2013. január 8. kedd

jan. 8
6:22
Az alapnyelvek megalapozása (nyest.hu)
Hogyan rekonstruáljuk az alapnyelvet? Miként lehet a mai alakokból kikövetkeztetni az eredetit? Egyáltalán: rekonstruálható-e mindig pontosan az eredeti? Bár a nyelvtudománynak van válasza ezekre a kérdésekre, az tény, hogy a feltételezéseinket csak ritka szerencsés esetekben tudjuk igazolni.
jan. 8
6:45
Egy kis szigeten ismerik a hosszú élet titkát (168 Óra Online)
A görög Ikaría szigetének lakói átlagosan tíz évvel tovább élnek, mint a többi nyugat-európai ember – mutat rá az Athéni Egyetem szakembereinek tanulmánya, amely részletesen elemzi a szigetlakók hosszú életének titkát.
jan. 8
7:09
Nehezebb lett a kilogramm (Infostart)
A légszennyezés miatt nehezebb lett a kilogramm hivatalosan elismert mércéje ahhoz képest, amikor 1875-ben bemutatták a világnak - vélik tudósok.
jan. 8
7:51
Nehezebb lett a kilogramm (Népszava)
A légszennyezés miatt nehezebb lett a kilogramm hivatalosan elismert mércéje ahhoz képest, amikor 1875-ben bemutatták a világnak - vélik tudósok. A kilogrammnak a franciaországi Sévres-ben lévő súlyok és mértékek nemzetközi hivatalában őrzött, henger alakú, platina alapú prototípusára a légszennyezés parányi részecskéi tapadtak.
jan. 8
9:06
Kompenzációt kapnak a távhőszolgáltatók (orientpress)
Az állam országosan 52 milliárd forintot áldoz a távhőszolgáltatók kompenzációjára a rezsicsökkentés miatt - értesült a Magyar Nemzet. Az egyes távhőszolgáltatók ugyanis több száz milliós kieséssel számolhattak volna a rezsidíjak csökkentése miatt, ha nem kompenzálják őket. A támogatás fele jut az öt vidéki nagyvárosba - Pécsre, Szegedre, Miskolcra, Debrecenbe, Győrbe -, valamint Budapestre.
jan. 8
9:30
Mennyibe is kerül a BlackBerry 10? (BerryBlog)
A RIM új mobilplatformjának rajtja már alig három hétre van csupán, így óhatatlanul kezdenek megjelenni az első találgatások vagy spekulációk arról, hogy a kanadaiak mennyit fognak kérni a telefonokért. Nem keveset, az biztos, a Bell például az előregisztrációs promócióban kisorsol öt készüléket a vásárlók közt, aminek értéke egyenként uszkve 700 kanadai dollár, vagyis úgy 150-160 ezer forint. Ez…
jan. 8
9:57
Miért nem lett dinasztia a Horthy-családból? (Múlt-kor)
1938-ban Horthy népes kísérettel vadászott a lengyelországi Bialowieza több száz éves erdejében Ignac Moscicki elnök vendégeként. Az egyik ilyen poharazgatós estebéden történt, hogy Moscicki beszédbe elegyedett a kormányzóval, és annak István fiával...
jan. 8
10:36
Lassan magára talál a használtautó-piac (orientpress)
Immár három egymást követő negyedévben lehetünk tanúi a használtautó-piac lassú élénkülésének: az időszak során elkelt használt autók összértékének változását mutató Használtautó-index elérte a 104 százalékot. A felfutó használtautó-import mellett a mutató lassú emelkedését segíti az is, hogy a növekvő újautó-eladások miatt több lecserélt autót hirdetnek meg. A növekedés mértéke azonban nem…
jan. 8
11:00
300 éve halt meg Corelli, az olasz barokk zene mestere (Múlt-kor)
Háromszáz éve, 1713. január 8-án halt meg Arcangelo Corelli olasz zeneszerző, a concerto grosso műfajának megteremtője.
