2013. augusztus 1. csütörtök

aug. 1
5:39
Léteznek beszélő kutyák? (nyest.hu)
Chaser, a border collie több mint ezer szó jelentését tudja. Ezen kívül tudja szegmentálni a hozzá intézett megnyilatkozásokat, és még a mondatok szintaxisával is tisztában van. Hogy lehet mindezt megtanulni? – John Pilley, Chaser gazdája vall minderről.
aug. 1
6:03
Hol vannak a legjegesebb bolygók? (csillagászat.hu)
Kozmikus irónia: egy új eredmény szerint a hûvösebb csillagok körül keringõ kõzetbolygók kevésbé jegesek, mint a forróbb csillagok körül keringõ társaik.
aug. 1
8:42
Joghézag védi a nácikat az USA-ban (Múlt-kor)
Legalább tíz olyan feltételezett náci háborús bűnös kiutasítása van folyamatban az Egyesült Államokban, akik soha nem hagyták el az ország területét, négy a mai napig életben van és amerikai földön tartózkodik - számolt be a The Washington Post.
aug. 1
8:48
A pénz magányossá tesz vagy boldogít? (nyest.hu)
Annak ellenére, hogy a materializmust sokan kárhoztatják, nem mindig rossz a fogyasztók számára.
aug. 1
9:27
Új gesztus a Hub-ban -- így lapozhatsz az üzenetek közt (BerryBlog)
Tegnap írtam róla, hogy a BlackBerry a szolgáltatókon keresztül elkezdte terjeszteni a 10.1-es BlackBerry 10 OS legújabb, köztes verzióját, mely néhány fontos új funkcióval bővült. Ezek egyike egy a Hub-ban előcsalogatható új gesztus, mellyel az üzenetek közt tudsz lapozni akkor, ha megnyitottál egy üzenetet vagy értesítést. A gesztushoz először is jobbra kell lapozni a kijelzőt, mintha vissza…
aug. 1
9:45
Perelné Izraelt Jézus halála miatt (Múlt-kor)
Egy kenyai ügyvéd a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) kérvényezte, hogy tárgyalják újra Jézus Krisztus perét.
aug. 1
10:48
Megkezdődhet a diósgyőri vár felújítása (Múlt-kor)
Megkezdődhet a diósgyőri vár felújítása, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította a Laki Épületszobrász Zrt. által benyújtott jogorvoslati kérelmet a Diósgyőri vár - Belső vár rekonstrukciója közbeszerzési eljárása ügyében.
aug. 1
10:50
Japán a náci Németország példájából merítene (Múlt-kor)
A náci Németország példájából meríthetne ihletet Japán az alkotmány reformjánál, jelentette ki Aszo Taró miniszterelnök-helyettes, kiváltva ezzel a náci háborús bűnösöket üldöző Simon Wiesenthal Központ heves bírálatát.
aug. 1
11:51
Meghalt a német ThyssenKrupp zsidómentő vezetője (Múlt-kor)
Meghalt 99 éves korában Berthold Beitz, a ThyssenKrupp német acélipari óriásvállalat felügyelőbizottságának tiszteletbeli elnöke, aki zsidók százainak életét mentette meg a holokauszt idején. Halálát a társaság szerdán jelentette be.
aug. 1
11:53
New York a 2. világháború alatt (Múlt-kor)
Fotókiállítást szentelt a New-York Historical Society New York 2. világháborús történetének. A kurátorok azon képeket válogatták össze erre az alkalomra, amelyekből megtudhatjuk, hogyan élte mindennapjait az amerikai metropolisz a háborús készülődés közepette.
aug. 1
12:54
Megtalálhatták Jézus keresztjének egy darabját (Múlt-kor)
Török régészek egy 1350 éves templomban egy kőládára bukkantak, amelyben egy fából készült ereklyét őriztek. Úgy vélik, hogy a lelet Jézus Krisztus keresztjének egyik darabja lehet.
aug. 1
14:42
Gond lehet az új OS-frissítéssel -- SMS-ek veszélyben! (BerryBlog)
Ahogy korábban többször is írtam, a rendszerfrissítések az okostelefonok esetében nem csak arra alkalmasak kiválóan, hogy új funkciókat hozzanak (lásd az előző posztunkat), meg kijavítsanak bizonyos hibákat, hanem arra is, hogy új hibákat generáljanak. Úgy tűnik, most is sikerült az utóbbi esetbe belefutni, a 10.1-es MR release legalábbis többeknél okozott már az SMS-ekhez köthető, egyelőre…
aug. 1
15:00
500 éves koponyát találtak egy azték templomban (Múlt-kor)
A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régészei nemrégiben egy 500 éves koponyára bukkantak áldozati adományok között a mai Mexikóváros területén lévő Tlatelolco-templom területén.
aug. 1
16:36
Gyorsabban törnek ki a vulkánok a "pokol országútján" át (MaHu)
Egy új kutatás megtalálta az okát annak, hogy miért törnek ki egyes vulkánok váratlan gyorsasággal. Felfedezték a magma felszínre jutásának közvetlen útját, a "pokol országútját", ez segíthet időben előre jelezni a kitöréseket.
aug. 1
17:06
Atomháborúra készítette fel alattvalóit II. Erzsébet (Múlt-kor)
Imára és egységre szólította fel a briteket az atomháború őrülete idején II. Erzsébet, de 1983-as beszéde végül nem került adásba.
aug. 1
19:12
1400 éves fejetlen harcost rejtő sírra bukkantak (Múlt-kor)
Egy harcos maradványait rejtő 1400 éves sírt fedeztek fel mexikói régészek az ország középső részén. A lefejezett holttest mellett gazdag leletre bukkantak a tudósok.

