2013. március 8. péntek

márc. 8
6:06
Botrányok közt távozik a cseh elnök (Kripto Akadémia)
Ma jár le Václav Klaus hivatali ideje, s adja át a helyét a januárban megválasztott Milos Zemannak. A cseh elnök botrányos körülmények között távozik, miután hétfőn a szenátus felségárulás vádjával eljárást indíttatott ellene az alkotmánybíróságon. Az ügy jól mutatja, milyen politikai helyzetbe került Csehország.
márc. 8
6:08
Tovább csúszik a schengeni döntés (Kripto Akadémia)
Tanácskozást tartottak tegnap Brüsszelben az uniós országok belügyi tárcavezetői, ahol a várakozásoknak megfelelően nem döntöttek arról, hogy többszöri halasztás után csatlakozhat-e Románia és Bulgária a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.
márc. 8
6:10
Atomcsapással fenyeget Phenjan (Kripto Akadémia)
Megelőző atomcsapással fenyegette meg Észak-Korea az Egyesült Államokat néhány nappal azután, hogy Phenjan azzal fenyegetőzött, felmondja a Dél-Koreával 1953-ban megkötött fegyverszünetet.
márc. 8
6:12
Brüsszelben tárgyalt Simon Peresz (Kripto Akadémia)
Simon Peresz izraeli államfő a NATO-főtitkárral, valamint az Európai Bizottság elnökével folytatott tárgyalásokat Brüsszelben.
márc. 8
6:14
Börtön Berlusconinak (Kripto Akadémia)
Egy éves börtönbüntetésre ítélte első fokon a milánói bíróság Silvio Berlusconi volt kormányfőt, testvére, Paolo pedig két év három hónapot kapott az úgynevezett BnL-Unipol ügy kapcsán. Berlusconi újabb botrányának köszönhetően rövid időre a kormányalakítás körüli herce-hurca is háttérbe szorult.
márc. 8
6:24
Bebalzsamozzák Chávez holttestét (Infostart)
Bebalzsamozzák, és üvegkoporsóban, mauzóleumban helyezik el Hugo Chávez holttestét, akárcsak Leninét, Ho Si Minhét vagy Mao Ce-tungét - jelentette be csütörtökön Nicolás Maduro venezuelai alelnök.
márc. 8
7:00
Észak-Korea megszakítja a forródrótot (Infostart)
Észak-Korea hatályon kívül helyezi a Dél-Koreával kötött kétoldalú megnemtámadási egyezményeket, és megszakítja a két ország között létesített forródrót kapcsolatot - jelentette be pénteken a két Korea újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság.
márc. 8
7:00
Elfogták és New Yorkba vitték bin Laden vejét (Kitekintő)
Amerikai terrorelhárítók elfogták és New Yorkba vitték Oszama bin Laden vejét, akit régóta azzal gyanúsítanak, hogy az al-Kaida terrorszervezet tagja - közölték csütörtökön amerikai hivatalos források.
márc. 8
7:00
Mauzóleumban helyezik el Chávez holttestét (Metropol)
A múzeum, amelyet Chávez mauzóleumává alakítanak át, Caracas központjában található.
márc. 8
7:02
Súlyos buszbaleset Vietnamban (Metropol)
A szerencsétlenségnek 11 halottja és 49 sérültje van.
márc. 8
7:18
Észak-Korea felmondja a megnemtámadási egyezményeket (Metropol)
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat foganatosított Phenjan ellen.
márc. 8
7:18
Washington is aggódik a magyar alkotmánymódosítás miatt (Kripto Akadémia)
Az Egyesült Államok osztja az Európa Tanács aggodalmát az előterjesztett magyar alkotmánymódosítással kapcsolatban - szögezte le a Washingtonban helyi idő szerint csütörtök délután kiadott közleményében Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő.
márc. 8
7:36
"Vörös bloggerek hadseregét" hozza létre a Kommunista Párt (Kitekintő)
Az orosz Kommunista Párt idén lesz 110 éves és vezetői úgy gondolják, hogy itt az idő egy kis vérfrissítésre. A párt most a "vörös bloggerek hadseregének" létrehozásával kísérletezik.
