2013. március 12. kedd

márc. 12
5:30
Japán még nem heverte ki a csapást (Kripto Akadémia)
Két évvel a 9-es erejű földrengés, s azt azt követő hatalmas szökőár pusztítása után Japán túllépett a sokkon és megszokott életét éli, de a távol-keleti szigetország észak-keleti partvidékén talán évtizedek is kellenek, hogy begyógyuljanak a természet és az emberek sebei. Nagy erőkkel folyik az újjáépítés, de még mindig küszködnek a természeti csapás, s a Fukusima Daiicsi atomerőműben…
márc. 12
6:06
Kezdődik a pápaválasztó konklávé (Infostart)
Ma kezdődik az új katolikus egyházfőt megválasztó konklávé. Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerint néhány napon belül döntés születhet.
márc. 12
6:06
Vitatja a falklandi népszavazást Argentína (Kripto Akadémia)
Hétfőn zárult a népszavazás a Falkland-szigeteken (az argentínok Malvinasnak nevezik) arról, hogy akarják-e a szigetlakók, hogy státuszuk megváltoztatását, vagy egyetértenek azzal, hogy Nagy-Britannia tengerentúli területe maradjon.
márc. 12
6:08
Bent tízezren, kint háromszázan (Kripto Akadémia)
Victor Ponta román kormányfő, a Szociáldemokrata Párt elnöke vasárnap este egy televíziós interjúban beszélt budapesti látogatásáról. Európa legfiatalabb miniszterelnöke Mesterházy Attila meghívására vett részt az MSZP szombati évértékelő rendezvényén, mert mint előzetesen elmondta, nem csupán az azonos európai pártcsaládhoz tartozás, hanem személyes barátság is összeköti a magyar politikussal.
márc. 12
6:10
Natalie, a Le Monde főnökasszonya (Kripto Akadémia)
Korszakváltáshoz érkezett a világ egyik legrangosabb újságja, a Le Monde. Hét évtizedes fönnállása óta első ízben nő lett a legfőbb vezetője, éppen a Nemzetközi Nőnapon. Vezérigazgató, nem csupán egy redakció első embere, a nagy lapcsoport főnöke is.
márc. 12
6:42
A Falkland-szigetek lakói brit fennhatóságra szavaztak (Infostart)
Elsöprő, 99,8 százalékos többséggel úgy döntöttek a Falkland-szigeteken tartott népszavazáson, hogy a terület továbbra is Nagy-Britanniához tartozzon.
márc. 12
7:00
Az EB és az ET aggodalmának adott hangot (168 Óra Online)
A magyar alaptörvény hétfőn elfogadott módosításai aggodalomra adnak okot azzal kapcsolatban, hogy megfelelnek-e jogállamiság elvének, az uniós jognak és az Európa Tanács mércéinek – áll José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének és Thorbjørn Jaglandnak, az Európa Tanács főtitkárának közös közleményében.
márc. 12
7:36
Amiért hajlandóak vagyunk felrobbantani magunkat (Kitekintő)
Hány áldozatot tudtak szedni a legsikeresebb évükben az öngyilkos merénylők? Miért kedvelik a terroristák a női elkövetőket? Mi a különbség köztük és az európai vértanúk között?
márc. 12
7:54
Aradon vonul a román szélsőjobb március 15-én (Kitekintő)
Avram Iancura emlékezve péntekre, március 15-re szervez felvonulást Aradon az Új Jobboldal (Noua Dreaptă), ezzel "üzennek a magyar irredentáknak".
márc. 12
7:54
Helikopterbaleset Afganisztánban (Metropol)
Öt amerikai katona halt meg a balesetben, amely a dél-afganisztáni Kandahár város külterületén történt.
márc. 12
7:54
Verhofstadt azonnali cselekvést sürget (168 Óra Online)
Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának vezetője a magyar Országgyűlés által megszavazott alkotmánymódosítás nyomán sajtónyilatkozatban szólította fel az Európai Bizottságot, hogy már ezen a héten, a keddi testületi ülésen kezdje meg a magyar alkotmányos változtatások elemzését.
márc. 12
8:12
Továbbra is a britekhez tartoznának (Metropol)
A Falkland-szigeteken tartott népszavazáson az összes leadott szavazatból mindössze három szólt a brit fennhatóság megőrzése ellen.
márc. 12
8:14
Kim Dzsong Un kijelölte az első célpontot (Metropol)
Két és fél évvel ezelőtt Észak-Korea már megtámadott egy déli szigetet.
