2013. február 9. szombat

febr. 9
5:09
Orbáni levél a voksokért (Népszava)
Már az új határon túli magyarok állampolgárokkal is konzultál Orbán Viktor; bár a Miniszterelnökség az akció indulásáról eddig nem tájékoztatta a nyilvánosságot, a levelet tegnap többen megosztották a Facebookon. Tóth Zoltán választási szakértő szerint törvényellenes a konzultáció, ilyen módon ugyanis csak azt lehet megkeresni, aki ehhez előzetesen írásban hozzájárult.
febr. 9
6:03
Kormányfő a vádpadon (Népszava)
Tovább gyűrűzik a szerb miniszterelnök maffiakapcsolatait érintő botrány. Az ügyészség szervezett bűnözéssel foglalkozó részlege meghallgatja az ügyben a belügyminisztérium teljes vezetését köztük a tárcát is irányító Ivica Dacicot - értesült a Danas napilap. Az ügyészség tisztázni akarja, hogy az állami vezetőket milyen viszony fűzte a kokainkirályként is ismert Darko Saric köréhez.
febr. 9
6:05
Brennan védte a célzott dróntámadásokat (Népszava)
A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatói posztjára jelölt John Brennan határozottan védelmébe vette az Obama-kormányzat dróntámadásokkal kapcsolatos politikáját. Obama eddigi terrorizmus elleni főtanácsadóját csütörtökön hallgatták meg a szenátus hírszerzési bizottságában.
febr. 9
6:07
Nem éli túl a plágiumbotrányt a német miniszter (Népszava)
Bár plágium miatt doktorijától megfosztott Anette Schavan német oktatási miniszter azt hangoztatja, nem hajlandó lemondani, a Süddeutsche Zeitung tegnapi kiadásában nagyon valószínűnek tartotta, hogy már a következő napokban távoznia kell posztjáról.
febr. 9
7:33
Orbán szerint "kisebb tortából is sikerült többet kapni" (Kitekintő)
A magyar kormányfő sajtóértekezletén három szempontból is értékelte a következő hétéves keretköltségvetés magyar mérlegét, és mindhárom esetben arra jutott, hogy a most futó büdzséhez képest javulást sikerült elérni a magyar pozíciókban, és a nettó helyzet szempontjából az ország az élbolyban van.
febr. 9
7:51
Elérte a New Yorktól Bostonig tartó partszakaszt a hóvihar (MaHu)
Elérte a New Yorktól Bostonig tartó amerikai partszakaszt péntek este a hatalmas hóvihar.
febr. 9
7:51
Kampánypénzekből újítatta fel lakását a képviselő (Népszava)
Vádalkut kötött az amerikai szövetségi hatóságokkal az ifjabb Jesse Jackson volt kongresszusi képviselő, akit kampánypénzekkel való visszaéléssel, valamint azzal gyanúsítanak, hogy meg akarta vásárolni Barack Obama elnök megüresedett szenátusi mandátumát, közölték helyi médiumok.
febr. 9
7:53
Megszorítások: jelentősen gyengülhet a katonai készültség (Népszava)
Jelentősen gyengítheti az Egyesült Államok katonai készültségét, ha a kongresszus nem akadályozza meg, hogy március 1-jén életbe lépjen a költségvetési tételek automatikus csökkentése, jelentette ki Leon Panetta leköszönő védelmi miniszter ünnepélyes búcsúztatásán Barack Obama amerikai elnök.
febr. 9
8:27
Szükségállapotot hirdettek ki a hóvihar miatt (Infostart)
Szükségállapotot hirdetett ki pénteken Massachusetts, Connecticut, Rhode Island és New York állam kormányzója az Egyesült Államok északkeleti partvidékét elérő, várhatóan meteorológiai rekordokat megdöntő hóvihar miatt.
febr. 9
8:27
Obama: jelentősen gyengítheti a katonai készültséget az automatikus kiadáscsökkentés (MaHu)
Jelentősen gyengítheti az Egyesült Államok katonai készültségét, ha a kongresszus nem akadályozza meg, hogy március 1-jén életbe lépjen a költségvetési tételek automatikus csökkentése.
