2013. február 6. szerda

febr. 6
5:57
Ritkítsuk-e a vesszők erdejét? (nyest.hu)
Mire való a vessző? A túl sok vessző használata valóban zavarja az olvasást? Hol kellene vesszőt használnunk? Házi szakértőnk egy olvasói kérdés kapcsán elmélkedik.
febr. 6
6:39
Kié itt a tér? (Népszava)
Az LGT 40. születésnapját, profán módon, egy 2011-es Zorán koncerten ünnepelte a zenekar. A kultikus banda 1971-ben alakult és egy szám erejéig Zorán újra "összerántotta" a fiúkat. Több, mint egy év után azonban már saját "Újrahasznosítási" koncert-maratont rendeznek az Arénában. Presser Gábor beszél a koncert előkészületeiről.
febr. 6
6:41
Örömhír (Népszava)
Az örömhír e-mailben jött. Meghívás a francia nagykövettől. Roland Alharague nagykövet úr meghívója a mai fogadásra abból az alkalomból, hogy Tarr Bélát a francia Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatával tünteti ki.
febr. 6
6:43
Röhögtetően abszurd, élvezetes agymenés (Népszava)
Két fapofa egymásra talált a Színpadikus figurák című esten, az Eötvös 10. kényelmesen hangulatos kamaratermében. Galla Miklós új estjét most nem egyedül mutatta be. Egyenrangú partnerként maga mellé vette a fiatal Szirtes Balázst, akivel a Karinthy Színház, Hyppolit, a lakáj című előadásában játszottak együtt.
febr. 6
6:45
Mérlegen a népbíróságok (Népszava)
A második világháború utáni népbírósági perekben nemcsak a főbűnösök, Bárdossy, vagy Szálasi kerültek a vádlottak padjára: a négy év alatt 22 ezer akta keletkezett, és 43 százalékuk végződött felmentéssel. Ezek az adatok csak becsült számok, Barna Ildikó és Pető Andrea szociológusok könyve a máig feldolgozatlan irathalmazból vett 500-as mintából vonta le a következtetéseit.
febr. 6
6:57
Megújul a harmincéves Macskák (Népszava)
Harmincéves a Madách Színház Macskák című előadása; az évforduló alkalmából megújul a musical, március 22-én új nemzedék lép színpadra.
febr. 6
6:59
Makk Károly a Bóta Caféban (Népszava)
Az európai hírű, Kossuth-díjas filmrendező, Makk Károly a Bóta Café vendége ma, február 6-án, szerda este 9 órától a Fix Tévén.
febr. 6
7:12
Ördögölő Józsiás - Új rockoperett születik (szinhaz.hu)
Nem csak újabb premierre, hanem 'műfajteremtő bemutatóra' készül a Budapesti Operettszínház. Március 30-án, Tamási Áron Ördögölő Józsiás című mesejátéka Tolcsvay László zenéjével, Somogyi Szilárd rendezésében rockoperettként elevenedik meg. A színházban nagy izgalom és jókedv mellett kezdődött a darab olvasópróbája. Tamási Áron mesejátékához Budapesti Operettszínház számára Tolcsvay László írt…
febr. 6
7:33
Musicalt írnak Gloria Estefanról és férjéről (HVG)
Broadway-musical készül Gloria Estefan Grammy-díjas énekesnő és zenész-producer férje, Emilio Estefan életéről, pályafutásáról.
febr. 6
8:18
Térey János: "Kevés a felkavaró színház" (szinhaz.hu)
Térey Jánossal készített interjút a Magyar Narancs. Az író beszélt többek között új kötetéről és színházról. Lapszemle. A Magyar Narancs cikkéből: Térey János 2013 tavaszán új kötetet jelentet meg Moll címmel, ennek kapcsán elmondta: “Egyik könyvem sem puha, és egyik sem dobhártyaszaggató speed metal. Mégis a Moll a legkeményebb. (…) Bekövetkezett tragédiák számbavételét kísérlem meg, nem csupán…
febr. 6
9:21
Ezüst Gy. Zoltán festőművész prekolumbiánus kultúrák ihlette tárlata (MaHu)
Ezüst Gy. Zoltán festőművész 2012 a maja jóslatok éve volt címmel harminc képét állítja ki csütörtöktől a Cervantes Intézetben Budapesten.
