2013. január 8. kedd

jan. 8
4:51
Itt jelentkezhet mosogatni havi négyszázezerért (ATV)
Mosogatót keres II. Erzsébet brit királynő. Évi 14 ezer 200 font (havi 415 ezer forint) fizetést ajánl.
jan. 8
5:09
Újabb havazás kezdődik ma (HVG)
Kedden napközben a Dunántúlon és estétől a középső tájakon is egyre többfelé kezdődik havazás, de jelentősebb friss hóréteg inkább csak északnyugaton alakulhat ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között alakul.
jan. 8
5:09
Ellenőrizhetetlen a levélvoks (Népszava)
A feliratkozás megsemmisítésével még számos akna maradt a választási rendszerben, amely nemcsak lehetőséget ad a csalásra, de a "győztes mindent visz" elvének aránytalansága miatt a kétpártrendszer tudatos és titkos megalapozására is alkalmas - állítja Tóth Zoltán. A választási szakértő különösen kockázatosnak nevezte a nagyszámú határon túli állampolgár ellenőrizhetetlen voksait.
jan. 8
5:18
Határon Túli Tapasztalt Oktató-kutatói Ösztöndíj (Konvergencia) (Pályázatfigyelő)
Az ösztöndíj elsődleges célja, a Magyarország határain kívül élő magyarul anyanyelvi szinten beszélő kiváló tapasztalt oktató- kutatók ösztöndíjban részesítése, akik kimagasló eredményeket értek el az útmutatóban megadott tudományterületeken.
jan. 8
5:20
Határon Túli Fiatal Oktató-kutatói Ösztöndíj (Konvergencia) (Pályázatfigyelő)
Az ösztöndíj elsődleges célja, a Magyarország határain kívül élő magyarul anyanyelvi szinten beszélő kiváló fiatal oktató- kutatók ösztöndíjban részesítése, akik kimagasló eredményeket értek el az útmutatóban megadott tudományterületeken.
jan. 8
5:22
Határon Túli Tapasztalt Oktató-kutatói Ösztöndíj (Országos) (Pályázatfigyelő)
Az ösztöndíj elsődleges célja, a Magyarország határain kívül élő magyarul anyanyelvi szinten beszélő kiváló tapasztalt oktató- kutatók ösztöndíjban részesítése, akik kimagasló eredményeket értek el az útmutatóban megadott tudományterületeken.
jan. 8
5:24
Kié lesz az Aranytoll? (Pályázatfigyelő)
A MÚOSZ Elnöksége és Választmánya 1978-ban határozta el, hogy Aranytollat adományoz a több évtizedes újságírói pályafutásuk alatt érdemes és kiemelkedő munkát végzett, elsősorban nyugdíjas kollégáknak, életművük elismeréseként.
jan. 8
5:26
Eötvös Loránd Hallgatói Ösztöndíj (Pályázatfigyelő)
Az Eötvös Loránd Hallgatói Ösztöndíj pályázat célja, a tehetséges hallgatók kutatási tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása, amelynek eredménye magas színvonalú, figyelemre méltó publikáció (szakdolgozat, diplomamunka, TDK-dolgozat vagy tudományos cikk), egyéb - az adott tudományágban releváns - tudományos vagy művészi alkotás és a doktori tanulmányok megkezdésére való felkészülés.
jan. 8
5:27
Sukoró-ügy: "rosszkor voltunk rossz helyen" (Népszava)
Jogállami keretek között értelmezhetetlennek nevezte a vádiratot a Sukoró-per elsőrendű vádlottja a büntetőeljárás első tárgyalási napján. Tátrai Miklóst, a meghiúsult sukorói telekcsere kapcsán hűtlen kezelés kísérletével vádolja az ügyészség, de a cserét előkészítő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. korábbi vezérigazgatója visszautasította a bűncselekmény elkövetésének vádját, mondván: "a…
jan. 8
5:27
Rengeteg fenyegetést kap a Jobbikról forgató dokumentumfilmes (ATV)
A közelmúltban a svéd 4 News hírcsatorna leadott egy dokumentumfilmet, mely Gyöngyösi Márton világot bejárt zsidózásáról, a reakcióról – vagy annak hiányáról – valamint a történelmi jelentőségű vasárnapi antifasiszta tömegtüntetésről szólt. A szerző, Czinkóczky Csaba, a Svédországban élő újságíró, dokumentumfilmes portálunknak elmondta: belső meggyőződése vezérelte a film elkészítésében.
