2013. január 31. csütörtök

jan. 31
6:12
Ütközés elõtt a Betelgeuse (csillagászat.hu)
A Herschel infravörös ûrteleszkóp új felvételén több, közel koncentrikus ív tûnik fel a legközelebbi vörös szuperóriás körül. A Betelgeuse a porpajzsaival körülbelül 5-10 ezer év múlva ütközhet egy útjában álló egyenes porfallal.
jan. 31
9:03
Náci relikviák tartják izgalomban Németországot (Múlt-kor)
Megtalálták azt a platina órát, amelyet Hitler ajándékozott szeretőjének, Eva Braunnak 27. születésnapja alkalmából. Közben Angela Merkel német kancellárnak egy Göring által zsákmányolt szőnyeg miatt kell magyarázkodnia.
jan. 31
9:48
Minden, amit tudni akartál a BlackBerry 10-ről, de nincs kitől megkérdezned (BerryBlog)
Tegnap a BlackBerry lerántotta a leplet vadonatúj mobil platformjáról és készülékeiről, ezzel új éra kezdődött az itthon talán kissé méltatlanul kevéssé felkapott gyártó életében. Aki velünk nézte a tegnapi bemutatót, képet kaphatott az új operációs rendszer, a BlackBerry 10 tudásáról, akit viszont továbbra is kínzó kérdések gyötörnek, ne csüggedjen, a BerryBlog megválaszolja ezeket! Következzen…
jan. 31
10:03
Lassú a karibi térség korallzátonyainak növekedése (MaHu)
Feleannyi meszet építenek fel a Karib-tenger korallzátonyai, mint korábban.
jan. 31
10:03
Elhunyt Friedrich Péter biokémikus (Infostart)
Életének 77. évében, szerdán elhunyt Friedrich Péter Széchenyi-díjas biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Biológiai Tudományok Osztályának volt elnöke, aki a molekuláris szintű memóriajelenségek kutatójaként vált nemzetközileg is elismert tudóssá - közölte csütörtökön az akadémia az MTI-vel.
jan. 31
10:06
Kihalhat az arámi (Múlt-kor)
A Jézus által is beszélt arámi nyelv hamarosan kihalhat – állítja egy frissen megjelent tanulmány. Nyelvészek szerint a világon beszélt nyelvek 50-90 százalékára ugyanez a sors vár az évszázad végéig.
jan. 31
10:39
Lassú a karibi térség korallzátonyainak növekedése (MaHu)
Feleannyi meszet építenek fel a Karib-tenger korallzátonyai, mint korábban.
jan. 31
10:57
Dugig van az atmoszféra mikroorganizmusokkal (MaHu)
Mikroorganizmus-populációkat, köztük baktériumokat találtak tudósok a troposzférában, a Föld légkörének legalsó rétegében, ahol az időjárási jelenségek nagy része lejátszódik.
jan. 31
11:09
Átadták a felújított Madách-kastélyt Alsósztregován (Múlt-kor)
Átadták szerdán a szlovákiai Alsósztregován (Dolná Strehová) a teljesen felújított Madách-kastélyt, Madách Imre szülőházát, ahol Az ember tragédiáját is írta.
jan. 31
11:54
Lenyűgöző BlackBerry Z10 és Q10 videobemutatók (BerryBlog)
Az internet technológiai szeglete ma kis túlzással a tegnap bemutatott BlackBerry Z10 és Q10 telefonokkal van tele, már megjelentek az első bemutatók és összehasonlító tesztek a telefonokról és a platform képességeiről (erről majd később készítünk egy összefoglalót). Az Inside BlackBerry Blogon elképesztő tempóban jönnek az új posztok és rövid videobemutatók, melyekkel az érdeklődőket igyekszik…
jan. 31
12:12
Hogyna kezdenek a siket gyerekek "beszélni"? (nyest.hu)
Aki ismeri a jelnyelvet, és gyerekeket lát jelelni, számára rögtön feltűnhet, hogy valahogyan kicsit másként mozog a kezük, mint amit a felnőtt jelnyelvhasználóktól megszoktunk. Vajon miben tér el a gyerekek jelelése a felnőttekétől? Ráadásul bármennyire elképesztő, de a jelnyelvet éppolyan fázisokon keresztül lehet anyanyelvként elsajátítani, mint egy hangzó nyelvet.
jan. 31
13:03
Brutális talajszennyezés Kínában (MaHu)
Több mint hárommilliárd dolláros közvetlen gazdasági veszteséget, valamint számos élelmiszeripari botrányt okoz és minden korábbinál nagyobb környezeti válságot idézhet elő a talajszennyezés Kínában.
jan. 31
13:15
125 éve halt meg Don Bosco, a szalézi rend alapítója (Múlt-kor)
Százhuszonöt éve, 1888. január 31-én hunyt el Bosco Szent János, ismertebb nevén Don Bosco olasz katolikus pap, a Szalézi Szent Ferenc Társaság megalapítója, a katolikus népnevelés és szociális gondoskodás nagy alakja.
jan. 31
14:18
Megtalálták az eddigi legrégebbi kőbaltákat (Múlt-kor)
A tudósok a valaha ismert legkorábbi kézi kőbaltákra bukkantak Etiópiában, amelyeket a vizsgálatok szerint 1,75 millió évvel ezelőtt készítettek.
