2013. február 21. csütörtök

febr. 21
0:15
Új Larry Hangman album: Sinus Rock (hangzorro.hu)
Február 26-án jelenik meg a Larry Hangman második albuma, a Sinus Rock. Az új dalokat és a jól ismert slágereket már aznap este élőben hallhatja a közönség az Instantban a zenekar ingyenes lemezbemutató koncertjén. A szellemes dalszövegeiről ismert Larry Hangman három éve mutatkozott be Sinus Pop című nagylemezével. Az elektronikus és rockos elemeket [...]
febr. 21
5:30
Ma lép a fotósok elé az állatkerti kiselefánt (HVG)
Ma mutatják be a fővárosi állatkert egyhetes kiselefántját a sajtónak.
febr. 21
5:30
Kommunista Monopoly (nyest.hu)
Ha valóban kivárnánk a sorunkat, a végén valószínűleg semmit sem kapnánk, hiszen mások ennél jóval leleményesebbek. A seftelésen, lökdösődésen és ügyeskedésen túl jó, ha pár ezeknél sokkal kifinomultabb praktika is van a tarsolyunkban, ha mindent be akarunk szerezni, amire szükségünk van… Szerencsére mindez ma már csak játék, de az idősebb generációban akár még valós emlékeket is ébreszthet.
febr. 21
6:24
Blikk: a zebrán gázolt Bicskey Lukács (HVG)
Eljárást indított a rendőrség Bicskey Lukács színész ellen, mivel a zebrán gázolt el egy gyalogost, aki csak könnyebben sérült meg - írja a Blikk.
febr. 21
6:24
Isteni Géniusz: idén Johnny Marr kapja az elismerést! (Zene.hu)
A Smiths egykori gitárosa, Johnny Marr kapja idén az Isteni Géniusz elnevezésű kitüntetést, az NME Awards legrangosabb díját. A díjátadót február 27-án tartják a Troxy elnevezésű Kelet-londoni koncerthelyszínen. [Dátum: 2013.02.21. 06:12]
febr. 21
6:26
Csak néztünk! Pikáns zenei produkció került fel a netre (Zene.hu)
Jorge Perez Gonzalez négy hölgyet választott ki egy szokatlan kísérletre. Klikk a videóra. [Dátum: 2013.02.21. 06:23]
febr. 21
6:42
A hatalom leszek (Népszava)
Ne beszéljünk egyszerre! címmel mutat be zenés retro kabarét Koltai Róbert a Budapest Bárban, február 26-án. Felújítja a harminc évvel ezelőtt született Illetékest is, akinek személyében mindig az adott hatalmat testesíti meg.
febr. 21
6:44
Schiele és Caravaggio a Szépművészetiben (Népszava)
Egon Schiele és egy olasz barokk tárlat is szerepel a Szépművészeti Múzeum 2013-as programjában, a Magyar Nemzeti Galériában Bálint Endre és egy nagy impresszionista kiállítás nyílik.
febr. 21
6:46
Könyvsorozat híres operettekről (Népszava)
Híres operettek címmel 20 kötetes könyv+CD sorozat indul a legnépszerűbb operettekből, tudtuk meg tegnap a Budapesti Operettszínházban tartott sajtótájékoztatón.
febr. 21
6:48
Nem jött össze (Népszava)
Kedvetlen nagyapa írt elektronikus levelet a rovatunknak, felróva, hogy nem írtunk a Die Hard - Drágább, mint az életed című nagyszabásúról.
febr. 21
7:00
Ma van az anyanyelv nemzetközi napja (MaHu)
Ma van az anyanyelv nemzetközi napja, ebből az alkalomból az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának kulturális albizottsága délelőtt konferenciát rendez a Magyar Tudományos Akadémián, délután pedig a Magyarországi Fordítóirodák Egyesületének társszervezésében tartanak beszélgetést.
