2013. február 19. kedd

febr. 19
5:39
Nyelvtan 1,5 oldalban (nyest.hu)
Kosztolányi laikusként nagyon komoly nyelvi megfigyeléseket is tett. Ezeket összegezte például a „Kis nyelvtan” című írásában. Laikusként persze sok olyan tévedésbe is belefut, amit kénytelenek vagyunk kiigazítani.
febr. 19
6:42
270 éve született Luigi Boccherini, akit "Haydn feleségének" csúfoltak (MaHu)
Kétszázhetven éve, 1743. február 19-én született Luigi Boccherini olasz zeneszerző, csellista, akinek Menüettje ma is gyakran felcsendül.
febr. 19
6:42
Váradról a Váradban (Népszava)
Sokan úgy gondoljuk: ma már a kolozsvári Korunk mellett a nagyváradi Várad a legjelentősebb határon túli magyar irodalmi, kulturális folyóirat. Sőt, bizonyos szempontból a Várad mintha a város szellemi életét befolyásoló nagyobb aktivitást mutatna, mint kolozsvári társa. Ezt érzékelteti az utolsó három szám is.
febr. 19
6:44
Országgyűlés előtt a Műcsarnok átadása (Népszava)
Éles ellenzéki kritikák dacára az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának többsége általános vitára alkalmasnak találta a Magyar Művészeti Akadémiáról (MMA) szóló törvény módosítását hétfői ülésén.
febr. 19
7:33
Karmesterjáték gyerekeknek - Zeneterápia, improvizáció a Jurányiban (szinhaz.hu)
A Bélaműhely Sound Art Karmesterjáték c. programjára 2013. március 3-án kerül sor a Jurányi Inkubátor Házban. Az interaktív zenei játék délelőtt gyermekek, este pedig felnőttek számára kerül megrendezésre. Az immár 5 éve működő zenekar 2013. március 22-én este 20:00 órától tartja első lemezének bemutatóját, a Csácsúcsícsó-estet, szintén a Jurányiban. A Bélaműhely ajánlója: A zenekarról: A…
febr. 19
7:36
Hatszor élesztettek újra az MTVA munkatársát a stúdióban (HVG)
Az Eurovíziós Dalfesztivál szombati fordulója előtt alakult ki vészhelyzet a köztelevízió stúdiójában. A Kunigunda utcai épületben szerencsére volt defibrillátor, a férfi ennek köszönheti életét - írta a Blikk.
febr. 19
8:06
Színészóriások gyermeke - Gábor Júlia mesélt (szinhaz.hu)
Ruttkai Éva és Gábor Miklós, majd Latinovits Zoltán, illetve Vass Éva vették körül a családban, mégsem akart soha a nyomdokaikba lépni. Gábor Júliával beszélgetett a Szabad Föld. Lapszemle. A Szabad Föld cikkéből: "Anyukámnak szerencséje volt, hiszen pályakezdésétől egészen korai haláláig fantasztikus szerepeket játszhatott el színpadon, moziban és televízióban egyaránt. Neki nem kellett átélnie,…
febr. 19
8:30
Szentmise Újpesten és Székesfehérváron (MaHu)
Hálaadást tartanak XVI. Benedek pápáért és szentmisét az új katolikus egyházfőért Budapesten, az újpest-kertvárosi Szent István-plébániatemplomban jövő csütörtök este, amikor megkezdődik a következő pápa megválasztásig tartó időszak.
febr. 19
9:06
Külföldön folytathatja az Operában nemkívánatos Tokody Ilona (HVG)
Tokody Ilona a Bors szerint most tanárként dolgozik, és többmilliós pert indított az Operaház ellen, miközben az is lehet, hogy külföldön folytatja.
febr. 19
9:12
Halálos tavasz - változatok szerelemre Pécsett (szinhaz.hu)
A Zilahy Lajos regényéből készült előadás, a Halálos tavasz premierjét február elején tartották a Pécsi Nemzeti Színházban. Ajánló a darab elé: Zilahy Lajos 1922-ben megjelent első regényével, a Halálos tavasszal azonnal berobbant az irodalmi köztudatba. Később több nagy sikerű regénnyel (Két fogoly, A Dukay család) és színdarabbal is jelentkezett. A 30-as években, a magyar filmgyártás…
febr. 19
10:00
Claudia élő adás előtt egy perccel vesztette el a fejét (HVG)
A Nagy Duett vasárnapi élő adása előtti percekben, a nézők szeme láttára kapott "dührohamot" Liptai Claudia. A színésznő-műsorvezető a Bors beszámolója szerint teátrális mozdulatokkal csapkodta a levegőt és kiabált. Az ok egy technikai malőr volt.
