2013. augusztus 2. péntek

aug. 2
14:15
Megtalálták Aquincum 120 éve keresett keleti városfalát (168 Óra Online)
Több mint százhúsz évnyi kutatás után bukkantak rá a régészek Aquincum római kori polgárvárosának keleti falára a Budapest, Északi Vasúti Duna Híd – Esztergom vasútvonal korszerűsítésekor.
aug. 2
20:06
A szív- és érrendszeri betegségek jobban sújtják a nőket (Infostart)
A nőket is nagymértékben érintik a szív- és érrendszeri betegségek: míg a férfiaknál 46 százalékra, a nők esetében 54 százalékra tehető a szívinfarktus okozta halálozás. Ennek visszaszorítása érdekében az idén is nagyszabású jótékonysági kampány indul a Pirosban a Nőkért (PaN) mozgalom keretében.
aug. 2
20:42
Vezetés közben valószínűleg tilos lesz a Google Glass viselete (Infostart)
A mobiltelefonokhoz hasonlóan vezetés közben minden bizonnyal tilos lesz használni Google Glass interaktív internetes szemüveget is - írja a német Focus Online hírportál.

2013. augusztus 3. szombat

aug. 3
6:12
Más-más őstől származnak a férfiak és a nők (168 Óra Online)
Szinte valamennyi bolygónkon élő férfi visszavezetheti eredetét egyetlen férfira, aki mintegy 135-200 ezer évvel ezelőtt élt Afrikában – derült ki egy új genetikai elemzésből, amelynek eredménye először mutatta ki, hogy a közös férfi ős minden bizonnyal egy időben élt a nők közös ősével.
aug. 3
17:45
Édesanyjától kapott tüdőlebenyt a 3 éves kisfiú (168 Óra Online)
A világon először hajtottak végre középső tüdőlebeny átültetést élő donorból Japánban: egy édesanya tüdejének egy részét ültették át sikeresen hároméves fiába az Okajamai Egyetemi Kórházban.
aug. 3
21:42
Gyerekmeteoritok zuhantak a Földre (Adó1százalék)
A korábban feltételezettnél jóval fiatalabbak, hozzávetőleg kétszázmillió évesek lehetnek a Földre hullott marsi meteoritok - derítették ki amerikai, kanadai és brit tudósok, akik korszerű, energiasugaras módszerrel vizsgálták meg egy, a vörös bolygóról származó kőzet összetételét.

2013. augusztus 4. vasárnap

aug. 4
17:30
Robot lesz az űrhajós társalkodónője (Adó1százalék)
Japánból teherszállító űrhajót indítottak útnak vasárnap a nemzetközi Űrállomás felé. A járművön egy speciális robot is utazik - közölte a kelet-ázsiai ország űrkutatási ügynöksége.

2013. augusztus 5. hétfő

aug. 5
9:45
Meghalt Berényi Sándor, az ELTE jogi karának professzora (Infostart)
Életének 84. évében elhunyt Berényi Sándor, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának (ÁJK) professor emeritusa - közölte közigazgatási jogi tanszék vezetője hétfőn az MTI-vel.
aug. 5
11:12
Három kislány múmiájára bukkantak (Adó1százalék)
Valószínűleg hosszú ideig kábítószerezték azokat a kislányokat, akiket végül egy rituális szertartáson áldoztak fel az inkák.
aug. 5
15:24
Megdöbbentő felfedezést tett egy tízéves kisfiú (168 Óra Online)
Egy tízéves német gyermek a nagymamája padlásán játszott, amikor megdöbbentő felfedezést tett: egy múmiát rejtő szarkofágra bukkant, amely évtizedek óta porosodhatott ott. Valószínűleg nagyapja vásárolta meg Észak-Afrikában.Egy tízéves német gyermek a nagymamája padlásán játszott, amikor megdöbbentő felfedezést tett: egy múmiát rejtő szarkofágra bukkant, amely évtizedek óta porosodhatott ott.…
aug. 5
22:00
Az óriásgalaxisok elveszítették az étvágyukat (168 Óra Online)
„Étvágytalanná” válnak a korral a társaikat „felfaló” kannibál szupergalaxisok – derítették ki amerikai és tajvani csillagászok, akik kutatásaik eredményeit az Astrophysical Journal legfrissebb számában tették közzé.

