2013. január 8. kedd

jan. 8
6:45
Egy kis szigeten ismerik a hosszú élet titkát (168 Óra Online)
A görög Ikaría szigetének lakói átlagosan tíz évvel tovább élnek, mint a többi nyugat-európai ember – mutat rá az Athéni Egyetem szakembereinek tanulmánya, amely részletesen elemzi a szigetlakók hosszú életének titkát.
jan. 8
7:09
Nehezebb lett a kilogramm (Infostart)
A légszennyezés miatt nehezebb lett a kilogramm hivatalosan elismert mércéje ahhoz képest, amikor 1875-ben bemutatták a világnak - vélik tudósok.
jan. 8
7:51
Nehezebb lett a kilogramm (Népszava)
A légszennyezés miatt nehezebb lett a kilogramm hivatalosan elismert mércéje ahhoz képest, amikor 1875-ben bemutatták a világnak - vélik tudósok. A kilogrammnak a franciaországi Sévres-ben lévő súlyok és mértékek nemzetközi hivatalában őrzött, henger alakú, platina alapú prototípusára a légszennyezés parányi részecskéi tapadtak.
jan. 8
9:57
Miért nem lett dinasztia a Horthy-családból? (Múlt-kor)
1938-ban Horthy népes kísérettel vadászott a lengyelországi Bialowieza több száz éves erdejében Ignac Moscicki elnök vendégeként. Az egyik ilyen poharazgatós estebéden történt, hogy Moscicki beszédbe elegyedett a kormányzóval, és annak István fiával...
jan. 8
11:00
300 éve halt meg Corelli, az olasz barokk zene mestere (Múlt-kor)
Háromszáz éve, 1713. január 8-án halt meg Arcangelo Corelli olasz zeneszerző, a concerto grosso műfajának megteremtője.
jan. 8
11:36
Az Eutelsat elindítja Európa első Ultra HD csatornáját - 2013-01-08 10:36:54 (sat.hu)
Az Eutelsat 10A műholdon keresztül lesznek elérhetők az első 4K-s tartalmak január 8-tól.
jan. 8
12:00
Átkokra figyelmeztetett a betiltott újkori szexkönyv (Múlt-kor)
18. századi, szexuális útmutatásokat tartalmazó könyvet árvereznek el Edinburghban kétszáz évvel azután, hogy Nagy-Britanniában indexre tették. Az Arisztotelész mesterdarabjaként is ismert műnek nincs sok köze a görög filozófiához.
jan. 8
13:03
Ókori szemgyógyszert elemeztek olasz kutatók (Múlt-kor)
Több mint kétezer éves orvosságot elemeztek olasz kutatók. Az orvosság a szem gyógyítását célozta meg Erika Ribechini, a Pisai Egyetem kémikusa szerint, aki csapatával együtt az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) mutatta be tanulmányát.
jan. 8
13:21
Rengeteg Föld-szerű bolygó van a Tejútrendszerben (168 Óra Online)
A Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics csillagászai szerint a Tejútrendszerben nagyjából 17 milliárd Földhöz hasonló bolygó lehet.
jan. 8
14:06
Mit ér a viking, ha nő? (Múlt-kor)
Jelentősen alulbecsültük a viking nőknek a társadalomban elfoglalt szerepét az északi nép temetkezési szokásainak félreértelmezése miatt, állítja egy norvég kutatónő.
jan. 8
16:12
Több mint 1400 éves arany érméket találtak Irakban (Múlt-kor)
Több mint 1400 éves arany érméket találtak iraki régészek az ország fővárosától délkeletre. A 3. és 7. század között létezett Szászánida Birodalom idejéből fennmaradt érmék hitelességét megvizsgálják, hogy a leletet a bagdadi nemzeti múzeumban kiállíthassák.
jan. 8
16:14
Két hajó is lehet az antiküthéra-i hullámsírban (Múlt-kor)
A híres antiküthéra-i római hajóroncs hihetetlenül nagy lehetett, ám néhány szakértő szerint nem egy, hanem kettő elsüllyedt hajó fekszik a görög sziget melletti hullámsírban.
jan. 8
17:15
Folytatódik a siklósi vár felújítása (Múlt-kor)
Folytatódik a siklósi vár felújítása: a Dél-Dunántúl legnépszerűbb erődítményének 2014 őszéig tartó és elsősorban az egységes homlokzatának kialakítását célzó munkáira 400 millió forintot költenek.
jan. 8
18:18
Így igazodtak Ázsiában az iszlám felemelkedéséhez (Múlt-kor)
A mai Afganisztán, Irán és az egykori szovjet közép-ázsiai államok területe a középkor hajnalán közvetlen szomszédságában volt azon vidékeknek, ahová az iszlám hit követői a 7-10. században az Arab-félszigetről minden irányban szétterjedve eljutottak.
jan. 8
21:03
A Samsung bemutatta újgenerációs készülékeit - 2013-01-08 16:02:19 (sat.hu)
A Samsung ma bemutatta 2013-as TV-s termékpalettáját. Mivel a fogyasztók érdeklődése egyre nő a 60 hüvelykes és nagyobb képernyőjű készülékek iránt, ezért egyéb újdonságok mellett a Samsung a világ legnagyobb, 110 hüvelykes UHD felbontású TV-jét is piacra dobja.
jan. 8
21:51
Tizenhétmilliárd Föld méretű bolygó van a Tejútrendszerben (Infostart)
Tizenhétmilliárd Föld méretű bolygó van a Tejútrendszerben, minden ma élő emberre legalább kettő jut - közölte Francios Fressin amerikai asztrofizikus legújabb becslését egy hétfői csillagásztalálkozón az Egyesült Államokban.

Keresés