febr. 19
10:18
Libikóka - Bródy János és Csányi Vilmos a Radnótiban (szinhaz.hu)
Krizsó Szilvia beszélgetős estjének február 20-án Bródy János és Csányi Vilmos lesznek a vendégei a Radnóti Színházban. Ajánló: Az egyiknek sikerül, a másiknak nem - állítja a híres sláger, és Krizsó Szilvia újságíró, televíziós műsorvezető is, aki vendégeit sikerről és kudarcról faggatja. Könnyű anekdotázás és őszinte vallomások, elsöprő győzelmek és csúfos bukások története meglepetésekkel -…
febr. 19
10:36
Eurovízió 2013 - íme a középdöntők beosztása (Zene.hu)
A három elődöntőből továbbjutott énekesek és zenekarok szombaton és vasárnap este lépnek újra színpadra, hogy ezúttal már a döntőbe jutásért énekeljenek. [Dátum: 2013.02.22. 07:53]
febr. 19
10:51
Hagyományteremtő fesztivál az Operettben - Kero válaszolt (szinhaz.hu)
Az első Nemzetközi Budapesti Operett-Musical Fesztiválnak ad otthont április 8. és 29 között a Budapesti Operettszínház. A hagyományteremtő rendezvény programját a teátrum igazgatója, Kerényi Miklós Gábor ismertette. Tizenegy rangos produkciót mutatnak be és gálaestet is rendeznek az Operettben azon a nagyszabású rendezvényen, amelyen a berlini, bukaresti, csíkszeredai, kolozsvári és…
febr. 19
10:54
Kultikus tárgyhoz juthatnak Lennon rajongói vagy gyűlölői (HVG)
Egy Los Angeles-i aukciósházban elárverezik Mark David Chapman, Lennon gyilkosának leveleit. A tulajdonos, Stephen Spiro megbízásából 75 ezer dolláros fix áron kínálják megvételre a ritkaságot.
febr. 19
11:12
Flashmobbal tiltakoztak a Műcsarnok MMA-hoz kerülése ellen (Népszava)
Művészeti egyetemisták, oktatók és képzőművészek tiltakoztak flashmobbal a Szabad Művészek csoport szervezésében kedden a Műcsarnok előtt az ellen, hogy a nemzeti kortárs kiállítóhely tulajdonjoga egy törvénymódosítási javaslat szerint az államtól a Magyar Művészeti Akadémiához (MMA) kerülne.
febr. 19
11:24
Catullus a Magyar Színházban - Próbanapló 2. rész (szinhaz.hu)
Mostanra a rendező és a színészek végigvették a főszereplők páros és hármas jeleneteit: a héten már Hámori Ildikó, Gula Péter, Losonczi Kata, Tóth Sándor és Rancsó Dezső is próbált a Magyar Színázban. Catullus próbanapló, 2. rész. Annak ellenére, hogy a próbák már két hete zajlanak, az alkotók továbbra is rengeteget beszélgetnek a szereplőkről, kapcsolataikról. Ez még inkább érvényes akkor, mikor…
febr. 19
11:30
Képek: Flashmob volt az MMA ellen a Műcsarnoknál (HVG)
Művészeti egyetemisták, oktatók és képzőművészek tiltakoztak flashmobbal a Szabad Művészek csoport szervezésében kedden a Műcsarnok előtt az ellen, hogy a nemzeti kortárs kiállítóhely tulajdonjoga egy törvénymódosítási javaslat szerint az államtól a Magyar Művészeti Akadémiához (MMA) kerülne.
febr. 19
11:32
Meghalt egy köztévés - 53 éves volt (HVG)
Jurkovics János, az MTVA Szegedi Stúdiójának vezetője súlyos betegségben hunyt el. 1992 óta dolgozott a Magyar Televíziónál.
febr. 19
12:06
Március 1-jén nyit az Erkel Színház (Zene.hu)
Három hazai balett társulat közös estjenyitja a 2007 óta zárva tartó, közel 2000 fős közönséget befogadó Erkel Színházat, amely a rekonstrukció első ütemének befejeztével, március 1-jétől június 9-éig nyolcvanegy estén várja a közönséget. [Dátum: 2013.02.19. 11:54]
febr. 19
13:36
Premier előtti filmek az idei Frankofón Fesztiválon (MaHu)
Tíz ország húsz, Magyarországon először vetített filmje és a magyar származású francia rendező, Olivier Assayas retrospektív vetítéssorozata is szerepel az idei Frankofón Fesztivál műsorán, amelyet március 1. és 9. között rendeznek meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
febr. 19
13:36
Frankenstein-terv az Átriumban - Villáminterjú Mundruczó Kornéllal (szinhaz.hu)
Mundruczó Kornél és Bíró Yvette Frankenstein-terv című darabja március 2-án az Átrium Film-Színházba költözik. A Proton Színház számos szakmai és közönségdíjjal jutalmazott előadása, külföldi turnésorozat után talál ismét haza. Ennek kapcsán mesélt Mundruczó Kornél a régi-új produkcióról. Nagy utat járt be ez a darab az elmúlt öt év során. Miben lesz más a mostani Frankenstein-terv, mint a…
febr. 19
14:30
Ne félj a mumustól! címmel született pályázat a gyermekkori félelmek ellen (HVG)
A Cseh Rádió gyerekekkel foglalkozó kreatív csoportja pályázatot hirdet a gyerekkori félelmekkel és szorongásokkal való megküzdés elősegítésére Ne félj a mumustól! címmel: a kiírásra rajzokkal, iparművészeti alkotásokkal, számítógépes grafikákkal, két- vagy háromdimenziós animációkkal nevezhetnek az 5-15 év közötti korosztály tagjai.
