2013. február 27. szerda

febr. 27
2:12
Emlékművet állítanának a meteornak Cseljabinszkban (MaHu)
Emlékművet szeretne állítani a városi önkormányzat a meteorit-becsapódás által sújtott oroszországi nagyvárosban, Cseljabinszkban.
febr. 27
5:12
Öngyilkos merénylő robbantott Maliban (HVG)
Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy kocsiban Kidal városban, Mali északkeleti részén. A támadásban négy ember meghalt - közölte a mali hadsereg.
febr. 27
5:30
Ma tehet esküt az új amerikai védelmi miniszter (HVG)
Az amerikai kongresszus támogatásáról biztosította Chuck Hagel védelmi miniszterré való kinevezését. A szövetségi felsőház 58:41 arányban szavazta meg kedden, hogy ő legyen a Pentagon vezetője. Mindössze négy republikánus szenátor szavazott együtt a többségben lévő demokratákkal, pedig a jelölt korábban Nebraska állam republikánus szenátora volt.
febr. 27
5:48
Megjelenhet a könyv DSK-ról, de kártérítés illeti a volt IMF-elnöknöt (HVG)
Megjelenhet az a könyv, amelyet Dominique Strauss-Kahnnal folytatott viszonyáról írt egy francia újságírónő. A kiadónak azonban minden példányban egy kell helyeznie azt az üzenetet, hogy a mű sérti a volt IMF-vezér magánéletét, valamint kártérítést is kell fizetnie – így döntött a párizsi legfelső bíróság.
febr. 27
5:50
Tizenkét rabot szöktettek meg egy mexikói börtönből (HVG)
Egy tucat foglyot szöktetett meg egy mexikói börtönből egy fegyveres csoport - közölték a helyi hatóságok.
febr. 27
5:52
Ittas vezetés miatt csukják le Whitney Houston volt férjét (HVG)
Összesen ötvenöt napos börtönbüntetésre, valamint négy év próbaidőre ítélte egy Los Angeles-i bíróság Bobby Brown énekest ittas vezetésért.
febr. 27
6:06
Idő kérdése a török tagság? (Népszava)
Párizs után Berlin is gesztust tett Törökország felé. Angela Merkel ankarai látogatása alkalmával ígéretet tett a török csatlakozási tárgyalások felgyorsítására. Törökország 1987-ben nyújtotta be hivatalosan csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz, a tárgyalások 2005-ben kezdődtek el, és gyakorlatilag le is fulladtak, egyetlen fejezetet, a tudományos kutatás összehangolását zárták le.
febr. 27
6:08
Népvándorlásra számíthatnak a Vatikánban (Népszava)
Holnap távozik XVI. Benedek a katolikus egyház éléről, s ma tarja meg utolsó audienciáját.
febr. 27
6:10
Megosztja az RMDSZ-t is a székelyzászló-ügy (Népszava)
Már-már tragikomikus méreteket kezd ölteni a székely zászló ügy. Miután hétfőn Csíkszereda RMDSZ-es polgármestere ünnepélyes keretek között óriási székely lobogót helyeztetett a város főterére, egy 7,5 méter magas zászlórúdra, Tőkés László pártjának, az EMNT önkormányzati képviselőinek kezdeményezésére, tegnapi fotókon az látható, hogy a főtér fölött helikopter száll, tekintélyes méretű román…
febr. 27
6:12
Kijevnek rövidesen választania kell (Népszava)
Az Ukrajna-Európai Unió csúcstalálkozó előtt még reménykedett a kijevi vezetés, hogy sikerül olyan megoldást találni, amely lehetővé teszi a szorosabb együttműködést Ukrajna számára mind az Unióval, mind az Oroszországgal. Jose Manuel Barosso azonban egyértelműen közölte: Ukrajna nem lehet egyszerre a Vámunió tagja és nem hozhat létre az EU-val egy szabadkereskedelmi övezetet.
febr. 27
6:24
Emlékmű a meteor után (Infostart)
Emlékművet állítana a városi önkormányzat a meteorit-becsapódás által sújtott Cseljabinszkban.
