2013. február 1. péntek

febr. 1
0:03
Májgyulladásos betegek táplálkozása (WebBeteg)
A máj fontos szerepet tölt be a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserében, a méregtelenítésben, az epesav termelésében, valamint a vérképzésben, ezért a megbetegedések során ezek a létfontosságú funkciók károsodhatnak.
febr. 1
0:57
Napi előrejelzés 12 jegy számára (MaHu)
A csillagok varázslatos útmutatása segít a hétköznapok során. Mit tegyünk, ne tegyünk az adott napon, vagy éppen mire vigyázzunk munkánk, szerelmi életünk, vagy épp egészségünk területén. Napi előrejelzést olvashatnak a 12 jegy számára.
febr. 1
3:12
A mesterséges hasnyálmirigy jól segíti a vércukorszint szabályozását (WebBeteg)
Javította a vércukorszintet és jelentősen csökkentette az alacsony vércukorszint kialakulásának kockázatát a mesterséges hasnyálmirigy, amelynek első klinikai vizsgálatait a kanadai McGill Egyetemen folytatták.
febr. 1
6:21
Az acetilszalicilsav szerepe a stroke megelőzésében (WebBeteg)
A stroke (agyi infarktus) nagyon súlyos, gyakran halálos betegség, amit ha túl is él a beteg, élete általában gyökeresen megváltozik, ápolásra és segítségre szorulhat. A beteg fél oldala hirtelen megbénulhat, gyakran beszédzavara és tudatzavara is kialakulhat.
febr. 1
7:09
Már sehol nem veszélyes a levegő az országban (HáziPatika)
Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései alapján már sehol sem veszélyes a levegő minősége a szálló por magas koncentrációja miatt. A szeles idő tovább mérsékelheti a légszennyezettséget. ...
febr. 1
7:27
Anesztézia, altatás, érzéstelenítés (kamaszpanasz)
Legyen szó helyi érzéstelenítésről, vagy nagyobb beavatkozás miatt szükséges altatásról, nem árt, ha tisztában vagy az anesztéziával kapcsolatos alapinformációkkal.
febr. 1
7:42
Sokkal károsabb az elektromos cigi? (HáziPatika)
Állítólag a dohányzás egészségesebb alternatívája, de a kutatók most arra hívják fel a figyelmet, hogy az elektromos cigaretta károsabb lehet, mint a kiváltani kívánt káros szenvedély. ...
febr. 1
8:27
Hölvényi György: a kormány célja a vallásszabadság biztosítása (orientpress)
A magyar kormány törekvése, hogy a vallásszabadság érvényesülését elősegítve az egyházakon esett vagyoni és szellemi sérelmeket lehetőségeihez mérten orvosolja - mondta Hölvényi György egyházügyi államtitkár annak kapcsán, hogy vasárnap lesz 1700 éve, hogy a keresztény vallásszabadságot Nagy Konstantin római császár kihirdette.
febr. 1
8:27
Sorozatos karambolok a ködben - videó (Infostart)
Sűrű köd miatt több koccanásban közel 40 gépjármű összeütközött csütörtökön az Egyesült Államokban, Detroit térségében, a balesetekben összesen hárman meghaltak, kéttucatnyian megsérültek.
febr. 1
8:27
Az egyik leggyakoribb sportsérülés: Hogy kerülhető el az izomhúzódás? (WebBeteg)
Egy elvétett mozdulatnak vagy a túlterhelésnek könnyen lehet éles fájdalommal járó izomhúzódás, rándulás a következménye. Hogyan előzhető meg, és mit lehet tenni, ha már megtörtént a baj?
febr. 1
8:45
Kiesett egy beteg a soproni kóház ablakán (HVG)
Az intézmény és a rendőrség is vizsgálja, hogyan eshetett ki egy beteg a napokban a Soproni Erzsébet Oktató Kórház egyik emeleti ablakán – írja pénteki számában a Kisalföld.
febr. 1
8:45
Támogatás a járóbeteg szakellátás humánerőforrás fejlesztésére (orientpress)
Az Új Széchenyi terv keretében megjelentek a TÁMOP-6.2.4/B/12/1-2 jelű, 'Struktúraváltáshoz kapcsolódó képzést és foglalkoztatást támogató fejlesztés' című könnyített pályázatok. A pályázatok benyújtása 2013. február 15-től 2013. április 30-ig lehetséges.
febr. 1
8:48
Szájüregi daganat: kit fenyeget, milyen tünetei vannak? (HáziPatika)
Magyarországon évente mintegy 3 ezer embernél fedeznek fel szájüregi rákot, a daganat következtében csaknem 1700 beteg hal meg minden évben. ...
