2013. február 27. szerda

febr. 27
6:06
Idő kérdése a török tagság? (Kripto Akadémia)
Párizs után Berlin is gesztust tett Törökország felé. Angela Merkel ankarai látogatása alkalmával ígéretet tett a török csatlakozási tárgyalások felgyorsítására. Törökország 1987-ben nyújtotta be hivatalosan csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz, a tárgyalások 2005-ben kezdődtek el, és gyakorlatilag le is fulladtak, egyetlen fejezetet, a tudományos kutatás összehangolását zárták le.
febr. 27
6:08
Népvándorlásra számíthatnak a Vatikánban (Kripto Akadémia)
Holnap távozik XVI. Benedek a katolikus egyház éléről, s ma tarja meg utolsó audienciáját.
febr. 27
6:10
Megosztja az RMDSZ-t is a székelyzászló-ügy (Kripto Akadémia)
Már-már tragikomikus méreteket kezd ölteni a székely zászló ügy. Miután hétfőn Csíkszereda RMDSZ-es polgármestere ünnepélyes keretek között óriási székely lobogót helyeztetett a város főterére, egy 7,5 méter magas zászlórúdra, Tőkés László pártjának, az EMNT önkormányzati képviselőinek kezdeményezésére, tegnapi fotókon az látható, hogy a főtér fölött helikopter száll, tekintélyes méretű román…
febr. 27
6:12
Kijevnek rövidesen választania kell (Kripto Akadémia)
Az Ukrajna-Európai Unió csúcstalálkozó előtt még reménykedett a kijevi vezetés, hogy sikerül olyan megoldást találni, amely lehetővé teszi a szorosabb együttműködést Ukrajna számára mind az Unióval, mind az Oroszországgal. Jose Manuel Barosso azonban egyértelműen közölte: Ukrajna nem lehet egyszerre a Vámunió tagja és nem hozhat létre az EU-val egy szabadkereskedelmi övezetet.
febr. 27
6:24
Emlékmű a meteor után (Infostart)
Emlékművet állítana a városi önkormányzat a meteorit-becsapódás által sújtott Cseljabinszkban.
febr. 27
6:24
Magyar lesz Románia legfőbb ügyésze? (Kitekintő)
Florin Magyar, a kolozsvári táblabírósági ügyészség főügyésze a legesélyesebb a legfőbb ügyészi tisztség elnyerésére – írta hétfőn a România liberă.
febr. 27
6:42
Obama a fellendülés gyengülésétől tart (Infostart)
Az amerikai elnök szerint a költségvetés három nap múlva életbe lépő automatikus csökkentése gyengíti a gazdasági fellendülést.
febr. 27
7:00
Románia: Meghirdették a posta privatizációját (Kitekintő)
A bukaresti kormány meghirdette hétfőn a Román Posta privatizációját.
febr. 27
7:18
Marosvásárhely: Egész napos magyar rádióadás indul (Kitekintő)
Március 2-án, szombaton reggel indul az 55-ik születésnapját ünneplő Marosvásárhelyi Rádió egész napos magyar nyelvű adása.
febr. 27
7:36
„Maroknyi székely porlik, mint a szikla” (168 Óra Online)
A Londonba látogató turista nem láthat olyan matricákat az autókon, amelyek a Brit birodalmat ábrázolják Indiától Ausztráliáig. Mégis, a Budapesten közlekedő kocsikon fölöttébb gyakori látvány a Nagy-Magyarország matrica, mely az 1920-as Trianoni Békeszerződés előtti Magyarországot az Osztrák-Magyar Monarchia részeként ábrázolja. Összefoglaljuk a The Economist Magyarországgal kapcsolatos heti…
febr. 27
7:54
Döntött a kormány: nem fizetik vissza az államadósságot (Kitekintő)
A múlt csütörtökön megkötött orosz-kubai megállapodás értelmében, Oroszország 650 millió dollár értékben lízingel repülőgépeket Kubának. Megegyeztek továbbá abban is, hogy az oroszok elengedik a szigetország több milliárd dolláros tartozásának egy jelentős részét.
