2013. március 8. péntek

márc. 8
5:21
Nagy pontossággal mérték meg a Nagy Magellán-felhõ távolságát (csillagászat.hu)
Közel egy évtizednyi észlelési adatsor alapján egy nemzetközi kutatócsoport 2%-os hibával határozta meg a Nagy Magellán-felhõ távolságát, ami kulcsfontosságú adat a kozmikus távolságskála kalibrálásában.
márc. 8
5:51
Ahol nincs, ott ne keress! (nyest.hu)
A nyelv elemeinek jelentését azon szerkezetek alapján általánosítjuk, amelyekben előfordulnak. Helyes eredményre persze csak akkor juthatunk, ha megfelelően válogatjuk a mintáinkat. Egy olvasói kérdés kapcsán erre hívja fel a figyelmet szakértőnk is.
márc. 8
6:30
Újabb aszteroida közelíti meg a Földet (168 Óra Online)
Egy nemrég felfedezett aszteroida suhan el a Föld mellett szombaton. A száz méter átmérőjű égitest 960 ezer kilométerre közelíti meg a bolygót. Ez nagyjából a Föld és a Hold távolságának a 2,5-szöröse.
márc. 8
8:15
Kiemelt felhívás oktatási intézmény fejlesztésére Dél-Dunántúlon (orientpress)
Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent az 'Oktatási intézmények fejlesztése' című, DDOP-3.1.2/C-13 kódszámú kiemelt felhívás. A programra 593 millió Ft áll rendelkezésre. A pályázati kiírás és mellékletei elérhetők: nfu.hu A támogató nyilatkozat iránti kérelem beadásának határideje: 2013. március 22.
márc. 8
8:48
Jó számokkal rukkolt elő az OTP - külföldnek köszönheti a növekedést (orientpress)
A bankcsoport adózott eredménye nőtt a tavalyi évben szám szerint 46 százalékkal 122 milliárd forintra, ez elsősorban az alacsonyabb egyszeri tételek és a külföldi leányvállalatok magasabb nyereségességének tudható be. A tavalyi utolsó negyedévet több mint 26 milliárd forint nyereséggel zárta.
márc. 8
9:00
Ingyenesen megtekinthető videók (nyest.hu)
Állandó szerzőnk, Szabó Tamás Péter „Szabály, vélemény vagy hagyomány? Nyelvi értékítéletek nyomában” címmel tartott előadást Debrecenben. Az előadás már videón is megtekinthető.
márc. 8
9:09
Igaz a viking napkőről szóló legenda (Múlt-kor)
Először találtak fizikai bizonyítékot a tengeri navigáláshoz használt viking napkövek létezésére. A Sigurd nevű harcosról szóló izlandi saga szerint izzó követ kellett a nap felé tartani, így az égitest még a legsűrűbb köd ellenére is megmutatta magát.
márc. 8
9:24
Milliárdos a nyugdíjkompenzációs forrásigény (orientpress)
Négy hónap múlva már folyósítani kellene a beígért kompenzációt a továbbfoglalkoztatásukat kérő és ezzel a nyugdíjukról lemondott egészségügyi dolgozóknak, ám továbbra sem tudni, mekkora összegre számíthatnak az érintettek, az honnan és hogyan jut el hozzájuk - írja a Világgazdaság.
márc. 8
10:12
Kiállítás nyílik Árpád-házi Szent Kingáról (Múlt-kor)
Árpád-házi Szent Kingát és korát bemutató kiállítás nyílik pénteken a Veszprémi Érsekségi Turisztikai Központban, a Szaléziánumban. A kiállítás megnyitásával együtt kerül sor Piotr Stefaniak Árpád-házi Szent Kinga élete és munkássága című könyvének bemutatójára.
márc. 8
10:36
Észak-Korea atomtámadással fenyegetőzik (orientpress)
Észak-Korea vezetői megelőző nukleáris rakétatámadással fenyegetik az Egyesült Államokat. Az amerikaiaknak azonban még a nagy nukleáris leszerelések után is több száz, hanem többezer atomrakétája lehet, nem is beszélve a hiperfejlett hagyományos haderőről, ami szempillantás alatt történelmet csinál bárkiből, bármikor.
márc. 8
10:42
Tényleg javított az akkus üzemen a Z10 szoftverfrissítése (BerryBlog)
Bár az akkumulátoros rendelkezésre állás szoftveres javításával kapcsolatban sosem tápláltam vérmes reményeket, most úgy tűnik, a BlackBerry Z10 február végén kiadott szoftverfrissítésével mégis javult az üzemideje a telefonnak. Erről egyébként egyre több felhasználó is beszámol, bár eddig javarészt olyan típusokkal kapcsolatban érkeztek információk, melyeket itthon nem hoznak majd forgalomba.…
márc. 8
11:27
Lehetséges a fénynél is gyorsabban kommunikálni (168 Óra Online)
A fény sebességénél több mint négy nagyságrenddel gyorsabban végbemehet az az esemény, amely az összefonódott kvantumrészecskék között történik – állítják kínai fizikusok, akik megpróbáltak ezzel kapcsolatban méréseket végezni. Bár sem a műszerek, sem pedig a módszer nem teszi lehetővé a pontos mérést, de a kutatók az eredmények alapján arra következtettek, hogy az interakció sebessége a 3 billió…
márc. 8
12:06
Nagy népszerűségnek örvend az OEP pályázata (orientpress)
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 'Kincset Érő Egészség' pályázatának regisztrációs időszaka lezárult. Nagy érdeklődés övezte a pályázatot: országszerte 75 otthon adta be jelentkezését. A győztes intézmény 1 millió forint értékű nyereményben részesül, amelyet az otthon lakóinak egészségmegőrzésére fordíthatnak.