jan. 8
5:28
Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj a konvergencia régiókban (Pályázatfigyelő)
Az ösztöndíj célja, a fiatal, tehetséges oktató-kutatók, művészek anyagi és szakmai támogatása, a kiemelkedő kutatási, fejlesztési teljesítmény ösztönzése és elismerése, valamint a tudományos utánpótlás képzésének és biztosításának elősegítése.
jan. 8
5:29
Szigethalom: durva kormánypárti hergelés (Népszava)
Tüntetést hirdetett az újév hajnalán történt szigethalmi késelés helyszínére a Jobbik. Szombaton fáklyákkal vonulnak fel a "cigányterror" ellen, vélhetően ismert fiókszervezeteik kíséretével a Zsigmond söröző közelében, ahol Sávoly Gergő ökölvívót és Bozsányi Gergő birkózót megkéselték. Míg a Jobbik reakciója nem okozott nagy meglepetést, kifejezetten uszító hangot ütött meg az elkövetők…
jan. 8
5:30
Jedlik Ányos Doktorjelölti Ösztöndíj a konvergencia régiókban (Pályázatfigyelő)
Az ösztöndíj célja, a fiatal, tehetséges doktorjelöltek anyagi és szakmai támogatása, a kiemelkedő kutatási, fejlesztési teljesítmény ösztönzése és elismerése, valamint a tudományos utánpótlás képzésének és biztosításának elősegítése.
jan. 8
5:31
Orbán kegyelmén múlik a sorsuk (Népszava)
Két hetük maradt a nyugdíjas közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek arra, hogy eldöntsék, dolgozni szeretnének, vagy inkább nyugdíjba vonulnak. Egy december végi kormányhatározat ugyanis január 31-ig adott időt nekik, illetve munkaadójuknak, hogy döntsenek, július 1-től melyiket választják. Vannak azonban kivételek, az engedélyt a kormány, sőt, valószínűleg maga Orbán Viktor adja meg.
jan. 8
5:32
A komplex rehabilitációhoz szükséges infrastrukturális feltételek megteremtése / TIOP-3.5.2-12/1 (Pályázatfigyelő)
A konstrukció alapvető célja a rehabilitációs és korai intervenciós fejlesztési szolgáltatások fejlesztése, egy komplex szolgáltatásokat nyújtó központ létrehozásával, mely mozgássérült emberek, valamint a korai intervencióra szoruló gyermekek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának elősegítésében tölt be hiánypótló szerepet.
jan. 8
5:33
Ultimátumot adtak a hallgatók a kormánynak (Népszava)
Lényegében egyetlen korábbi követelésük sem teljesült - ezt állapították meg a felsőoktatás átalakítása ellen tiltakozó diákok tegnapi újabb fórumán, az ELTE Múzeum körúti épületének nagytermében. A több száz résztvevő február 11-ig adott időt a kabinetnek és jelentősebb tiltakozó akciókat is kilátásba helyeztek.
jan. 8
5:34
Molnár István-díj (Pályázatfigyelő)
A XXXI. Sajtófotó kiállítás mellett Molnár István-díjjal emlékezik meg a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporteri Szakosztálya a 2012-ben elhunyt neves tervező-szerkesztőről.
jan. 8
5:35
Mindenképpen csinál show-t a közmédia (Népszava)
Lesz show, csak D. Tóth Kriszta nélkül. Azt követően közölte ezt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), hogy kiderült, a műsorvezető beadta felmondását. A kollégáinak írt egy búcsúlevelet, amely később kiszivárgott.
jan. 8
5:36
Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése / TÁMOP 2.1.2/12-1-2012-0001 képzési projekt (Pályázatfigyelő)
A projekt általános célja, hogy a magyarországi felnőtt korú lakosság idegen nyelvi és informatikai tudásának, képességeinek fejlesztésével hozzájáruljon a foglalkoztatás bővüléséhez és a gazdaság versenyképességének növeléséhez, legalább 100 000 fő bevonásával.