jan. 8
11:36
Az Eutelsat elindítja Európa első Ultra HD csatornáját - 2013-01-08 10:36:54 (sat.hu)
Az Eutelsat 10A műholdon keresztül lesznek elérhetők az első 4K-s tartalmak január 8-tól.
jan. 8
12:00
Átkokra figyelmeztetett a betiltott újkori szexkönyv (Múlt-kor)
18. századi, szexuális útmutatásokat tartalmazó könyvet árvereznek el Edinburghban kétszáz évvel azután, hogy Nagy-Britanniában indexre tették. Az Arisztotelész mesterdarabjaként is ismert műnek nincs sok köze a görög filozófiához.
jan. 8
12:06
Kaposvár komoly feltételekkel dob mentőövet a Kométának (orientpress)
Az önkormányzat mentheti meg a kaposvári húskombinátot. A Kométa ugyanis likviditási gondokkal küzd, sorsa pedig fontos a város számára, ugyanis közel ezer munkahely kerülne veszélybe. A tervek szerint kétmilliárdos tőkeemeléssel járulnak hozzá a stabilitás megteremtéséhez, de Kaposvár polgármestere hétfőn bejelentette, az önkormányzat ragaszkodik hozzá, hogy anyagi támogatása fejében…
jan. 8
13:03
Ókori szemgyógyszert elemeztek olasz kutatók (Múlt-kor)
Több mint kétezer éves orvosságot elemeztek olasz kutatók. Az orvosság a szem gyógyítását célozta meg Erika Ribechini, a Pisai Egyetem kémikusa szerint, aki csapatával együtt az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) mutatta be tanulmányát.
jan. 8
13:21
Rengeteg Föld-szerű bolygó van a Tejútrendszerben (168 Óra Online)
A Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics csillagászai szerint a Tejútrendszerben nagyjából 17 milliárd Földhöz hasonló bolygó lehet.
jan. 8
13:36
Egyre többen használnak táblagépet hazánkban (orientpress)
Magyarországon 2012-ben több mint 65 ezer táblagép talált gazdára a teljes hazai állomány pedig átlépte a 150 ezer darabot - derül ki az eNET-Telekom, 'Jelentés az internetgazdaságról' témájú kutatásából. Az elemzés emlékeztetet: az újonnan megjelent képernyők tartalomfogyasztás terén már képesek kiváltani a laptopokat és számítógépeket. Az eladások is ezt tükrözik: az ünnepi időszakban már…
jan. 8
14:06
Mit ér a viking, ha nő? (Múlt-kor)
Jelentősen alulbecsültük a viking nőknek a társadalomban elfoglalt szerepét az északi nép temetkezési szokásainak félreértelmezése miatt, állítja egy norvég kutatónő.
jan. 8
14:46
Sosem látott összefogás (nyest.hu)
Megalakult a Pragmatika Centrum, amelynek célja, hogy a hazai pragmatikai kutatásokat szervezze és ösztönözze majd a jövőben
jan. 8
14:46
Naprakészek és frissek a PlayBook-tulajok (BerryBlog)
Egy mobileszköz, legyen szó okostelefonról vagy tabletről elég komplex berendezés, melyet még komplexebb szoftver (operációs rendszer) vezérel. A komplex szoftver egyik ismertetőjegye, hogy folyton frissítésre szorul, vagy hogy még több funkciót zsúfoljanak beléjük a fejlesztők, vagy hogy a korábban belezsúfolt funkciókban talált hibákat, hiányosságokat kijavítsák. Ördögi egy kör ez. Éppen ezért…
jan. 8
16:12
Több mint 1400 éves arany érméket találtak Irakban (Múlt-kor)
Több mint 1400 éves arany érméket találtak iraki régészek az ország fővárosától délkeletre. A 3. és 7. század között létezett Szászánida Birodalom idejéből fennmaradt érmék hitelességét megvizsgálják, hogy a leletet a bagdadi nemzeti múzeumban kiállíthassák.