2013. augusztus 2. péntek

aug. 2
2:39
Nemzetközi leletmentő expedíció magyar részvétellel (MaHu)
A Selyemút egykor virágzó városát tárja fel egy nemzetközi régészcsapat Afganisztánban, a Kabultól negyven kilométerre lévő Mesz Ajnak falucska közelében.
aug. 2
3:51
Harcost rejtő 1400 éves sírt fedeztek fel Mexikóban (MaHu)
Egy harcos maradványait rejtő 1400 éves sírt fedeztek fel mexikói régészek az ország középső részén.
aug. 2
4:45
Több dinoszaurusz is madáraggyal gondolkodott (MaHu)
Egyes dinoszauruszok madáraggyal gondolkodtak, ám testük alkalmatlan volt a repülésre - erre a következtetésre jutott egy új amerikai tanulmány.
aug. 2
5:57
Árapályhatással magyarázzák az Enceladus jéggejzíreit (MaHu)
A Cassini űrszonda 2005-ben gőz- és jégfelhőket figyelt meg az Enceladusnak, a Szaturnusz hatodik legnagyobb holdjának déli pólusánál: a jelenséget az anyabolygó árapályhatása okozhatja.
aug. 2
8:51
Ontja magából a kincseket III. Richard sírja (Múlt-kor)
A régészek befejezték az egy hónapja tartó ásatásokat III. Richard sírjánál, ami sokkal nagyobb területen folyt, mint amikor tavaly augusztusban, a középkori angol uralkodó feltételezett csontjainak megtalálásával megkezdődtek a munkálatok.
aug. 2
9:36
Fotón az androidos BBM (BerryBlog)
A multiplatformos BlackBerry Messenger, vagyis a BBM egyre közelebb kerül a megjelenéshez, a BlackBerry korábban a nyár végére ígérte az androidos és iOS-es verziókat, és lám, már augusztus van, szóval a nyárból legjobb esetben is másfél hónap van csupán hátra. Mindez persze azt jelenti, hogy a következő napokban, hetekben egyre többet fogunk hallani a chatprogram új verzióiról, az első…
aug. 2
9:54
40 római csontvázat találtak Angliában (Múlt-kor)
Körülbelül negyven csontvázhoz tartozó emberi maradványt tártak fel brit régészek egy római temetőben a délnyugat-angliai Gloucesterben. A szakértők szerint az elmúlt harminc év legragyogóbb felfedezésére bukkantak a városban.
aug. 2
11:24
Kétezer év alatt törpül el egy nóva csillag (csillagászat.hu)
I.sz. 101-ben egy vendégcsillagot jegyeztekfel a kínaiak: ez alighanem ugyanannak a kettõscsillagnak akitörése lehetett, ami a kétezres években egyszer csaktörpenóvává változott.
aug. 2
12:00
Számtalan pletykára adott okot Harding elnök halála (Múlt-kor)
Kilencven éve, 1923. augusztus 2-án halt meg Warren G. Harding, 1921 és 1923 között az Egyesült Államok 29. elnöke. Az igen népszerű Harding megítélése halála után gyorsan romlott és ma az egyik leggyengébb teljesítményt nyújtó elnökként tartják nyilván.
aug. 2
12:24