márc. 12
8:30
A kéményseprők is az új pápát várják (Infostart)
Minden készen áll a kedden kezdődő pápaválasztó konklávéra a Vatikánban - jelentették be a pápai állam illetékes szervei. A legfontosabb előkészületek közül kiemelték, hogy felszerelték a kéményt a Sixtus-kápolnára, feldíszítették a Szent Péter-bazilika lodzsáját, életbe léptek a biztonsági intézkedések. A pápaválasztás kapcsán nyilatkozott az olasz tüzeléstechnikusok és kéményseprők országos…
márc. 12
8:30
Útlezárástól, adómegtagadástól sem riadnának vissza a székelyek (Kitekintő)
A polgári engedetlenség eszközeihez folyamodik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), ha a kormány a közigazgatási átszervezés során a székelyföldi megyéket román többségű közigazgatási régióba tagolja be.
márc. 12
8:48
Băsescu belekötött a csíki hokisok Gábor Áron-díjába (Kitekintő)
Nem tartja helyénvalónak az államfő, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) annak a csíkszeredai jégkorongcsapatnak adta át a Gábor Áron-díjat vasárnap este, amelye korábban „elhatárolódott a román himnusztól".
márc. 12
8:48
Befejeződtek a konklávé előkészületei (Metropol)
Minden készen állt a kedden kezdődő pápaválasztó konklávéra a Vatikánban.
márc. 12
8:50
Az emberi tényező nagyon fontos (Metropol)
Tusor Péter történésszel, az MTA Lendület Kutatócsoportjának vezetőjével a pápaválasztás hátteréről beszélgettünk.
márc. 12
9:24
Védekező protokoll Afganisztánban (Kitekintő)
Az amerikai védelmi miniszteri látogatás nem maradt nem várt következmények nélkül.
márc. 12
9:42
Marad a Néppárt többsége Alsó-Ausztriában (168 Óra Online)
A szuperválasztási vasárnap politikai bombája már az első trend délutáni nyilvánosságra hozatalakor robbant: a Szabadságpárt elvesztette fellegvárát, Jörg Haider egykori birodalmát. A csakis Karintiában működő FPK második helyre szorult a Szociáldemokrata Párt mögött. Alsó-Ausztriában minden marad a régiben: Erwin Pröll és a Néppárt megőrizte vezető szerepét. Stronach vadonatúj pártja jól…
márc. 12
10:36
Hatalmas állami segítség autóvásárláshoz (Kitekintő)
A thai kormány első autóvásárlást támogató programja rövidtávon számos problémát eredményezett, hosszú távú előnyei viszont nem garantáltak.
márc. 12
10:36
Több európai országba visszatért a tél (Metropol)
Angliában, Franciaországban és Németországban a hét elején közlekedési fennakadásokat és áramkieséseket okozott a havazás.
márc. 12
10:54
Venezuela: Maduro hivatalosan is elnökjelölt (Kitekintő)
Venezuela ügyvivő elnöke, Nicolás Maduro hétfőn hivatalosan is elnökjelöltté vált.
márc. 12
11:12
A HRW intézkedéseket követel az EU-tól (Metropol)
Határozott lépésekre szólította fel ez EU-t a magyar alkotmánymódosítás miatt az emberi jogi szervezet.
márc. 12
11:12
Kerry tárgyalt az Arab Liga tagállamaival (Kitekintő)
Az Arab Ligának a többi nemzetközi szervezethez hasonlóan megvan a maga álláspontja a Szíriában dúló polgárháborút illetően.
márc. 12
11:30
Drónok nem támadhatnak amerikai civilekre (Kitekintő)
Rand Paul republikánus szenátor levelet kapott, mely kizárja a drónok amerikai földön fegyvertelenek elleni bevetésének lehetőségét.
márc. 12
11:48
Pápaválasztás: megkezdődött a mise (Metropol)
A bíborosok püspöksüvegben és bíborszínű miseruhában vonultak be a székesegyházba.
márc. 12
12:06
A szír hadsereg ismét Homszot bombázta (Kitekintő)
A szír kormányerők vasárnap ismét Homsz városát bombázták.
márc. 12
12:06
Pénzügyi szuperrendőrség Ukrajnában (Metropol)
Csaknem korlátlan hatalmuk lenne, és közvetlenül Janukovics elnök alá rendelnék őket.
márc. 12
12:08
Susan Rice lehet Obama nemzetbiztonsági tanácsadója (Kitekintő)
Susan Rice nem lett külügyminiszter, most Barack Obama nemzetbiztonsági tanácsadója lehet. Az nevet, aki utoljára nevet?
márc. 12
12:24
A magyar kormány a Velencei Bizottsághoz fordul (Kitekintő)
Magyarország elküldi az alkotmány negyedik módosításának tervezetét a Velencei Bizottság számára – erősítette meg a külügyminiszter Brüsszelben.
márc. 12
13:00
Nem adják át a vasútat az EU-nak (Kitekintő)
A tagállamok többsége nem hajlandó átadni további hatásköröket a megerősítendő Európai Vasúti Ügynökségnek, sokkal inkább tagországi hatáskörben tartaná az európai vasúti szerelvények forgalmi és biztonsági engedélyeztetését.