febr. 6
9:21
Elhagyta a kórházat! Németországba utazott a Bolsoj igazgatója (Zene)
Németországban folytatják a moszkvai Bolsoj Balett direktorának kezelését, miután nemrég ismeretlen támadó savat locsolt az arcába. A súlyosan megsérült Sergei Filin állapota mára annyit javult, hogy elhagyhatta a kórházat, és repülőre ülhetett. [Dátum: 2013.02.06. 09:06]
febr. 6
9:23
Bon Jovi - új videó, új turné, új album (Zene)
A rajongók nagy örömére úgy néz ki, hogy 2013 újra a Bon Jovi éve lesz. Idén ünnepli ugyanis a zenekar a 30 éves fennállását és mindezt teszi azzal, hogy új albumot jelentet meg, illetve ismét világkörüli turnéra indul – bizonyítva ezzel azt is, hogy ők még most is nagyon maiak és nem a nosztalgiából tartják fent magukat. [Dátum: 2013.02.06. 09:17]
febr. 6
9:24
Kulisszajárás és nyílt próba az Örkény Színházban (szinhaz.hu)
Február 9-én kulisszajárásra, 11-én pedig nyílt próbára várja nézőit az Örkény Színház. Kulisszajárásra indulhatunk: Érdekli mi történik egy elõadás elõtt a kulisszák mögött? Mi az a beéneklés, hogy zajlik egy hangbeállás? Mit csinál az ügyelõ, a nézõtéri felügyelõ és a színpadmester közvetlenül a nézõk érkezése elõtt ? Ha igen, jöjjön el február 9-én, szombaton a Peer Gynt elõadás elõtt,…
febr. 6
9:39
Csillagászati összegért árvereztek el egy Picasso-képet Londonban (HVG)
Több mint 28 millió fontért, vagyis átszámítva csaknem tízmilliárd forintért kelt el Londonban Picasso Marie-Therese Walterről festett portréja a Sotheby's keddi árverésén. Az aukción impresszionista, modern és szürrealista alkotások kerültek kalapács alá.
febr. 6
9:57
Új Star Wars-filmek fejlesztésébe kezd a Disney (HVG)
Az önálló filmek a "nagyszerű" Star Wars-karaktereken alapulnak, de nem részei a teljes űreposznak - mondta Bob Iger, a Disney vezérigazgatója.
febr. 6
9:57
Újabb Star Wars-filmeket tervez a Disney (MaHu)
Az újabb Star Wars-trilógiába nem tartozó, önálló Star Wars-filmeket is tervez a Disney filmstúdió.
febr. 6
10:30
'Az igaziért küzdeni kell' - Kiss Zoltán a Meseautóra készül (szinhaz.hu)
A Hangyaboly, a Lesz vigasz?, a Doctor Herz, valamint a Páratlan páros után egy igazi hazai filmsiker színpadi változatának főszerepe vár Kiss Zoltánra. A veszprémi Petőfi Színház tagjával olvashatnak villáminterjút. Emlékszel még A meseautó című filmre? Kiss Zoltán: Valamikor nagyon régen láttam a harmincas évekbeli, eredeti filmet, szerencsére alig emlékszem rá. A próbák kezdetén gondolkodtam…
febr. 6
10:32
Bodrogi Gyula az idei POSZT díszvendége (szinhaz.hu)
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth díjas színművész lesz a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó „arca”. A színházi szakma 2013-as seregszemléjét ezúttal június 6 és 15 között látja vendégül Pécs. A Találkozó két szakmai tulajdonosa, a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság legutóbbi egyeztetésén eldőlt az is: a sok február végi bemutatóra való tekintettel a…
febr. 6
10:33
Magyar "székes" operett siker a moszkvai konzervatóriumban (MaHu)
A Cirkuszhercegnő című operett "székes" jelenetével és több operett slágerrel arattak nagy sikert a Budapesti Operettszínház szólistái kedden a moszkvai konzervatóriumban.
