2013. február 12. kedd

febr. 12
5:30
A Tejútrendszerben nincs nyoma idegen életformának (168 Óra Online)
Csekély a valószínűsége, hogy idegen életformára bukkanjunk a Tejútrendszerben. Egy új tanulmány szerint kevesebb mint egy a millióhoz az esélye annak, hogy olyan fejlett civilizáció létezzen a szomszédos galaxisokban, amelyek rádiójeleket tudnának sugározni.
febr. 12
6:30
Zombiképzők nyomában (nyest.hu)
Az iskolában azt tanuljuk, hogy a képző az az elem, amelyet ha egy szótőhöz hozzáteszünk, egy másik szót kapunk. A valóságban a helyzet nem ilyen egyszerű, hiszen a tő és a képző határa nem világos, ahogy gyakran azt sem, mit is keres a képző az adott helyen.
febr. 12
9:48
Náci szerzetesek az Amazonas mélyén? (Múlt-kor)
A Hitler továbbélésétől évtizedeken át tartó FBI már 1941-ben is nácikat vizionált Dél-Amerikában. A jól értesült forrás szerint a Bolívián keresztül szállított nagy mennyiségű üzemanyag egy titkos, az Amazonas mélyén működő német légi bázis felé tartott
febr. 12
10:15
Mitológiai nevet kap a Plútó kisbolygó két új holdja is (MaHu)
Interneten lehet szavazni a Naprendszer peremén keringő Plútó kisbolygó két parányi holdjának a nevére, ám aki megteszi, annak jól kell ismernie a görög és római mitológiát.
febr. 12
10:33
Minden, amit a BB10 magyar premierjéről tudni lehet (BerryBlog)
A múlt héten számtalan olyan kérdést kaptam, hogy mondjam meg, mikor lehet hozzájutni a BlackBerry Z10-hez és a Q10-hez Magyarországon. Meg ha már ezt megmondom, igazán megmondhatnám azt is, hogy mennyibe fog kerülni a telefon. Sokat nyomoztam azért, hogy legalább néhány kérdésre választ adhassak, néhány dolgot sikerült is kiderítenem, de egyelőre a lenti információkat legfeljebb tájékoztató…
febr. 12
10:42
Pszichológiai tesztek mobilon (nyest.hu)
Az okostelefonok rengeteg lehetőséget kínálnak a pszichológiai kutatás számára. Egy nemrégiben megjelent tanulmány azt igazolja, hogy egy iPhone-applikáció éppolyan megbízható eredményeket adhat, mint egy laboratóriumi vizsgálat.
febr. 12
10:51
10 tény az arab-izraeli háborúkról (Múlt-kor)
febr. 12
11:27
Friss perecet kínáló magyar gyorsétterem hálózat indul (orientpress)
Egy több mint 30 éve működő magyar cégcsoport leányvállalatának üzletfejlesztési terveit támogatja az Széchenyi Tőkebefektetési Alap 49 millió forintos befektetéssel - határozott az Alap igazgatósága. A friss alapanyagból készülő magyar perecekkel és tekercsekkel új gyorséttermi szegmens meghonosítását tűzte ki célul a Crown Foods Kft.
febr. 12
12:48
Elhunyt Petőfi S. János (nyest.hu)
2013. február 10-én, életének 82. évében elhunyt Petőfi S. János, a magyar nyelvtudomány kiemelkedő alakja.
febr. 12
12:50
Nehéz nyelv az angol! (nyest.hu)
Bár mostanában sokszor halljuk, hogy az angol milyen könnyű a némethez képest, azért még sem egyszerű a dolga a kezdő nyelvtanulóknak. A magyarul hasonlóan hangzó „hideg van”, „hó van” és „két tesóm van” kifejezések angolul három különböző szerkezettel fejezhetők ki. Vajon miért?
febr. 12
12:57
Megújul az óvoda Nagyecseden (orientpress)
Európai uniós támogatással, mintegy 126 millió forintból újul meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyecsed óvodája - közölte a projekt kommunikációjáért felelős társaság.
febr. 12
12:57
Párizsi békeillúziók 1947-ben (Múlt-kor)
1947. február 10-én írta alá Gyöngyösi János külügyminiszter a szövetséges hatalmak képviselőivel a második világháborút lezáró párizsi békét. Magyarország ezzel – három falut még elveszítve – a trianoni határok közé került.
febr. 12
13:36
Hamisítási ügy kavarog a Holt-tengeri tekercsek körül (Népszava)
Miközben évek óta folyik a vita a Holt-tengeri tekercsekről, széles körben mégiscsak egy csalás következtében kezdtek róla beszélni. Norman Golb, a Chicagói Egyetem professzora majd' tíz évvel ezelőtt valóságos tudományos botrányt kavart azzal, hogy a tekercsek kutatóit megvádolta azzal, hogy fontos információkat hallgatnak el. Fia most egy másik ember nevében írt leveleket - apja védelmében.
febr. 12
13:51
Rekord átlagmagasságú hullámzást mértek az Atlanti-óceánon (MaHu)
Rekord - 20,1 méteres - átlagmagasságú hullámzást mértek több ország kutatói az Atlanti-óceánon, a legnagyobb hullámok magassága feltehetően a 36 métert is meghaladta.
febr. 12
14:45
Botrány egy TÁMOP-pályázat miatt: 90 szervezet fordult Orbánhoz (orientpress)
Kilencven civil szervezet és önkormányzat nyílt levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy vizsgálja felül a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) egyik, egészségnevelési célra kiírt pályázatának a folyamatát, mivel a keretből egyetlen szabályosan pályázó önkormányzat vagy civil szervezet sem kapott támogatást. A döntéssel párhuzamosan a vállalkozások számára - ugyanerre a célra…
febr. 12
15:03
Így látták a szovjetek Budapestet (Múlt-kor)
Galériánkban a Budapesten nyaraló vagy szolgálatot teljesítő szovjetek képeit mutatjuk be. A fotókon feltűnnek a május elsejei ünnepségek képei, a Gellért-hegy, a Hősök tere és a Műcsarnok, a Duna és az Országház is.