márc. 12
13:18
Az egész világot átverték egy hazugsággal? (Kitekintő)
Kanadai tudósok kutatásokat végeztek, hogy kiderítsék: ha Teréz Anya valóban milliók felett rendelkezett, miért lehetséges az, hogy a legtöbb általa alapított létesítményben nyomorogtak a betegek, és megfelelő orvosi ellátás híján sokszor bele is haltak betegségeikbe.
márc. 12
13:36
Áder: Németországnak jobban kell értenie a magyar törvényhozás szándékait (Infostart)
Áder János köztársasági elnök szerint Németországban pontosabb képnek kellene kialakulnia a magyar alkotmányos szabályozásról.
márc. 12
13:36
Megállapodás a bűnözés visszaszorítására (Kitekintő)
Közép-amerikai országok a szervezett bűnözés elleni harcról szóló egyezményt írtak alá.
márc. 12
14:12
Tömeges alkoholmérgezés Líbiában (Kitekintő)
Eddig 51 halálos áldozatot követelt a líbiai alkoholmérgezés.
márc. 12
14:30
Megkezdődött a Condor-hadművelet felelőseinek pere (Kitekintő)
Buenos Airesben megkezdődött a Condor-hadműveletben érintett személyek pere. A dél-amerikai diktatúrák által kiépített titkos hálózat a résztvevő országok baloldali aktivistáit üldözte.
márc. 12
14:30
Fekete és fehér füst, de leginkább szürke (Metropol)
Egy vatikáni bádogkéményből felszálló füstoszlop adja hírül a világnak, hogy a Sixtus-kápolnában kulcsra zárt bíborosok megválasztották-e vagy sem az új pápát.
márc. 12
14:32
Ma hétkor lehet az első füst (Metropol)
A pápaválasztó bíborosok kedd délután megkezdik a pápaválasztó konklávét. Íme a keddi és a további napok menetrendje, és néhány érdekesség.
márc. 12
14:48
Magyar állampolgárokat hallgattak ki betűzőszú-szedés ügyben (Kitekintő)
Mikuláš Vareha, "Zemplén ura" perében öt magyar állampolgárt hallgatott ki a Specializált Bíróság azt firtatva, hogyan és miért betűzőszútlanítottak halott fákat Vareha üzemében.
márc. 12
15:06
Szabályos a Székelység történetének használata (Kitekintő)
A román oktatási minisztérium szerint Hargita és Kovászna megyében az előírások betartásával használják az iskolákban a Székelység története című kézikönyvet.
márc. 12
15:06
Bombariadó volt a WTO genfi székházában (Metropol)
Felfigyeltek egy furcsán viselkedő férfira, aki autóját az épülethez gyanúsan közel állította le.
márc. 12
15:06
Pápaválasztás - Megtelt a Szent Péter tér a konklávé előtt (Kripto Akadémia)
Hívők, kíváncsi turisták és újságírók tömege lepte el kedden a Szent Péter teret és környékét arra várva, hogy a pápaválasztó bíborosok bevonuljanak a Sixtus-kápolnába.
márc. 12
15:08
Simon Peresz: két független állam kell (Metropol)
Szerinte a független Izrael és a független Palesztina létrejötte a megoldás a közel-keleti helyzet rendezésére.
márc. 12
15:24
Pekingben "előléptették" a pancsen lámát (Metropol)
„Peking lámáját” sokan nem ismerik el pancsen lámaként. Most van a Kína elleni tibeti felkelés 54. évfordulója.
márc. 12
15:24
Megtalálták a hét éve Újvidéken ellopott Rembrandt-képet (Kripto Akadémia)
A szerb rendőrség megtalálta Rembrandt egyik, hét évvel ezelőtt ellopott festményét - írta kedden a vajdasági sajtó.
márc. 12
15:26
"Orbán ismét a feszítővashoz nyúlt" - külföldi sajtó az alkotmánymódosításról (Kripto Akadémia)
Jelentős figyelmet szentelt a magyarországi alkotmánymódosításnak kedden a német és az osztrák sajtó.
márc. 12
15:42
Igen a magyar címerre (Kitekintő)
Mind a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium, mind a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium homlokzatán helye van a magyar címernek.
márc. 12
15:42
Áder az alkotmánymódosítást magyarázta a németeknek (Metropol)
Angela Merkel német kancellár kiszámíthatóbb gazdasági környezet kialakítását kéri Magyarországtól.
márc. 12
15:42
Német vélemény: Orbán tőrt döfött a jogállam szívébe (168 Óra Online)
Tőrdöfés a jogállam szívébe. Így értékeli a müncheni Süddeutsche Zeitung az alkotmánymódosítást. Hatalomra lépésekor Orbán Viktor forradalmat jelentett be, és úgy néz ki, hogy a magyar állam hamarosan tényleg nem az lesz, mint ami volt. A nemzetet azonban legnagyobb tisztelője részéről fenyegeti veszély.

Keresés