febr. 27
8:30
Vajdaság: Ellopták Mátyás király mellszobrát (Kitekintő)
Vasárnap az esti órákban eddig ismeretlen tettesek ellopták Mátyás király mellszobrát a kishegyesi iskola és a római katolikus templom közötti szoborparkból.
febr. 27
8:48
Megerősítették Chuck Hagel védelmi miniszteri kinevezését (Infostart)
Leteheti az esküt az új amerikai védelmi miniszter, az amerikai szenátus megszavazta Chuck Hagel kinevezését. Ő az első vietnámi veterán, aki a védelmi minisztérium élére kerül.
febr. 27
9:06
Nem jut pénz a légiközlekedésre? (Kitekintő)
Ha életbe lépnek a költségcsökkentő intézkedések, a légiirányítók szükségszerű  leépítése következtében késésekre lehet számítani az Egyesült Államokban.
febr. 27
9:24
A Híd zászlajára tűzte a vasúti kétnyelvűséget (Kitekintő)
A Híd törvénymódosító javaslatok beterjesztésére és kormányzati tárgyalásokra készül a kétnyelvűség ügyében.
febr. 27
10:18
Megjelenhet a Strauss-Kahnról szóló botránykönyv (Infostart)
A párizsi legfelső bíróság döntése értelmében megjelenhet az a kötet, amelyet Dominique Strauss-Kahnnal folytatott szerelmi viszonyáról írt egy francia újságírónő. A kiadónak azonban minden példányban egy kell helyeznie azt az üzenetet, hogy a mű sérti a volt IMF-vezér magánéletét, valamint kártérítést is kell fizetnie.
febr. 27
10:18
Román miniszter: Hitler korát idézi a székely polgármester (Kitekintő)
Mircea Dusa román védelmi miniszter szerint Hitler korát idézi Ráduly Róbertnek, a csíkszeredai polgármesternek a magyar nyelvhasználattal kapcsolatos hétfői kijelentése.
febr. 27
10:54
A szomszéd lóhúsa mindig zöldebb (Kitekintő)
A lóhúsos lasagnétól a Bajnai-mentes libán át a rövidlátó kárörvendés kerüléséig egy kis román-brit galloppozás.
febr. 27
10:54
Öcalan: márciustól PKK-fegyverszünet (Metropol)
A Törökországban bebörtönzött kurd lázadóvezér állítólag fegyverszünetre fogja felszólítani pártjának harcosait.
febr. 27
10:56
Örülhet a sajtó: újabb pofont kapott a kormány (Kitekintő)
A német konzervatívok nem tudtak és nem is akartak mit kezdeni az üggyel, helyettük a bíróság döntött a homoszexuálisok örökbefogadási jogának ügyében.
febr. 27
10:56
Öcalan kivonulási terve (Metropol)
Öcalan tavaly október óta tárgyal a kormány képviselőivel egy béketervről.
febr. 27
10:58
Húsvétra megállapodás lehet a KAP-reformról (Kitekintő)
A közvetlen kifizetések tagállamok közötti újraelosztásának mintájára közeledhetnek egymáshoz a hektáralapú támogatások az egyes országokon belül – közölte az agrárminiszterek hétfői ülését követően Simon Coveney, ír tárcavezető.
febr. 27
11:12
Erdő Péter Rómába utazott (Infostart)
Rómába utazott, és részt vesz a visszavonuló pápa nyilvános audienciáján Erdő Péter bíboros, prímás.
febr. 27
11:12
A görög szélsőjobboldal "gyerekneveléssel" erősít (Metropol)
A gyerekeket szüleik viszik a párt irodáiba, ahol nevelőnők "hellén eszményeket oltanak beléjük".
febr. 27
11:12
Erdő Péter bíboros, prímás Rómába utazott (168 Óra Online)
Erdő Péter bíboros, prímás Rómába utazott, hogy XVI. Benedek pápai szolgálatának utolsó előtti napján, szerda délelőtt részt vegyen a visszavonuló katolikus egyházfő nyilvános audienciáján – közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-vel.
