2013. március 7. csütörtök

márc. 7
1:06
Heins: a vártnál többen váltanak BlackBerry 10-re (BerryBlog)
Több mint 7 százalékkal ugrottak meg a BlackBerry papírjai a tegnap kereskedés során és végül 6 százalék feletti pluszban zártak. Mindezt leginkáb Thorsten Heins a spanyol Expansion gazdasági lapnak adott interjújához lehet kötni, amelyben a Z10 kedvező fogadtatásáról beszélt. "Kissé meglepődtünk", hogy milyen vonzó a BlackBerry 10 más platformról váltók számára, fogalmazott Heins. Hozzátette,…
márc. 7
5:15
Zsúfolt csillaghalmazok esete a gravitációval (csillagászat.hu)
A Hubble ûrteleszkóppal végzett megfigyelések alapján a kettõsök eloszlása zsúfolt környezetben, például egy fiatal nyílthalmazban, nem magyarázható pusztán csak a gravitáció figyelembe vételével.
márc. 7
6:18
A gyomorrák egyetlen leheletből kimutatható (168 Óra Online)
Kutatók szerint egy gyors és egyszerű leheletteszttel kilencvenszázalékos biztonsággal megállapítható a gyomorrák.
márc. 7
8:21
Rendelet készül a piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről (orientpress)
Közigazgatási egyeztetésen a nemzetgazdasági miniszter NGM rendelete a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 22/2009. (X. 16.) PM rendelet módosításáról.A tervezet 2013. március 11-ig véleményezhető.
márc. 7
8:39
Változások előtt Venezuela (orientpress)
Hugo Chávez halála teljesen átrajzolhatja nemcsak a venezuelai, hanem az egész dél-amerikai térség politikai térképét. A néhai elnökkel ellenséges viszonyt fenntartó Egyesült Államok például ebben reménykedik.
márc. 7
8:51
A szerencsén múlt vagy a végzeten? (nyest.hu)
Március 8-án, pénteken tartja az Erasmus Kollégium szokásos pénteki szemináriumát. Ezúttal Grezsa Csaba fog irodalmi témájú előadást tartani.
márc. 7
8:57
Kampány a gyógyszerhamisítás ellen (orientpress)
A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület kezdeményezésére és koordinációjával államigazgatási szervek és szakmai szervezetek fogtak össze és indítottak március 6-án kommunikációs kampányt az interneten forgalmazott, bizonytalan forrásból származó gyógyszerek keresletének visszaszorítása érdekében.
márc. 7
9:15
Bízhatunk az alacsonyabb olaj- és üzemanyagárban (orientpress)
A Napi Gazdaság szerint amennyiben a forint nem gyengül számottevő mértékben, akkor az év végén már olcsóbban tankolhatunk. Szakértők szerint ugyanis az idén 105 dollárra csökken a Brent típusú olaj ára, valamint a belépő finomítói kapacitásoknak köszönhetően az irányadó üzemanyagárak is esnek, márpedig ezek vannak a legnagyobb hatással a hazai benzinárakra.
márc. 7
9:30
Újra kanadai vezére van a BlackBerrynek (BerryBlog)
Kanada népe nemzeti büszkeségként tekint a BlackBerryre, ezt a nyilvánvaló tényt a BlackBerry 10 születésekor többször bizonyította a helyi lakosság és a média -- pedig a lakosság főleg azon részének minden oka meglett volna gyűlölni a céget, akik valaha ott dolgoztak, de az átszervezéssel járó létszámcsökkentések miatt el kellett búcsúzniuk a munkaadójuktól. A kanadaiak ráadásul a jelek szerint…
márc. 7
10:03
Kik voltak a perui emberáldozatok? (Múlt-kor)
A prehispán dél-amerikai társadalmak egyik legismertebb jellegzetessége az emberáldozás volt, amit sokan és sokszor kutattak, azonban a rituális célokból legyilkolt áldozatokról meglehetősen keveset lehet tudni.