Ismét népszerűvé vált a nappali - 2013-08-02 11:24:21 (sat.hu)
Már ami a tévézést illeti. Az angolok több mint 91%-a legalább egyszer bekapcsolja a központi helyen lévő TV-szettet hetente, de a további készülékeket kevesebbszer nézik, mint a korábban.
aug. 2
14:06
Amikor Hollywood meghajolt Hitler előtt (Múlt-kor)
Az 1930-as években a hollywoodi stúdiófőnökök akkor cenzúráztak, amikor Hitler megkérte őket, a MGM médiatársaság egyik vezetője még zsidó feleségétől is elvált a nácik „javaslatára”. Egy harvardi filmtudós könyvében lerántja a leplet Hollywoodról.
aug. 2
14:15
Megtalálták Aquincum 120 éve keresett keleti városfalát (168 Óra Online)
Több mint százhúsz évnyi kutatás után bukkantak rá a régészek Aquincum római kori polgárvárosának keleti falára a Budapest, Északi Vasúti Duna Híd – Esztergom vasútvonal korszerűsítésekor.
aug. 2
15:09
Megtalálták Aquincum elveszett városfalát (Múlt-kor)
Több mint százhúsz év kutatás után most nyáron sikerült végre megtalálni Aquincum római kori polgárvárosának keleti falát. A Budapest-Esztergom vasútvonal átépítése során gazdag leletanyag került elő.
aug. 2
17:15
Nagy nyelvújító volt a botanikus Diószegi (Múlt-kor)
Kétszáz éve, 1813. augusztus 2-án halt meg Diószegi Sámuel botanikus, református lelkész, a magyar rendszeres növénytan megalapítója. A botanizáló prédikátor 53 éves korában, 1813. augusztus 2-án halt meg szülővárosában.
aug. 2
18:18
10 tény a Hollywood-feliratról (Múlt-kor)
aug. 2
18:36
Íme a Porsche Design Z10-ese! (BerryBlog)
Most már szinte biztos, hogy nem ússzuk meg idén legalább egy új design-BlackBerry nélkül, amit ezúttal is a kanadaiak régi partnere, az osztrák Porsche Design tervez a szép emlékű P'9981 után. A hét elején még csak tippeket lehetett hallani az utód, a Z10-re épülő P'9982 megjelenéséről, most viszont már itt vannak az első, kivételesen jó minőségű kiszivárgott fotók a készülékről. Arról a…
aug. 2
20:06
A szív- és érrendszeri betegségek jobban sújtják a nőket (Infostart)
A nőket is nagymértékben érintik a szív- és érrendszeri betegségek: míg a férfiaknál 46 százalékra, a nők esetében 54 százalékra tehető a szívinfarktus okozta halálozás. Ennek visszaszorítása érdekében az idén is nagyszabású jótékonysági kampány indul a Pirosban a Nőkért (PaN) mozgalom keretében.
aug. 2
20:42
Vezetés közben valószínűleg tilos lesz a Google Glass viselete (Infostart)
A mobiltelefonokhoz hasonlóan vezetés közben minden bizonnyal tilos lesz használni Google Glass interaktív internetes szemüveget is - írja a német Focus Online hírportál.

