2013. február 13. szerda

febr. 13
3:54
Tűzvédelmi szakvizsga az erősáramú berendezések felülvizsgálóinak (tanfolyamok.net)
febr. 13
3:58
Munkahelyi elsősegélynyújtó képzés (tanfolyamok.net)
febr. 13
8:09
Módosul a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény (orientpress)
Közigazgatási egyeztetésen a Kormány rendelete a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról szóló 343/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet módosításáról. Véleményezési határidő: 2013. február 22. Az észrevételeket a jogifo@vm.gov.hu címre várják.
febr. 13
8:11
Február 15-ig kell jelentkezni a középfokú iskolákba (orientpress)
Az általános iskolai tanulóknak 2013. február 15-éig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középfokú iskolákba a középfokú felvételi eljárás során. Egy jelentkező tetszőleges számú középiskolába jelentkezhet, de egy jelentkezési lapon csak egy középiskola tüntethető fel-tudatta az Oktatási Hivatal.
febr. 13
8:27
Viszik a magyar dollárkötvényt, Martonyi szerint tévedhettek a hitelminősítők (orientpress)
Magyarország 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt öt- és tízéves lejárattal. Az ötéves lejáratú kötvényből 1,2 milliárd dollárt, a tízéves lejáratúból pedig 2 milliárd dollárnyit jegyeztek le a befektetők csaknem 12 milliárd dolláros kereslet mellett. Előbbi 335 bázispontos, utóbbi 345 bázispontos felárral keltek el a megfelelő amerikai kötvény felett.
febr. 13
8:45
Adósságátvállalásról egyeztet a BM a 'tizennégyekkel' (orientpress)
Megkezdődik az egyeztetés a Belügyminisztérium és az ötezres lélekszám alatti települések között, amelyek adósságát tavaly decemberben nem vállalta át az állam - írja a Magyar Nemzet. Az automatikus adósságátvállalás azokra a településekre nem vonatkozott, amelyek egy főre jutó adósságállomány kiemelkedően magas, illetve olyan célokra vettek fel hitelt, amelyek megvalósulásuk esetén jövedelmet…
febr. 13
9:39
Deficitnövelés nélküli munkahelyteremtést sürgetett Barack Obama (orientpress)
A munkahelyteremtés felgyorsítását és a középosztály megerősítését sürgette a kongresszustól Barack Obama amerikai elnök, aki mindehhez kormányzati támogatást ígért, az államháztartási hiány növelése nélkül. Az elnök szorgalmazta a szövetségi minimálbér felemelését óránként 9 dollárra, és azt is, hogy az amerikai vállalatokat ösztönözzék az ország leszakadt régióiban történő beruházásra.
febr. 13
9:39
A legpofátlanabb időjárásjelző app a világon (BerryBlog)
Az időjós, illetve időjárásjelző appok a mobilos alkalmazás-piacterek legkedveltebb portékái, többnyire arra jók (de arra majdnem biztosan), hogy megmondják nekünk a nyilvánvalót, amire akkor is rájövünk, ha kinézünk az ablakon.  Ezt az alapvető funkciót tökéletesen kiszolgálja a The Last Weather App nevű alkalmazás, ami nem csak elénk tárja a nyilvánvalót, hanem teszi ezt minősíthetetlen…
febr. 13
10:15
A készpénzfizetés korlátozásáról (orientpress)
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók közötti 1,5 millió forintot meghaladó készpénzfizetés korlátozásáról készült tájékoztatását közzé tette. Az útmutató letölthető a nav.gov.hu honlapról.
febr. 13
10:51
Diákolimpia Valentin-nap után is! (nyest.hu)
Javában zajlik a Magyar Nyelvészeti Diákolimpia második fordulója. A feladatok megoldásait február 17-éig várják a szervezők. Maradt tehát még néhány nap a megoldásra...