2013. augusztus 6. kedd

aug. 6
6:06
Étvágytalanná válnak a korosodó szupergalaxisok (Infostart)
"Étvágytalanná" válnak a korral a társaikat "felfaló" kannibál szupergalaxisok - derítették ki amerikai és tajvani csillagászok, akik kutatásaik eredményeit az Astrophysical Journal legfrissebb számában tették közzé.
aug. 6
9:06
A kocka el van vetve - De pontosan hol is? (Infostart)
Tudós vita dönti el Olaszországban, hogy melyik mai folyó felel meg az ókori Rubiconnak, amelynél Julius Caesar "elvetette a kockát".
aug. 6
9:06
Titokzatos falura bukkantak - minden házat alagutak kötnek össze (Adó1százalék)
Egy legalább 200 éves falura bukkantak az amerikai Brown Egyetem régészei Alaszkában. A feltárás különlegessége, hogy a lakóházakat alagutak kötötték össze.
aug. 6
12:24
Harminc titkos dokumentumot fejtett meg egy szegedi doktorandusz (Infostart)
Harminc, titkosírással készült 16-17. századi latin és magyar nyelvű dokumentumot fejtett meg Vadai István irodalomtörténésszel együttműködve Vámos Hanna, a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának doktorandusza. A kutató azt tervezi, hogy a levéltárakban, könyvtárakban található kódolt levelek, könyvek feltöréséhez kulcsgyűjteményt állít össze és számítógépes programot készít.
aug. 6
20:48
Így győzték le a verhetetleneket (Infostart)
"Afflavit Deus et dissipati sunt" (Szélvészt küldött az Úr és ők szétszórattak) - így ünnepelték Angliában azt a győzelmet, amelyet négyszázhuszonöt éve, 1588. augusztus 8-án a Doveri-szorosban lezajlott tengeri csatában arattak I. Erzsébet királynő hajói a verhetetlennek kikiáltott spanyol Armada fölött. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:

2013. augusztus 7. szerda

aug. 7
6:57
Fotók: Óriási koponyát találtak a „nemzet folyójában” (168 Óra Online)
Óriási koponyacsontot találtak az Egyesült Államok keleti partvidékén a Potomac folyóban. Az 1,8 méter hosszú és több mint 450 kilogrammos csontról paleontológusok úgy vélik, hogy egy rég kihalt sziláscet-fajhoz tartozott, amelynek példányai több mint 7 és fél méter hosszúak lehettek.
aug. 7
9:24
Heveny vita robban ki Ceasar folyója miatt (Adó1százalék)
Tudós vita dönti el Olaszországban, hogy melyik mai folyó felel meg az ókori Rubiconnak, amelynél Julius Caesar "elvetette a kockát".
aug. 7
19:30
A delfinek húsz év után is emlékeznek egykori társaikra (Infostart)
A delfinek több mint húsz év távolából is emlékeznek egykori társaikra. A volt csapattagot saját, egyéni füttyjeléről azonosítják, noha sok éven át nem hallhatták a jellegzetes hangot - olvasható egy szerdán megjelent amerikai tanulmányban.

2013. augusztus 8. csütörtök

aug. 8
6:36
Óriás csillagrobbanást figyeltek meg (168 Óra Online)
Hatalmas robbanás utójátékát figyelte meg a Hubble-űrtávcső (HST) egy csaknem 4 milliárd fényév távolságban lévő galaxisban. A kilonóvának nevezett jelenség akkor következik be, ha két neutroncsillag összeütközik.
aug. 8
8:48
Kiderült hol temették a szabadságharcos fejedelem fiát (Adó1százalék)
Szomorú és titokzatos temetés nyomára bukkant Gyulai Éva muzeológus a Miskolci Egyetem docense, a sárospataki jezsuiták XVII. századi naplójában, amely több mint 100 éve a budapesti Egyetemi Könyvtárgyűjteményében található.
aug. 8
11:30
Tizenkét méter mélyen, a tengerfenéken nyitottak múzeumot (Adó1százalék)
Tengeralatti régészeti múzeum nyílt az észak-adriai Mali Losinj szigeten, a Cikat-öbölben, ahol a víz alatti régészet tárgyait láthatja az érdeklődő 4 métertől 12 méterig terjedő mélységben.
aug. 8
13:36
Elárverezik Schindler egyik zsidómentő kevelét (Adó1százalék)
Oskar Schindler német gyáros történelmi jelentőségű levele is része azoknak a dokumentumoknak, amelyeket az Egyesült Államokban bocsátott online árverésre egy New Hampshire-i aukciósház.
aug. 8
17:00
Méheket költöztetnek a Műcsarnok teraszára (168 Óra Online)
Magyarország első városi méhészete nyílik augusztus 22-én a budapesti Hősök terén, a Műcsarnok hátsó teraszán.
aug. 8
19:45
Majdnem ufóval ütközött egy férfi (168 Óra Online)
Egy új-zélandi szerelő szemtől-szembe találta magát egy ufóval az éjszaka közepén – legalábbis ezt állítja.
aug. 8
20:33
Elektromos járműveket menet közben feltöltő utat adtak át (Infostart)
Elektromos járműveket menet közben, vezeték nélkül feltöltő utat adtak át a forgalomnak Dél-Koreában, az egyelőre 12 kilométer hosszú út fejlesztői szerint a maga nemében páratlan a világon.

