2013. február 25. hétfő

febr. 25
0:06
Áder: A szocializmus rendszere bűnben fogant - a nap hírei (Infostart)
A köztársasági elnök szerint bűnben fogant a szocializmus rendszere. A többi között az alaptörvény negyedik módosításáról vitázik hétfőn az Országgyűlés. Csaknem 200 ezren vettek részt XVI. Benedek utolsó Úrangyala-imáján a vatikáni Szent Péter téren. A nap legfontosabb hírei február 24-én.
febr. 25
4:54
Gimnazisták ugrottak a kétfokos Balatonba (ATV)
A telet temették Balatonalmádiban, szalmabábu-égetéssel és egy kevésbé melengető dologgal: fürdéssel. Az esemény főszereplői gimnazisták voltak, de a kétfokos Balatonba idősebbek is beugrottak velük.
febr. 25
5:12
Mesterhazugságok a kormányfőtől (Alternatív Energia)
Csúsztatásokkal és egyértelmű hazugságokkal volt tele Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteki évértekelő beszéde. Bár a kormányfő szónoklataiban kerülni szokta a konkrét adatokat és tényeket, ezúttal nem félt számokkal védelmezni politikáját. Egyebek közt a bruttó és a nettó fizetések közti különbségről, az idén már biztosan bekövetkező GDP-csökkenésről, saját kormánya hitelfelvételeiről és az…
febr. 25
5:12
„A megsemmisítéséért lobbiztak” A képviselői irodaházban van (ATV)
Bernáth Aurél - sokáig függönnyel takart, az országgyűlés irodaházában található - "Munkásállam" című faliképéhez szervezett sétát a Budapest Aszfaltprojekt. A festmény talán a művész legviszontagságosabb sorsú alkotása. Néhányan még ma is a régi rendszer relikviái között tartják számon. Pedig a festmény hozzáértők szerint Bernáth Aurél egyik remekműve, amely szatirikusan ábrázolja a ’60-as évek…
febr. 25
5:14
Vannak függetlenek és még függetlenebbek (Alternatív Energia)
Miközben a demokratikus ellenzék szervezeteivel tárgyalásra nyitott Párbeszéd Magyarországért tagjait bizottsági elnöki posztjaik, sőt, tagságuk megvonásával bünteti a fideszes házelnök, Kövér László a Schiffer András által vezetett maradék LMP független képviselőivel nem kíván "kiszúrni". Kövér a mai hivatalos javaslattétel előtt még újabb egyeztetéseket ígért, de sok változás aligha lesz.
febr. 25
5:16
Ötvenmillió a fővárosi cégvezetőknek (Alternatív Energia)
Csaknem ötven millió forint prémiumot, illetve prémium-előleget vettek fel tavaly a fővárosi tulajdonú cégek első számú vezetői - derült ki a lapunk által kikért városházi adatokból. A legtöbbet a két fővárosi holdingcég, a Vitézy Dávid vezette BKK közlekedési holding, illetve a tavaly őszig Bán Tamás - azóta az ex MÁV-vezér Szarvas Ferenc - irányította BVK városüzemeltetési holding…
febr. 25
5:18
Nyugdíjas oktatókat rúgott ki az ELTE (Alternatív Energia)
Megegyezett egymással az ELTE vezetése és a két hete több termet is ellenőrzése alatt tartó, utcai tüntetéseket szervező HaHa, így ezentúl az intézmény engedélyével fórumozhatnak a kormány felsőoktatási intézkedései ellen demonstráló diákok. Fábri György rektorhelyettes felajánlotta, hogy az egyetem mindennapi - de az épületek nyitva tartásához igazodó - használatra termet biztosít a…
febr. 25
5:30
"Vörös ő ugyanúgy, ahogy akkor volt" (Alternatív Energia)
"Hát a fő baj persze Rettegett Iván, de a gatya is szerepet játszik" írta Bulgakov nyomán Kiss Ilona nekem, szintén egy kerek születésnapomra, a mellékelt fotó által megihletve. Csakhogy e képen ott áll mellettem Krausz Tamás is, szintén gatyában, és hát eléggé együtt állunk. Olyannyira együtt, mintha csak egy Garas-Kern páros lennénk, egy nadrágban.