febr. 27
6:24
Magyar lesz Románia legfőbb ügyésze? (Kitekintő)
Florin Magyar, a kolozsvári táblabírósági ügyészség főügyésze a legesélyesebb a legfőbb ügyészi tisztség elnyerésére – írta hétfőn a România liberă.
febr. 27
6:42
Obama a fellendülés gyengülésétől tart (Infostart)
Az amerikai elnök szerint a költségvetés három nap múlva életbe lépő automatikus csökkentése gyengíti a gazdasági fellendülést.
febr. 27
7:00
Katonai busz mellett robbantottak Kabulban (HVG)
Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szerda reggel egy katonai busz mellett Kabulban, a rendőrség szerint legalább hét ember megsebesült a támadásban.
febr. 27
7:00
Románia: Meghirdették a posta privatizációját (Kitekintő)
A bukaresti kormány meghirdette hétfőn a Román Posta privatizációját.
febr. 27
7:18
Marosvásárhely: Egész napos magyar rádióadás indul (Kitekintő)
Március 2-án, szombaton reggel indul az 55-ik születésnapját ünneplő Marosvásárhelyi Rádió egész napos magyar nyelvű adása.
febr. 27
7:36
Benézték a statisztikát: a tálibok továbbra is ugyanannyira lázadnak (MaHu)
Nem csökkent tavaly a tálibok támadásainak a száma, tévedtek a statisztikában.
febr. 27
7:36
„Maroknyi székely porlik, mint a szikla” (168 Óra Online)
A Londonba látogató turista nem láthat olyan matricákat az autókon, amelyek a Brit birodalmat ábrázolják Indiától Ausztráliáig. Mégis, a Budapesten közlekedő kocsikon fölöttébb gyakori látvány a Nagy-Magyarország matrica, mely az 1920-as Trianoni Békeszerződés előtti Magyarországot az Osztrák-Magyar Monarchia részeként ábrázolja. Összefoglaljuk a The Economist Magyarországgal kapcsolatos heti…
febr. 27
7:54
A magyarverések kivizsgálását kérik (MaHu)
Közös nyilatkozatban fejezték ki szolidaritásukat a délvidéki magyarverések áldozataival, és a jogsértések kivizsgálását kérik Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek.
febr. 27
7:54
Döntött a kormány: nem fizetik vissza az államadósságot (Kitekintő)
A múlt csütörtökön megkötött orosz-kubai megállapodás értelmében, Oroszország 650 millió dollár értékben lízingel repülőgépeket Kubának. Megegyeztek továbbá abban is, hogy az oroszok elengedik a szigetország több milliárd dolláros tartozásának egy jelentős részét.
febr. 27
7:56
Chuck Hagel nevezik ki védelmi miniszternek (MaHu)
Az amerikai kongresszus támogatásáról biztosította Chuck Hagel védelmi miniszterré való kinevezését.
febr. 27
7:58
Neves civilek kérik egy nemzetközi emberi jogi dokumentum ratifikálását (MaHu)
Nyílt levélben kérte több mint száz ismert magánszemély - kutató, újságíró, ügyvéd, közgazdász és volt pártvezető - a kínai törvényhozást, hogy ratifikálja a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát.
febr. 27
8:00
Tizenkét rabért törtek be a börtönbe (MaHu)
Egy tucat foglyot szöktetett meg egy mexikói börtönből egy fegyveres csoport - közölték a helyi hatóságok.
febr. 27
8:02
Kormányzati reformra készülnek Kínában (MaHu)
Napirenden a kínai kormányzati intézményrendszer átszervezése, a politikai irányítás egyszerűbb, decentralizált és hatékony működést szeretne.
febr. 27
8:12
Chuck Hagelt nevezik ki védelmi miniszternek (MaHu)
Az amerikai kongresszus támogatásáról biztosította Chuck Hagel védelmi miniszterré való kinevezését.
febr. 27
8:30
Cápa evett meg egy férfit Új-Zélandnál (HVG)
Cápatámadás áldozata lett szerdán egy férfi Új-Zéland partjainál.
febr. 27
8:30
Vajdaság: Ellopták Mátyás király mellszobrát (Kitekintő)
Vasárnap az esti órákban eddig ismeretlen tettesek ellopták Mátyás király mellszobrát a kishegyesi iskola és a római katolikus templom közötti szoborparkból.