jan. 8
5:37
Bezár a mozgásjavító szakközépiskola (Népszava)
Ősztől nem indít új szakközépiskolai évfolyamot a fővárosi önkormányzat a legsúlyosabb mozgássérült diákok Mexikói úti mozgásjavító iskolájában. A tervek szerint a meglévő három évfolyamot is megszüntetnék.
jan. 8
5:38
A gyermekvédelmi szakellátás területén egészségfejlesztési-drogmegelőzési programok támogatása / KAB-GY-12 (Pályázatfigyelő)
A pályázat célja a gyermekvédelmi szakellátás területén, a családjából hatósági intézkedéssel kiemelt, nevelőszülőknél, gyermekotthonban elhelyezett gyermekek, utógondozói ellátott fiatal felnőttek, valamint nevelőszüleik, és a nevelőszülői hálózatban, gyermekotthonban személyes gondoskodást nyújtó munkakörökben foglalkoztatottak számára egészségfejlesztési-drogmegelőzési programok támogatása,…
jan. 8
5:39
Sztrájkot hozhat a HÉV-kiszervezés (Népszava)
A BKV-t, annak vagyonkezelőjét, a BKK-t és a MÁV-ot is váratlanul érte információink szerint Tarlós István főpolgármester ötlete, hogy a Budapest határát átlépő HÉV-vonalak működtetését vegye át az állam - emiatt sztrájk is elképzelhető a közlekedési cégnél.
jan. 8
5:40
Gazdasági és társadalmi együttműködés erősítése; A társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése / TÁMOP 2.5.3.A-13/1, TÁMOP-2.5.3.A-13/2, TÁMOP-2.5.3.C-13/1 (Pályázatfigyelő)
A pályázatok célja a szociális párbeszédben és konzultációban résztvevő szervezetek kapacitásának megerősítése és együttműködésének elősegítése annak érdekében, hogy hatékonyan és felkészülten tudják képviselni a munkavállalók és munkáltatók érdekeit és legyenek képesek eredményesen becsatornázni véleményüket, javaslataikat a munkaügyi és szakpolitika alkotás folyamatába, illetve a…
jan. 8
5:41
Hadd lőjék magukat a gyerekek (Népszava)
Összesen tízmillió forintot költ a kormány a gyermekotthonban és nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek és fiatal felnőttek droghasználatának visszaszorítására. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által a napokban kiírt pályázaton elnyerhető összeg 100 ezertől 500 ezer forintig terjed, és fél évre szól. Szakmabeliek szerint azonban a támogatás összege semmire nem elég, 100 ezer forint…
jan. 8
5:42
Struktúraváltás támogatása az onkológia centrumok fejlesztésével / TIOP 2.2.6/12/1/A (Pályázatfigyelő)
Jelen pályázat alapvető célja a magas színvonalú onkológiai egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférés területi kiegyenlítése, ezáltal hozzájárulva a fennálló társadalmi esélykülönbségek csökkentéséhez. Az onkológiai ellátások fejlesztésének hosszú távú eredményeképpen az igénybevevő lakosság számára egészségnyereség elérése.
jan. 8
5:45
Ködös tájékoztató a közlekedési cégtől (Népszava)
Megtévesztő, nehezen érthető tájékoztatást adott ki a Budapesti Közlekedési Vállalat a Ferenciek tere forgalmának átalakításáról. Míg a BKK buszsávok lezárásáról adott előzetesen hírt, valójában csak a Buda felé vezető busz sáv kisebb szakaszát zárták le.
jan. 8
6:21
Kiemelt egyetemek kiemelt finanszírozással - új rendelet (Infostart)
Hosszú távú finanszírozási rendeletet dolgozott ki az oktatási államtitkárság, amely Hoffmann Rózsa államtitkár szerint megnyugtató módon rendezné az intézmények fenntarthatóságát. Az oktatásért felelős államtitkár erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.