jan. 31
15:09
BKK: jönnek az új, korszerű jegy- és bérletautomaták (orientpress)
A Budapesti Közlekedési Központ 300 darab új jegykiadó-automata vásárlására és üzemeltetésére írt ki nyílt közbeszerzési pályázatot a Fővárosi Közgyűlés decemberi támogató döntése alapján, mely az elmúlt évtizedek legjelentősebb, az utasok kiszolgálásának színvonalát, a jegy- és bérletvásárlási lehetőségek elérhetőségét javító beruházása.
jan. 31
15:21
Mit éreztünk a kubai rakétaválságból? (Múlt-kor)
„A háborús félelem azonban főleg a nők között erős. Szentesen arról beszélnek, hogy 16-18 éves fiúkat behívják katonának, elviszik Szovjetunióba, ott kiképzik őket, és onnan viszik Kubába. A hatvani járásban elterjedt, hogy már sok fiatalt be is hívtak katonának.
jan. 31
15:57
Célközönségre szabott reklám a set-top boxokon - 2013-01-31 15:17:04 (sat.hu)
A BSkyB, a brit műholdas TV- és internetszolgáltató már idén nyáron kihasználja az internetre csatlakoztatott dekóderekben rejlő lehetőséget, célközönségre szabott reklámokkal bombázza majd a nézőit.
jan. 31
16:06
Gépelés nélkül gépelni (BerryBlog)
Az új BlackBerry operációs rendszer, a BlackBerry 10 a cég tradícióihoz igazodva továbbra is nagyon erős szövegbevitel-támogatást nyújt, még azokon a telefonokon is, amelyeken a hangerőszabályzón kívül egyáltalán nincs semmiféle gomb. A Z10 a BlackBerry új zászlóshaja kapcsán sokan rettegnek attól, hogy a QWERT-gombsor elhagyása csorbítja a bevitel hatékonyságát, a gyártó frappáns módszerrel megy…
jan. 31
16:24
Ismét Sztálingrádnak hívják majd Volgográdot (Múlt-kor)
Február 2-án, a sztálingrádi csata befejeződésésnek 70. évfordulóján Volgográd visszakapja a szovjet időkben viselt nevét - számolt be csütörtökön a Volga menti orosz város törvényhozóinak döntéséről az orosz állami hírtelevízió.
jan. 31
16:36
Laptopra és kiadó lakásra keresünk a netes apróhirdetések között (orientpress)
Az Apród.hu felhasználói leginkább kiadó lakás és laptop után érdeklődnek, és bár a babakocsik iránti kereslet csökkent, a Simson motorok népszerűsége töretlen. Nagy-Britanniából például már 25-ször többen böngésznek mobilról apróhirdetéseket, mint egy évvel korábban - derül ki az ingyenes apróhirdetési portál évösszegző trendelemzéséből.
jan. 31
16:51
Itt biztosan megszűnik a tandíj (168 Óra Online)
A szükségesnél jóval több aláírást gyűjtöttek össze csütörtöki hivatalos adatok szerint ellenzéki pártok és civil mozgalmak Bajorországban a felsőoktatási tandíj eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezésükhöz, amelynek sikere nyomán a kormány bejelentette, hogy vagy a nép, vagy pedig a tartományi törvényhozás döntése révén biztosan megszűnik a tandíj.
jan. 31
17:27
A gyulai várvédők csatájáról készült kortárs dráma (Múlt-kor)
A gyulai várvédők legnagyobb, a törökök ellen 1566-ban vívott csatájáról készíttet kortárs történelmi drámát a Gyulai Várszínház, a darabot augusztusban mutatják be a teátrum fennállásának 50. évfordulója alkalmából.
jan. 31
17:29
Római leletek által érthetjük meg a Chianti előállítását (Múlt-kor)
Egy amerikai ókorász ősi szőlőmagokat talált Itáliában; a leletek a Chianti bor ősi termelésének kevéssé ismert folyamatát világíthatják meg.
jan. 31
18:06
PwC: a családi vállalkozások stabil növekedést mutatnak (orientpress)
Az elmúlt évben a családi vállalkozások kétharmada növelte értékesítéseit világszerte, és még ennél is többen remélik, hogy a kitűzött, ambiciózus növekedési céljaik 5 éven belül valóra válnak. A PwC, a világ vezető pénzügyi tanácsadócégének nemzetközi kutatása alapján, mely során több mint 30 országában kérdezték meg 1952 családi vállalkozás vezérigazgatóját, a két fő kihívás jelenleg vállalataik…
jan. 31
18:30
Ősi eredete van a HIV-vírusnak (Múlt-kor)
Egy friss tanulmány arra világít rá, hogy a főemlősök immunrendszere több millió éve folyamatos harcot vív az AIDS-et okozó vírus ellen, ami rácáfol arra a korábban elfogadott nézetre, miszerint az AIDS egy modern betegség.
jan. 31
21:54
Ezek a házassággal járó előnyök (Infostart)
Kisebb az infarktus kockázata a házasságban élő férfiaknál és nőknél, mint a pár nélkül élőknél.

Keresés