2013. február 1. péntek

febr. 1
5:36
Szuperbõl ultra, azaz milyen nagy lehet egy fekete lyuk (csillagászat.hu)
Egy felmérés alapján úgy tûnik, a szupernagy tömegû tituluson túl be kell vezetni az ultranagy tömegû jelzõt is a Napunk tömegét akár negyven milliárdszorosan is meghaladó központi fekete lyukak jelölésére.
febr. 1
6:36
Ütközés előtt a vörös szuperóriás (168 Óra Online)
A Herschel infravörös űrteleszkóp új felvételén több, közel koncentrikus ív tűnik fel a legközelebbi vörös szuperóriás körül. A Betelgeuse a porpajzsaival körülbelül 5-10 ezer év múlva ütközhet egy útjában álló egyenes porfallal.
febr. 1
9:12
Gandhi, a béke követe (Múlt-kor)
A függetlenségi mozgalom vezetője fegyvertelen harcot, együtt nem működést hirdetett a brit gyarmatosítókkal szemben, polgári engedetlenségi mozgalma bojkottálta a brit intézményeket és árukat, többször került börtönbe és folytatott éhségsztrájkot.
febr. 1
9:57
Lemaradtál a BB10 rajtról? Nézd újra! (BerryBlog)
Aki tegnapelőtt lemaradt volna a RIM totális ujjászületéséről, vagyis a BlackBerry 10 platform rajtjáról, a Z10 és a Q10 bemutatójáról, vagy csak szeret enyhe német akcentussal beszélő CEO-kat és üzletasszonynak öltözött Alicia Keys-t nézegetni, annak ajánljuk figyelembe a launch teljes képanyagát, amit elérhető a YouTube-on, illetve így természetesen itt a BerryBlogon is! Ti egyébként hogy…
febr. 1
11:00
BlackBerry Z10 és a Q10: a száraz tények (BerryBlog)
Az új BlackBerry, illetve az új platform, a BlackBerry 10 bemutatkozása során viszonylag kevés szót szántunk a két bemutatott telefonra, az érintőkijelzős Z10-re és a QWERTY-billentyűzetes Q10-re. Ez egyébként nem véletlen, ha súlyozni akarnám a szerda délután látottakat (a közvetítésről készült felvételt megnézhetitek nálunk is), azt mondanám, hogy a bemutató háromnegyede szólt a platformról és…
febr. 1
11:18
Náci utalás a melegházasság francia parlamenti vitájában (Múlt-kor)
Elfogadhatatlannak tartja a francia jobboldal, hogy a melegházasság engedélyezéséről szóló parlamenti vitában egy kormánypárti képviselő az ellenzék felé fordulva azt mondta: a rózsaszín háromszög ideje lejárt.
febr. 1
12:21
A Csodaszarvas újra száguld (nyest.hu)
Folytatjuk, és egyben befejezzük a Csodaszarvas című kiadványsorozat ismertetését. Lesznek állatok: szarvasok, sasok, lovak, no meg emberek is: kazárok, székelyek, oguzok, hunok és besenyők. Mind magyarok…
febr. 1
12:57
A hét csillagászati képe - Napfoltmaximum? (csillagászat.hu)
A világvége-várakozásokkal ellentétben a Nap jelenlegi viselkedése az utóbbi száz év legszerényebb naptevékenységi maximumára utal.
febr. 1
13:24
Nem üstökös okozta a Clovis-kultúra kipusztulását (Múlt-kor)
Nem üstökös becsapódása okozta az Észak-Amerikát több mint tízezer évvel ezelőtt benépesítő Clovis-kultúra kipusztulását - állapították meg brit és amerikai kutatók, cáfolva az égi jelenségre vonatkozó feltételezéseket.
febr. 1
13:26
300 éve halt meg az utolsó erdélyi fejedelem (Múlt-kor)
Háromszáz éve, 1713. február 1-jén halt meg Bécsben II. Apafi Mihály erdélyi fejedelem. A tisztségre 1681-ben, ötéves korában választották meg, de soha nem uralkodott; névleges címéről 1701-ben mondott le.