márc. 8
12:18
Sokkolóbb volt a holokauszt, mint gondoltuk (Múlt-kor)
Tizenhárom évvel ezelőtt kezdte meg az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma a náci gettók, munkatáborok és koncentrációs táborok dokumentálását. Az eredmény sokkal sokkolóbb, mint arra a holokausztkutatók számítottak.
márc. 8
12:24
Az italpalackokra kivetendő betétdíjjal milliárdokat spórolhat meg az állam (orientpress)
Egy az összes eldobható italcsomagolásra kiterjedő kötelező betétdíjas rendszer bevezetésére vonatkozó javaslatot dolgozott ki a Magyar Értékes Hulladék Kezelők Közhasznú Egyesülete. Az Egyesület számításai szerint a kötelező betétdíjas rendszer elindítása hosszútávon több tízmilliárd forinttal növelné az állam bevételeit, és mintegy 10 ezer új munkahely megteremtéséhez járulna hozzá, miközben…
márc. 8
13:18
Véget ért a kilakoltatási moratórium (orientpress)
Véget ért a kilakoltatási moratórium, és mivel kormányzati döntés nem született a moratórium meghosszabbításáról, a hatályos szabályozás szerint megkezdődött a bíróságok által jogerőre emelkedett döntések végrehajtása. Az idén háromszáznál kevesebb kilakoltatásra lehet számítani - közölte a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara.
márc. 8
13:36
A X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatok (orientpress)
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Kézműves Alapítvány, a Debreceni Művelődési Központ, valamint a kézműves kategóriákat gondozó intézmények meghirdetik a X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot 11 - 25 éves fiataloknak. Pályázni az alábbi kategóriákban, helyszíneken és időpontokban lehet.
márc. 8
14:24
Esterházy János-szobrot avatnak a XII. kerületben (Múlt-kor)
A XII. kerületi Gesztenyéskertben leplezik le május 15-én Esterházy János felvidéki magyar politikus első budapesti szobrát, Nagy János alkotását a Nemzeti Könyvtár programjához kapcsolódva.
márc. 8
16:18
Megjelentek a szociális gazdaság fejlesztése érdekében kiírt pályázatok (orientpress)
Az Új Széchenyi Terv keretében megjelentek a TÁMOP-2.4.3.D-2 jelű 'Szociális gazdaság fejlesztése' című pályázatok. A pályázatok benyújtása a TÁMOP-2.4.3.D-2-13/1 jelű konvergencia kiírásra két ütemben lehetséges. Az első pályázati ütem benyújtása 2013.05.06-tól 2013.06.06-ig, a második ütem benyújtása 2013.09.02-től 2013.10.01-ig lehetséges. A pályázatok elbírálása két szakaszban történik.
márc. 8
17:30
A tudósokat is megdöbbentette az oroszlánok siralmas helyzete (168 Óra Online)
Sürgős és hathatós állatvédelmi intézkedések nélkül az afrikai oroszlánállomány fele a kipusztulás szélére sodródhat a következő 20-40 éven belül – állapították meg szakemberek egy új, az Ecology Letters című tudományos magazinban megjelent tanulmányukban.
márc. 8
18:06
Uniós költségvetések hosszú- és rövidtávra: az EP álláspontja (orientpress)
Az Európai Parlament szerdán dönt arról, milyen pozícióból indítsa tárgyalásait a tagállamokat képviselő ír elnökséggel az Unió hétéves költségvetési keretéről. Az Európai Tanácsban megszületett politikai megállapodás életbe lépéséhez többek között a Parlament beleegyezése is szükséges. A Parlament szerdán a 2014-es uniós költségvetésben érvényesítendő alapelvekről is dönt.
márc. 8
18:36
Szovjet kém volt a világgazdasági rendszer megteremtője (Múlt-kor)
Harcos antikapitalista volt és a kommunistákkal szimpatizált Harry Dexter White, a Bretton Woods-i konferencián az Egyesült Államokat képviselő közgazdász, akit az FBI ütött ki a nyeregből, pedig sokan már őt látták a Nemzetközi Valutaalap élén.
márc. 8
21:54
Üstökösnéző utat kínál egy német légitársaság (168 Óra Online)
Üstökösnézőbe visz repülőgépen 88 utast egy német légitársaság: a járat március 16-án 11 ezer méteres magasságban repked majd ide-oda, hogy az utasok kedvükre csodálhassák a Pan-STARRS nevű üstököst. Ehhez hasonló légi jelenség legutóbb 1997-ben volt, akkor a Hale-Bopp nevű üstökösnek köszönhetően. A Pan-STARRS a héten jutott legközelebb a Földhöz, 161 millió kilométeren belülre.

Keresés