febr. 25
5:32
Brutális anyagyilkosság (Alternatív Energia)
Egy 31 éves férfi megverte 65 éves édesanyját, aki szombaton reggel a bántalmazásba a helyszínen belehalt. A mentálisan sérült férfitól régóta tartottak a szomszédok, akik tudták, tragédiához vezet, ha nem szedi a gyógyszerét. Magyarországon nincs olyan intézmény, ahol a pszchiátriai betegeket kezelnék, akár életük végéig.
febr. 25
5:34
Összemosva, elfeledve? (Alternatív Energia)
Szombaton, február 23-án múlt négy éve, hogy Tatárszentgyörgyön életét vesztette egy 5 éves kisfiú és 27 éves édesapja. De ezen a napon nemcsak rájuk, hanem a romák elleni gyilkosságsorozat valamennyi áldozatára emlékeznek. Ám Balog Zoltán minisztériuma tapintatlan hangú - a tavalyival egyébként szinte szó szerint megegyező - közleményben mosta össze a másfél évig tartó szisztematikus…
febr. 25
5:48
Elveszettnek hitt dokumentumra bukkantak Áder irodája alatt (168 Óra Online)
Áder János köztársasági elnök szerint a szocializmus rendszere erkölcsi és közjogi értelemben is bűnben fogant, hiszen a kommunista párt zsarolással, kényszerítéssel ragadta magához a hatalmat, miközben saját alkotmányos szabályaira sem volt tekintettel.
febr. 25
6:06
Új jegyzőt választ az országgyűlés (Infostart)
Az LMP-frakció megszűnése nyomán az új országgyűlési jegyző személyéről, valamint a bizottságok új tisztségviselőiről és tagjairól is dönthetnek a képviselők.
febr. 25
6:24
Nem várt esemény az Oscar-gálán: a First lady is megszólalt (ATV)
A Django elszabadul című filmjéért Quentin Tarantino vehette át hétfőre virradóra a Hollywoodi Dolby Színházban az amerikai filmakadémia legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscar-díját. A Pi élete, A nyomorultak, valamint a Szerelem is tarolt.
febr. 25
6:26
Hatalmas lavina Horvátországban: kétszáz hegyi mentő érkezett (ATV)
Életét vesztette egy horvát hegymászó a horvát-boszniai határon fekvő hegyvidéken történt hatalmas lavinaomlásban - jelentette vasárnap a zágrábi média.
febr. 25
6:28
Olasz választások: vasárnap estig 50 százalék alatt volt a részvétel (ATV)
A szavazásra jogosult közel ötvenmillió olasz 46,80 százaléka voksolt vasárnap este hét óráig a parlamenti választásokon - közölte a római belügyminisztérium.
febr. 25
6:30
Több százan emlékeztek a romagyilkosságokra (ATV)
A romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat áldozataira emlékeztek civilek szombat este Budapesten. A háromszáz fős menet egy emléksétán vett részt, majd többen beszédet tartottak. Az egyik szónok szerint Magyarországon 2008-ban és 2009-ben példátlan időket kellett megélni, hiszen származásuk miatt gyilkoltak meg hat embert, köztük egy gyermeket. A felszólalók az összefogás fontosságát…
febr. 25
6:42
Vidéki egyetemeken menő a Jobbik - a kutatók szerint ezért (ATV)
„Nem lehet a felsőoktatásban kétségtelenül fölerősödött jobbikos befolyás egyenes következményeként értékelni azt, hogy az ELTE BTK HÖK a Jobbik egyfajta ifjúsági bázisaként működhet. Ez legalább ennyire indokolható a fiatalok hiányos politikai szocializációjával, közömbösségével, aminek következtében az aktívabb szélsőjobboldali csoportok könnyen teret nyernek a közéletben, beleértve a virtuális…
febr. 25
7:00
Mégsem árverezték el Banksy eltűnt alkotását (ATV)
Mégsem árverezték el a világ leghíresebb graffitiművészének Londonban eltűnt alkotását Floridában. Az aukciót már jó előre épp ezzel a tétellel reklámozták, Banksy műve a katalógus címlapján szerepelt, aztán váratlanul mégsem került kalapács alá. Az utcaművészetet méltó rangra emelő, inkognitóját szigorúan őrző művész egyelőre nem kommentálta az ügyet.