febr. 27
8:32
Videóra vették az egyiptomi hőlégballon-katasztrófát (HVG)
Több hírtelevízió is közzétett egy amatőr videót az egyiptomi hőlégballon-katasztrófáról, amelynek helyszínén 18 ember halt meg, köztük egy 34 éves veszprémi nő. Két ember csodával határos módon életben maradt, miután kiugrottak a lángoló gondolából, de egyikük később a kórházban belehalt sérüléseibe.
febr. 27
8:48
Megerősítették Chuck Hagel védelmi miniszteri kinevezését (Infostart)
Leteheti az esküt az új amerikai védelmi miniszter, az amerikai szenátus megszavazta Chuck Hagel kinevezését. Ő az első vietnámi veterán, aki a védelmi minisztérium élére kerül.
febr. 27
9:06
Fotó: ágyúval is csempésznek már drogot (HVG)
Szén-dioxiddal működik az az ágyú, amellyel a mexikói-amerikai határon fekvő Mexicaliból lőttek át kábítószert Kaliforniába. A szerkezetet egy teherautó platójára erősítették. Az ágyúról a mexicali közbiztonsági osztály tett közzé képet a héten.
febr. 27
9:06
Nem jut pénz a légiközlekedésre? (Kitekintő)
Ha életbe lépnek a költségcsökkentő intézkedések, a légiirányítók szükségszerű  leépítése következtében késésekre lehet számítani az Egyesült Államokban.
febr. 27
9:24
Erdő Pétert már gulyáspápaként emlegetik (HVG)
Erdő Péter bíboros-érseknek jó esélye lehet arra, hogy őt válasszák meg XVI. Benedek utódjának, hacsak az egyház latin-amerikai, afrikai és más, európán kívüli szárnya nem állít egy erős jelöltet – idézte az Index a National Catholic Reporter (NCR) írását. A cikk szerzője, John Allen azt írta, Erdő Péter "gulyáspápa" lehet.
febr. 27
9:24
Az EU belső jelentése elítéli Izrael telepespolitikáját (MaHu)
Izrael kelet-jeruzsálemi és ciszjordániai telepespolitikája jelenti a legnagyobb veszélyt a palesztin-izraeli konfliktus kétállami megoldására.
febr. 27
9:24
A Híd zászlajára tűzte a vasúti kétnyelvűséget (Kitekintő)
A Híd törvénymódosító javaslatok beterjesztésére és kormányzati tárgyalásokra készül a kétnyelvűség ügyében.
febr. 27
9:26
Hó menthetett meg rengeteg japánt a halálos mérgezéstől (HVG)
Öt tonnányi, nátrium-cianidot tartalmazó folyékony veszélyes hulladék szivárgott ki egy japán vegyi üzemből kedden, amely 125 ezer ember halálos megmérgezésére is képes lett volna, a szennyezést azonban felszívta a hó - jelentette szerdán a japán sajtó.
febr. 27
9:26
A kurd fegyveresek augusztusra kivonulhatnak Törökországból (MaHu)
Abdullah Öcalan bebörtönzött kurd lázadóvezér azt tervezi, hogy fegyveresei augusztusra kivonulnak Törökországból egy béketervezet értelmében, amelyet elküldött pártja vezetőinek és kurd politikusoknak.
febr. 27
9:42
Visszariadtak Kanadától a magyar cigányok (HVG)
70 százalékkal kevesebb külföldi kér menekültstátuszt Kanadában, mióta bevezették az új törvényt. A csökkenés nagy részét az elkedvetlenített magyar menedékkérők teszik ki. A szakminiszter sikerként ünnepli a visszaesést – írta az Origo.
febr. 27
9:42
Több tonna mérgező anyag szabadult ki egy japán üzemből (MaHu)
Öt tonnányi, nátrium-cianidot tartalmazó folyékony veszélyes hulladék szivárgott ki egy japán vegyi üzemből kedden, amely 125 ezer ember halálos megmérgezésére is képes lett volna, a szennyezést azonban felszívta a hó.