márc. 8
7:36
Pápaválasztás: Erdő Péter az egyik legesélyesebb? (168 Óra Online)
A Die Welt ismét a pápaválasztás egyik esélyeseként ír Erdő Péterről.
márc. 8
7:36
Ivica Dacic: hazugság, hogy Koszovó szerb föld (Kripto Akadémia)
Ivica Dacic szerb kormányfő szerint hazugság az, hogy Koszovó szerb föld.
márc. 8
7:54
Vitatott népszavazás Bécsben (Kitekintő)
Vitáktól övezve kezdődött meg Bécsben csütörtökön az a helyi népszavazás, amelyen többek között olimpiai pályázatról és a parkolási díjak szabályozásáról kérdezik meg a lakosságot.
márc. 8
8:12
Mégsem temetik el Chávezt (Infostart)
A gyászszertartás megtartják, de mégsem temetik ma el Hugo Chávez egykori venezuelai elnököt. A caracasi kormány bejelentése szerint még hét napig marad felravatalozva a néhai vezető, akit az időszak letelte után bebalzsamoznak.
márc. 8
8:12
Lezuhant egy katonai helikopter Romániában (Kitekintő)
Lezuhant és kiégett egy katonai helikopter csütörtök délután Romániában, a Bákó (Bacau) megyei Beresti-Bistrita község térségében. A balesetben ketten meghaltak, hárman megsérültek - közölték a román hírtelevíziók.
márc. 8
8:12
Kilépett a recesszióból Japán (Kripto Akadémia)
A korábban bejelentett 0,4 százalékos csökkenés helyett éves összevetésben 0,2 százalékkal növekedett a japán GDP 2012 negyedik negyedévében módosított adatok szerint, ezzel a szigetország kilépett a recesszióból - közölte pénteken a tokiói kormány.
márc. 8
8:14
Utcai késelés Hszincsiangban, halottak (Kripto Akadémia)
Legkevesebb négy ember meghalt és nyolc megsebesült egy késeléses támadásban az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület középső részén - közölte helyi információk alapján a South China Morning Post című hongkongi napilap pénteken.
márc. 8
8:48
Bemutatkozott a Facebook új verziója (Kitekintő)
Vizuálisan gazdagabb, mobiltelefon-orientált hírfolyam jellemzi a Facebook új változatát, amelyet csütörtökön mutattak be a kaliforniai Menlo Parkban.
márc. 8
8:48
Titkos járványként terjed az erőszak (Metropol)
Bár évtizedek óta zajlanak tömegtájékoztatási kampányok, még a fejlett országokban is sok nő szenved ellene elkövetett erőszaktól.
márc. 8
8:48
Frankfurter Rundschau: Magyarországon fokozódik az aggodalom (168 Óra Online)
Frankfurter Rundschau honlapja csaknem kétperces videóban mutatja be, hogy egyre nyugtalanabb a magyarországi zsidó közösség a feléledő antiszemitizmus miatt.
márc. 8
9:06
Újabb szankciókat fogadott el az ENSZ BT Észak-Korea ellen (Kitekintő)
Egyhangú szavazással újabb szankciókat fogadott el Észak-Korea ellen csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amiért a kommunista rendszer újabb nukleáris kísérli robbantást hajtott végre, megszegve a testület korábbi határozatait.
márc. 8
9:24
Osztrák elemzők: túlvan az újabb visszaesésen Közép- és Kelet-Európa (Kitekintő)
Bár az újabb visszaesésen ("double dip") már túljutottak Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa gazdaságai, a fellendülés még várat magára - állapították meg a térségről kiadott elemzésükben a Bécsi Nemzetközi Gazdaságkutató Intézet (WIIW) szakértői.
