2013. február 8. péntek

febr. 8
9:12
Költőként is villogott az ifjú Churchill (Múlt-kor)
Megtalálták az első ismert verset, amit Winston Churchill írt felnőttkorában. A britek legendás, 1953-ban irodalmi Nobel-díjjal jutalmazott háborús miniszterelnöke - akkor mint lovassági tiszt - egy tengeri ütközet előtt kapott ihletet.
febr. 8
9:57
BlackBerry Z10 a házban! (BerryBlog)
Akik lájkolják a BerryBlog oldalát a Facebookon, azoknak valószínűleg nem mondok újdonságot azzal, hogy végre-valahára, nem egészen egy héttel a világpremiert követően ide is eljutott a legelső BlackBerry 10-es okostelefon, a BlackBerry Z10. A beköltözés már megtörtént, az ismerkedés percei jelenleg is zajlanak, kicsit úgy érzem most magam, mint egy első randin, azzal a nem elhanyagolható…
febr. 8
10:15
Arca lett Courbet női szeméremtestet ábrázoló festményének (Múlt-kor)
Arca lett Gustave Courbet 1866-ben készült, A világ eredete című, női szeméremtestet ábrázoló világhírű festményének, miután egy szakértő azt állítja: a francia festőművész egy másik képén azonosította a modell arcát.
febr. 8
10:15
4 tévhit a török-magyar rokonságról (nyest.hu)
A török-magyar kulturális kapcsolatokról, illetve a feltételezett rokonságról sok téves információ vagy féligazság terjedt el az interneten és azon kívül is. Ideje, hogy pontosítsuk a legfontosabb részleteket.
febr. 8
10:57
Az export visszaesése rontotta a külkereskedelmi mérleget (orientpress)
A várakozásoktól elmaradó, 192,3 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben decemberben, ami 108,2 millió euró romlást jelent az egy évvel ezelőtti 300,5 millió euróhoz képest. Az export euróértéke 7,9 százalékkal, az importé 6,4 százalékkal csökkent egy év alatt, ami részben a naptárhatásnak, részben a kiábrándító ipari adatoknak köszönhető.
febr. 8
11:15
Nem okoz rákot a munkahelyi stressz (orientpress)
A munkahelyi stressz, a határidők betartása és a túlórák lefárasztják a munkavállalókat, viszont jó hír, hogy egy új tanulmány szerint a munkahelyi stressz korábbi állításokkal ellentétben nem növeli a rák kialakulásának kockázatát - írja a Health Day.
febr. 8
12:21
Középkori sírokat találtak a Selyemút mellett (Múlt-kor)
Több mint száz sírra bukkantak a Selyemút mentén kínai archeológusok; a temetkezési helyek – amelyek között 1300 évesek is akadnak – felében csecsemőket találtak.
febr. 8
12:23
10 tény az első keresztes hadjáratról (Múlt-kor)
febr. 8
12:27
Országos projektet indítanak a levéltárak őseink felfedezésére (orientpress)
Új, nagyszabású, az egész Kárpát-medencére kitekintő országos projektet indítanak a magyar levéltárak Nyugat-európai példák nyomán, amelynek célja a 16. századtól kezdve megmaradt iskolai és egyházi anyakönyvek alapján, a modern informatika eszközeivel feltárni a történelmi Magyarország lakóiról, tanulóiról megmaradt sok millió hiteles személyi adatot, s ezt a társadalom rendelkezésére bocsátani.
febr. 8
12:42
30 milliós bírság az AH-nak a MinDig TV Extrás reklámjai miatt - 2013-02-08 12:32:31 (sat.hu)
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az Antenna Hungária tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a MinDigTV Extra csomagokat népszerűsítő kommunikációs kampányaiban, ezért a versenyhivatal 30 millió forint bírságot szabott ki a cégre. - írja az MTI.
febr. 8
12:57
A légszennyezettség kockázati tényező a születési testsúlynál (Népszava)
A közlekedés okozta légszennyezettség kockázati tényező a születési testsúlynál: azok a terhes nők, akik erősen szennyezett levegőjű körzetben élnek, nagyobb valószínűséggel hoznak világra a normálisnál kisebb testsúlyú gyermeket - állapították meg amerikai kutatók.
febr. 8
13:24
Megrongálták Delacroix leghíresebb képét (Múlt-kor)
Megrongálta Eugene Delacroix francia romantikus festő híres képét, a Szabadság vezeti a népet című alkotást egy látogató: a nő jelölőfilccel írt a képre közölte a Louvre múzeum.
febr. 8
13:30
Lenyűgöző fotó: Lökhajtásos állatot csíptek el a levegőben (168 Óra Online)
A kalmárok tudnak „repülni” – állítják japán kutatók, akik a vízből kiugró példányokról készült fotósorozatok elemzése alapján jutottak erre a következtetésre.
