2013. február 25. hétfő

febr. 25
8:48
Cséfalvay Zoltán: idén beindul a hazai gazdaság (orientpress)
Nemcsak a hazai, hanem a német, az olasz vagy éppen a francia gazdaságban sem voltak kedvezők tavaly a mutatók - ezt mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Magyar Hírlapnak , aki szerint idén már megindulhat a gazdasági növekedés.
febr. 25
9:27
Mississippi 147 éves késéssel törölte el a rabszolgaságot (Múlt-kor)
Amerikai kutatók múlt héten világítottak rá Mississippi állam politikusainak igen nagy hiányosságára; a rabszolgaság eltörlésére vonatkozó alkotmánymódosítási folyamatot közel másfél évszázaddal ezelőtt ugyanis elfelejtették befejezni.
febr. 25
9:30
A számítógép tévesztette meg a kutatókat (nyest.hu)
A nyelvtanban nem állítható élesen egymással szembe, hogy mi a szabályos és mi a szabálytalan – állítja házi szakértőnk debreceni előadásában.
febr. 25
10:15
A brit leminősítés és az olasz választás is izgatja a piaci szereplőket (orientpress)
Nagyon mozgalmas napok, sőt órák előtt állunk. A brit leminősítés, az olasz választás, és vasárnap óta az új japán jegybankelnök személye az ami izgalmat hoz a piacokra. A Moody’s pénteken megvonta Nagy-Britanniától a lehetséges legjobb államadós-besorolást, a brit gazdaság gyenge növekedési kilátásaira hivatkozva. Nagy-Britannia 35 év után vesztette el elit adósbesorolását.
febr. 25
12:36
Botticelli karrierindító oltárképe (Múlt-kor)
A pályája elején álló Botticelli egy szakrális tematikájú festmény készített a firenzei pénzváltó, Guasparre del Lama megrendelésére. Az oltárkép azonban nem csupán egy újszövetségi jelenet egyszerű ábrázolása.
febr. 25
12:38
Tényleg élhetett átszúrt fejjel a középkori magyar nemes (Múlt-kor)
Négy évszázad után megoldódott egy átszúrt koponyájú magyar nemest ábrázoló tiroli festmény rejtélye. Most az orvostudomány is alátámasztotta, hogy a középkori nemes akár egy évig is élhetett egy lándzsadarabbal a fejében.
febr. 25
12:42
Öt magyar megyényi területet szórt meg az atomrobbanás (168 Óra Online)
Noha a Szovjetunióban már 1989-ben megszüntették a kistimi atomkatasztrófa „titkos” minősítését, a világ közvéleménye többnyire ma sem nagyon tudja, hogy a csernobili és a fukusimai robbanást megelőzte a hatását tekintve a nukleáris ipar történetének harmadik legsúlyosabb balesete. Ezt idézi fel cikkében KULCSÁR ISTVÁN.
febr. 25
13:48
Ezernyi darabra robbant szét az oroszországi meteor (csillagászat.hu)
Ezernél is több meteoritot találtak a derékig érõ hóban dolgozó szakemberek a Cseljabinszk fölött felrobbant meteor nyomán.
febr. 25
14:42
Az akkád birodalom pusztulásához hasonlítják a szíriai válságot (Múlt-kor)
Brit régészek párhuzamot vonnak az akkád birodalom széthullása és Szíria jelenlegi válsága között. A jelenlegi szíriai válság eseményei hasonlatosak azokhoz a történésekhez, amelyek megelőzték az ókori Mezopotámiában az akkád birodalom széthullását.
febr. 25
15:45
Lefejeztek egy Lenin-szobrot Ukrajnában (Múlt-kor)
Ismeretlenek hétfőre lefejezték Lenin és felesége, Nagyezsda Krupszkaja köztéri szobrát a kelet-ukrajnai Poltava megye egyik falujában. Az országban egy hónap alatt már a második Lenin-szobor ellen intéztek támadást.
febr. 25
15:47
Számítógépes programmal rekonstruálnak ősi nyelveket (Múlt-kor)
Kaliforniában egy új számítógépes eszközt fejlesztettek ki, amelynek segítségével holt nyelveket lehet rekonstruálni. A szoftver képes újraalkotni azokat az ősi nyelveket, amelyekből a modern nyelvek származnak.
febr. 25
16:00
Tizenkilenc kattintással összekapcsolható bármely két oldal az interneten (Népszava)
Tizenkilenc kattintással összekapcsolható bármely két oldal az interneten - állítja Barabási Albert-László magyar fizikus, hálózatkutató, a bostoni Északkeleti Egyetem és a Harvard Egyetem professzora, az MTA külső tagja, aki kutatási eredményeit a Philosophical Transactions of Royal Society című szakfolyóirat hétfőn megjelent számában ismertette.
febr. 25
17:51
Ritka fotók a 2. világháborúban dolgozó nőkről (Múlt-kor)
Ritka, színes fotók kerültek elő a washingtoni Kongresszusi Könyvtárból, a képek a második világháború során otthon maradt, a férfiak helyett dolgozó hölgyeket ábrázolják. A „reklám ízű”, propagandisztikus fotók további amerikai nőket igyekeztek rávenni a munkafelvételre.
febr. 25
18:54
A légiháború mérföldkövei (Múlt-kor)
Léggömbökkel kezdődött, s az 1911-es líbiai háborúban bevetett gránáttal folytatódott a légiháború 150 éves története. Összeállításunkban azt is megnézzük, mi tekinthető a stratégiai bombázás elődjének és mi motiválta az amerikaiakat a 2003-as iraki invázió során.
febr. 25
20:00
Elhunyt Petőfi S. János (nyest.hu)
2013. február 10-én, vasárnap, életének 82. évében elhunyt Petőfi S. János nyelvész, a magyar és nemzetközi nyelvtudomány és szemiotika jelentős személyisége, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Nyelvtudományi Intézet Külső Tanácsadó Testületének tagja. Írásunkban rá emlékezünk.
febr. 25
22:00
Bővült az Invitel IPTV szolgáltatása - 2013-02-25 21:32:28 (sat.hu)
Az Invitel az idei év első fontos lépéseként, februárban az otthoni szórakozást tette még kényelmesebbé és interaktívabbá: a hónap közepétől megújult felülettel, felhasználóbarát funkciókkal bővült az InviTV, az Invitel IPTV szolgáltatása.

Keresés