febr. 21
7:00
Szinetár Dóra meglepő nyilatkozata: "Nem voltam annyira levetkőzve" (Zene.hu)
Meglepő produkcióval rukkolt elő vasárnap este Dopeman és Szinetár Dóra, a rapper ugyanis szó szerint letépte a színésznőről a ruhát, aki szexi fehérneműben bilincselte meg partnerét. [Dátum: 2013.02.21. 06:47]
febr. 21
7:18
Az anyanyelvet ünneplik világszerte ma (HVG)
Ma van az anyanyelv nemzetközi napja, ebből az alkalomból az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának kulturális albizottsága délelőtt konferenciát rendez a Magyar Tudományos Akadémián, délután pedig a Magyarországi Fordítóirodák Egyesületének társszervezésében tartanak beszélgetést.
febr. 21
7:18
Ma van az anyanyelv nemzetközi napja (Népszava)
Ma van az anyanyelv nemzetközi napja, ebből az alkalomból az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának kulturális albizottsága délelőtt konferenciát rendez a Magyar Tudományos Akadémián, délután pedig a Magyarországi Fordítóirodák Egyesületének társszervezésében tartanak beszélgetést.
febr. 21
7:54
Nem hitték el, hogy Oscarra jelölték: kihallgatták a palesztin filmest (HVG)
Másfél órára feltartóztatták, és kihallgatták az amerikai hatóságok a Los Angeles-i repülőtéren az első Oscar-díjra jelölt palesztin filmest és családját, mert nem hitték el, hogy valóban meghívták az amerikai filmakadémia díjkiosztó gálájára - közölte szerdán a CNN.
febr. 21
9:03
Kultúrpikniket índít a szombathelyi színház (szinhaz.hu)
Február 21-én indul útjára a Weöres Sándor Színház szervezésében a Kultúrpiknik című sorozat, ahol a házigazda Jordán Tamás segítségével szemezgethenek a vendégek videómegosztók színházi témájú tartalmából. A Weöres Sándor Színház közleménye: A Thea-tér keretén belül egy érdekes kísérletbe kezdünk. Az ötletet az adta, hogy úton-útfélen tapasztaljuk, az emberek előszeretettel mutogatják egymásnak…
febr. 21
9:36
Múzeumba csábít a Radnóti Színház (szinhaz.hu)
Az Ernst Múzeum Tükör által 'Homályosan - Arcok tegnap és ma' című kortárs portrékiállítását is megtekinthetik a Radnóti Színház Jelenetek egy házasságból című előadásának nézői. Az Ernstben január 24-én nyílt meg a negyvenkét külföldi és magyar képzőművész munkáit felvonultató kiállítás, a mindössze kétszáz méterre, szintén a Nagymező utcában található színházban pedig jelenleg is játsszák…
febr. 21
9:48
Kiállítással emlékezik örökös tagjára a színház (Napvilág)
Simor Ottó Jászai Mari-díjas, érdemes művész életét bemutató fotókiállítás nyílt a debreceni Csokonai Színház nézőtéri galériájában. A teátrum örökös tagja tavaly november 1-jén, nyolcvanhat éves korában hunyt el. A tárlat a sokoldalú színész szakmai és magánéletével egyaránt foglalkozik.
febr. 21
10:00
Magyar titok került elő a Walt Disney archívumából (HVG)
1938 óta lapult egy magyar grafikus rajza Miki egérről a Walt Disney archívumában.
febr. 21
10:09
VodkaPolka - Aradi vendégjáték a Mikroszínpadon (szinhaz.hu)
Az Aradi Kamaraszínház vendégjátékra érkezik a budapesti Thália Színházba: a teátrum VodkaPolka, avagy hogyan ettem kutyát című előadását láthatja a közönség március 1-jén és 2-án a Mikroszínpadon. A produkció különlegessége, hogy a Magyarországon és Romániában is ismert humorista, Aradi Tibor, az Aradi Kamaraszínház társulatának legújabb tagja, először lép fel drámai szerepben - olvasható a…
febr. 21
10:11
Könyvsorozat jelenik meg híres operettekről (szinhaz.hu)
A Csárdáskirálynő, A cigánybáró, a Marica grófnő, a Viktória, a Menyasszonytánc és még 15 klasszikus, népszerű operett jelenik meg a Kossuth Kiadó új, Híres operettek című sorozatában. A sorozat a Budapesti Operettszínházzal, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA), valamint a Metropol napilappal együttműködésben lát napvilágot. Az első kötet Kálmán Imre és örökzöldjén műve a…
febr. 21
10:36
Plágiummal vádolják Gáspár Lacit (HVG)
Plágiummal vádolják Gáspár Laci és a Plastikhead dalának szerzőit. A szeretet él című daluk a rajongók szerint feltűnően hasonlít David Guetta egyik világslágerére - számolt be a Bors. A szerző és az MTVA is tagadja a vádakat.