jan. 8
6:39
Orbánt bosszantja a csörtéket kerülő Navracsics (HVG)
Rendszerint hideg távolságtartással figyelte azokat a kormányzati döntéseket a miniszterelnök helyettese, melyekkel nem értett egyet. Bár különvéleményéről tudtak a pártban és a kormányban, a hvg.hu-nak fideszes politikusok azt mondták, Navracsics kerülte a belső vitákat, amit Orbán nem mindig vett jó néven. Minisztériumától két év alatt számos hatáskört vontak el, az utóbbi napokban pedig arról…
jan. 8
6:57
Eszméletlen sok pénzt költhet a Fidesz-frakció (168 Óra Online)
A több pénzből a képviselők nemcsak több titkárt foglalkoztatnak, fizetést is emeltek.
jan. 8
6:57
Országos összesítő (ORFK) (Police)
jan. 8
7:15
Gazdaságpolitikáról, az Együtt 2014 nélkül tárgyal az ellenzék (ATV)
Gazdaságpolitikai kérdésekről tárgyalnak kedd délután az MSZP kezdeményezésére ellenzéki szervezetek. Az MSZP volt minisztereket, a Demokratikus Koalíció korábbi államtitkárokat is küld az egyeztetésre, amelyen az LMP, az Együtt 2014 és a 4K! nem vesz részt.
jan. 8
7:17
Az állam késik a Nemzet Színészei járandóságainak utalásával (ATV)
Hónapokig nem kapnak pénzt a Nemzet Színészei, több idős és beteg színésznek komoly érvágás, hogy még nem utalták el a félmillió forintot – olvasható a keddi Blikkben.
jan. 8
7:19
Elaludhatott a karcagi baleset sofőrje (ATV)
Menet közben elaludhatott az a sofőr, aki öt ember halálát okozta vasárnap reggel Karcag közelében – ezt írja a Bors. A híradónk által megkérdezett közlekedési szakértő szerint a balesetek leggyakrabban a sofőrök fáradsága vagy a megváltozott útviszonyok figyelmen kívül hagyása miatt következnek be.
jan. 8
7:33
Lendvai Ildikó visszavonul a parlamenti munkától (HVG)
A szocialista politikus szerint tudomásul kell vennie, hogy 2014 után feleekkora lesz az Országgyűlés. Mint mondta, nem ízléses, ha húszévnyi képviselőség után két karral kikönyököl magának egy széket.
jan. 8
7:33
Folytatódik az ellenzéki egyeztetés (Népszava)
Gazdaságpolitikai kérdésekről tárgyalnak ma délután az MSZP kezdeményezésére ellenzéki szervezetek. Az MSZP volt minisztereket, a Demokratikus Koalíció (DK) korábbi államtitkárokat is küld az egyeztetésre, amelyen az LMP, az Együtt 2014 és a 4K! nem vesz részt.
jan. 8
7:33
Simor távozása javíthatja a kormány és a bankszektor viszonyát (ATV)
A Népszabadság úgy értesült, a kormány készen áll rá, hogy konszolidálja a kapcsolatokat a bankszektorral, és ez várhatóan tavasszal, Simor András jegybankelnök távozása körül konkrét lépésekben is megmutatkozhat.
jan. 8
7:35
"Tényleg ennyire rettegnek az MTVA fura urai?" (HVG)
Török Zsolt MSZP-szóvivő szerint nehezen védhető, hogy az MTVA több tízmillió forintokat költ közterület-használatra a Kunigunda utcában, valamint a biztonsági emberek alkalmazására, miközben "százával dobják utcára" a közmédia dolgozóit.
jan. 8
7:35
Megmenekülhet a halálbüntetéstől a coloradói mészáros – megrázó részletek (ATV)
Megrázó részletek kerültek nyilvánosságra a coloradói Aurora város mozijában elkövetett, tavaly júliusi tömegmészárlásról, amelynek ügyében hétfőn kezdődtek meg az előzetes meghallgatások Denverben.
jan. 8
7:37
Újabb összecsapások Belfastban: téglákkal dobálták a rendőröket (ATV)
Újabb összecsapások voltak hétfőn este Észak-Írországban a rendőrség és protestáns tiltakozók között, immár az ötödik egymást követő napon.