jan. 8
16:14
Két hajó is lehet az antiküthéra-i hullámsírban (Múlt-kor)
A híres antiküthéra-i római hajóroncs hihetetlenül nagy lehetett, ám néhány szakértő szerint nem egy, hanem kettő elsüllyedt hajó fekszik a görög sziget melletti hullámsírban.
jan. 8
16:36
A település- és építésügyben is megjelenik a jó állam (orientpress)
Az építésügy új jogszabályrendszere a közigazgatási és az önkormányzati változásokkal összhangban alakult ki. Az egyszerűbb, jobb és ügyfélbarát állam 2013-tól a település- és az építésügyben is megnyilvánul. Az új struktúrában külön kormányrendelet szabályozza a két területet. Sersliné Kócsi Margit az átmeneti időszak prioritásaként a társadalmi nyilvánosság erősítését emelte ki. Az állami…
jan. 8
17:15
Folytatódik a siklósi vár felújítása (Múlt-kor)
Folytatódik a siklósi vár felújítása: a Dél-Dunántúl legnépszerűbb erődítményének 2014 őszéig tartó és elsősorban az egységes homlokzatának kialakítását célzó munkáira 400 millió forintot költenek.
jan. 8
18:06
Miért nincs élet a Marson? (orientpress)
Naprendszerünkben a Föld után a Marsnak lenne a legmegfelelőbb klímája az élet kialakulására. Csakúgy mint a Föld, szintén sziklás bolygó, sarki jégsapkákkal és évszakok változásával. Még egy nap ideje is hasonló, 24 óra 40 percig tart. Sőt egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy víz is van a bolygón. Hogyha az élet virágzik a Földön, akkor a Vörös Bolygó miért nem alkalmas az élet…
jan. 8
18:08
NGM: 84 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás (orientpress)
Tavaly decemberben az államháztartás központi alrendszerének többlete 84,2 milliárd forintban alakult. Ezen belül a központi költségvetés 119,4 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 33,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig mintegy 2,0 milliárd forintos deficittel zártak. 2011. december hónapjában az államháztartás központi alrendszerének…
jan. 8
18:18
Így igazodtak Ázsiában az iszlám felemelkedéséhez (Múlt-kor)
A mai Afganisztán, Irán és az egykori szovjet közép-ázsiai államok területe a középkor hajnalán közvetlen szomszédságában volt azon vidékeknek, ahová az iszlám hit követői a 7-10. században az Arab-félszigetről minden irányban szétterjedve eljutottak.
jan. 8
21:03
A Samsung bemutatta újgenerációs készülékeit - 2013-01-08 16:02:19 (sat.hu)
A Samsung ma bemutatta 2013-as TV-s termékpalettáját. Mivel a fogyasztók érdeklődése egyre nő a 60 hüvelykes és nagyobb képernyőjű készülékek iránt, ezért egyéb újdonságok mellett a Samsung a világ legnagyobb, 110 hüvelykes UHD felbontású TV-jét is piacra dobja.
jan. 8
21:51
Tizenhétmilliárd Föld méretű bolygó van a Tejútrendszerben (Infostart)
Tizenhétmilliárd Föld méretű bolygó van a Tejútrendszerben, minden ma élő emberre legalább kettő jut - közölte Francios Fressin amerikai asztrofizikus legújabb becslését egy hétfői csillagásztalálkozón az Egyesült Államokban.
jan. 8
21:51
Megtalálták az ókori római költők mecénásának villáját - az Ovidiust megihlető szobrokkal (MaHu)
Megtalálták Marcus Valerius Messala Corvinusnak, a nagy ókori római költők mecénásának a villáját a Rómával szomszédos Ciampino területén folytatott ásatáson, azokkal a szobrokkal, amelyek Ovidiust is megihlették.
jan. 8
22:45
Kétezer éves, római kori színházat tártak fel Nagy-Britanniában (MaHu)
Kétezer éves, hatalmas színházat tártak fel régészek a délkelet-angliai Faversham közelében.

Keresés