febr. 21
11:15
Milyen a színház, ha más? - beszélgetéssorozat a MÜSZI-ben (szinhaz.hu)
Határtalan – Milyen a színház, ha más? címmel indul beszélgetés- és akciósorozat minden hónap utolsó szerdáján a MÜSZI-ben. Az első vendég február 27-én, 19:30-tól Vajdai Vilmos, a TÁP Színház vezetője lesz. A sorozat első részéről: A sorozatindító címe: A szórakoztató depresszió antiszínháza, avagy a mindenrossz varietétől a nemzeti alternatív színházig, a színházi viselkedéskódexet…
febr. 21
11:30
Shia LaBeouf visszamondta Broadway-szerepét (HVG)
Mégsem mutatkozik be a Broadway-n Shia LaBeouf amerikai színész, aki március 19-én debütált volna az Orphans (Árvák) című darabban.
febr. 21
11:48
Kiütötte a Coldplay a Rolling Stonest (HVG)
Adele, Emeli Sandé és a Mumford & Sons is díjjal tért haza az idei Brit Awards zenei díjátadó gáláról. A Coldplay vehette át a legjobb brit élő show-ért járó szobrot, amelyért többek között aThe Rolling Stonesszal szállt versenybe.
febr. 21
12:42
Orbán: "sokfajta magyar van, nem csak olyan, mint én" (HVG)
A Bild német bulvármagazinnak adott videointerjút Orbán Viktor Mándoki László Müpában rendezett koncertje után. A kormányfő irigykedik a Nyugaton karriert befutó zenészre, és a magyarokat kritizálóknak azt üzeni: jöjjenek el az országba, mert "biztos lehet találni szimpatikusabb embert", mint ő maga.
febr. 21
13:18
A Supernem hozza el a tavaszt (HVG)
Forradalmi hangulatban a Supernem, de természetesen csakis a parádés szórakoztatás jegyében.
febr. 21
13:18
Meghalt a sztálinista múlt feltárója (Infostart)
Hetvennégy éves korában csütörtökön meghalt az idősebb Alekszej German, a sztálinista múlt feltárójaként nemzetközi elismertséget szerző orosz filmrendező, forgatókönyvíró, színész és producer.
febr. 21
13:18
Íme a 2013. február 21-ei klipes lista: Radics Gigi, Kállay Saunders és a Tűzmadár az élen (Zene.hu)
Ma ismét jövünk a videoklipes slágerlistánkkal. [Dátum: 2013.02.21. 13:10]
febr. 21
13:36
Hétfőn szembesülhetünk Natascha Kampusch történetével (HVG)
Hétfőn, Bécsben tartják a Natascha Kampuschról szóló mozifilm premierjét.
febr. 21
13:54
Hátsó Kapu: új kulturális tér nyílik a Dohány utcában (HVG)
Új kulturális tér nyílik február 28-án a budapesti Dohány utcában. A Hátsó Kapuban helyet kapnak kortárs zenei koncertek, dzsessz- és más improvizációs programok, színházi és táncelőadások, májusban tehetséges kezdő előadókat és alkotókat bemutató sorozatot indítanak a Fringe Fesztivál hagyományát éltetve.