febr. 19
14:48
Fotók: meztelenek nézték meg a bécsi meztelen kiállítást (HVG)
Meztelen látogatóknak tartottak tárlatvezetést hétfő este egy bécsi férfiakt-kiállításon. Körülbelül háromszázan vettek részt a különleges tárlatvezetésen, amelyet egy naturista egyesület ismételt unszolására rendezett meg a Leopold Múzeum.
febr. 19
15:24
Itt lesz a szomszédban Nick Cave és a Smashing Pumpkins (HVG)
A Smashing Pumpkins, a Nick Cave and The Bad Seeds és az Atoms For Peace is fellép Szlovákia legrangosabb nyári zenei fesztiválján, a Pohodán - jelentették be a szervezők kedden Pozsonyban.
febr. 19
15:24
Snétberger Ferenc: tehetségek meghallgatása után, koncertek előtt (MaHu)
Befejeződtek a meghallgatások a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ márciusban induló kurzusára.
febr. 19
15:42
Nyomorultak filmzene: "deluxe" kiadást terveznek (Zene.hu)
Egy kibővített, kétlemezes kiadással jelenik meg jövő hónapban a Nyomorultak (Les Misreables) című film zenéje. A teljes Motion Picture Soundtrack huszonkét dallal többet tartalmaz majd, mint a jelenleg elérhető Highlights verzió. [Dátum: 2013.02.19. 15:29]
febr. 19
15:44
Eurovízió 2013 - izgalmas felvételek a kulisszák mögül (Zene.hu)
A Dal backstage műsorvezetője az élő show-t követő félórás online adásban az énekeseket faggatta a lihegőben, a műsor harmadik elődöntője után. [Dátum: 2013.02.19. 15:31]
febr. 19
16:00
Operaház: Tokody kapott felkérést és pénzt is fog (HVG)
Tokody Ilona szabadon használhatja operaházi belépőkártyáját és felkérést is kapott - reagál az Operaház a Borsonline mai cikkére reagálva, amely arról számol be, hogy Tokody ötmillió forintra perli volt munkahelyét és úgy érzi, volt munkatársai nem mernek beszélni vele.
febr. 19
16:21
Egy korty irodalom - Borkóstolók a Katona József Színházban (szinhaz.hu)
Az első alkalommal Bdcher Ivánnal, Fullajtár Andrea és Elek Ferenc színművészekkel, valamint a badacsonyi Laposa Pincészet boraival találkozhatnak a vendégek. Irodalmi borkóstoló-sorozatot indít a budapesti Katona József Színház. A most induló rendezvénysorozat keretében az évadban több alkalommal az irodalom és bor találkozására kerül sor a színház felújított előcsarnokában szeptember óta működő…
febr. 19
16:36
Eurovízió 2013 - tippelj és vidd a Zene.hu értékes meglepetését (Zene.hu)
A nyereményért, csupán 4 egyszerű kérdésre kell tippelni. [Dátum: 2013.02.23. 20:29]
febr. 19
16:54
Itt van az idei Frankofón Filmnapok kínálata (HVG)
Tíz országból összesen 33 film és a magyar származású francia rendező, Olivier Assayas retrospektív vetítéssorozata is szerepel a programban a Frankofón Filmnapokon, amelyet március 1-je és 9-e között rendeznek a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban. A filmek közül 20 magyarországi premier.
febr. 19
20:12
Schilling Árpád: Féktelen menetelésben Vidnyánszky sleppje (HVG)
Amíg Vidnyánszky kivérezteti a színházi függetleneket, elvtársai a hátán kapaszkodnak pozíciókba. Természetesen állami pénzen, vagyis adóforintokból. Schilling Árpád, a Krétakör művészeti vezetője így látja a Nemzeti új igazgatóját és a nevéhez kötött előadó-művészeti törvényt.
febr. 19
20:48
Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a magyar szecessziós kiállítás Rómában (MaHu)
Nagy érdeklődés mellett nyitotta meg a patinás római Capitoliumi Múzeumban Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kedd este a budapesti Iparművészeti Múzeum (IMM) gyűjteményéből összeállított, Tiffany, Gallé és a szecesszió mesterei című kiállítást a magyar-olasz kulturális évad keretében.
febr. 19
22:24
'Újra értéket teremthetnénk'- Tagokat avatott a Nemzeti Művész Klub (szinhaz.hu)
2013 februárjában a Hotel Nemzeti Budapestben tartott sajtóeseményen avatott új tagokat, s ezáltal megkezdte működését a Hotel Nemzeti Budapest által alapított Nemzeti Művész Klub. A számos művészeti ág kiválóságaiból szerveződött szakmai-baráti közösség és az alapító Hotel Nemzeti Budapest közös célja, hogy a szálló kulturális szellemiségének újjáélesztésével aktív formálói legyenek Budapest…

Keresés