febr. 27
11:30
Kihallgatták a Wass-emlékest szervezőit (Kitekintő)
Többórás kihallgatás után távozhatott az ügyészségről hétfőn Kisné Portik Irén és Selyem Antónia, a gyergyószentmiklósi Wass Albert-megemlékezés két szervezője.
febr. 27
11:48
Százezres tömeg az utolsó ölelésen (Infostart)
Teljesen megtöltötték a Szent Péter teret az olaszok és külföldiek, hogy részt vegyenek XVI. Benedek pápa legutolsó általános audienciáján.
febr. 27
11:48
Több mint egymillió hivatalnok szökne külföldre (Metropol)
Azok a közszolgák, akiknek külföldön élnek rokonaik, felügyeletük megerősítésére számíthatnak.
febr. 27
12:24
Kukába kerültek Mátyás király koszorúi (Kitekintő)
Műemlékvédelmi okokra hivatkozva a szemétbe dobatta a Mátyás király kolozsvári szülőházában működő Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem vezetősége azokat a koszorúkat, amelyek a hét végén a király születésének 570. évfordulója alkalmából kerültek az épületre.
febr. 27
12:24
XVI. Benedek: Isten iránti bizalom (Metropol)
XVI. Benedek pápát utolsó általános audienciáján szerdán hatalmas tömeg várta.
febr. 27
13:00
Nem bűncselekmény volt a hőlégballon-baleset (Infostart)
Kizárható a bűncselekmény gyanúja a luxori hőlégballon balesetnél, az előzetes vizsgálatok alapján. A helyszínen négy nyomozócsoport tartott szemlét, beszéltek a szemtanúkkal és ellenőrizték a járművet üzemeltető társaság engedélyeit.
febr. 27
13:00
Nemet mondtak az urán feldolgozására Kassán (Kitekintő)
A Kassai Önkormányzati Kerület (KÖK) támogatta a legnagyobb környezetvédelmi petíciót, amelyet több mint 113.000 szlovák állampolgár írt alá és 41 önkormányzat támogat.
febr. 27
13:18
Svájci lövöldözés: három halott (Infostart)
Három ember vesztette életét egy svájci kisváros fafeldolgozó üzemében szerda reggel egy lövöldözésben - közölte a luzerni rendőrség.
febr. 27
13:18
Ficóban fölment a pumpa a kisebbségi jogérvényesítéstől? (Kitekintő)
Robert Fico, a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke a szlovák nemzeti kulturális egylet, a Matica slovenská tudományos konferenciáján adott elő hétfőn és meglehetősen kendőzetlenül beszólt a szlovákiai kisebbségeknek.
febr. 27
13:54
Pápaválasztás: ő lehet a befutó? (Kitekintő)
XVI. Benedek pápa váratlan lemondása után a világ azt találgatja, ki lehet a katolikus egyház következő vezetője. Brazília, ahol a legtöbb katolikus vallású él, öt bíborossal lesz jelen a soron következő konklávén. Elképzelhető, hogy néhány hét múlva brazil pápát avatnak? A lobbi erős.
febr. 27
14:12
Egyiptomi baleset: valószínűleg nem történt bűncselekmény (Metropol)
Ismertették a 19 ember, köztük egy magyar állampolgár halálát követelő baleset előzetes vizsgálati eredményét.
febr. 27
14:12
Ki mentette meg a szlovákokat a kihalástól? (Kitekintő)
Robert Fico miniszterelnöknek nem tetszik, hogy a sajtó céltáblának használja és "bulvárosítja" a Matica Slovenskát, mint "nemzeti szellemet védő egyesületet".
febr. 27
15:06
Méretes sallert kapott a gazdaság (Kitekintő)
Méretes zakóból próbált felállni Európa a tegnapi napon. Az olasz és spanyol index 4-5%-os hátránya azonban a sokat látott tradereknek is gondot okozott.