febr. 1
8:50
Álmatlanság: egy probléma, amivel érdemes orvoshoz fordulni (HáziPatika)
Az alvászavar a leggyakoribb orvosi panaszok egyike. A különböző felmérések szerint a felnőtt lakosság 20-30%-a küzd átmeneti, 10%-a pedig hosszabb ideig tartó alvási nehézségekkel. ...
febr. 1
8:52
Utazási költségtérítés: jár, ha orvoshoz megyünk? (HáziPatika)
Amennyiben csak távolsági közlekedéssel tudunk eljutni egyes orvosi kezelésekre, költségeink megtérítését kérhetjük bizonyos esetekben. Feltéve, ha az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére jogosultak vagyunk. ...
febr. 1
8:54
Összefügg a fejfájással a villámlás (HáziPatika)
A villámlás befolyásolhatja a fejfájás és a migrén kialakulását - állítják a Cincinnati Egyetem kutatói. Az eredmények segíthetnek a krónikus betegeknek a fejfájás és a migrén hatékonyabb előrejelzésében, hogy gyorsabban megkezdhessék a megelőző... ...
febr. 1
8:56
Endometriózis, vagyis méhen kívüli méhszövetek (HáziPatika)
A női meddőség egyik lehetséges szervi okaként tartják számon ezt a rejtélyes betegséget, amelynek során a méhnyálkahártya szövetei foltokban a méhen kívül, a hasüregben is megtalálhatók. ...
febr. 1
9:39
Nem nyugszik a légkör, kemény lesz a terhelés (HVG)
Továbbra sem nyugszik a légkör, egymást éri a frontok, ráadásul, a szél is zavaró marad. A változékony idő, a gyakori frontávonulások kimeríthetik a szervezetet.
febr. 1
9:39
A tini terhesség és az iskola (kamaszpanasz)
Egy fiatal lány számára a terhesség olyan komoly és nehéz döntéseket hozhat, melyek az egész további életre hatással lehetnek, akár visszavonhatatlanul is.
febr. 1
9:54
Kis tavaszi illúzió a téli napokra (lakaskinalat.hu)
A tél kellős közepén is tavaszt varázsolhatsz a lakásba virághagymák hajtatásával.
febr. 1
9:57
Újabb nehéz év vár az európai bankokra (orientpress)
Idén is nehéz év vár az európai bankokra: a vállalati és a lakossági hitelezés is tovább szűkül, valamint rekordot dönthetnek a bedőlt hitelek az eurózónában. Azonban nemcsak a valutauniós, de a magyar pénzintézeteknek is komoly kihívásokra kell felkészülniük idén. A bankok számára döntő lesz, hogy a következő hónapokban képesek-e mélyreható reformokat bevezetni - derül ki az Ernst & Young…
febr. 1
10:15
Gyógyszer lehet a sörből? (orientpress)
A sör pikáns ízét a komló adja, de ez az összetevő talán többre is képes, minthogy megfelelő ízűvé tegye a kedvelt italt. Egy új kutatás szerint a komlóban található keserű kémiai összetevőt gyógyszerek alapanyagaként is lehetne használni - írja a Fox News. Mielőtt azonban túl lelkes lenne, ez nem ok arra, hogy napi 2-3 üveg sört megigyon.
febr. 1
10:33
A zsírleszívás és a hasplasztika javítja az életminőséget (WebBeteg)
Egyre többen választják sikertelen fogyókúrák és makacs zsírpárnák esetén a zsírleszívást és a hasplasztikát. Vajon a kudarcos kísérletek miatt javíthatja egy-egy ilyen beavatkozás az életminőséget? Dr. Pukancsik János, az Oxygen Medical plasztikai sebésze az eljárásról és annak következményeiről beszélt.
febr. 1
11:00
A párom még élni akar, hallani sem szeretne a gyerekről (HáziPatika)
Papp Enikő coach egy gyermekvállalás előtt álló pár problémájára segített megoldást keresni a Nők Lapja Psziché hasábjain. ...
febr. 1
11:09
Kiesett egy beteg a soproni kórház ablakán (HVG)
Az intézmény és a rendőrség is vizsgálja, hogyan eshetett ki egy beteg a napokban a Soproni Erzsébet Oktató Kórház egyik emeleti ablakán – írja pénteki számában a Kisalföld.
febr. 1
11:09
Bízza az adóbevallást a NAV-ra (orientpress)
Tegnap lezárult a munkáltatói adómegállapítás választásának lehetősége. A magánszemélyek 2013. február 15-ig még választhatják az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallást. A jogszabály-változásoknak köszönhetően lényegesen egyszerűsödik a személyijövedelemadó-bevallási kötelezettség teljesítése. 2013. február 15-ig lehetősége van a magánszemélyeknek a 1253NY jelű adatlapon…
febr. 1
11:18
Teljesítményfokozó ételek (kamaszpanasz)
Akár tanulsz, házit csinálsz, egy vizsgára készülsz, vagy csak egy kis plusz energiára van szükséged napközben, ha a megfelelő ételeket fogyasztod, az segíthet felturbózni az agyadat, így a teljesítményed is javulni fog.