febr. 9
8:29
Vádalkut kötött a hatóságokkal ifjabb Jesse Jackson (MaHu)
Vádalkut kötött az amerikai szövetségi hatóságokkal az ifjabb Jesse Jackson volt kongresszusi képviselő, akit kampánypénzekkel való visszaéléssel, valamint azzal gyanúsítanak, hogy meg akarta vásárolni Barack Obama elnök megüresedett szenátusi mandátumát.
febr. 9
8:31
Svédországot is elérte a lóhúsbotrány (MaHu)
Nagy-Britannia és Franciaország után Svédországot is elérte a lóhúsbotrány: a fagyasztott hústermékeket előállító nagykereskedelmi Findus pénteken a skandináv országban is visszavonta a megrendelői raktárakból azokat a marhahúsosként megjelölt készítményeit, amelyek lóhúst tartalmaznak.
febr. 9
8:45
Japán tárgyalásokat kezdeményez Kínával a légszennyezés miatt (MaHu)
Japán tárgyalásokat kezdeményezett Kínával az onnan érkező légszennyezés kezeléséről pénteken, ugyanakkor Tokió belföldi akciótervet fogadott el a kérdéssel kapcsolatban.
febr. 9
9:03
Lázár: Sólyom László felelős a rendszerváltás csődjéért (HVG)
Az energiaszolgáltatók vegyék tudomásul, hogy az emberek zsebéhez kell mérniük a profitot, Simor András tiztességtelen offshore-ügyeskedő, Sólyom László pedig felelős a rendszerváltás csődjéért - mondta Lázár János a Népszabadságnak.
febr. 9
9:03
Rakétatámadás iráni menekültek Bagdad közeli tábora ellen (MaHu)
Ismeretlen támadók rakétákat lőttek ki szombaton egy Bagdad közeli menekülttáborra, ahol egy iráni ellenzéki mozgalom tagjai élnek, a támadásban hat ember meghalt, több mint negyvenen megsebesültek.
febr. 9
9:05
Már tárgyalna az ellenzékkel a szíriai rezsim (HVG)
A szíriai kormány hajlandó a párbeszédre az ellenzékkel, de csak előfeltételek nélkül - közölte péntek este Omrán ez-Zohbi tájékoztatási miniszter az állami tévében. Damaszkusz részéről ez volt az első reakció az ellenzék vezérének tárgyalási javaslatára.
febr. 9
9:21
Komoly bajba kerülhet az amerikai haderő márciusban (HVG)
Jelentősen gyengítheti az Egyesült Államok katonai készültségét, ha a kongresszus nem akadályozza meg, hogy március 1-jén életbe lépjen a költségvetési tételek automatikus csökkentése - jelentette ki pénteken, Leon Panetta leköszönő védelmi miniszter ünnepélyes búcsúztatásán Barack Obama amerikai elnök.
febr. 9
9:21
Román és bolgár hordák okoznak komoly gondot (Kitekintő)
A német városok a magas bevándorlás miatt panaszkodnak. Bulgária és Románia a fő ellenség.
febr. 9
9:23
Keserű a brüsszeli Orbán-siker utóíze (Kitekintő)
Magyar siker ide, megegyezés oda, az egész folyamat iránya nagyon is aggasztó.
febr. 9
9:39
Elfogatóparancs iszlamisták ellen, akik közül néhány már átjutott Szudánba (MaHu)
A mali hatóságok elfogatóparancsot adtak ki pénteken az ország északi részéből jórészt elűzött tuareg és iszlamista csoportok vezetői ellen terrorista cselekmények és lázadás vádjával.
febr. 9
9:41
A szír kormány hajlandó tárgyalni az ellenzékkel (MaHu)
A szíriai kormány hajlandó a párbeszédre az ellenzékkel, de csak előfeltételek nélkül.
febr. 9
9:57
Washington új lehetőségeket keres Szíria ügyében (MaHu)
Az Egyesült Államok új lehetőségeket keres a szíriai polgárháború megállítására.
febr. 9
10:33
Drasztikus módszerrel próbálják rendbeszedni Venezuela gazdaságát (HVG)
Venezuela baloldali kormánya helyi idő szerint pénteken bejelentette, hogy jelentősen leértékeli az ország valutáját az amerikai dollárral szemben. A régóta várt lépés nagyarányú áremelkedést okozhat a súlyosan importfüggő dél-amerikai országban.
