabb fordulat állt be az ügyben. Eddig arról szóltak a cikkek, hogy a Siemens veszi meg a közös vállalat 50%-os részét.
júl. 1
13:21
Feltöltik a gáztározókat (Kitekintő)
Ukrajna már júliusban megállapodást készül kötni a német RWE gázszállító vállalattal és más európai cégekkel arról, hogy saját földgáztározóiban raktározza el a téli időszakra szükséges mennyiséget az európai országok folyamatos energiaellátása érdekében - jelentette ki Eduard Sztavickij ukrán energetikai miniszter a Kommerszant-Ukrajina című lap hétfői száma szerint.
júl. 1
13:24
A Tavares-jelentés az Európai Parlament napirendjén (168 Óra Online)
Az Európai Parlament (EP) kedden folytatja le a plenáris vitát, szerdán pedig szavaz Strasbourgban az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló jelentésről, amelyet Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő készített. A keddi vitában részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök.
júl. 1
13:42
A Magyarországról szóló Tavares-jelentés az Európai Parlament napirendjén (Kripto Akadémia)
Az Európai Parlament (EP) kedden folytatja le a plenáris vitát, szerdán pedig szavaz Strasbourgban az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló jelentésről, amelyet Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő készített. A keddi vitában részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök.
júl. 1
13:57
Stadionépítések: komoly pofont kapott most a kormány (Kitekintő)
A Brazília utcáin lassan egy hónapja tartó zavargások arra késztették a brazil elnököt,hogy az üres ígéretek helyett valódi lépés megtételére szánja el magát a konfliktusmegoldása érdekében: Dilma Rousseff népszavazás kiírását kezdeményezte.
júl. 1
14:00
Csaknem fél évszázada amputált karját kapta vissza egy katona (Metropol)
A most 73 éves Nguyen Quang Hung a vietnámi háborúban az Egyesült Államok ellen harcolt.
júl. 1
14:27
Dél-Afrikában tárgyalt Semjén Zsolt (Infostart)
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az elmúlt héten látogatást tett a Dél-afrikai Köztársaságban. Útjának fő célja a sokezres dél-afrikai magyar diaszpórával való kapcsolatok további erősítése, nemzeti identitásuk megőrzésének segítése, valamint a kormány nemzetpolitikai céljainak, konkrét intézkedéseinek megismertetése, különös tekintettel az állampolgársági törvény nyújtotta lehetőségekre -…
júl. 1
14:33
Megtisztítják Moszkvát az illegális bevándorlóktól (Kitekintő)
Nagyszabású akcióba kezdett hétfőn az orosz migrációs szolgálat a rendőrséggel közösen, hogy megtisztítsa a várost az illegális bevándorlóktól, és megelőzze a hozzájuk kötődő bűnözést - írta hétfőn a Vedomosztyi című orosz napilap.
júl. 1
14:36
Ismét lezuhant egy helikopter Svájcban (Metropol)
A gép egy alpesi menedékház közelében csapódott a talajba, a fedélzetén lévő négy ember meghalt.
júl. 1
15:09
Mától olcsóbb az élet Magyarországon (Kitekintő)
Mától lépnek életbe a másodkörös rezsicsökkentő tételek, 10%-kal csökken a szemétszállítás, víz- és csatornadíj valamint a kéményseprés költsége.
júl. 1
15:27
Könnyebben kaphatnak útlevelet a gazdagok (Kitekintő)
Az illegálisan az országban élőket és dolgozókat keményebben büntetik, a tehetséges külföldieknek viszont könnyebb lesz elhelyezkedniük a jövőben Kínában a hétfőtől érvénybe lépett új vízumszabályozás értelmében.
júl. 1
15:57
Lemondott az egyiptomi kormány négy minisztere (Infostart)
Lemondott az egyiptomi kormány négy minisztere hétfőn a Mohammed Murszi elnök elleni hétvégi tiltakozások miatt.
júl. 1
16:06
Tizenhat halott Egyiptomban a vasárnapi tüntetéseken (Metropol)
Az utcai csatározásokban csaknem 800 ember megsebesült. A tiltakozások miatt négy miniszter lemondott.
júl. 1
16:21
Csehország engedélyezi a kettős állampolgárságot (Kitekintő)
Csehországban is lehetővé teszik a kettős állampolgárságot, a prágai parlament által elfogadott törvényt Milos Zeman köztársasági elnök már aláírta - közölte az MTI tudósítójának kérdésére Hana Burianová elnöki szóvivő hétfőn.
júl. 1
16:24
A Balkán európai integrációját segítenék (Metropol)
Az ország EU-csatlakozása kapcsán a horvát elnök uniós célkitűzéseikről beszélt.
júl. 1
16:26
Esők, áradások, földcsuszamlások Kínában (Metropol)
A három napja tartó ítéletidőnek legalább 39 halottja van.

Keresés