2013. február 18. hétfő

febr. 18
6:21
A sok fejfájást okozott (nyest.hu)
Mi van akkor ha egy szerkezetet helyesnek érzünk, pedig nyelvtani ismereteink alapján helytelen? Vagy éppen fordítva! Az egyes nyelvi formák közötti választást sokféle tényező befolyásolhatja, és ezek időnként igen szeszélyesen hatnak egymásra. Olvasónk kollégájával vitatkozik, szakértőnk pedig válaszol.
febr. 18
6:57
Kisbolygóvadászat az Adria partján (csillagászat.hu)
Sajnos hazánkban kedvezőtlen időjárás uralkodott a 2012 DA14 pénteki elhaladásakor, ám több amatőrcsillagász is sikerrel megfigyelte a kisbolygót az Adriai-tenger partjáról.
febr. 18
9:30
Több ezer éves múltú sportágat kaszált el a NOB (Múlt-kor)
Több ezer éves múltja van a birkózásnak, amelyet keddi szentpétervári ülésén a NOB kiszavazott az olimpiai sportágak közül, pedig az már az ókori görögöknél is szerepelt, sőt ősi gyökerei is vannak.
febr. 18
9:36
Megtalálták a cseljabinszki meteorit maradványait (Infostart)
A jekatyerinburgi szövetségi egyetem kutatói megtalálták és már vizsgálják a szibériai város körzetében pénteken becsapódott meteorit apró darabjait - közölte hétfőn az orosz tudományos akadémia illetékes bizottságának képviselője.
febr. 18
10:24
Kilóra drágább a BlackBerry Z10, mint az iPhone 5 (BerryBlog)
A BlackBerry Z10 árával kapcsolatban egyre több olyan véleményt olvasok internet-szerte, hogy a kanadaiak túl drágán adják a telefont, ami jelen helyzetben luxus, és különben is a kedvező ár az egyetlen olyan tényező manapság, amivel vevőket lehet nyerni. Hogy ez miért téves, vagy legalábbis álomszerű következtetés, azt jól szemlélteti a CNN Money elemzése, mely szépen alkatrészenként végigvette,…
febr. 18
11:36
Még rejtegetnek meglepetéseket a Holt-tengeri barlangok (Múlt-kor)
Folytatódnak a Holt-tengeri barlangokban 2003-ban megkezdett kutatások. A legutóbbi ásatási szezonban a Második Templom korából származó leleteket találtak.
febr. 18
11:38
A kolbász, ahogy mi már nem ismerjük (Múlt-kor)
Régen úgy tartották, hogy tilos újholdkor disznót ölni, mert akkor férges lesz a hús. Másutt kedden, pénteken és vasárnap sem volt szabad, különben megromlik. A hiedelem szerint a disznó felvágásakor kacagni kell, így vastag lesz a szalonna.
febr. 18
13:42
Egészségügyi felvilágosítás az ötvenes években (Múlt-kor)
Egy propagandakiadványon keresztül mutatjuk be az ötvenes évek egészségügyi felvilágosításának egy jellegzetes darabját. A munkába aktívan bekapcsolódott a Magyar Vöröskereszt Egészségügyi propaganda osztálya is.
febr. 18
14:06
80 szélkerék érkezik az Északi-tengerhez (MaHu)
Nyolcvan offshore szélkerék érkezik a Butendiek északi-tengeri szélfarmhoz.
febr. 18
15:39
Alicia-nak minden meg van bocsátva (BerryBlog)
Múlt héten volt egy kis műbalhé annak kapcsán, hogy Alicia Keys, a BlackBerry új kreatív igazgatója az iPadjéről twittelt ki egy üzenetet. Ejnye-bejnye, jött is egyből a kínos magyarázkodás, nem is ő volt, meg különben is feltörték a fiókját -- megérdemelné a kis huncut, hogy Thorsten Heins jól elfenekelje, de legalábbis egy fegyelmit adjon neki. Szerencsére azért mint kiderült, Alicia…
febr. 18
15:48
Atléták és harcosok nekropoliszát tártak fel Luxorban (Múlt-kor)
Több mint háromezer-ötszáz éves nekropoliszra bukkantak azok a régészek, akik az egyiptomi Luxorban, a Nílus nyugati partján ásatásokat végeztek II. Amenhotep fáraó halotti templomának a helyszínén.
febr. 18
15:50
Mikor lett Angliából Anglia? (Múlt-kor)
Egy középkori annales szerint már a 9. században Angliára keresztelhették a ma Egyesült Királyságként ismert szigetországot. Egbert wessexi uralkodót a kontinentális Európa legnagyobb uralkodója, Nagy Károly példája inspirálhatta a lépésre.
febr. 18
16:51
Naponta háromszáz diák tanul majd a háborúról Vukováron (Múlt-kor)
Bevezetné a tantervbe Vukovár meglátogatását a veteránügyi miniszter a nyolcadik osztályosok számára, akik a Horvátország függetlenségért folytatott harc jelképévé vált városban a honvédő háborúról tanulnának - közölte a Vecernji List horvát napilap hétfőn.
febr. 18
19:30
Ezért válhat a gyerekekből antiszociális felnőtt (Infostart)
A túlságosan sokat tévéző gyerekekből és kamaszokból nagyobb valószínűséggel válhatnak antiszociális és bűnöző viselkedésű felnőttek - derült ki az új-zélandi Otagói Egyetem tanulmányából.

Keresés