febr. 9
10:33
John Kerry oroszbarátabb lehet (Kitekintő)
John Kerry amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államoknak javítania kellene kapcsolatát Oroszországgal.
febr. 9
10:51
Iszonyatos hóvihar tombol: 4300 repülőjáratot töröltek (Népszava)
A Nemo névre keresztelt hóvihar miatt szükségállapotot hirdettek, rengeteg járatot töröltek, és betiltották az autózást is.
febr. 9
11:27
Szudánban bukkantak fel a Maliból elmenekült iszlamisták (HVG)
A mali hatóságok elfogatóparancsot adtak ki pénteken az ország északi részéből jórészt elűzött tuareg és iszlamista csoportok vezetői ellen terrorista cselekmények és lázadás vádjával. Az iszlamista csoportok több tagja Maliból már átjutott a szudáni Nyugat-Dárfúr régióba - közölte egy szudáni lázadószervezet.
febr. 9
12:03
Hatalmas baki: feltörték Bush postafiókját (Kitekintő)
Ezt a titkosszolgálat szóvivője jelentette be pénteken.
febr. 9
12:03
Román vágóhídról jön a marhahúsként értékesített lóhús (Népszava)
Nagy-Britannia és Franciaország után Svédországot is elérte a lóhúsbotrány: a fagyasztott hústermékeket előállító nagykereskedelmi Findus pénteken a skandináv országban is visszavonta a megrendelői raktárakból azokat a marhahúsosként megjelölt készítményeit, amelyek lóhúst tartalmaznak.
febr. 9
12:21
Egy ötödik emeleti ablakból jöttek a halálos lövések (168 Óra Online)
A címben szereplő Haszán apó (Gyed Haszan) nem a Naszreddin Hodzsa-mesekör alakja. Ő a néhai Aszlan Uszojan, aki az orosz alvilágban kapta ragadványnevét. Nevezettet egy hideg, téli napon lőtték le egy vagy több „kollégája” megbízásából, a moszkvai Magyar Kulturális Intézet tőszomszédságában, a Povarszkaja utcán. Az 1. számú orosz keresztapa meggyilkolásának hátteréről szól KULCSÁR ISTVÁN írása.
febr. 9
13:18
Lezuhant egy belga repülő (HVG)
Lezuhant Belgiumban, a charleroi-i repülőtéren szombaton egy kisrepülőgép, a fedélzetén tartózkodó öt ember meghalt.
febr. 9
13:18
Egész napossá tenné rádióadását az erdélyi református egyház (MaHu)
Egész napossá tenné rádióadását az Erdélyi Református Egyházkerület.
febr. 9
13:18
Végül a parlament még beszólhat a büdzsére (Kitekintő)
Mindenki elért valamit, mégsem lehet teljes mértékben elégedett - vonhatjuk le a csütörtök-pénteki EU-csúcs mérlegét. A tagállamok maguk alá gyűrték Brüsszelt.
febr. 9
13:20
Lezuhant egy kisrepülőgép Belgiumban (MaHu)
Lezuhant Belgiumban, a charleroi-i repülőtéren szombaton egy kisrepülőgép, a fedélzetén tartózkodó öt ember meghalt.
febr. 9
13:36
A szerb miniszterelnökhöz fordultak a vajdasági atrocitások miatt (HVG)
Nyílt levelet intézett Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház elnöke Ivica Dacic szerb kormányfőhöz és belügyminiszterhez, és ebben aggodalmát fejezte ki a megromlott vajdasági biztonsági helyzet miatt - jelentette a Vajdaság Ma című szerbiai, magyar nyelvű hírportál.
febr. 9
13:36
Klaus apósa a fasiszta szlovák állam titkosszolgálatának dolgozott (MaHu)
Václav Klaus cseh köztársasági elnök apósa a második világháború idején magasrangú tisztviselőként a fasiszta szlovák állam titkosszolgálatánál dolgozott, és személyesen is részt vett a szlovákiai zsidók üldözésében.