febr. 25
7:36
Hallgatói önkormányzatok mint jól jövedelmező üzleti vállalkozások - lapszemle (Infostart)
A Népszabadság a használt abroncsok piacáról, a Magyar Nemzet a hallgatói önkormányzatokat mint üzleti vállalkozásokat mutatja be.
febr. 25
7:36
Globális felhidegedés (Metropol)
"Gázzal megy a fűtés náluk, régebben elég volt naponta két-három órát fűteni, és már meleg is volt a lakásban. Ma meg hiába fűt órákig."
febr. 25
7:36
Kissé erősödött a forint, de még mindig 294 közelében az euró (ATV)
Kissé erősödött hétfő reggelre a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon.
febr. 25
7:54
Tanúként hallgatják meg Orbán volt miniszterét (ATV)
Egyértelművé kívánom tenni az amerikai kongresszusban, hogy Magyarországon a demokrata erők egybehangzóan szemben állnak az antiszemitizmussal - jelentette ki az MTI-nek Washingtonban Fellegi Tamás, volt nemzeti fejlesztési és tárca nélküli miniszter, aki szerdán tanúként szólal majd fel az amerikai képviselőház külügyi bizottsága egy albizottságának az európai antiszemitizmus ügyében tartandó…
febr. 25
7:56
Fekete hétvége a magyar utakon: 72 óra alatt öt halott (ATV)
Öt balesetben öten vesztették életüket a hétvégén - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel.
febr. 25
8:12
Beiktatták Dél-Korea első női elnökét: beszólással kezdte (ATV)
Letette a hivatali esküt hétfőn Pak Gun Hje, Dél-Korea első női elnöke, Pak Csong Hi néhai diktátor lánya.
febr. 25
8:14
Itt az 1(!)literes fogyasztású autó! (ATV)
A Volkswagen XL1 100 kilométerenként átlagosan mindössze 0,9 literes üzemanyag-fogyasztásával a világ legtakarékosabb sorozatgyártású autója. Hálózatról tölthető (plug-in) hibrid hajtásrendszerének köszönhetően a kétüléses modell akár 50 kilométer hatótávot is kínál tisztán elektromos hajtással, így helyi viszonylatban gyakorlatilag károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedhet.
febr. 25
8:30
A japánok már tudják, ki lesz az új jegybankelnök (ATV)
A további monetáris lazítást és a defláció elleni agresszív harcot támogató Kuroda Haruhikót, az Ázsiai Fejlesztési Bank vezetőjét jelöli a jegybankelnöki tisztségre Abe Sindzó japán miniszterelnök - jelentette kormányzati forrásokra hivatkozva a japán média hétfőn.
febr. 25
8:32
Die Hard 5 - beigazolódnak az elmarasztaló kritikák? (ATV)
A Személyiségtolvaj című komédia "vitte a kasszát" a hétvégén az észak-amerikai mozikban. A múlt heti első, Bruce Willis és a Die Hard - Drágább mint az életed az ötödik helyre szorult vissza a jegyeladásokat tekintve.