febr. 21
13:54
Hétfőtől látható a kiselefánt a budapesti állatkertben (Népszava)
Hétfőtől láthatja a közönség a budapesti állatkertben született kiselefántot, amelynek nevét szavazással döntik el. Az érdeklődők hat név közül választhatják ki a nekik legjobban tetszőt.
febr. 21
14:00
Tompa Gábor San Diegóban rendezett (szinhaz.hu)
Az UC San Diego Theatre&Dance társulata Luigi Pirandello Ma este rögtönzünk című drámáját mutatja be február 22-én Tompa Gábor rendezésében San Diegóban, a La Jolla Playhouse Mandell Weiss termében. A premierről: A Ma este rögtönzünk Pirandello ‘színház-a-színházban’ típusú drámáinak egyike: egy társulat egy regény nyomán született szöveg alapján rögtönöz. A sokrétű színházi felfedezőút számos…
febr. 21
14:02
"A sajtót csak a kultúrharc érdekli" - Jankovics Marcell az MMA-ról (szinhaz.hu)
Jankovics Marcellel készített interjút a 168 óra. A rajzfilmrendező a Magyar Művészeti Akadémiáról (MMA) beszélt, melynek elnökségi tagja. Lapszemle. A 168 óra cikkéből: "Az MMA jól működik, a kommunikációjával van gond. Elhangzottak olyan kijelentések, amelyeket jó lett volna elkerülni. De a sajtót kizárólag az MMA-t körülvevő kultúrharc érdekli, így nincs módunk beszélni a tevékenységünkről" -…
febr. 21
14:12
Bemutatjuk! 3 remek dal a Napfénypresszótól - ajánljuk (Zene.hu)
Ezennel folytatjuk a feltörekvő hazai zenekarokat bemutató rovatunkat. A sort a Napfénypresszó nevű formációval toldjuk meg.    [Dátum: 2013.02.21. 14:18]
febr. 21
14:30
A Prodigy és a Wu-Tang Clan is jön a Balaton Soundra (HVG)
Tucatnyi újabb név csatlakozott a Balaton Sound korábban bejelentett felhozatalához, köztük a Prodigy, Calvin Harris vagy a Wu-Tang Clan.
febr. 21
14:54
Zero Dark Thirty – A bin Láden-hajsza (Kikötő Online)
Azért az nem lehetett semmi, amikor Kathryn Bigelow és forgatókönyvíró-társa Mark Boal, miután épp az utolsó simításokat végezték, sőt tán már szépen be is kötötték-spirálozták az Oszama Bin Laden utáni évtizedes hajszáról, annak sikertelenségéről szóló akciófilmjük szkriptjét, a CNN bemondta, hogy a CIA kiiktatta az Al Kaida-vezért. Nosza, hívhatták vissza a postást, bonthatták ki a csomagot és…
febr. 21
15:06
Jankovics: Fekete György belesétált a csapdába (HVG)
A Magyar Művészeti Akadémia jól működik, csak a kommunikációval van gond, Fekete György pedig belesétált abba a csapdába, hogy "az ellenlábasaik állandóan politikai ellentétet akarnak generálni" - többek között erről beszélt Jankovics Marcell, az Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja a 168 Órának adott interjújában a szinhaz.hu beszámolója szerint.
febr. 21
15:24
Rigában adják át jövőre az Európai Filmdíjakat (HVG)
Riga, Európa Kulturális Fővárosa rendezheti meg 2014-ben a 27. Európai Filmdíjak átadási ünnepségét - jelentették be a szervezők.