2013. augusztus 9. péntek

aug. 9
12:12
Ezért kell kakaót inni (168 Óra Online)
Az idős emberek napi kakaóivással elősegíthetik az egészséges agyműködést – állította egy új tanulmány.
aug. 9
18:15
Néhány év és 8 millióra fogy a magyar (168 Óra Online)
Az egyik legégetőbb probléma ma hazánkban a népességcsökkenés. Egyes felmérések azt rebesgetik, hogy egy évtizeden belül akár 8 millióra is fogyhat Magyarország lélekszáma.

2013. augusztus 11. vasárnap

aug. 11
5:24
Csernobil nyoma máig látható a fákon (168 Óra Online)
Máig látszanak a csernobili katasztrófa nyomai a terület fáinak évgyűrűin. Az új kutatás stílszerűen a Trees (Fák) című folyóiratban jelent meg, a környéken található erdei fenyők (Pinus Sylvestris) növekedését vetette össze más országokban található fenyőkével.

2013. augusztus 12. hétfő

aug. 12
21:06
A férfiak kétszer gyakrabban gondolnak pajzánkodásra, mint a nők (Adó1százalék)
A férfiaknak több mint kétszer gyakrabban támadnak pajzán gondolataik, mint a nőknek, ám az eddig véltnél jóval ritkábban, csak 28 percenként.

2013. augusztus 13. kedd

aug. 13
11:15
Fotók: ez a budapesti ház is műemléki védelmet kapott (168 Óra Online)
Országszerte több ingatlan műemlékké nyilvánításáról döntött a Belügyminisztérium.
aug. 13
12:24
Na ezért hiszik a halál kapujából visszatérők, hogy fényt láttak (Adó1százalék)
A halálhoz közeli állapotban többek által is megtapasztalt fényélményt feltehetően az agy elektromos aktivitásának átmeneti növekedése okozhatja a szív megállása után - állítják amerikai kutatók.
aug. 13
12:42
Itt az ESET Mobile Security for Android legújabb verziója (Adó1százalék)
Az ESET, a vezető proaktív védelmet kínáló biztonságtechnológiai vállalat bemutatta teljesen átalakított ESET® Mobile Security for Android szoftverét. A következő generációs mobil termék továbbfejlesztett vírusvédelmi motorral, adathalászat elleni védelemmel és teljesen újratervezett felhasználói felülettel áll a felhasználók rendelkezésére.
aug. 13
20:03
A férfiak kétszer gyakrabban gondolnak szexre, mint a nők (168 Óra Online)
A férfiaknak több mint kétszer gyakrabban támadnak pajzán gondolataik, mint a nőknek, ám az eddig véltnél jóval ritkábban, csak 28 percenként.
aug. 13
20:21
Szent István halálának évfordulója (Infostart)
Első királyunk, Szent István, a magyar állam alapítója kilencszázhetvenöt éve, 1038. augusztus 15-én halt meg Székesfehérvárott. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja:

2013. augusztus 14. szerda

aug. 14
6:30
Megfejtették a túlvilági élmények titkát (168 Óra Online)
A halálhoz közeli állapotban többek által is megtapasztalt fényélményt feltehetően az agy elektromos aktivitásának átmeneti növekedése okozhatja a szív megállása után – állítják amerikai kutatók.
aug. 14
10:18
Élet a honfoglalás előtt - Oroszországban rendeznek konferenciát az ősmagyarokról (Adó1százalék)
A honfoglalást megelőző korai magyar történelem témakörében tartanak konferenciát a napokban Oroszországban, közölte Csáji László Koppány néprajzkutató-etnológus, a rendezvény egyik magyar előadója.
aug. 14
18:03
Rendkívül veszélyes agykárosító szopornyica terjed (168 Óra Online)
Kutyák által terjesztett, agykárosító szopornyicavírust mutattak ki a veszélyeztetett amuri tigrisekben.
aug. 14
20:18
Emberi szívszövet őssejtekből (Infostart)
A működő szervhez hasonló módon összehúzódó emberi szívszövetet tenyésztettek amerikai kutatók őssejtekből.