jan. 8
7:39
Sukoró: Tátrai szerint politikai érdekeket szolgál a per (ATV)
Politikai érdekek szolgálata és a baloldal lejáratása – Tátrai Miklós elsőrendű vádlott szerint ez a fő célja a Sukoró-pernek, amely a negyvenezer oldalas vádirat és Tátrai többórás vallomásának ismertetésével ma kezdődött Szolnokon. A per során több mint száz tanút hallgatnak meg, a vádlottak többségére börtönbüntetést kér az ügyészség. A helyszín kijelölése miatt a vádlottak alkotmánybírósági…
jan. 8
7:41
Hoffmann: még az államilag nem támogatott szakok is változhatnak (ATV)
A kormány komoly forrásokat szán a felsőoktatásra. Az európai uniós forrásokból pedig csak ebben az évben 70, plusz még 10 milliárd forintos összeg jut majd a felsőoktatásnak - mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár hétfő este az Inforádió Aréna című műsorában.
jan. 8
7:51
153-mal több embert tartunk el a parlamentben (HVG)
153-mal többen dolgoznak a parlamenti frakcióknál azóta, hogy szeptemberben hatályba lépett egy törvénymódosítás, miszerint a képviselők több titkárt is foglalkoztathatnak.
jan. 8
7:51
Visszavetetnék a kirúgott érdekvédőt (Népszava)
Tiltakozik a Liga Szakszervezetek a pécsi autóbuszsofőrök tavaly decemberi demonstrációjával összefüggésben elbocsátott szakszervezeti vezető, Hofekker Ferenc elbocsátása miatt, és sürgetik, hogy a Tüke Busz Zrt. azonnal állítsa helyre munkaviszonyát és kezdjék meg az üzembiztonságról szóló egyeztetéseket.
jan. 8
7:51
Gyurcsány: Orbánnak megszűnt a realitásérzéke (ATV)
A Fidesz valószínűleg azért fújt visszavonulót az előzetes választási regisztrációval kapcsolatban, mert úgy érezte, többet veszíthet az ügyön, mint amennyit nyerhet – erről Gyurcsány Ferenc beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
jan. 8
7:53
Tíz napig titkolták Martonyi betegségét (HVG)
Igazgatási szünet volt az ünnepek miatt, ezért csak múlt vasárnap vált szükségessé nyilvánosságra hozni a hírt, hogy a külügyminisztert kórházban ápolják - írta a Blikk.
jan. 8
7:53
Változatlan az euró árfolyama (ATV)
Alig változott a forintárfolyam keddre virradóra: kora reggel az eurót 291,65 forinton jegyezték a nemzetközi deviza kereskedelemben a hétfő esti 291,28 forint után.
jan. 8
8:09
Sukoró-per: Tátrai az ügyészségre mutogat (MaHu)
Vetítéssel egybekötött prezentációval kezdte meg vallomástételét Tátrai Miklós egykori MNV-vezér a Szolnoki Törvényszéken az ügynevezett Sukoró-per első tárgyalási napján. Szerinte nem történt bűncselekmény.
jan. 8
8:09
Navracsics szerint Bayernek nincs helye a Fideszben (168 Óra Online)
Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az ATV hétfő esti Egyenes Beszéd című műsorában kijelentette: „olyan embernek nincs helye egy közösségben, aki emberek egy csoportját állatnak tartja”.
jan. 8
8:09
Navracsics kitenné Bayert a Fideszből (Népszava)
Bayer Zsolt cikke megcsúfol minden olyan demokratikus közösségi elvet, amiben a Fidesz hisz - ezt Navracsics Tibor mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint származása alapján nem lehet beskatulyázni senkit. Bayer Zsolt írása súlyos, demokráciát sértő állításokat tartalmaz - jelentette ki.
jan. 8
8:09
Megnősült a börtönben Tóásó Előd (ATV)
A 2009 óta fogva tartott magyar-román kettős állampolgár a börtönben találkozott Elena Fortúnnal, amikor a hölgy pénzügyi csalásokkal vádolt apjához látogatott.

Keresés