febr. 9
13:36
Brüsszeli alku magyar szemmel (Kitekintő)
Több mint 24 órán át tartó tárgyalási maraton után az uniós tagállamok vezetői péntek délután megállapodtak a következő hétéves pénzügyi keretről, ami nem csak a Bizottság eredeti javaslatából farag le jócskán, de a jelenlegi többéves büdzsétől is jelentősen elmarad. Magyarország pénzügyi pozíciója javult a tárgyalások végjátékában
febr. 9
13:54
"Valószínűtlen győzelmet" aratott Cameron Brüsszelben (HVG)
Egyértelműen David Cameron brit miniszterelnök "valószínűtlen győzelmeként" értékelik a szombati brit lapok, hogy a brüsszeli EU-csúcson megállapodás született a következő hét év uniós költségvetési keretének csökkentéséről.
febr. 9
13:54
Assange: tegyék hozzáférhetővé az amerikai dróntámadások adatait (MaHu)
A pilóta nélküli harci repülőgépek, azaz drónok támadásaira vonatkozó dokumentumok titkosításának feloldását követelte egy interjúban a bizalmas adatok kiszivárogtatásával foglalkozó WikiLeaks portál alapítója.
febr. 9
13:54
Mégsem szabad az utazás Kubában? (Kitekintő)
Egy kubai ellenzéki vezető állítása szerint, a hatóságok megtagadták számára a szabad utazás jogát, amely az első negatív példának tekinthető, amióta a múlt hónapban a kormány lazított az utazási szabályokon.
febr. 9
14:12
Vegyes érzelmekkel fogadták Németországban az EU-büdzsét (HVG)
Soha korábban nem volt példa az európai uniós keretköltségvetés megkurtítására - emelte ki a német sajtó az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek tanácsában az EU 2014 és 2020 közötti büdzséjéről kötött pénteki megállapodással kapcsolatban.
febr. 9
14:12
A brit sajtó Cameron győzelmeként értékeli a megállapodást (MaHu)
Egyértelműen David Cameron brit miniszterelnök "valószínűtlen győzelmeként" értékelik a szombati brit lapok, hogy a brüsszeli EU-csúcson megállapodás született a következő hét év uniós költségvetési keretének csökkentéséről.
febr. 9
14:30
Lemondott a plagizáló német oktatási miniszter (HVG)
Lemondott Annette Schavan német oktatási miniszter. A plágiumügybe keveredett poltikust a héten megfosztották doktori címétől. Angela Merkel elfogadta a lemondást.
febr. 9
14:30
A hóvihar megbénította az Egyesült Államok északkeleti részét (MaHu)
A légi, a vasúti és a közúti közlekedést is megbénította szombat hajnalra az Egyesült Államok északkeleti részét sújtó rendkívüli hóvihar.
febr. 9
14:30
A síneken fotózták, méterekre repítette a vonat (Népszava)
A kínai lány azt szerette volna, ha vonat menetszele lebegteti a haját, ám túl közel állt a szerelvényhez.
febr. 9
14:48
Kivégezték Indiában a 2001-es parlament elleni támadás egyik segítőjét (MaHu)
Kivégezték Indiában szombaton annak a fegyveres támadásnak az egyik aktív segítőjét, amelyet 2001-ben követtek el az újdelhi parlament ellen.
febr. 9
15:06
Megbénította a hóvihar az USA keleti partját (HVG)
A légi, a vasúti és a közúti közlekedést is megbénította szombat hajnalra az Egyesült Államok északkeleti részét sújtó rendkívüli hóvihar.
febr. 9
15:06
Megbénította a hóvihar az Egyesült Államok északkeleti részét (Infostart)
A légi, a vasúti és a közúti közlekedést is megbénította szombat hajnalra az Egyesült Államok északkeleti részét sújtó rendkívüli hóvihar.
febr. 9
15:06
Tagadják az oroszok a japán légtér megsértését (Kitekintő)
Japán szerint orosz repülőgépk megsértették az ország légterét. Nem először fordult elő, hogy orosz vadászgépek túl közel repültek japán területekhez.
febr. 9
15:08
Kivégeztek Indiában egy szélsőséges merénylőt (HVG)
Kivégezték Indiában szombaton annak a fegyveres támadásnak az egyik aktív segítőjét, amelyet 2001-ben követtek el az újdelhi parlament ellen.
febr. 9
15:24
Ukrán elutasítás az orosz gázszámlára (Kitekintő)
Újabb vita van kialakulóban a Gazprom energiaóriás és Ukrajna között. Az ukránok sokallják a nekik benyújtott számla összegét.

Keresés