márc. 8
9:42
Már megint Magyarországtól hangos a világsajtó (168 Óra Online)
Matolcsy jegybankelnökké való kinevezésével foglalkozik a világsajtó. Arról cikkeznek, hogy Orbán nem a legjobb pillanatot választotta a kinevezésre, hogy félő, hogy Matolcsy György a hatalom növekedési programját valósítja majd meg, és ily módon veszélybe kerül az intézmény önállósága. Leszögezik, hogy míg Simor Andrásnak volt tekintélye, Matolcsy csak az utolsó pártkatona, akit egy korábban…
márc. 8
10:00
Maratoni megbeszélésre hívja az EU-tagállamok vezetőit az Európai Tanács elnöke (Kitekintő)
Tetemre hívja az EU-tagállamok vezetőit Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke abban a levélben, amit a jövő heti uniós csúcstalálkozó előtt küldött a vezetőknek.
márc. 8
10:00
Ausztria kiakadt a magyar földtörvény reformja miatt (168 Óra Online)
Magyarországon erősödik a tiltakozás a tervezett alkotmánymódosítások ellen: aktivisták elfoglalták a Fidesz-székházat.
márc. 8
10:18
Megmérgezhették az ország első emberét (Kitekintő)
Május végén derül ki, hogy valóban megmérgezték-e a volt palesztin vezetőt, Jasszer Arafatot. A svájci szakértők már elvégezték a vizsgálatok első sorozatát, biztosat azonban még nem tudnak mondani.
márc. 8
10:36
Újabb magyar nyelvű vasúti táblát helyezett ki az MKP (Kitekintő)
Magyar nyelvű vasúti táblát helyezett ki a Magyar Közösség Pártja (MKP) csütörtökön délután Csallóközaranyoson (Zlatná na Ostrove) az állomással szemben magánterületen - tájékoztatta az MTI tudósítóját a szlovákiai magyar párt sajtóosztálya.
márc. 8
11:12
Köszönetet mondott az RMDSZ a székely zászlóért (Kitekintő)
Köszönetet mondott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a Magyar Közösség Pártjának (MKP) és a szlovákiai magyar civil szervezeteknek, hogy a dunaszerdahelyi városházán kitűzték a székely zászlót - tájékoztatta az MTI tudósítóját az MKP sajtóosztálya.
márc. 8
11:12
Beiktatták új cseh köztársasági elnököt (Metropol)
Milos Zeman beiktatására a prágai Hradzsin gótikus Ulászló-termében a cseh parlament két házának közös ülésén, számos vendég jelenlétében került sor.
márc. 8
11:30
Jóváhagyták Brennan CIA-igazgatói kinevezését (Kitekintő)
Az amerikai szenátus csütörtökön megszavazta, hogy John. O Brennan, Barack Obama elnök eddigi terrorelhárítási tanácsadója legyen a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) következő igazgatója.
márc. 8
11:48
Dacic: hazugság, hogy Koszovó szerb föld (Kitekintő)
Ivica Dacic szerb kormányfő szerint hazugság az, hogy Koszovó szerb föld.
márc. 8
12:06
Washington is aggódik a magyar alkotmánymódosítás miatt (Kitekintő)
Az Egyesült Államok osztja az Európa Tanács aggodalmát az előterjesztett magyar alkotmánymódosítással kapcsolatban - szögezte le a Washingtonban helyi idő szerint csütörtök délután kiadott közleményében Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő.
márc. 8
12:42
Utcai késelés Hszincsiangban, halottak (Kitekintő)
Legkevesebb négy ember meghalt és nyolc megsebesült egy késeléses támadásban az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület középső részén - közölte helyi információk alapján a South China Morning Post című hongkongi napilap pénteken.
márc. 8
12:42
Orbán: A győzelemhez a legfontosabb a saját média3200 (168 Óra Online)
A Visegrádi Csoport országai miniszterelnökeinek varsói tanácskozása alkalmából, amelyen részt vett a német kancellár és a francia elnök is, Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozott varsói fiatalokkal. Az egyetemistákkal való beszélgetést az az Igor Janke újságíró szervezte és vezette (a meghívóra is az ő neve került), aki nemrégiben A csatár címmel méltató könyvet írt a magyar kormányfőről.