febr. 6
10:33
Gyász: elhunyt a legendás énekes (Zene)
Elhunyt az 1960-as évek The Troggs nevű brit rock banda énekese, Reg Presley – közölte a BBC. A frontembert Hampshire-i otthonában, családja körében érte a halál – közölte lánya, Karen. A zenész 71 éves volt.     [Dátum: 2013.02.06. 10:26]
febr. 6
11:45
A DT prezentálja a DM-et (HVG)
A Deutsche Telecom lesz a promótere a tavasszal induló új Depeche Mode turnénak. Illetve: a távközlési vállalatcsoporta főszponzora az együttes 9 országban, 16 időpontra szervezett koncertjének, melyet a Telekom világszerte olyan kiállításokkal is megspékel, melyeken a dm-rajongók alkotásai és emléktárgyai kerülnek a vitrinbe.
febr. 6
12:00
Az Ady-paródiáktól az Ady-dalokig (nyest.hu)
Ady Endre korai kultuszával foglalkozó sorozatunk második részében annak járunk utána, hogy milyen szerepe volt Reinitz Béla zeneszerzőnek és a megzenésített Ady-verseknek az „érthetetlen” versek befogadásában. Utunk a pesti kabaréban kezdődik és a Royal Orfeum nagytermében ér véget.
febr. 6
12:03
Protest MMA - fórumot hívtak össze a művészek (HVG)
Nyilvános fórumot tart csütörtökön a Szabad Művészek csoport Protest MMA címmel, amelyen többek között a közalkalmazotti intézményvezetői álláshelyek pályáztatására és a kinevezés szabályozására vonatkozó javaslatokat tárgyalnának meg. A felkért hozzászólók között lesznek többek között a Ludwig Múzeum és a Néprajzi Múzeum munkatársai is.
febr. 6
12:21
Bodrogi Gyula lesz az átalakított POSZT díszvendége (HVG)
A módosított előadóművészeti törvénynek megfelelően megváltoztak a fesztiválra való jelölés feltételei. A nemzeti és kiemelt intézmények két előadást jelölhetnek, a regisztrált színházak egy előadást javasolhatnak. A független, de nem regisztrált társulások produkciónak jelöléséhez két elismert színházi szakember ajánlása szükséges.
febr. 6
12:21
Ütött a Coldplay órája! Az elmúlt 10 év legjobb dala a Clocks! (Zene)
A férfiak dominálnak az elmúlt tíz év legjobb száz dalát összesítő listáján, melyet a BBC Radio 6 Music hallgatóinak szavazatai alapján állítottak össze. A legnagyobb kedvencnek a Coldplay 2003-as Clocks, azaz Órák című slágere bizonyult, melyet az Arctic Monkeys I Bet You Look Good On The Dancefloor-ja, és az Elbow One Day Like This című dala követ. [Dátum: 2013.02.06. 12:05]
febr. 6
12:23
Compact Disco: Two point five - a tökéletes válogatás (Zene)
Nagyon örültem, amikor a kezembe vehettem a Compact Disco legújabb válogatás lemezét, a Two point five névre hallgató korongot. Új dalokat ugyan nem tartalmaz, ám a korábbi két albumuk legjobb dalait válogatták össze, méghozzá tökéletesített, újrakevert hangzással. [Dátum: 2013.02.06. 12:07]
febr. 6
13:15
Megkezdődött a 2013-as Meet the Scientist programsorozat (MaHu)
Tíz vidéki és budapesti középiskolában tartanak közérthető előadást természettudományok és műszaki tudományok területén dolgozó, korábbi Fulbright-ösztöndíjas kutatók a Meet the Scientist elnevezésű programsorozatban, amely szerdán vette kezdetét a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban.
