2013. február 28. csütörtök

febr. 28
0:51
Adatbázisban kereshetik rabszolgatartó őseiket a britek (MaHu)
Rabszolgatartó őseiket találhatják meg a britek egy szerdán bemutatott új adatbázisban.
febr. 28
1:06
A Goldman Sachs szerint jók a BlackBerry kilátásai - sokan váltanak (BerryBlog)
A Goldman Sachs, a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, megerősítette a BlackBerryvel kapcsolatos várakozásait -- a részvények célárfolyamát 19 dollárnál tartja. Ezt a döntését a Goldman a BB10 kedvező szereplésével indokolta, amiben a rekord eladások mellett szerepet játszott az is, hogy Kanadában a Z10 vevők fele, míg Nagy Britanniában harmada más platformokról váltott. Kommentárjában a…
febr. 28
1:09
Genetikusok becsülték meg az Iliász keletkezésének korát (MaHu)
Genetikusok is megbecsülték az Iliász keletkezésének korát. A brit és amerikai kutatók az emberi gének mutációinak végigkövetéséhez hasonló módszert használtak, csak éppen gének helyett szavak változását figyelték. Végeredményül időszámítás előtt 762-őt kaptak, plusz-mínusz 50 évvel.
febr. 28
2:09
Emelkedik a BlackBerry cool faktora az USA-ban (BerryBlog)
Az amerikai YouGov piackutató legfrissebb BrandIndex jelentése szerint, amely napi több ezer megkérdezésből felépülő adatbázisra alapoz, a BlackBerry megítélése a Z10 rajtjának hatására meredeken erősödött, és köze sincs ahhoz a negatív pangáshoz, amely egy évvel ezelőtt jellemezte a márkát és felhasználóit. A cég által publikált két metrika közül az egyik a fogyasztók friss márkapercepciójának, a…
febr. 28
2:21
Elkészítették egy őskori hal állkapcsának 3D-s modelljét (MaHu)
Komputertomográfos (CT) felvételek segítségével amerikai tudósoknak sikerült elkészíteniük egy kihalt őskori hal, a Helicoprion állkapcsának 3D-s modelljét, pontot téve arra az évszázados rejtélyre, hogy a sajátságos, csigavonalú, fűrészre emlékeztető fogak valójában hol helyezkedtek el - a szájon kívül vagy belül -, és az őslény mire használta őket.
febr. 28
5:51
A lakhatósági zónában keringhet a tau Ceti egyik bolygója (csillagászat.hu)
Több mint hatezer mérési adat és modellezési eredmények alapján a legközelebbi, Naphoz leginkább hasonlító csillag, a τ Ceti körül öt bolygó keringhet, ezek közül az egyik ráadásul a lakhatósági zónában.
febr. 28
7:15
Már sejtik, hol kell keresni az idegen civilizációkat (168 Óra Online)
Nagy valószínűséggel haldokló csillagok körül keringő bolygókon fedezhetünk fel elsőként idegen civilizációt egy új kutatás szerint.
febr. 28
8:21
Házaspár kerülheti meg elsőként a Marsot (MaHu)
Házaspárt küldene Mars-körüli utazásra Dennis Tito multimilliomos 2018-ban.
febr. 28
9:54
Közeleg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás határideje (orientpress)
Az év végi évfordulós szerződésekre legkésőbb 2013. március 1-jéig be kell érkeznie a biztosító társaságokhoz az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díj aktuális részletének - figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
febr. 28
10:03
Megtalálhatták Kleopátra meggyilkolt testvérét (Múlt-kor)
Sikerült azonosítani Kleopátra meggyilkolt testvérét - állítja egy osztrák régész. Az efesi Artemisz-templom lépcsőjénél kivégzett IV. Arszinoé XII. Ptolemaiosz Aulétész és V. Kleopátra negyedik gyermeke volt, a legfiatalabb testvére VII. Kleopátrának.
febr. 28
11:06
Életjelet mutatott a magyar gazdaság (orientpress)
Havi alapon megállt a magyar gazdaság zsugorodása, ám a Világgazdaság című lap Gyorsulási Irányadó (GYIA) éves indexe továbbra is visszaesést mutat februárban. Januárhoz képest 0,16 százalékos javulást mutat a Világgazdaság mutatószáma, ugyanakkor az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,33 százalékos a csökkenés mértéke.
febr. 28
11:24
WWF Föld Órája 2013: Egy gyertyafényes óra a Földért! (orientpress)
A WWF 2013. március 23-án hetedik alkalommal szervezi meg a világ legnagyobb környezetvédelmi akcióját, a Föld Óráját, amikor egy órára ismét sötétségbe borul Földünk. A globális kezdeményezés során 20 óra 30 perckor környezettudatos emberek milliárdjai, vállalatok, intézmények és önkormányzatok ezrei kapcsolják le a világítást, hogy felhívják a figyelmet a globális éghajlatváltozás és a túlzott…
febr. 28
12:03
Hiszem, ha látom (nyest.hu)
Sorozatunkból már eddig is kiderült, hogy a kötőmód nem tartozik a nyelvek nyelvtanainak legkönnyebb részei közé. A francia, a magyar és az angol után most a német kötőmód szépségeivel ismerkedhetnek meg olvasóink.