márc. 7
10:09
Szemmozgás érzékelő azonosíthatja a stroke-ot (orientpress)
Életeket menthet egy új eszköz, amely a szemmozgás elemzésével azonosítani tudja, hogy a páciens súlyos, folyamatos szédülését stroke vagy valami enyhébb betegség okozza - írja a Medical News Today. A Stroke című szakfolyóiratban nemrég közzétett tanulmány szerint az eszköz 100 százalékos pontossággal azonosítani tudja a szélütést.
márc. 7
10:27
Gyászol Venezuela, nőhetnek a belső feszültségek (orientpress)
Az 58 éves államfő a rákkal való kétéves küzdelem után helyi idő szerint kedd délután hunyt el egy caracasi katonai kórházban. Caracasban bizonyosra veszik, hogy a kormánypárt jelöltje Nicolás Maduro lesz, míg vele szemben az ellenzék ismét a volt mirandai kormányzót, Henrique Caprilest indítja.
márc. 7
10:45
A tűzgyújtás szabályai erdőterületen (orientpress)
Az erdőgazdálkodók a parkerdők területén turisztikai célból tűzvédelmi szempontból állandó és biztonságos tűzrakó helyet kötelesek kialakítani. A kijelölt tűzrakó helyet az erdőgazdálkodó kötelessége karbantartani, illetve az erdő tűz elleni védelmével kapcsolatos feltételek megteremtéséről gondoskodni. A kialakított tűzrakó helyen a tűzvédelmi rendelkezések betartásával bárki jogosult tüzet…
márc. 7
11:21
Agyi stimuláció győzheti le az anorexiát (orientpress)
A tudósok felvetették annak lehetőségét, hogy mély agyi stimulációval segíthetnének a súlyos anorexiában szenvedő pácienseken - írja a BBC. A kisméretű kanadai tanulmányban résztvevők közül háromnak sikerült híznia, s az eljárás után hangulatuk is javult.
márc. 7
11:57
Egyre több középiskolás vágyik külföldi tanulásra (orientpress)
A jelenlegi, 2012-2013-as tanévben 90 magyar középiskolás és 2 egyetemista diák tanul a világ 22 országában az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány (AFS) szervezésében. Ez számottevő, közel 50 százalékos növekedést jelent a Magyarországról kiutazók számában, hiszen a korábbi években az alapítvány csereprogramjain résztvevők száma általában 60-65 fő között mozgott.
márc. 7
12:09
Kannibálokkal üzletelt a világutazó Habsburg trónörökös (Múlt-kor)
Kannibálokról, vadászatokról és New York-i felhőkarcolókról írt 1892-ben megkezdett világkörüli útjának alkalmával a tragikus sorsú Habsburg trónörökös, az 1914-es szarajevói merényletben meggyilkolt Ferenc Ferdinánd, akinek naplóját most végre újra kiadták.
márc. 7
12:42
A vulkanikus gázok és nem a környezetszennyezés csökkenti a Föld melegedését (Népszava)
A vulkánkitörések eredményeként légkörbe kerülő kén-dioxid, nem pedig az ipari környezetszennyezés lassítja le a Föld felmelegedését - állapították meg amerikai kutatók új tanulmányukban.
márc. 7
12:51
Javított a portugál adósbesoroláson a Standard & Poor's (orientpress)
A Standard & Poor's hitelminősítő intézet megerősítette Portugália BB szuverén adóskockázati besorolását, a minősítéshez kapcsolódó kilátásokat pedig negatívról stabilra javította. Az indoklás szerint a hitelezők feltehetően több támogatást nyújtanak majd a portugál kormánynak ahhoz, hogy a költségvetés pályája sokkal fenntarthatóbbá váljon.
márc. 7
13:18
A császárpingvinek láthatatlan légpáncéllal védekeznek a hideg ellen (Népszava)
A császárpingvinek láthatatlan, a környező levegőnél hidegebb légpáncéllal védekeznek a Déli-sarkvidék nulla Celsius-fok alatti, fagyos időjárása ellen - állapította meg a Biology Letters című szaklapban közzétett tanulmány.
