2013. február 11. hétfő

febr. 11
6:21
Lehet-e csinos, aki csintalan? (nyest.hu)
A „számos” és a „számtalan” ugyanazt jelenti – a „csinos” és a „csintalan” kapcsolatát ugyan sejthetjük, de egészen más tulajdonságokra vonatkoznak. De vajon mi lehet az a csin, és előfordul-e más kifejezésekben is?
febr. 11
8:12
Megfejtették az etruszkok titkát (Infostart)
Az etruszkok származására keresett választ az az olaszországi tudományos vizsgálat, amely szerint a titokzatos ókori nép eredetét Itáliában és nem Kis-Ázsiában, Anatóliában kell keresni.
febr. 11
9:06
Nánási Éva: kiszolgáltatott helyzetben a jegyzői jogintézmény (orientpress)
Idén a költségvetés elkészítésekor a települések nem tervezhetnek hiánnyal, jelenlegi gazdasági helyzetükben pedig hitelt sem tudnak felvenni. Szoros, fegyelmezett gazdálkodásra van szükség, hiszen a rendszerben kódoltak a társadalmi feszültségek és konfliktusok. A Rádió Orient műsorában Nánási Éva címzetes főjegyző értékelte a jegyzők jövőbeni lehetőségeit - szerinte a jegyzői jogintézmény…
febr. 11
9:08
Áprilisi határidő a kórházaknak, haladék a kunyhólakóknak, újabb árverés az aranymúzeumban - Lapszemle (orientpress)
Április elsejéig kellene minden államosított kórháznak költségvetési intézménnyé alakulnia a gazdasági tárcánál készülő jogszabály szerint - írta hétfői számában a Népszabadság. ​Haladékot kértek a bontásra a kőbányai erdőben lévő három kunyhó lakói - számolt be a Népszava. ​Miután a január végi online árverésen nem volt licitáló az aranymúzeum műtárgyaira, rövidesen ismét meghirdethetik azokat -…
febr. 11
9:39
Sokkal korábbi a világ egyik legrégebbinek tartott műalkotása (Múlt-kor)
42 ezer éves lehet a világ egyik legkorábbinak tartott figurális ábrázolása, a Sváb-Alpok egyik barlangjában talált Oroszlánember. A titokzatos szobor egyben a világ legrégebbi kirakósa is.
febr. 11
10:18
Kamatvadászat - az illeték és a rátacsökkenés elviszi a hasznot (orientpress)
Az új betétekre adott kamat a növekvő tranzakciós díjak miatt egyre kevésbé vonzó. A kamatok is egyre alacsonyabbak, a lekötött betétek helyett a befektetési alapok kerülhetnek előtérbe. Már visszaesőben az a tendencia, hogy az ügyfelek folyamatosan hordozzák bankról-bankra a megtakarításaikat a nagyobb kamat reményében - nyilatkozták a Világgazdaságnak a hazai hitelintézetek.
febr. 11
10:36
'Csak a vesére kell sokáig várni': OVSZ vezető a véradásról és a szervdonáció hazai helyzetéről (orientpress)
Bár a vérvétel folyamatosan zajlik az országban, vannak olyan időszakok, amikor bizonyos vércsoportokból kevesebb van készleten. Az Országos Vérellátó Szolgálat ilyenkor készenléti véradó bázisát mozgósítja - mesélte Miskovits Eszter főigazgató a Rádió Orient műsorában. Az OVSZ vezetője a hazai szervtranszplantáció és őssejtdonáció ügyéről is beszélt - szerinte a vesevárólistát leszámítva nem…
febr. 11
10:42
Maléterné vallomása (Múlt-kor)
Mit tehet egy 26 éves fiatalasszony, ha férjét, a forradalom legendás hősét kivégzik? Hogyan éli túl azt, ha ennyire fiatalon elveszít mindent: a szerető férjet, a közös jövőt, otthont és munkahelyet? Az utolsó 56-os özvegy mesél a reményvesztett évtizedekről.
febr. 11
11:21
Fény derült a titokzatos ókori nép eredetére (168 Óra Online)
Az etruszkok származására keresett választ az az olaszországi tudományos vizsgálat, amely szerint a titokzatos ókori nép eredetét Itáliában és nem Kis-Ázsiában, Anatóliában kell keresni.
febr. 11
11:45
Megfejtették Picasso titkát (Múlt-kor)
Egyszerű falfestéket használt néhány művén Pablo Picasso - derült ki a spanyol festőóriás festményein elvégzett röntgensugaras vizsgálatokból. A zománcfesték kémiai összetétele megegyezik az első kereskedelmi forgalomba hozott festékével, a Ripolinnal.