2013. augusztus 15. csütörtök

aug. 15
10:54
Csúnyán beégtek a dinoszauruszok a nyakukkal (Adó1százalék)
A hatalmas testű, hosszú nyakú dinoszauruszok egy új, brit kutatás szerint nem tudták olyan jól mozgatni a nyakukat, mint a csontok alapján eddig gondolták.
aug. 15
11:39
Tévedésben voltunk a dínókkal kapcsolatban (168 Óra Online)
A hatalmas testű, hosszú nyakú dinoszauruszok egy új, brit kutatás szerint nem tudták olyan jól mozgatni a nyakukat, mint a csontok alapján eddig gondolták.

2013. augusztus 16. péntek

aug. 16
6:03
A Nevadában lévők a legősibb észak-amerikai sziklavésetek (Infostart)
Legalább tízezer évesek, de az sem kizárt, hogy csaknem 15 ezer esztendősek azok a sziklavésetek, amelyekre Nevada államban bukkantak amerikai kutatók, így ezek számítanak a legősibb emberi eredetű véseteknek az észak-amerikai kőkarcolatok közül.
aug. 16
20:27
Nem sikerült megjavítani a Kepler-űrteleszkópot (Infostart)
Nem sikerült megjavítania a NASA szakembereinek a lakható bolygókat kereső Kepler-űrteleszkópot, de a tudósok szerint a négy évre nyúló misszió során továbbított adatok elemzésekor újabb izgalmas felfedezésekre derülhet még fény.
aug. 16
21:57
Két páncélos dinoszaurusz élt a Bakony területén (Infostart)
A Hungarosaurus mellett másik páncélos dinoszaurusz is élt a Bakony területén a kréta korban, az erre utaló őshüllőmaradványt - amelyet tavaly a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület Kutatócsoportja tárt fel - a közelmúltban magyar tudósok azonosították.

2013. augusztus 17. szombat

aug. 17
6:33
Öt nap alatt eszi meg az agyat egy gomba (168 Óra Online)
Rövid időn belül két amerikai fiatalt fertőzött meg a természet legrettegettebb egysejtűje, amelynek támadását eddig csupán ketten élték túl. A meleg vizeket kedvelő amőba az orron keresztül jut be az agyba, tönkreteszi az agyszöveteket, és általában gyors halált okoz. Magyarországon még nem találkoztak vele, de nem lehetetlen, hogy egyszer felbukkan.
aug. 17
18:36
Lehet, hogy a Voyager-1 mégis elhagyta a Naprendszert (Infostart)
Tovább gyűrűzik a vita a tudósok körében arról, hogy az ember építette első szerkezetként a Voyager-1 vajon elhagyta-e már a Naprendszert. Amerikai tudósok egy csoportjának a The Astrophysical Journal Letters című folyóiratban megjelent friss tanulmánya szerint igen.

2013. augusztus 19. hétfő

aug. 19
10:48
Bezárt a Yahoo e-mail szolgáltatása Kínában (168 Óra Online)
Korábbi bejelentésének megfelelően bezárta hétfőn e-mail szolgáltatását a Yahoo China Kínában, a cég keresőmotorjával ugyanakkor továbbra is az országban marad.
aug. 19
21:15
Eszét vesztett ország (168 Óra Online)
Nemzeti önképek politikai tanulságokkal a 20. századból. Az egyik kötet szerzője Bánffy Miklós (Egy erdélyi gróf emlékiratai), a másiké a kassai polgár, Márai Sándor (Hallgatni akartam). Ugyanazt a kurzust mérlegelték, a Horthy-rendszert. Bánffy az elején, a berendezkedést követően, Márai a végén, a bukás előtt. BÖLCS ISTVÁN olvasata.

2013. augusztus 20. kedd

aug. 20
7:09
Csapás a csillagászokra: végleg elromlott a Kepler űrtávcső (168 Óra Online)
A hatszáz millió dolláros űrtávcső május óta nem üzemel, mert elromlott a második giroszkópja is, emiatt nem tudták pozicionálni, hogy megfigyelje a csillagok körül keringő bolygókat. A navigáláshoz ugyanis három működő giroszkópra van szüksége. A négyből most a második romlott el.
aug. 20
9:36
Egyedülálló régészeti leletet emeltek ki az Adriából Pulánál (Infostart)
Ókori hajóroncsot emeltek ki az Adriából a horvátországi Pulánál - adta hírül kedden a Vecernji list horvát napilap.

Keresés