febr. 28
12:09
Mezőgazdasági gépgyárból orosz tankjavító üzem (Múlt-kor)
„Már január első napjai óta az oroszok lefoglalták gyárunkat, azt kizárólag tankjavításra rendezték be, emiatt azután faipari gépektől kezdve minden olyan termelési eszközt, gépet, amely a mezőgazdasági gépgyártás céljait szolgálta, leszereltek, és a pincébe dobtak
febr. 28
12:36
Megrövidíthetik anyjuk életét a fiúk? (orientpress)
A több fiús anyukák élete megrövidülhet utolsó szülésüket követően, összehasonlítva a lányos anyukákéval - írja a Fox News. A finn kutatás eredményei nem mutatnak ok-okozati összefüggést, s az élettartamot nagyban befolyásolja inkább a szociális környezet, mintsem a biológiai hatások. A kutatás a pre-indusztriális, vagyis iparosodás előtt társadalmak adatait vette szemügyre.
febr. 28
14:06
Stratégiai megállapodás segít a kül- és belföldi piacok megnyerésében (orientpress)
Zalakaros és a Neckermann utazási iroda együttműködése idén -a külföldi mellett - már a belföldi értékesítésre is kiterjed. A város és a fürdő vonzerejét tovább erősíti a Klub Oázis animációs program, mely a neves utazási iroda kínálatában is szerepel. Az együttműködés részleteit február 28- án, a Budapesti Utazás Kiállításon jelentik be.
febr. 28
14:15
A krími háborúban elesett francia katonákat találtak (Múlt-kor)
A krími háborúban (1853-1856) elesett, a cári Oroszország ellen harcoló francia katonák földi maradványait rejtő temetőt tártak fel a dél-ukrajnai Szevasztopol területén.
febr. 28
14:24
Gyengülő forint és csökkenő hozamok várják Matolcsyt (orientpress)
Már csak egyet kell aludni, és kiderül, hogy ki lesz az új jegybankelnök. Ha fogadási kifejezéssel szeretnénk élni, akkor jelenleg PÁRI, vagyis biztos befutónak számít Matolcsy György. Óriási meglepetés lenne, ha a miniszterelnök végül mást jelölne a posztra. A forint némi gyengüléssel tekint a monetáris váltás elé.
febr. 28
15:18
Megkerült az ősi koreai ábécét rejtő királyi süveg (Múlt-kor)
Lázba hozta a koreai tudósokat az egykori koreai uralkodó, Szedzsong király fél évezred után előkerült süvege, amely a kutatók szerint útmutatással szolgál a koreai ábécé kialakulásáról.
febr. 28
16:21
Feltárták II. Ramszesz vezírjének piramisát (Múlt-kor)
Belga régészek egy háromezer éves piramist találtak az egyiptomi Luxorban; az építmény II. Ramszesz vezírjének épült. A piramis 15 méter magas és a legjelentősebb egyiptomi isten, Ré, a napisten képével van díszítve.
febr. 28
17:24
Kivizsgálnák a Reichstag felgyújtását (Múlt-kor)
A német alsóház elnökhelyettese újra kivizsgáltatná a Reichstag 1933. február 27-i felgyújtásának ügyét.
febr. 28
17:42
Új dolgokkal ismerkedik Asha, az elefántborjú (168 Óra Online)
Anyja egész nap kapkodhatja a lábát, ha nem akarja oldalba billegetni Ashát, a budapesti állatkert kéthetes elefántbébijét. A kicsi ugyanis egész nap nem tágít anyja mellől.
febr. 28
18:27
Így nézett ki Németország a 2. világháború után (Múlt-kor)
Légifotók mutatják be a második világháború utáni Németország bombák által szaggatott, romokkal tarkított földjét. A megdöbbentő fotókat egy szövetséges csoport készítette, amelynek az volt a feladata, hogy számba vegye a brit bombázók által okozott károkat.
febr. 28
19:24
Elkrtuk! Nem nagyon, de kicsit! (nyest.hu)
Levelet kaptunk, nem is egyet abban az ügyben, hogy egy cikkünkben különírtuk a „hét részes” szerkezetet, pedig a magyar helyesírás szabályai szerint – sajnos – egybe kellett volna: „hétrészes”. Az alábbiakban bemutatjuk a szabályokat, és megmutatjuk azt is, miért következetlenek.
febr. 28
21:30
Az eddigi legsötétebb tél ér véget (168 Óra Online)
Németországban a rendszeres adatfelvétel kezdete, 1951 óta nem volt annyira alacsony a napsütéses téli órák száma, mint 2012/2013 fordulóján.
febr. 28
21:39
Tizennyolc kilogrammos meteoritot találtak az Antarktiszon (MaHu)
Tizennyolc kilogramm súlyú meteoritra bukkant egy nemzetközi kutatócsoport a Déli-sark keleti jégmezőin, 1988 óta ez a legnagyobb űrobjektum, amelyet a térségben találtak.

Keresés