febr. 11
12:48
Átkok és kották egy középkori katedrális falain (Múlt-kor)
Brit régészek hallatlanul izgalmas középkori graffitikat próbálnak megfejteni a norwichi katedrális falain. A közel ezeréves épület köveibe karcolt vésetek között eddig találtak már kottákat, jámbor intelmeket és természetfeletti átkokat is.
febr. 11
14:48
Júniusra befejeződhet a péri reptérfejlesztés (orientpress)
Megkezdődött a péri repülőtér bővítése: a projekt az üzemeltetés és a repülés biztonságának fejlesztésére irányul. Az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft., a magyar állam és Győr város önkormányzata szorosan együttműködik a közös cél érdekében. Azzal, hogy az állam megvásárolja Pér részesedését a repteret üzemeltető Győr-Pér Airport Kft.-ben, a megyei részesedés átvételével szerzett tulajdoni hányada 12…
febr. 11
14:54
Huszonöt év késéssel kerül a képernyőre egy csehszlovák sorozat (Múlt-kor)
Negyedszázados késéssel ezen a héten kerül képernyőre a Repülő Delfin (Letící Delfín) című hétrészes csehszlovák tévéfilmsorozat.
febr. 11
15:06
Nem érinti Magyarországot a 'lóhús botrány' (orientpress)
A jelenlegi információk szerint hazánkba nem érkezett a lóhúst tartalmazó lasagne-ból - tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A lóhúst tartalmazó marhahúsosként jelölt fagyasztott élelmiszerek ügyében a NÉBIH folyamatosan figyelemmel kíséri a gyors riasztási rendszeren közzétett adatokat, melyen eddig Magyarországra irányuló szállítást nem jeleztek.
febr. 11
15:57
Őshonos itáliai nép az etruszk (Múlt-kor)
Az etruszkok származására keresett választ az az olaszországi tudományos vizsgálat, amely szerint a titokzatos ókori nép eredetét Itáliában és nem Kis-Ázsiában, Anatóliában kell keresni.
febr. 11
16:36
Az állam újabb megszűnt iskola diákjairól gondoskodik (orientpress)
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) helyezi el állami intézményben azokat az érettségi előtt álló diákokat, akiknek megszűnt az alapítványi iskolájuk Solton.
febr. 11
18:03
A 10 legdrágább művészeti alkotás (Múlt-kor)
A világ tíz legdrágább művészeti alkotása összesen 254 milliárd forintért talált új gazdára. Milliárdos képek Cézanne-tól Renoir-ig.
febr. 11
18:06
Új utak épülhetnek Magyarország és Ausztria között (orientpress)
Új utak épülhetnek a jövőben Magyarország és Ausztria között, a határhoz vezető, már meglévő utak, valamint határátkelők közül pedig többet is felújítanak - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, miután hétfőn Budapesten tárgyalt Hans Niessl burgenlandi tartományfőnökkel, aki Orbán Viktor kormányfővel is egyeztetett.
febr. 11
18:45
Sosem látott kisbolygó-közelítés péntek este! (csillagászat.hu)
Sosem látott eseményre kerül sor péntek este, amikor a 40-50 méter átmérõjû 2012 DA14 jelû kisbolygó 34 ezer km-re megközelíti bolygónkat.
febr. 11
20:00
Hatnékom van (nyest.hu)
Vakon bízik abban, hogy amit az iskolában tanítottak, az úgy is van? Pedig az iskolában egy halom olyan ismeretet kell bemagolni, melyet nem csupán a gyakorlatban nem tudunk hasznosítani, de tudományosan sem megalapozottak. Erre mutatunk be egy példát.
febr. 11
20:09
Hatszáz éven át nem mondott le pápa (Múlt-kor)
A pápai lemondást a katolikus egyház törvénykönyvének 332. paragrafusa teszi lehetővé, ám csak akkor törvényes, ha önkéntesen történik, és megfelelő módon bejelentik. A történelem során XVI. Benedek a második önként lemondott pápa.
febr. 11
21:15
Kártyamegosztásban BŰNÖS - 2013-02-11 20:56:30 (sat.hu)
A Cseh Köztársaságban és Szlovákiában történt visszaélések rávilágítottak az együttműködés hatékonyságára és a rendőrség támogatásának fontosságára.

Keresés