febr. 1
11:27
Mire kell figyelniük a kettős felhasználású termékekkel kereskedő cégeknek? (orientpress)
Akár több millió forintig terjedő bírsággal sújthatja a hatóság azt a gazdálkodót, aki az úgynevezett kettős felhasználású termékek külkereskedelmével kapcsolatos engedélyeztetési kötelezettségeinek nem, vagy nem a megfelelő módon tesz eleget. Ilyen, kettős felhasználású termék lehet minden olyan áru (akár szoftver is), amely polgári és katonai célra egyaránt felhasználható.
febr. 1
11:45
Malacból származó fehérje segíthet a demenciás betegeken (orientpress)
A malacból származó tisztított agyi fehérjéből készülhet gyógyszer némi javulást eredményezhet a demenciás betegek állapotában, akiknek betegségét a vér áramlásának hiánya okozza - mutattak rá legújabb tanulmányukban kínai szakemberek, amelyről a Fox News számol be.
febr. 1
11:51
Eszpresszó a mikróból (Lakáskultúra)
Egy csésze, egy mikró, és 30 másodperc múlva kész a friss eszpresszó.
febr. 1
12:03
Aláírták a szerződést a Várkert Bazár felújításáról (orientpress)
Aláírták a Várkert Bazár fejlesztésére, valamint a budai Vár és környéke közlekedés-fejlesztésére kiírt közbeszerzési pályázat kivitelezői szerződését csütörtökön. A három pályázó közül a nettó csaknem 9 milliárdos ajánlatot adó Swietelsky-WHB konzorcium szerződhetett a Várgondnokság Nonprofit Kft.-vel és az I. kerületi önkormányzattal.
febr. 1
12:21
Novemberben is többlettel zárt a külkereskedelmi mérleg (orientpress)
A KSH legfrissebb gyorstájékoztatója szerint 2012. január-november között a kivitel volumene 1,5, a behozatal volumene pedig 0,4 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi mérleg többlete ebben az időszakban 1 947 milliárd forint volt. Ez forintban mérve 59 milliárd forinttal meghaladja, euróban mérve azonban 23 millióval alulmúlja a 2011 első tizenegy…
febr. 1
12:39
Színpompás téli zöldséglevesek (HáziPatika)
A piros, sárga és zöld színű, egybe csomagolt kaliforniai paprikát trikolor paprikaként árulják. A pompás színek rendkívül étvágygerjesztőek, ám télen hasznosabb lehet, ha szezonális zöldségekkel próbáljuk meg fedezni mikrotápanyag-igényünket. ...
febr. 1
12:39
Medvecsalogató a veszprémi állatkertben (orientpress)
Medvecsalogatóra invitálja az érdeklődőket a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark szombaton. A népi időjárásban ugyanis február 2-án jósolják meg a medvék segítségével a tavasz beköszöntét.
febr. 1
12:39
Február 4. a rák világnapja - Daganatkezelés régen és ma (WebBeteg)
A rák népbetegség; korunk egyik legnyomasztóbb népegészségügyi problémája. A rákbetegek, családjuk, környezetük szenvedése számokkal mérhetetlen. A rákellenes küzdelem mind nagyobb tudományos, társadalmi, politikai és - nem utolsó sorban - anyagi erők mozgósítását igényli.
febr. 1
12:54
Nemes borokhoz exkluzív borhűtő (Lakáskultúra)
A jó borok akkor nyújtják a tőlük elvárt élvezetet, ha gondoskodunk tökéletes tárolásukról és hőmérsékletükről, hogy meg tudják mutatni valódi ízüket.
febr. 1
12:57
Kontaktlencse miatt távolították el egy nő szemgolyóját (HVG)
Egy brit asszony állítja, egy kontaktlencse miatt kapott olyan súlyos gombás fertőzést, hogy végül ki kellett venni a bal szemét. A terméket gyártó cég cáfolja, hogy közük lenne a fertőzéshez.