febr. 13
11:06
ÁKK: az éves devizakibocsátási terv több mint fele teljesült (orientpress)
Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese szerint az idei devizakibocsátási terv kicsit több mint fele teljesült a tegnapi dollárkötvény kibocsátással. Borbély László András ma reggel a Magyar Rádióban azt mondta, a kibocsátási terv szerint idén 5,1 milliárd eurónyi devizaadósság jár le, amelynek nagy részét 4-4,5 milliárd eurós deviza kötvény kibocsátással kíván finanszírozni az…
febr. 13
11:24
Kutyaszorítóban - budapesti tenyésztőre csapott le a NAV (orientpress)
26 milliós adózatlan bevételhez jutott,. s több mint 200 kiskutyát adott el az utóbbi években az a budapesti kutyatenyésztő, akit az adóhatóság leplezett le. Az ellenőrök egy westie fajtájú kölyköt vásároltak próbaként, 80 ezer forintjukért azonban nem kaptak számlát. A Nemzeti Adó-és Vámhatóság (NAV) kiemelten fogja vizsgálni ezt az üzletágat a fővárosban és Pest megyében.
febr. 13
12:36
Egyeztetnének a devizapiaci politikáról a G7-ek (orientpress)
Közös álláspontot adtak ki kedden a G7-es országok vezetői, amelyben az áll, hogy megerősítik a régóta fennálló elkötelezettségüket és egyeztetnek egymással a devizapiaci politikáról. A közlemény szerint a fiskális és monetáris politikájukkal elsősorban gazdaságaik fellendítését célozzák és nem közvetlenül a devizaárfolyamot. Nyilvánvaló, hogy a túlzott mértékű volatilitás és a nemkívánatos…
febr. 13
12:54
Az általános forgalmi adó bevallás általános szabályairól (orientpress)
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az általános forgalmi adó bevallás általános szabályairól, valamint a gyakorított elszámolási lehetőségének engedélyezéséről adott ki útmutatót. A tájékoztató anyag elérhető a NAV portálján.
febr. 13
13:54
A kutyák tisztában vannak az emberek látóképességével (Népszava)
A kutyák nagyobb valószínűséggel csennek ennivalót akkor, amikor úgy gondolják, hogy senki sem látja őket, az ezt igazoló kísérletek egyszersmind azt sugallják, hogy a négylábú kedvencek képesek felfogni, hogy mit és mennyire jól látnak az emberek.
febr. 13
14:00
Tényleg vega volt Hitler (Múlt-kor)
Megrögzött vegetáriánus volt Hitler - állítja a Führer egykori ételkóstolója. Hitler vegetáriánus étrendje az árja faj testi tisztasága melletti elköteleződést tükrözte, igaz, a náci pártvezető csak lassan jutott el a felismerésig, hogy a húst zöldségekkel is ki lehet váltani.
febr. 13
14:02
Leleményesek voltak kőkori őseink a leveskészítés terén (Múlt-kor)
Az Oxford Enciklopédiában az áll, hogy a főzés technikája 5 ezer évvel ezelőtt, a víz- és hőálló edények feltalálásakor alakult ki, ám a legújabb kutatások szerint a lexikon közel 15 ezer évet tévedett.
febr. 13
14:04
Újra lebombáztam volna Drezdát (Múlt-kor)
Újra földig rombolta volna Drezdát a brit Bomber Command főtábornagya; Sir Arthur Harris 1945 februárjában rendelte el a németországi város bombázását, de nem bánta meg tettét – hallható abban az interjúban, amely 36 év után került elő a napokban.
febr. 13
14:06
'Többet költünk a megváltozott munkaképességűek segélyére, mint az iskolákra' (orientpress)
Magyarországon elkeserítően kevés fogyatékkal élőt foglalkoztatnak, pedig a megváltozott munkaképességűek többsége szeretne dolgozni, ha lenne rá lehetőség. A TÁMOP- program foglalkozási rehabilitációval segít a munkakeresés és munkába állás problémáit megoldani. A Rádió Orient stúdiójában Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója beszélt a projekt részleteiről,…
febr. 13
14:24
Elkészült az új csatorna- és szennyvízrendszer Gádoroson (orientpress)
Elkészült Gádoroson az új csatorna- és szennyvízrendszer. Az önkormányzat a zöldmezős beruházás keretében megvalósuló projektet 2,073 milliárd forintból valósította meg, 1,707 milliárd forint EU-támogatás segítségével.