febr. 25
9:24
Erőszakos elkövető vagy passzív áldozat (Metropol)
Kevés témában és egysíkúan ábrázolják a gyerekeket az újságok, a televízió és az internetes híroldalak.
febr. 25
10:00
Dohányboltok: bontják a pályázatokat (Infostart)
Már megkezdték a dohánykereskedelmi koncesszióra beérkezett pályázatok feldolgozását.
febr. 25
10:00
Jelentősen nőtt a kormány támogatottsága - Japánban (ATV)
Egy hónap alatt 6,1 százalékkal 72,8 százalékra nőtt a japán kormány támogatottsága, a kabinet népszerűsége 2009 óta először lépte át a 70 százalékot - jelentette a japán sajtó hétfőn.
febr. 25
10:02
Börtönbe juttatott két volt minisztert a májashurka-ügy (ATV)
Jogerősen három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt hétfőn a román legfelső bíróság két volt minisztert a bukaresti sajtó által "májashurka-ügyként" emlegetett korrupciós perben.
febr. 25
10:04
Folytatják a sztrájkot a Dunaferrnél - ma egyeztetnének (ATV)
Nyugalomban telt a hétvége, továbbra is békésen, atrocitásoktól mentesen zajlik a dolgozók sztrájkja az ISD Dunaferr Zrt.-nél - tájékoztatta a sztrájkbizottság elnöke hétfőn az MTI-t.
febr. 25
10:18
Rakétapajzs: sikeres rakétatesztet hajtott végre Izrael (ATV)
Új légvédelmi elfogórakéta sikeres tesztjéről számolt be hétfőn az izraeli védelmi minisztérium.
febr. 25
10:36
Valótlan statisztikák? A hivatalosnál sokkal több "rákos falu" lehet (ATV)
Miután a kínai vezetés múlt hét végén hivatalosan is elismerte a "rákos falvak" létezését, megindult a találgatás a kínai interneten, mennyi érintett terület lehet Kína-szerte. Az illetékes minisztérium mintegy 30-ra teszi a számukat.
febr. 25
10:54
A kommunizmus áldozatainak emléknapjára (Alternatív Energia)
Azokra emlékezünk ma, akiknek az életét a XX. század totalitárius rendszerei vették el vagy tették tönkre. Nem csak az emberi tragédiák, de az általuk okozott szenvedés mértéke is felbecsülhetetlen. Az áldozatok között a rendszer ellenségei mellett annak híveit is megtaláljuk, sőt: van olyan család, ahol az anyai nagyapa 1956-ban a Corvin köz egyik, az apai pedig a másik oldalán harcolt - írja…
febr. 25
11:12
Orbán: Nem időszerű az önkényuralmi jelképek tiltásának feloldása (Infostart)
A miniszterelnök szerint amíg egy olyan ember is él Magyarországon, akit a diktatúra jelképét viselők hurcoltak el vagy kínoztak meg, addig az ilyen jelképek tiltásának feloldása nem időszerű, és szemben áll mindazzal, amit az alaptörvény emberi méltóságként határoz meg.
febr. 25
11:12
Orbán: nem időszerű az önkényuralmi jelképek tiltásának feloldása (Alternatív Energia)
A miniszterelnök szerint amíg egy olyan ember is él Magyarországon, akit a diktatúra jelképét viselők hurcoltak el vagy kínoztak meg, addig az ilyen jelképek tiltásának feloldása nem időszerű, és szemben áll mindazzal, amit az alaptörvény emberi méltóságként határoz meg.
febr. 25
11:12
Önkényuralmi jelképek: Orbán szerint nem időszerű a tiltás feloldása (ATV)
A miniszterelnök szerint amíg egy olyan ember is él Magyarországon, akit a diktatúra jelképét viselők hurcoltak el vagy kínoztak meg, addig az ilyen jelképek tiltásának feloldása nem időszerű, és szemben áll mindazzal, amit az alaptörvény emberi méltóságként határoz meg.