febr. 1
12:57
Exkluzív interjú: Simor András szerint gazdaságpolitikai fordulat kell a hitelezés felfutásához (orientpress)
Hitelezési fordulatot nem lehet pusztán a garancia intézmények megerősítésével elérni - ezt mondta a MNB elnöke a Gazdasági Rádióban. A jegybank elnöke közölte: a gazdaságpolitika változtatása például azt jelenti, hogy nem vonja el a költségvetés a bankok által megtermelt nyereséget. Véleménye szerint addig nehezen fognak megindulni a beruházások, amíg a vállalkozás számára bizonytalan a…
febr. 1
13:15
WHO: legfeljebb napi két gramm sót fogyasszanak a felnőttek (HVG)
Alacsonyabb szinten rögzítette az Egészségügyi Világszervezet a napi sófogyasztásra vonatkozó ajánlását, hogy visszaszorítsák a szívbetegségek és vérellátási zavarok fő okozójának tartott magas vérnyomást. Mostantól két grammnál kevesebb nátrium bevitelét javasolja felnőtteknek a WHO.
febr. 1
13:33
Legalább 30 százalékkal csökkentené az áram és gáz árát Lázár János (orientpress)
Lázár János, miniszterelnökséget vezető államtitkár elmondása szerint minimum 30 százalékkal kell mérsékelni az elektromos áram és a gázárakat 2014 nyaráig - (emlékeztetőül, a választások 2014. áprilisában lesznek). A vízszolgáltatás és szemétszállítás díját 10 százalékkal kell csökkenteni. Szerinte a kormánynak világosan el kell döntenie, hogy az emberek vagy a pénzintézetek, áram-és…
febr. 1
13:33
3 diéta, amivel semmiképp ne próbálkozz (NLCafé)
Bármennyire is szeretnél megszabadulni a felesleges kilóktól, ezeket a diétákat akkor se próbáld ki!
febr. 1
13:42
Bővülnek az onkológiai kezelésre szorulók terápiás lehetőségei (WebBeteg)
Bővülnek az onkológiai kezelésre szorulók terápiás lehetőségei, a Hepatitis C vírus okozta megbetegedésekre pedig új, korszerű készítmény válik elérhetővé - az erről szóló rendeletmódosítások a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelentek meg.
febr. 1
14:09
Változékony időt hoz a hétvége (Infostart)
A hétvégén csapadékos idő várható, ismét többfelé havazhat. A hőmérséklet is visszaesik - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
febr. 1
14:09
Javított az élelmiszer-biztonságon a 'magyar termék'- rendelet (orientpress)
Budapestért és Pest megyéért is felelősek a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság munkatársai: minden élő állat, állati eredetű termék, és minden élelmiszer-biztonsági feladat: a gyártási folyamatok, de a vendéglátóhelyek ellenőrzése is a tevékenységük közé tartozik. A határok megnyitásával az élelmiszer-biztonsági kockázatok nagyobbak lettek, de a…
febr. 1
14:27
Újabb erős versenytársat kapott az iPhone (orientpress)
A Research in Motion nem adta fel, bár az okostelefonok piacán kialakult versenyben eddig eléggé alulmaradt. A héten azonban bemutatta a BlackBerry 10-es operációs rendszert és bejelentette, hogy az egyszerűség kedvéért BlackBerry-re változtatja a nevét.
febr. 1
14:36
A vese eredetű magas vérnyomás (kamaszpanasz)
Lehet, hogy eddig úgy gondoltad, hogy magas vérnyomás csak az időseknél alakulhat ki, talán nagyszüleid is szenvednek a betegségben, de az esetek kis részében fiatalkorban, sőt gyermek- és kamaszkorban is kell számolni a betegség kialakulásával.
febr. 1
14:45
Tudd meg, összeillesz-e a pároddal! (Blikk)
Tűz és víz – mondják, ha két össze nem passzoló emberről esik szó. A kínai asztrológia azonban további három elemet is isme.
febr. 1
15:00
Új helyen a WAMP (Lakáskultúra)
A 2006 óta működő designvásár idén új helyszínre költözik, februártól május közepéig a Belváros szívében, a Vörösmarty tér közvetlen közelében található Váci utca 1-ben közel 4000 négyzetméteren várja vasárnaponként a magyar design és tárgykultúra rajongóit.
febr. 1
15:03
Melegtörténeti hónap Magyarországon (Infostart)
Beszélgetések, filmvetítések, könyvbemutatók, farsangi buli, színházi előadás és sportprogramok is szerepelnek az első magyarországi LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) Történeti Hónap ingyenes rendezvényein.
febr. 1
15:03
Nincs vezérigazgató-kérdés az Erste Bank Hungary Zrt.-nél (orientpress)
Az Erste Bank cáfolja azt a Magyar Nemzetben megjelent hírt, miszerint Simor András, az MNB elnöke az Erste Bank Hungary Zrt. vezérigazgatója lesz. A bank közleményében az áll, hogy 'az újság senkivel nem egyeztette a hírt az Erste Bank Hungary Zrt- nél, ennek ellenére ezt a hírt tényként, címlapon közölte, pedig az teljes képtelenség'.

Keresés