márc. 8
13:00
Békés autonómiatüntetésre készülnek (Kitekintő)
Politikai meggyőződéstől függetlenül mindenkit várnak a vasárnapi marosvásárhelyi autonómiatüntetésre a szervezők, akik a rendezvény békés jellegét hangsúlyozták.
márc. 8
13:36
Milliárdokat veszített az ország (Kitekintő)
A Kongresszus számára készített jelentés szerint az amerikai újjáépítési kísérletek kudarcot vallottak Irakban.
márc. 8
13:36
Visszavitették a kertben talált gránátot a rendőrrel (Kripto Akadémia)
Visszavitettek egy II. világháborús gránátot Nagy-Britanniában egy rendőrrel abba a kertbe, amelyből becipelte a rendőrségre. Az igen bátor - vagy mérsékelten okos - rendőr parancsnoka csak ezután értesítette a tűzszerészeket.
márc. 8
13:54
A magyar kormány támogatja az autonómiáért tüntetés szabadságát (Kitekintő)
A magyar kormány "nyilván nem tüntet", hanem tárgyal a román féllel, ugyanakkor támogatja az autonómiáért tüntetés szabadságát - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
márc. 8
14:12
A románok többsége elutasítja a székely régiót (Kitekintő)
Egy romániai közvélemény-kutatás szerint az ország lakosságának csaknem 80 százaléka elutasítja, hogy a magyar többségű megyék önálló régiót alkossanak.
márc. 8
14:30
Olaszország még mindig veszélyezteti az euróövezetet (168 Óra Online)
Az olaszországi politikai vihar még elsöpörheti az euróövezetet – nyilatkozta Nouriel Roubini a CNBC tévécsatornának az olaszországi Comói-tónál rendezett Ambrosetti Forum nemzetközi gazdasági konferencián.
márc. 8
15:24
Állami hivatalok munkatársai tanulnak magyarul Kárpátalján (Kitekintő)
Magyar nyelvtanfolyam elvégzéséről szóló okleveleket adtak át a napokban 12 Kárpátalja megyei állami hivatal közel száz munkatársának Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a tanintézet által állami hivatalnokok számára tavaly ősszel indított nyelvi kurzus keretében.
márc. 8
15:42
Egyházi restitúciós törvénytervezetet nyújtott be az RMDSZ (Kitekintő)
Az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatására vonatkozó törvénytervezetet nyújtottak be az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciói kedden a parlamentben.
márc. 8
16:18
Tovább maradnak a külföldi katonák az országban (Kitekintő)
A francia csapatok két hónapja avatkoztak be Maliban. Márciusban akartak kivonulni, a harcok azonban egyre hevesebbek és az áldozatok száma is nő.
márc. 8
16:36
Nemzeti Közösségek Tanácsa alakult a Vajdaságban (Kitekintő)
A Tartományi Képviselőház Nemzeti Közösségek Tanácsának alakuló ülésén szerdán Egeresi Sándort, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetőjét választották meg e tanács elnökévé.
márc. 8
16:54
Ifjúsági taxicsekkekkel a diszkóbalesetek ellen (Metropol)
Egyre több burgenlandi település csatlakozik a helyi gazdasági kamara ifjúsági taxicsekk programjához, amelynek az egyik fő célja az, hogy megelőzzék az úgynevezett diszkóbaleseteket.
márc. 8
17:12
Bugár Kelemen Hunorral és Bajnaival tárgyalt (Kitekintő)
Bugár Bélával, a Most-Híd párt elnökével és Kelemen Hunorral, az RMDSZ szövetségi elnökével tárgyalt csütörtökön Bajnai Gordon, az Együtt 2014 társalapítója Dunaszerdahelyen.
márc. 8
17:12
Nem engedélyezték a román ellentüntetést Marosvásárhelyen (168 Óra Online)
Egy közösségi portálon próbált vasárnapra a marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel szembeni ellentüntetést szervezni egy csoport; felhívásától az ultranacionalista Noua Dreapta (Új Jobboldal) szervezet elhatárolódott, a hatóságok pedig közölték, nem engedélyeznek ellenrendezvényt.

Keresés