febr. 8
13:45
Bemutatkoznak a SkyTec beltérik - 2013-02-08 12:51:29 (sat.hu)
Most választható ajándék jár a SkyTec beltéri egységekhez
febr. 8
13:47
A Sky bejelentette a világ első Forma 1 3D közvetítését - 2013-02-08 13:27:12 (sat.hu)
A Sky a világon először, élőben, 3D-ben sugározza majd a barcelonai felkészülést. A műsorszolgáltató négy napon keresztül követi majd az eseményeket február 28. és március 3. között.
febr. 8
13:57
Milliós támogatást kaptak a Vöröskereszt önkéntesei (orientpress)
A Magyar Vöröskereszt alapszervezeteként működő önkéntes mentőcsoportokat is támogat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A Pest megyei Pilis Mentőcsoport tagszervezetei összesen kétmillió-nyolcszázezer forint támogatást nyertek el. Az összegből egyebek mellett a romkutatást, műszaki mentést, víz alatti műszeres keresést, árvízi mentéshez szükséges eszközök beszerzését tervezik.
febr. 8
15:12
Androidos Skype lesz BlackBerry 10-en (BerryBlog)
A BlackBerry új operációs rendszerének, a BlackBerry 10-nek az egyik legnagyobb fegyverténye az alkalmazások oldalán, hogy a rendszer képes minimális átalakításokat követően androidos alkalmazásokat is futtatni. Az ilyen átportolt appokkal már tele van a BlackBerry World, és aki azt gondolja, hogy csak a kisebb, hobbifejlesztők választják az egyszerű(bb) portolást, az nagyon téved. A BlackBerry…
febr. 8
15:30
Dúl a tankönyvháború Izrael és Palesztina között (Múlt-kor)
Ugyan a másik emberi mivoltát nem kérdőjelezik meg, kölcsönösen ellenségként festik le egymást a zsidók és a palesztinok az iskolai tankönyvekben, amelyek sajátos földrajzi ismeretekről árulkodnak.
febr. 8
16:16
Így törik a BlackBerry Z10 (BerryBlog)
Az előző posztban azt kértem tőletek, írjátok meg, mire vagytok kíváncsiak a BlackBerry Z10-zel kapcsolatban. Előre leszögezem, töréstesztet nem végzek a telefonnal! Egyrészt mert ilyesmire amúgy sem képesek ép elméjű emberek, másrészt meg már úgyis megcsinálta valaki más előttem. Egy új telefon bemutatója után általában pár nap alatt megjelennek az első leejtős videók az interneten, amik majdnem…
febr. 8
16:57
A Slayernek adja Ákos a kilincset a Hegyalján (orientpress)
Júniusban az amerikai thrash metál ikon Slayer legdurvább riffjeire zúzhat a Hegyalja közönsége. De nem ők az egyetlen zenekar, akik igazi Hegy’ rajongóként idén már nem bírják a tokaji buli nélkül, két év kihagyás után visszalátogat az igazi fesztiválra, az igazi arcok közé Ákos, aki fesztiválon először a Hegyalján lépett fel 2002-ben, és a Quimby is. Persze a többi Hegy’ kedvencnek számító…
febr. 8
18:27
Kitáraztak a MOL-ból - vették az OTP-t (orientpress)
Az OTP jó szereplése sem tudta ellensúlyozni a MOL részvényekre nehezedő eladói nyomást. Emiatt 0,4 százalékos gyengüléssel zárt a BUX, 19 023 ponton.
febr. 8
19:42
Mi a patvar? (nyest.hu)
A „patvar” szó ma már régiesnek hat, de a „perpatvar” még őrzi a nyomát. A mai magyarban is létezik azonban a „pitvar” szó. Olvasónk azt kérdezte, mit is jelentett a „patvar”, és hogy a „patvar”-nak van-e köze a „pitvar”-hoz. Igyekeztünk válaszolni.
febr. 8
20:45
Férfiszívért is küzdöttek az újkori párbajozók (Múlt-kor)
Százhetvenhat éve, 1837. február 10-én kapott halálos sebet egy párbaj során Alekszandr Szergejevics Puskin, az orosz irodalom egyik legismertebb alakja, a megújuló orosz irodalom nyelvének megteremtője. Kis párbaj-történelem.
febr. 8
21:42
"Marsi körülmények" között tesztelik a Puli holdjárót (MaHu)
Az Osztrák Űrfórum szervezésében Marokkóban teszteli "marsi körülmények" között a Google Lunar X Prize nemzetközi pályázatára készült holdjáróját a Puli Space Technologies Kft. csapata.
febr. 8
23:48
A mai méhlepényes emlősök közös őse egy kis rovarevő volt (MaHu)
A több mint ötezer fajt átfogó, ma élő méhlepényes emlősök - köztük az ember - közös őse egy kicsiny, szőrös rovarevő állatka volt.

Keresés