febr. 27
9:44
Sikkasztás miatt vitték be a mexikói pedagógus szakszervezet vezetőjét (HVG)
Sikkasztás gyanújával őrizetbe vették a pedagógus szakszervezet vezetőjét Mexikóban kedden - közölték a hatóságok. Az érdekvédő szervezet az egyik legbefolyásosabbnak számít Latin-Amerikában.
febr. 27
10:00
Eredmény nélkül zárult a Hatok és Irán tárgyalása (MaHu)
Konkrét eredmények nélkül értek véget a hat nagyhatalom és Irán tárgyalásai utóbbi vitatott atomprogramjáról, a második, szerdai munkanapon mindössze egy óráig tartott a megbeszélés.
febr. 27
10:18
Legalább 19 halottja van egy illegális üzemben pusztító tűznek Kolkatában (HVG)
A tüzet valószínűleg rövidzárlat okozta, és néhány óra alatt eloltották, de a keletkező mérges gázok nehezítik a mentést. Tíz embert kellett kórházba szállítani, állapotuk válságos, emiatt elképzelhető, hogy nő az áldozatok száma.
febr. 27
10:18
Megjelenhet a Strauss-Kahnról szóló botránykönyv (Infostart)
A párizsi legfelső bíróság döntése értelmében megjelenhet az a kötet, amelyet Dominique Strauss-Kahnnal folytatott szerelmi viszonyáról írt egy francia újságírónő. A kiadónak azonban minden példányban egy kell helyeznie azt az üzenetet, hogy a mű sérti a volt IMF-vezér magánéletét, valamint kártérítést is kell fizetnie.
febr. 27
10:18
Tűz pusztított egy illegális kolkatai üzletházban (MaHu)
Tűz volt szerda hajnalban egy műanyagtermékeket árusító, a hatóságok szerint törvénytelenül működő hatemeletes üzletházban az indiai Kolkatában, és legalább 19 ember meghalt.
febr. 27
10:18
Román miniszter: Hitler korát idézi a székely polgármester (Kitekintő)
Mircea Dusa román védelmi miniszter szerint Hitler korát idézi Ráduly Róbertnek, a csíkszeredai polgármesternek a magyar nyelvhasználattal kapcsolatos hétfői kijelentése.
febr. 27
10:36
Öcalan: augusztusra kivonulhatnak a kurd fegyveresek Törökországból (HVG)
Abdullah Öcalan bebörtönzött kurd lázadóvezér arra készül, hogy fegyveresei kivonulnak augusztusra Törökországból egy béketervezet alapján, amelyet pártja vezetőinek és kurd politikusoknak küldött el – közölte szerdán a török média.
febr. 27
10:54
Erdő Péter már Rómában van (HVG)
A már "gulyáspápaként" emlegetett magyar bíboros XVI. Benedek utolsó hivatalban töltött napján részt vesz a katolikus egyházfő nyilvános audienciáján. Római útja előtt hosszú interjút adott, amelyben egyebek közt azt mondta: pápaválasztáskor a nemzetiségnél és a földrajzi származásnál sokkal fontosabb a személyiség, az, hogy "mit képvisel az egyház életében valaki".
febr. 27
10:54
Van Rompuy: folytatni kell a gazdasági reformokat (MaHu)
Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke szerint 2012 fordulópontot jelentett az euróövezet válságában, remélhetőleg "már túl vagyunk a nehezén", de az uniós tagállamoknak folytatniuk kell a gazdasági reformokat.
febr. 27
10:54
A szomszéd lóhúsa mindig zöldebb (Kitekintő)
A lóhúsos lasagnétól a Bajnai-mentes libán át a rövidlátó kárörvendés kerüléséig egy kis román-brit galloppozás.
febr. 27
10:56
Gyerekneveléssel "erősítene" a görög szélsőjobb (MaHu)
A görög szélsőjobboldali Arany Hajnal parlamenti párt 6-10 éves gyerekek nemzeti szellemű nevelésével igyekszik erősíteni befolyását a görög társadalomban.
febr. 27
10:56
Örülhet a sajtó: újabb pofont kapott a kormány (Kitekintő)
A német konzervatívok nem tudtak és nem is akartak mit kezdeni az üggyel, helyettük a bíróság döntött a homoszexuálisok örökbefogadási jogának ügyében.

Keresés