febr. 13
15:03
A nyilas rendőrséget is kikezdte a Vörös Hadsereg előli menekülés (Múlt-kor)
A magyarországi német megszállást követő politikai rendőrséget kutatók többnyire nem az egykorú működési iratokból, hanem az 1945 után keletkezett dokumentációkból próbálják felvázolni az 1944-es év állambiztonságának történetét, mivel az iratállomány jórészt megsemmisült.
febr. 13
15:36
Nem volt törvényes az MNB működése az ÁSZ szerint (orientpress)
Az Állami Számvevőszék ellenőrizte a Magyar Nemzeti Bank működését és a központi költségvetéssel történő elszámolások szabályszerűségét. Az Állami Számvevőszék vizsgálata arra a megállapításra jutott, hogy a jegybank korábbi működése két szempontból sem felelt meg a jogszabályoknak.
febr. 13
15:42
Ismét kutató egyetem lett a Semmelweis Egyetem (Népszava)
A 2013-16 közötti időszakra is megkapta a Semmelweis Egyetem a kutatóegyetem minősítést, a miniszteri határozatról szóló hivatalos tájékoztatás a napokban érkezett meg az Emberi Erőforrások Minisztériumától.
febr. 13
15:54
We love Balaton: kampány a Balatonért (orientpress)
'We Love Balaton' címmel, nagyszabású kampány keretében számos kategóriában a Balaton régió minőségi produkcióit gyűjtik csokorba a Balaton Sound fesztivál főszervezői és a We Love Budapest portál vezetői. Az ötletgazda Fülöp - Lobenwein páros célja, hogy a hazai és külföldi turisták számára a Balaton nívós és minőségi produktumait mutassák be, valamint, hogy újabb produkciók születését…
febr. 13
15:57
Öt dolog, amit a BlackBerry Q10-ről tudnod kell (BerryBlog)
Az új, BB10-es BlackBerryk kapcsán pusztán a korábbi preferenciáik alapján sokan hajlamosak azonnal eldönteni, még látatlanban, melyik modell mellett teszik le a voksukat. QWERTY vagy tepsifon? Mintha vallási kérdés lenne, pedig a BlackBerry 10 alaposan meg fogja bolygatni a korábban kialakult képet egy-egy formátumról. Hogy mást ne mondjak én sem nagyon tudtam elképzelni korábban, hogy egy…
febr. 13
16:12
Közel két évre leáll a CERN nagy hadronütköztetője (MaHu)
Közel két évre leáll csütörtöktől az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetője (LHC), hogy egyfelől elvégezzék a szükségessé vált javításokat, másfelől felkészítsék a berendezést a protonnyalábok minden korábbinál nagyobb energián történő ütköztetésére.
febr. 13
16:18
Egyre többeket érnek el az IKO csatornák - 2013-02-13 15:19:25 (sat.hu)
Duplájára nőtt idén a SportKlub elérhetősége és – 2012-höz képest - 50 százalékkal többen élvezhetik a DoQ műsorait is. Az IKO Kábeltévé harmadik csatornája, a Fishing and Hunting 10%-al több háztartáshoz jut el, mint tavaly.
febr. 13
16:30
Leáll a CERN nagy hadronütköztetője (Infostart)
Közel két évre leáll csütörtöktől az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetője (LHC), hogy egyfelől elvégezzék a szükségessé vált javításokat, másfelől felkészítsék a berendezést a protonnyalábok minden korábbinál nagyobb energián történő ütköztetésére.