2013. augusztus 3. szombat

aug. 3
6:12
Más-más őstől származnak a férfiak és a nők (168 Óra Online)
Szinte valamennyi bolygónkon élő férfi visszavezetheti eredetét egyetlen férfira, aki mintegy 135-200 ezer évvel ezelőtt élt Afrikában – derült ki egy új genetikai elemzésből, amelynek eredménye először mutatta ki, hogy a közös férfi ős minden bizonnyal egy időben élt a nők közös ősével.
aug. 3
6:48
Lepergeti magáról a homokot a strandtörölköző (MaHu)
Homoklepergető strandtörölközőt talált fel egy ausztrál férfi. Az újdonságnak csak az egyik oldala "homokhatlan", a másik hagyományos.
aug. 3
8:06
Hogyan utazzunk biztonságosan és okosan az Európai Unióban? (orientpress)
Ha Ön szabadságát idén nyáron egy másik uniós országban kívánja tölteni, érdemes elolvasnia az alábbi tanácsokat. Cikkünkben röviden összefoglaljuk, mire kell odafigyelnie ahhoz, hogy zavartalanul élvezhesse a nyaralást.
aug. 3
9:48
Egy időben élt a genetikai "Ádám és Éva" Afrikában (MaHu)
Szinte valamennyi bolygónkon élő férfi visszavezetheti eredetét egyetlen férfira, aki mintegy 135-200 ezer évvel ezelőtt élt Afrikában - derült ki egy új genetikai elemzésből.
aug. 3
10:09
Szakítás a digitális korban (nyest.hu)
Igen, tudjuk, az internet megjelenése óta egyre araszolunk lefele a személytelenség és az elidegenedés szégyenletes bugyraiba. Cikkünkkel nem is szeretnénk rácáfolni erre a tényre. iPhone-t minden kiábrándult szerelmes kezébe!
aug. 3
11:06
150 éve született Gárdonyi Géza (Múlt-kor)
Százötven éve, 1863. augusztus 3-án született Gárdonyi Géza író, az Egri csillagok szerzője. Gárdonyi egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, kivonuló alkotóinak, magát kövek alatt nőtt fűnek nevezte.
aug. 3
17:45
Édesanyjától kapott tüdőlebenyt a 3 éves kisfiú (168 Óra Online)
A világon először hajtottak végre középső tüdőlebeny átültetést élő donorból Japánban: egy édesanya tüdejének egy részét ültették át sikeresen hároméves fiába az Okajamai Egyetemi Kórházban.
aug. 3
21:42
Gyerekmeteoritok zuhantak a Földre (Népszava)
A korábban feltételezettnél jóval fiatalabbak, hozzávetőleg kétszázmillió évesek lehetnek a Földre hullott marsi meteoritok - derítették ki amerikai, kanadai és brit tudósok, akik korszerű, energiasugaras módszerrel vizsgálták meg egy, a vörös bolygóról származó kőzet összetételét.
aug. 3
22:39
Rituális gyilkossággal vádolták a tiszaeszlári zsidóságot (Múlt-kor)
Százharminc éve, 1883. augusztus 3-án hirdették ki az ítéletet a hírhedt tiszaeszlári vérvádperben: a bíróság felmentette a helyi zsidó közösség 15 tagját, akiket azzal vádoltak, hogy rituális gyilkosságot követtek el a helyi zsinagógában.

2013. augusztus 4. vasárnap

aug. 4
8:48
Halad a Kepler-ûrtávcsõ felélesztése (csillagászat.hu)
Iránytartási tesztek: a lendkerekek forognak, de kérdés, hogyalkalmasak-e a pontos iránytartásra, vagy új tudományos programotkell kidolgozni az exobolygókeresõ ûrteleszkópra.
aug. 4
8:51
Robot is utazik az űrállomásra indult teherszállító űrhajón - videó! (MaHu)
Habár a többi űrhajós is szórakoztatónak találhatja, elsősorban Vakata számára lesz hasznos, mert csak japánul beszél. Felismeri partnere érzelmi állapotát, más feladatra nem alkalmas.
aug. 4
17:30
Robot lesz az űrhajós társalkodónője (Népszava)
Japánból teherszállító űrhajót indítottak útnak vasárnap a nemzetközi Űrállomás felé. A járművön egy speciális robot is utazik - közölte a kelet-ázsiai ország űrkutatási ügynöksége.
aug. 4
17:39
A gugli a rajzokat is lefordítja (nyest.hu)
A Google Fordító újítása mostantól lehetővé teszi, hogy olyan nyelvekről is fordíthassunk, amelyeknek írásrendszerét nem támogatja a billentyűzetünk. Nem kell mást tennünk, csak rajzolnunk.
aug. 4
19:48
Ultra HD Ready: de mit jelent? - 2013-08-04 19:18:03 (sat.hu)
Még mielőtt megjelennének az Ultra HD Ready feliratú tévék az üzletekben, azelőtt szeretnék tisztázni a nagyok, mit is jelent ez.
aug. 4
21:09
6-os erősségű földrengés rázta meg Fukusimát (MaHu)
Újabb földrengés rázta meg Japán ugyanazon részét, amit még 2011-ben tarolt le egy cunami.

2013. augusztus 5. hétfő

aug. 5
7:06
Elõször detektálták a hóhatárt egy csillag körüli korongban (csillagászat.hu)
A korai Naphoz sokban hasonló fiatal csillag, a TW Hydrae körüli korongban hóhatárt azonosítottak. Ez az elsõ ilyen jellegû közvetlen megfigyelés a Naprendszerünkön kívül.

Keresés