2013. február 19. kedd

febr. 19
1:30
Előbb-utóbb tudni fogják, mire gondolunk (MaHu)
Az agyműködés feltérképezését célzó program meghirdetésére készül az amerikai elnök.
febr. 19
7:30
Kopernikusz 540 éve született (MaHu)
Ötszáznegyven éve, 1473. február 19-én született Torunban Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász, a heliocentrikus világkép megalkotója.
febr. 19
9:30
Út a csúcsra -- BlackBerry Z10 teszt (BerryBlog)
Először is azzal kezdeném, hogy csodálatos korban élünk. Olyan kütyük születnek körülöttünk, melyekről néhány évvel ezelőtt álmodni sem mertünk volna, sőt, egyesekről ezek közül néhány hónappal ezelőtt sem mertünk volna álmodni -- nehogy aztán rossz ómen legyen, és még tovább kelljen rájuk várni. Január végén az álmodozásból valóság lett, megérkezett a BlakcBerry 10 és a BlackBerry Z10 meg a Q10,…
febr. 19
9:39
IV. Henrik fejét keresi Franciaország (Múlt-kor)
IV. Henrik francia király egyszer már elveszett, de 2008-ban újra felbukkanó fejének tudományos vizsgálata után sem hagyott alább az a vita, amely arról szól, hogy valóban az 1610-ben elhunyt uralkodó testrészét sikerült-e azonosítani három évvel ezelőtt.
febr. 19
10:12
Tovább élhetnek némely férgek (MaHu)
A lassúbb lélegzés és a kevesebb táplálkozás lényegesen megnöveli egyes férgek élethosszát.
febr. 19
10:30
Lakható bolygók a szomszédban (csillagászat.hu)
A Kepler-ûrtávcsõ adatainak legújabb vizsgálata szerint sokkal több lakható bolygó létezhet a Tejútrendszerben, mint azt korábban gondoltuk, a legközelebbi talán csak alig 10 fényévnyire lehet tõlünk.
febr. 19
10:42
Kellemes hétfő délutánok... (nyest.hu)
A nyest két állandó szerzőjével indul a társas-kognitív nyelvészetről szóló debreceni előadássorozat.
febr. 19
11:45
Elmaradt felelősségre vonás: Horthy Nürnbergben (Múlt-kor)
„Végig azon gondolkodtam, hogy miért is vagyok itt hadifogolyként. Mivel az amerikai odaadó nép és semmi helytelen dolgot nem csinálna, az egyetlen lehetséges magyarázat szerintem az, hogy amíg az amerikaiaknál vagyok, addig sem kerülök a bolsevikok kezére”.
febr. 19
11:45
Humanista koholmány-e a székely írás? (nyest.hu)
Egyre több helyen találkozhatunk székely írással írt helynévtáblákkal – és azok körében, akik ezt ellenzik, egyre gyakrabban bukkan föl az a nézet, hogy a székelyek betűit csak a 16. századi humanisták ötlötték ki. Milyen érvekre hivatkoznak e nézet képviselői? És igazuk van-e?
febr. 19
11:51
Nő a digitális, csökken az analóg kábelTV-s előfizetők száma hazánkban - 2013-02-19 14:45:47 (sat.hu)
A megközelítőleg 4,1 millió magyarországi háztartásban több mint 3,2 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe. A fennmaradó közel 900 ezer háztartás túlnyomó zömében a tető- vagy szobaantennával fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású adásokat néznek.
febr. 19
12:06
Agresszív halak (Népszava)
A leggyakrabban használt nyugtató-szorongásoldó gyógyszerek kicsiny adagja a folyóvizekbe kerülve jelentősen megváltoztatja a halak magatartását: a félénk állatot merésszé, antiszociálissá és falánkká teszi - derítették ki svéd kutatók.
febr. 19
13:48
Borús jövő vár a világegyetemre (MaHu)
Az "isteni" részecskével, a Higgs-bozonnal kapcsolatos eddigi számítások borús jövőt festenek a világegyetem számára.
febr. 19
14:54
Mit keresett a hét törpe Auschwitzban? (Múlt-kor)
Ahogy a fénycsóvák erősen megvilágították az Auschwitzba begördülő újabb, zsidókkal telezsúfolt vonatszerelvényt, az SS-tisztek alig akartak hinni a szemüknek. A morózus őrök előtt a világhírű utazó csapat, a Lilliput Troupe tagjai álltak.
febr. 19
15:00
Németországban a műholdas TV vezet - 2013-02-19 14:45:16 (sat.hu)
Folyamatos nő a műholdas TV felhasználók száma Németországban, a 2012 áprilisában végbement analóg műholdas jelek lekapcsolása ellenére is.
febr. 19
15:06
Barabási: „Ez az internet Achillesz-sarka” (168 Óra Online)
Tizenkilenc kattintással összekapcsolható bármely két oldal az interneten – állítja Barabási Albert-László magyar fizikus, hálózatkutató, a bostoni Északkeleti Egyetem és a Harvard Egyetem professzora, az MTA külső tagja, aki kutatási eredményeit a Philosophical Transactions of Royal Society című szakfolyóirat hétfőn megjelent számában ismertette.
febr. 19
15:57
Várhatóan március 15-től látogatható a siroki vár (Múlt-kor)
A tervek szerint március 15-től látogatható a Siroki vár - tájékoztatott kedden a település polgármestere.
febr. 19
16:48
A hét csillagászati képe - Kopernikusz krátere (csillagászat.hu)
540 évvel ezelõtt született Nicolaus Copernicus, a heliocentrikus világkép megalkotója. Vessünk egy pillantást a Copernicus-kráterre!
febr. 19
16:51
Így válthatsz a legegyszerűbben iOS-ről és Androidról BlackBerry 10-re (BerryBlog)
Nem hinném, hogy a BlackBerry számára most az iOS és az Android babérjaira kell törni elsősorban, mindenesetre azért jó ha tudja a konkurens platformot használó delikvens, hogy mennyi minden jó dolgot hagy ki, ha nem a BlakcBerry 10-et választja. A kanadaiak hogy ezt demonstrálják, egy végtelenül pofátlan, ugyanakkor ötletes augmented reality appot választottak, aminek a segítségével Androidon és…
febr. 19
18:03
Hatalmas szexuális étvágyuk volt az ősi Kína népeinek (Múlt-kor)
A régészet tele van erotikusabbnál erotikusabb ősi művészeti alkotásokkal. Közülük is kiemelkedik az a három évtizeddel ezelőtt, Kína északnyugati csücskében felfedezett relief, amely az eddig fellelt leletek közül a legnagyobb számban ábrázol közösüléseket.
febr. 19
20:09
Vérfürdő a Csendes-óceánon (Múlt-kor)
Senki sem halhat meg addig, amíg tíz ellenséges katonával nem végez- Kuribajasi Tadamicsi japán tábornok így utasította katonáit a végső helytállásra.

Keresés