febr. 6
13:15
"Nem Don Quijote módjára" - Újságíró is pályázik a Szegedi Szabadtérire (szinhaz.hu)
A szegedi szabadtéri ügyvezetői posztjára pályázik Orbán Zoltán jogász, újságíró, a Pest megyei Rádió 17 főszerkesztője. A Délmagyarnak mesélt elképzeléseiről. Szemléztük. A delmagyar.hu cikkéből: "Szegeden születtem, ott kezdtem az egyetemet is. A kilencvenes évek második felétől nyaranta az Anna fürdő udvarán évekig nagy sikerrel működő nyári színházi programsorozat megszervezésében…
febr. 6
13:33
Közel 15 ezer szavazat döntött a Hegyalja határon túli vendégvárosairól (Zene)
A fesztiválozók döntése alapján Kecskemét mellett a határon túlról Dunaszerdahely, Beregszász, Szabadka és Székelyudvarhely állandó lakóit látja vendégül június 25-30. között a Hegyalja Fesztivál Tokajban. Hogy a magyarországi világörökségben, a nyárindító fesztiválon mely városok lakói számára legyen ingyenes a belépés, erről maguk a fesztiválozók szavaztak. Az öt szerencsés település lakóinak a…
febr. 6
13:48
Catullus a Magyar Színházban - Próbanapló 1. rész (szinhaz.hu)
„Játszódik Kr. e. az ötvenes években, Rómában.” Füst Milán kor- és helymegjelölésével kezdődik a dráma, ennek ellenére egy biztos: tógát nem láthatnak majd, akik megnézik Hargitai Iván rendezését. Beszámoló a Catullus próbájáról. Már második hete zajlanak a Catullus próbái a Sinkovits Imre Színpadon. Aki azt gondolja, hogy a szövegkönyv elolvasása után a színészek kiállnak a pódiumra, és…
febr. 6
13:50
Ókovács: "Az Operaház az ország frakkja" (szinhaz.hu)
Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója a Népszavának nyilatkozott. Lapszemle. A Népszava interjújából: Ókovács Szilveszter elsőként a leépítésekről kérdezték: “Mivel köteleztek a leépítésre, nyilván arra törekedtünk, hogy a nem napi nyolc órában munkálkodó 34 magánénekesünk státusát is beleszámolhassuk. Ha ezt nem tesszük, nem működött volna a zenekar, az énekkar vagy a balett. És szinte…
febr. 6
14:27
Megy Slash-re? Itt az ember, aki megvadította önt (HVG)
Legyen újra férfi. Reggel ébressze maximális hangerővel a szomszédokat a Paradise Cityvel, vegye elő a pisztolyos-rózsás pólót, merészebbek a cilindert is, a többi érzés, ahogy közeledik az este, jön magától. Elmegy csütörtök este megnézni a művészt, aki bearanyozta az ifjúságát?
febr. 6
15:21
Hitler celebként tarol Németországban (HVG)
Vezeti a legkelendőbb könyvek listáját Németországban Timur Vermes író Er ist wieder da (Újra itt van ő) című, vitatott Hitler-szatírája, amelyben a szerző párhuzamot von a Hitler iránti egykori rajongás és napjaink celebkultusza között.
febr. 6
15:27
Schilling Mozart operát rendez Klagenfurtban (szinhaz.hu)
Mozart ritkán látható darabját, a zeneszerző egyik legjelentősebb tragikus operáját, az Idomeneót rendezi a Klagenfurti Városi Színházban Schilling Árpád. Az előadást a ház vezető karmestere, a brit Alexander Soddy vezényli. A produkciót nemzetközi csapat hozza létre, a magyar rendező, akit a teátrum honlapja az európai avantgárd színház egyik legfontosabb személyiségeként jellemez, a norvég Rune…
febr. 6
15:39
Francia lovag lesz Tarr Bélából (HVG)
Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete a francia Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatával tünteti ki Tarr Béla filmrendezőt szerda este.
febr. 6
15:39
Tarr Béla magas francia kulturális kitüntetést kap (Infostart)
Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete a francia Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatával tünteti ki Tarr Béla filmrendezőt szerda este.
febr. 6
15:41
10+1 orbitális hiba, amit Valentin-napon elkövethet - csak 18 éven felülieknek (HVG)
Nyolc nap van hátra a Valentin-napig, a párkereső férfiak most szokjanak le a garantált bukást hozó trükkökről. Női szakértőkkel összeállított tanácsok.
febr. 6
15:57
Szabó Kimmel: "tele van a tököm az egésszel" (HVG)
Szabó Kimmel Tamás még nem döntötte el, marad-e a Nemzeti Színházban, meg szeretné várni a Vidnyánszky Attilával való beszélgetést. A Magyar Narancsnak adott interjújában ugyanakkor arról is beszélt, hogy számára az egész itthoni rendszer kezd visszataszító válni, illetve hogy még szeretne világot látni.