febr. 25
11:14
Soproni kettős gyilkosság: mindhárom fiatalt gyanúsítja a rendőrség (ATV)
Emberölés, rablás és lőfegyverrel visszaélés miatt javasol vádemelést az ügyészségnek a Győr-Moson-Sopron megyei rendőr-főkapitányság a tavaly áprilisi soproni kettős gyilkosság mindhárom szereplője ellen - jelentette be Károlyi Zoltán alezredes, bűnügyi osztályvezető hétfőn Győrben.
febr. 25
11:30
Két százalékkal kevesebbért vásároltunk tavaly (ATV)
Tavaly összesen 8257 milliárd forintért vásároltunk. Ez közel két százalékkal kevesebb, mint a 2011-es adat - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.
febr. 25
11:48
A költségvetési bizottság nem támogatta az adómódosító indítványokat (Infostart)
A parlament költségvetési bizottsága kormánypárti többséggel leszavazta azoknak a képviselői indítványoknak a tárgysorozatba vételét, amelyek széles körben tettek javaslatot a jelenlegi adótörvények módosítására.
febr. 25
12:06
Kivégzésszerű volt a soproni kettős gyilkosság (Metropol)
Mindhárom fiatal gyanúsított ellen vádemelést javasol a rendőrség.
febr. 25
12:06
Simor: az MNB gazdálkodása szabályszerű és takarékos (ATV)
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) gazdálkodása szabályszerű, jól tervezett, gondos és az adófizetők érdekeit figyelembe véve takarékos - mondta Simor András, az MNB elnöke az Országgyűlés költségvetési bizottságának hétfői ülésén.
febr. 25
12:08
Árvízvédelmi fejlesztés a Felső-Tiszán (Metropol)
Befejeződött az árvízvédelmi információs rendszer fejlesztése a Felső-Tisza vízgyűjtőjén egy svájci pályázati forrás segítségével.
febr. 25
12:24
Orbán a vörös csillagról, horogkeresztről (168 Óra Online)
A miniszterelnök szerint amíg egy olyan ember is él Magyarországon, akit a diktatúra jelképét viselők hurcoltak el vagy kínoztak meg, addig az ilyen jelképek tiltásának feloldása nem időszerű, és szemben áll mindazzal, amit az alaptörvény emberi méltóságként határoz meg.
febr. 25
12:24
A kulturális bizottság támogatja a médiatörvény módosítását (Metropol)
Az MSZP és a Jobbik sem elégedett. A PM feloszlatná a médaitanácsot.
febr. 25
12:42
Répássy: eloszlatja az európai kételyeket a médiatörvény módosítása (Alternatív Energia)
A magyar médiaszabályozással kapcsolatos európai kételyek eloszlatása a célja a médiatörvény módosítására vonatkozó kormányzati indítványnak - mondta Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a parlament alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén.
febr. 25
12:42
Szíriai vérfürdő: bírálta az ENSZ BT az emberi jogi főbiztos (ATV)
Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa bírálta hétfőn a világszervezet Biztonsági Tanácsát, mert nem képes az emberi jogok szíriai megsértésének ügyét a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé vinni.
febr. 25
12:44
Robbanás egy vegyipari gyárnál: húszezer embert evakuáltak (ATV)
Húszezer embert kellett evakuálni hétfőn Délnyugat-Kínában, miután egy vegyipari gyárnál robbanás történt - számol be az esetről a kínai média.
febr. 25
12:46
Chevrolet Captiva SUV debütál Genfben (ATV)
Általánosan elismert tény, hogy a Chevrolet volt a teljes SUV-szegmens megalapítója, 1935-ben, a Suburban típussal – és mára több mint 75 évnyi tapasztalatkincset halmozott fel a sport-szabadidő járművek terén. A 2013-as Genfi Autószalonon pedig első ízben mutatja be az európai közönségnek a Captiva kompakt SUV áttervezett kiadását.

Keresés