febr. 27
15:06
Élet Aleppó lázadók kezén lévő részén (Metropol)
Kis szigeteket képeznek a polgárháború sújtotta Szíriában a felkelők kezén lévő területek, amelyeken a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen harcoló lázadók próbálják visszaterelni az életet a rendes kerékvágásba - írta a Der Spiegel hamburgi hírmagazin helyszíni riportjában Aleppóból.
febr. 27
15:24
Gašparovič nem tünteti ki Klaust, hogy ne nevessenek rajtuk (Kitekintő)
Ivan Gašparovič szlovák és a távozás előtt álló Václav Klaus cseh államfő inkább nem tüntetik ki egymást a két ország legmagasabb elismeréseivel - nem akarják, hogy újabb viccek célpontjaivá váljanak.
febr. 27
15:24
Fico beszédét bírálták (Metropol)
„Szlovákia elsősorban a szlovákoké, nem pedig a kisebbségeké” - ez váltotta ki a kritikákat.
febr. 27
15:24
Éljenezve búcsúztak a hívők XVI. Benedektől (Kripto Akadémia)
Alapvetően pozitív érzelmekkel nyilatkoztak szerdán a sajtónak a Szent Péter téren összegyűlt hívők, akik a távozó XVI. Benedek legutolsó általános audienciáján vettek részt, köztük a Rómába érkezett nagyváradi zarándokok is.
febr. 27
15:42
Hajrablók garázdálkodnak Dél-Afrikában (Kripto Akadémia)
Hajrablók garázdálkodnak a Dél-afrikai Köztársaságban, ám nem nők az áldozataik, hanem rasztafürtű férfiak.
febr. 27
16:18
Péntekig tekinthető meg a Sztálingrádról szóló fotókiállítás (Kitekintő)
Március 1-ig, péntekig tekinthető meg a II. világháborús Sztálingrádról szóló fotókiállítás az Orosz Kulturális Központban, Budapesten. 1942. július 17-től 1943. február 2-ig zajlott a II. világháború legnagyobb szárazföldi csatája, és egyben a háború egyik legvéresebb csatája, a sztálingrádi csata, így ezzel a fotókiállítással a csata 70. évfordulójára emlékezünk.
febr. 27
16:36
Nem engedik be a segélyszállítmányokat (Metropol)
Nem engedik be Ukrajnába a Kárpátaljai Református Egyházkerület rászorulóinak szánt humanitárius rakományokat.
febr. 27
16:36
Nem engedik be Kárpátaljára a segélyszállítmányokat (Kripto Akadémia)
Nem engedik be Ukrajnába a nemrég hatályba lépett vámtörvény rendelkezései miatt a segélyszállítmányokat, köztük a Kárpátaljai Református Egyházkerület rászorulóinak szánt humanitárius rakományokat.
febr. 27
16:54
Megvonták az állami támogatást az szélsőjobbos párttól (Kitekintő)
A német kormány is támogatni látszik az NPD elleni betiltási kérelmet. Eközben az állam leállította a párt finanszírozását kiegyenlítetlen tartozásuk miatt.
febr. 27
17:12
Hazai nagyvállalatok: nem kell kétségbeesni (Kitekintő)
A Magyar Telekomot ma a cseh szektortárs bejelentése miatt állíthatják sarokba, a cég ugyanis 40-ről 30 koronára csökkentette a tavalyi év után fizetendő osztalékot (a piac kis része számított csak erre).
febr. 27
17:30
Buda elvesztéséről évszázadokon keresztül beszéltek (Kitekintő)
Sadik Müfit Bilge szerint Mohács minden idők legnagyobb harca volt
febr. 27
17:48
Németország is életet lehelne a török csatlakozási tárgyalásokba (Kitekintő)
Angela Merkel német kancellár támogatja a török uniós csatlakozási tárgyalások felfrissítését, ugyanakkor továbbra is kétségei vannak az ország teljes jogú tagságával kapcsolatban.

Keresés