febr. 12
15:39
Szerelmes? Nézegessen lajhárt! (orientpress)
Bálint napján és az azt követő három napon különleges kedvezményt kínál az Állatkert a szerelmespároknak. Kettő helyett csak egy jegyet kell váltaniuk ahhoz, hogy meglátogassák a városligeti intézményt, összetartozásukat pedig - hatósági igazolvány híján - csókkal kell bizonyítaniuk a bejáratnál. Az érdeklődők most nemrég született kisállatokat, például lajhárkölyköt vagy Mhorr-gazella borjút is…
febr. 12
15:48
Egy darabig nem jönnek még olcsóbb BB10-es BlackBerryk (BerryBlog)
A BlackBerry felsővezetői korábban többször nyilatkoztak arról, hogyan kívánja a cég a készülékportfóliót bővíteni a BlackBerry 10 platform bejelentése után. Thorsten Heins és Frank Boulben egyaránt arról beszélt újságíróknak, hogy idén összesen hat újdonság érkezik, mely már az új platformhoz tartozik -- most a cég európai fejese, Stephen Bates azt is elmondta, miért nem került bele néhány…
febr. 12
15:57
Szaktanterem segíti a szociális gondozó és ápoló szakmát tanulókat (orientpress)
Szociális gondozó és ápoló demonstrációs termet alakítottak ki Pápán az Acsády Ignác Szakképző Iskolában, a 2012/2013-as tanévben indított új képzés kiszolgálására. Kovács Zoltán, a Veszprém Megyei Kormányhivatal vezetője köszöntőjében örömtelinek nevezte az iskola szakképzési lehetőségeinek bővülését, mely a város képzési kínálatát szélesíti.
febr. 12
16:15
'Nem terheli plusz költség az önkormányzatokat' (orientpress)
A járási rendszer kialakítása sokak számára egy érzelemmel telitett tevékenység volt. A feladatok szétválasztása okozhatott némi sérelmet, mivel egyes polgármesterek jó gazdaként féltették az eddig elért eredményeiket és a számára kedves tevékenységtől, melyet szívvel lélekkel végzett most tőle elkerül. Azonban vitathatatlan volt mindenki számára, hogy a közigazgatással kell valamit csinálni, és…
febr. 12
17:09
Köznevelésért felelős államtitkárként folytatja Hoffmann Rózsa (orientpress)
Köznevelésért felelős államtitkárként folytatja munkáját Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkárság kedden közölte újságírókkal: az oktatási államtitkárság feladatköre két részre válik, a felsőoktatási területért, államtitkári rangban Klinghammer István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt rektora felel majd. A tárcával összefüggő valamennyi személyi változásról Balog Zoltán miniszter pénteken…
febr. 12
17:09
Tisztáznák Hitler pápájának szerepét (Múlt-kor)
A Szentszék igyekszik tisztázni XII. Pius szerepét, és azzal érvel, hogy a vészkorszak idején számos zsidónak a pápa utasítására az egyházi intézmények falain belül biztosítottak rejtekhelyet és oltalmat a nácik elől.
febr. 12
17:27
A települési ügysegédek felkészültek a falvak lakóinak helybeli ügyintézésére (orientpress)
A Tolna Megyei Kormányhivatal kétnapos képzést szervezett a járási hivatalok települési ügysegédei részére annak érdekében, hogy a legkisebb településen is magas szinten és problémamentesen intézhessék ügyeiket a polgárok. A cél, hogy falvakban élőknek se kelljen minden ügy miatt a városba utazniuk.
febr. 12
17:45
Megúszta a lefejezést az agrárszektor (orientpress)
Az agrárszektor a magyar gazdaság egyik legnagyobb lehetőségekkel kecsegtető szegmense, ugyanakkor az iparág versenyképessége az utóbbi évek tendenciáit tekintve csökken. A szektor kétségtelenül legaktuálisabb kérdéskörei a KAP folyó reformja, a banki finanszírozási lehetőségek, és a kiszámíthatatlan szabályozói környezet - derült ki a mai Portfolio.hu Agrárium 2013 konferencián.
febr. 12
18:42
A Fidesz halálában sem hajtott fejet előtte (168 Óra Online)
A 72 éves korában elhunyt Mark Palmer minden vitán felül az SZDSZ-t tartotta a legtöbbre, de a Fidesz volt a szíve csücske. Mármint akkor, amikor az Egyesült Államok budapesti nagyköveteként szolgált (1986–1990). A fiatal demokratákban egykori diákaktivista önmaga reinkarnálódását látta. Ehhez képest az évtizeddel később hivatalban levő Orbán-kormány nem találta jónak akármivel is honorálni a…
febr. 12
20:45
Mikor súlyosabb az influenzajárvány? (Infostart)
A meleg teleket követően hamarabb kezdődik a következő évi influenzajárvány, amely súlyosabb is lesz - mutatták ki amerikai kutatók.
febr. 12
21:24
NASA eszközzel együtt tesztelik a magyar Puli holdjárót - 2013-02-12 20:44:56 (sat.hu)
A Google és az X PRIZE Alapítvány által meghirdetett nemzetközi Holdversenyen résztvevő magyar Puli Space csapat rover prototípusa sivatagi szimulációs teszten vesz részt a marokkói Szaharában.

Keresés