febr. 1
14:09
RTFM: Itt a BlackBerry Z10 magyar nyelvű kézikönyve (BerryBlog)
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én szerintem soha nem olvastam még el egyetlen telefonom kézikönyvét sem, legfeljebb ha nagyon elakadtam valamiben belelapoztam (tudom ciki, de előfordult már olyan, hogy a hátlap levétele gondot okozott egy modellnél). Ráadásul ezek a kézikönyvek már igazából nem is könyvek, hanem elektronikus dokumentumok, amiket többnyire rámásolnak a telefon memóriájára,…
febr. 1
14:27
Elvitetnék Rákóczi hamvait? (Múlt-kor)
Elvitetné II. Rákóczi Ferenc hamvait Alojz Tkáč nyugalmazott kassai érsek. Úgy véli, a sírhelyet látogató magyar turisták egy része megszentségteleníti a katedrálist, ezért az lenne a legjobb, ha a fejedelem földi maradványait Magyarországra vinnék.
febr. 1
14:36
Sikeresen installálták az első két 6 MW-os szélturbinát - KÉPEK! (MaHu)
A brit partok előtt az új, SEA INSTALLER nevű hajó segítségével kevesebb mint 24 óra alatt tudták felállítani a két 6 MW-os Siemens szélturbinát - komplett forgórésszel együtt.
febr. 1
15:06
Rejtvényfejtő-világbajnokság a magyar rejtvényfejtők napján (orientpress)
A Rejtvényfejtők Országos Egyesülete nagyszabású rejtvényfejtő-versenyt rendez Budapesten, amelyen 18 kategóriában 250 résztvevő küzd majd a díjakért. A február 3-án (vasárnap) 10-15 óra közötti Rejtvényfejők Napja elnevezésű rendezvényre a VII. kerület, Rákóczi út 90. szám alatti Best Western Hotel Hungaria szálloda konferenciatermében kerül sor.
febr. 1
16:33
Ősi emberáldozatokra utaló koponyákat találtak Mexikóban (Múlt-kor)
Több mint százötven, ősi emberáldozatra utaló koponyát találtak régészek Mexikó középső részén, Xaltocan falu közelében; a lelet azért keltette fel a tudósok figyelmét, mert most először fedeztek fel tömegével levágott fejeket piramisokon vagy templomokon kívül a spanyolok előtti időkből.
febr. 1
16:36
Putyin: részt vennénk a magyar energiaipari fejlesztésekben (orientpress)
Magyarország elemi érdeke, hogy jó viszonyban legyen és szoros együttműködést tartson fenn Oroszországgal - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Moszkvában, amikor a Kremlben fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök. A magyar kormányfő azt is mondta, hogy Magyarország számít Oroszországra energiarendszere bővítésében. Vlagyimir Putyin pedig jelezte, hogy orosz cégek készek részt…
febr. 1
18:09
Veszélyben a fiatalok (168 Óra Online)
A hamburger és a sültkrumpli rendszeres fogyasztása nem csak hizlalja a gyerekeket és a serdülőket, hanem beteggé is teheti őket. Az Ulmi Egyetem kutatói szerint bizonyos élelmiszerek elősegítik az asztma, a szénanátha és más allergiás betegségek kialakulását, míg gyümölcs és zöldség fogyasztásával azok megelőzhetők. A német szakemberek világméretű programban vesznek részt, amelynek célja, hogy…
febr. 1
18:39
10 tény a fogmosás történetéről (Múlt-kor)
febr. 1
18:42
Veszélyben a fiatalok (168 Óra Online)
A hamburger és a sültkrumpli rendszeres fogyasztása nem csak hizlalja a gyerekeket és a serdülőket, hanem beteggé is teheti őket. Az Ulmi Egyetem kutatói szerint bizonyos élelmiszerek elősegítik az asztma, a szénanátha és más allergiás betegségek kialakulását, míg gyümölcs és zöldség fogyasztásával azok megelőzhetők. A német szakemberek világméretű programban vesznek részt, amelynek célja, hogy…
febr. 1
22:42
Feltérképezték a szirti galamb genomját (MaHu)
Egy nemzetközi tudóscsoport feltérképezte a szirti galambnak - a házi galamb ősének - a teljes genomját. Megállapította, hogy a házi galamb közel-keleti eredetű, a városi galambok pedig rokonságban állnak szökött versenymadarakkal.

Keresés