febr. 13
17:06
Kocsis Máté: újabb 10 milliárd forint támogatás az induló hazai kkv-knak (orientpress)
10 milliárd forint támogatásra pályázhatnak a hazai induló kis- és középvállalkozások, ráadásul a hátrányos helyzetű kistérségekben induló beruházások esetében a támogatás összege is magasabb - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdán. A vállalkozások április 5-ig pályázhatnak új gépek, műszaki eszközök, technológiák beszerzésére, valamint új létesítmények építésére.
febr. 13
17:09
Az okos vadászat vezetett a háziasításhoz (Múlt-kor)
Egy izraeli kutató vizsgálatai szerint a Közel-Keleten az i. e. 9-8. évezredben szervezetten vadásztak a sertések és szarvasmarhák őseinek hordáira, ami a későbbi háziasítást készítette elő.
febr. 13
17:21
Percenként három Samsung TV-t adnak el - 2013-02-13 16:56:33 (sat.hu)
A Samsung jó évet zárt, és diadalútja töretlen, minden percben értékesít három TV-t. Sőt, legújabb csodája majdnem 12 milliós áron tavasztól kapható.
febr. 13
17:24
Egy éve kifogástalanul üzemel a magyar műhold (MaHu)
Kifogástalanul üzemel és kategóriájában szinte minden rekordot megdöntött az egy éve, február 13-án pályára állt első magyar fejlesztésű kisműhold, a Masat-1.
febr. 13
17:24
Biztonságosabb a vízi közlekedés a Dunán (orientpress)
A Magyarországon közel másfél éve bevezetett folyami információs szolgáltatások rendszere (PannonRIS) jól vizsgázott. A RIS eszközök jelentős mértékben hozzájárulnak a vízi közlekedés biztonságához és a természetes környezet védelméhez. A folyami információs szolgáltatások magyarországi rendszeréről tartott sajtótájékoztatót Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős…
febr. 13
18:12
Nofertiti lenne Tutanhamon anyja? (Múlt-kor)
Egy francia genetikus szerint Tutanhamon anyja Ehnaton egyik unokatestvére, Nofertiti, a fáraó főfelesége volt. A szakember kutatásának köszönhetően újabb részletekre derült fény a gyermekfáraó kevéssé ismert életével kapcsolatban.
febr. 13
18:18
Rekordokat döntöget a magyar műhold (Infostart)
Kifogástalanul üzemel és kategóriájában szinte minden rekordot megdöntött az egy éve, február 13-án pályára állt első magyar fejlesztésű kisműhold, a Masat-1 - hangzott el a budapesti "születésnapi" sajtótájékoztatón szerdán.
febr. 13
20:33
Egy éve kifogástalanul üzemel a magyar műhold (168 Óra Online)
Kifogástalanul üzemel és kategóriájában szinte minden rekordot megdöntött az egy éve, február 13-án pályára állt első magyar fejlesztésű kisműhold, a Masat-1 – hangzott el a budapesti „születésnapi” sajtótájékoztatón szerdán.
febr. 13
21:54
Dominikánus kolostor maradványait találták meg a prágai Klementinum alatt (MaHu)
Cseh régészek a prágai Klementinum épületegyüttese alatti kutatásoknál megtalálták annak a 13. századbeli dominikánus kolostornak a maradványait, amelyről eddig az írásbeli említéseken kívül semmiféle bizonyíték nem létezett - közölte a cseh Nemzeti Könyvtár, amely jelenleg a volt jezsuita kollégium falai között működik.
febr. 13
22:48
Megvan, miért lettek korábban ivarérettek a feketerigók! (MaHu)
Az utcai lámpák, a jelzőlámpák és a lakóházak fényei hatással vannak a városban élő feketerigók (Turdus merula) szaporodására: ivarérettségüket korábbra hozza vadon élő társaikhoz viszonyítva - állapították meg a Max-Planck Ornitológiai Intézet kutatói.
febr. 13
23:57
Van élet az antarktiszi jégpáncél alatti tóban (MaHu)
Baktériumok tömegét találta a Déli-sark vastag jégpáncélja alatt elterülő Whillans-tóból vett vízmintákban egy amerikai expedíció.

Keresés