febr. 21
16:12
120 éve született az operett nagyasszonya - Honthy Hanna (szinhaz.hu)
1893. február 21-én született Honthy Hanna Kossuth-díjas színésznő. Nagyszerű alakításai, csodálatos énekhangja és tánctudása, magával ragadó színpadi megjelenése hamar a közönség kedvencévé tette a színházak nagyasszonyát, aki ezt a címet haláláig, sőt még azon túl is megőrizte. Hügel Hajnalként anyakönyvezték, apja nyomdász, anyja varrónő volt. Kislányként az Operaház balettiskolájába járt,…
febr. 21
16:14
Balla Eszter egy időre visszavonul (szinhaz.hu)
Balla Eszter márciustól egy ideig hiányozni fog a Madách Színházból. A távozás oka örömteli.... A Madách TV Balla Esztert kérdezte Balla Eszter márciustól egy időre visszavonul a színháztól, hiszen újra kisbabát vár. Ennek kapcsán a Madách TV-nek elmondta, Szirtes Tamás igazgatóval már egyeztettek arról, hogy adja át a munkát. Balla Eszter szerepét az Én, József Attila című musicalben Wégner…
febr. 21
16:16
Új kulturális tér nyílik a Dohány utcában (szinhaz.hu)
Új kulturális tér nyílik február 28-án a budapesti Dohány utcában. A Hátsó Kapuban helyet kapnak kortárs zenei koncertek, dzsessz- és más improvizációs programok, színházi és táncelőadások, májusban tehetséges kezdő előadókat és alkotókat bemutató sorozatot indítanak a Fringe Fesztivál hagyományát éltetve. A Hátsó Kapu a Rákóczi úti Fókusz könyváruházból is megközelíthető, hétfőtől péntekig…
febr. 21
16:18
A POSZT-on adják át a Kaszás Attila-díjat (szinhaz.hu)
A Pécsi Országos Színházi Találkozó június 6.-i megnyitóján adják át idén a Kaszás Attila-díjat - jelentette be Pokorni Zoltán, a díj társalapítója. Pokorni Zoltán a díj odaítéléséről tartott pécsi sajtótájékoztatón elmondta: mától keresik meg a magyarországi és határon túli állandó társulattal rendelkező, magyar nyelven játszó kőszínházakat és alternatív színházakat, hogy nevezzék meg…
febr. 21
17:12
Balla Eszter egy időre eltűnik a Madáchból (HVG)
Balla Eszter második gyermekét várja, ezért egy időre visszavonul a Madách Színház színpdáról - közölte a színésznő a Madách TV-vel.
febr. 21
18:24
A MaRock Egyesület felhívása (Zene.hu)
A közleményt teljes egészében adjuk közé. [Dátum: 2013.02.21. 18:17]
febr. 21
18:42
A Republic frontemberéért imádkoztak (Zene.hu)
László testvérünk testi és lelki gyógyulásáért ajánlotta fel február 21-i reggeli szentmiséjét dr. Barsi Balázs. Sümegen a Ferences Kegytemplomban Bódi László, Cipő, a Republic zenekar frontembere egészségéért imádkoztak a hívek. - írja a Magyar Hírlap. [Dátum: 2013.02.21. 18:23]
febr. 21
20:12
Nem tudták felébreszteni Cipőt (HVG)
Nem tudták felébreszteni a mélyaltatásból a Republic együttes frontemberét, Cipőt – hangzott el az RTL Klub Híradójában.
febr. 21
20:48
"Magyarországban van egy sötét, mély varázs" – Sena-interjú (HVG)
Egyáltalán nem tud kottát olvasni, de akármilyen dallamot megjegyez. Egy percre sem bánta meg, hogy tizennyolc évesen Magyarországra költözött, de ha nem énekelne, valószínűleg édesanyja ékszerüzletében dolgozna Ghánában. Érett asszonynak tartja magát, de nem veszett ki belőle a huncutság sem. Tíz évet vártunk a második önálló Sena-albumra.
febr. 21
20:48
Kazinczy-gála neves színészekkel (MaHu)
A szép beszédet ünneplik szombaton a Kazinczy-gálán. A Petőfi Irodalmi Múzeumba szervezett ünnepségen neves színészek lépnek fel.
febr. 21
21:24
A háborúban eltűnt festményt állít ki a Budapesti Történeti Múzeum (HVG)
Péntektől látható a Budapesti Történeti Múzeum kiállításán Fáy Sándor festőművész Óbudai kintornás című olajfestménye, amely a második világháborúban eltűnt, de a Fővárosi Képtár nemrég visszakapta.

Keresés