febr. 6
15:57
Oláh Gergő: "Hálát adok Istennek, hogy nekem ez megadatott" (Zene)
Oláh Gergő, az RTL Klub X-Faktor című vetélkedőjének legutóbbi győztese feladatának tartja, hogy saját példáján keresztül hozzásegítse etnikumát, hogy előre lépjen, és tisztességes emberi életet éljen. [Dátum: 2013.02.06. 15:54]
febr. 6
16:00
Alice Kódországban - Ladik Katalin multimédiás performanszot tart (szinhaz.hu)
Alice Kódországban címmel multimédiás performanszot mutat be Ladik Katalin József Attila-díjas költő, performer, színésznő szerdán az Óbudai Társaskörben. Az Alice-performansz magyarországi ősbemutató. Ladik Katalin hanggal, énekkel, zenével, háttéranimációval, fényekkel adja elő, hogyan hatottak rá Lewis Carroll meséi, az Alice Csodaországban és az Alice Tükörországban. A mesék élménye vezette…
febr. 6
16:15
Dupla koncertet ad a turnézó Zorán a Müpában (HVG)
Tavaszi turnéja keretében dupla koncertet ad Zorán április 14-én a fővárosi Művészetek Palotájában (Müpa); a népszerű énekes őszre duettlemezt tervez régi és új dalokkal.
febr. 6
16:33
Oscar-díj: Daniel Day-Lewisra fogadnak a legtöbben (HVG)
Daniel Day-Lewis filmtörténelmet írhat azzal, ha február végén harmadszor is átveszi az Oscar-díjat a legjobb férfi főszereplő kategóriában: egy friss közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak egynegyede mindenesetre úgy véli, hogy valószínűleg meg is kapja.
febr. 6
16:51
Több robotot ígér a Transformers 4 (HVG)
Újravarrják a Transformers sztorit. Vagyis inkább: újrahegesztik.
febr. 6
17:06
Élőben, online közvetítik Philip Glass Walt Disney-operáját (szinhaz.hu)
Élőben, online közvetítik Philip Glass Walt Disneyről szóló operáját szerdán Madridból. Így készült az előadás A The Perfect American (A tökéletes amerikai) című zenemű a Disneyről született első opera, a világhírű rajzfilmes, stúdióalapító utolsó napjainak elképzelt krónikája. Az élő közvetítést követően a darab még három hónapig ingyenesen megtekinthető lesz a művet sugárzó medici.tv honlapon…
febr. 6
17:09
Leszakadt az Uffizi-képtár mennyezete (Infostart)
Leomlott szerdán a firenzei Uffizi-képtár központi folyosójának mennyezetét díszítő freskó egy darabja. A helyreállítás megkezdődött.
febr. 6
17:27
Újabb kötet került elő Pázmány Péter magánkönyvtárából (HVG)
Újabb kötettel egészült ki a Pázmány Péter pozsonyi magánkönyvtárából származó, a jelenkori Magyarországon őrzött kora-újkori nyomtatványkollekció.
febr. 6
17:45
HVG-interjú Tarr Béla filmrendezővel (HVG)
„Most a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) az ígéretek ellenére egyetlen filmet sem készített el a mai napig. Ígéretek és szlogenek vannak. Nyilatkozatok és sértegetések vannak. Filmek nincsenek” – így jellemzi a magyar filmipar helyzetét Tarr Béla filmrendező, a Magyar Filmművészek Szövetségének elnöke a HVG-nek adott interjúban.
febr. 6
17:45
Eurovízió 2013 - Plastikhead: "ujjongó örömmámor fogott el minket" (Zene)
Január 10-én hirdették ki, hogy melyik 30 magyar dal, jutott be, az Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőjébe. A legjobbak között Plastikhead formáció is ott van! Őket kérdeztük a versenyről. [Dátum: 2013.02.06. 17:37]
febr. 6
18:21
Lesznek meglepetések az Eurovíziós Dalfesztiválon (HVG)
Loreen, a tavalyi Eurovíziós Dalfesztivál svéd győztese is fellép a norvég válogatóverseny szombati oslói döntőjében - jelentette be szerdán a norvég közszolgálati televízió.

Keresés