márc. 7
13:27
Hétvégi metró lesz az Alstom-kocsikból (orientpress)
A 2013. március 15-i hétvégén már kizárólag a vadonatúj Alstom szerelvények közlekednek az M2-es metró vonalán. Ettől a naptól kezdődően hétvégenként, azaz szombaton és vasárnap csakis az új Alstom szerelvényekkel találkozhatnak utasaink ezen a metróvonalon. A korszerű, légkondicionált, teljes hosszában átjárható járművekkel az utazás kényelmesebbé, csendesebbé válik.
márc. 7
13:36
Földönkívüli eredetű a földi élet? (Infostart)
A világűrben uralkodó állapotokat szimulálva amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kozmoszban található objektumok - például porfelhők - jeges felületén létrejöhettek olyan komplex szerves molekulák, amelyek a Földre jutva az élet alapvető építőelemeiként szolgálhattak.
márc. 7
13:45
Hatékonyabb lehet a Magyar Nemzeti Bank (orientpress)
A közelmúltban az Állami Számvevőszék által az MNB-ben feltárt törvénysértések kivizsgálása érdekében a jegybank új vezetése első munkanapján kezdeményezte a működési terület azonnali és átfogó ellenőrzését. Elsőként az ÁSZ vizsgálat során kifogásolt 1 milliárd forintos prémium és bónuszalap azonnali 25 százalékos csökkentését kezdeményezte.
márc. 7
14:39
Rákot okozhat a zselés műköröm UV-fényes kezelése (orientpress)
Növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát a zselés műkörömhöz használt UV lámpa - figyelmeztet a Fox News cikke. A hosszan tartó UV-sugárzás ugyanis roncsolja a bőrsejteket, ugyanúgy, mint a szolárium.
márc. 7
15:18
Renoir- és Klimt-képeket loptak el (Múlt-kor)
Ritka és értékes műveket, köztük Pierre-Auguste Renoir, Gustav Klimt és Egon Schiele munkáit lopták el Adelaide kertvárosában egy házból. A tolvajok fényes nappal a bejárati ajtón hatoltak be az ausztráliai nagyváros Brooklyn Park nevű kerületében lévő ingatlanba.
márc. 7
15:20
Négyszáz éve szolgál szüntelenül egy családot egy ágy (Múlt-kor)
Négyszáz éve szolgál szüntelenül egy családot egy ágy Nagy-Britanniában, amivel kivívta a még mindig használatban lévő legöregebb brit ágy címét. A bútormatuzsálem 1608-ban már a férfiágon ezer évre visszanyúló Berkeley család szolgálatában állt.
márc. 7
16:12
Újabb aszteroida a Föld veszélyes közelségében (168 Óra Online)
Egy nemrég felfedezett aszteroida suhan el a Föld mellett szombaton. A száz méter átmérőjű égitest 960 ezer kilométerre közelíti meg a bolygót. Ez nagyjából a Föld és a Hold távolságának a 2,5-szöröse.
márc. 7
16:24
Több mint 300 milliárdos hiánnyal zárt a magyar államháztartás (orientpress)
Az államháztartás februári hiánya 337 milliárd forintra teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 360,4 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 11,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 12,2 milliárd forintos szufficittel zártak. Az államháztartás központi alrendszerének deficitje 393,9 milliárd forint volt.
márc. 7
16:51
Jönnek az első információk a Q10 premierjéről (BerryBlog)
A BlackBerry Z10-et és a QWERTY-billentyűzetes Q10-et ugyan egyszerre mutatták be január 30-án, de már akkor tudni lehetett, hogy a billentyűzetes modell kicsit később kerül csak forgalomba, egy-két hónappal a teljes érintőkijelzős testvér után. A BlackBerry 10 kapcsán most ezért egyelőre mindenki a Z10-et emlegeti, de a gombmániásoknak sem kell aggódni, a Q10 is megjön hamarosan, a szolgáltatók…
márc. 7
17:18
Gyengébb növekedést vár az EKB, Draghi optimista (orientpress)
Nem okozott meglepetést az Európai Központi Bank, az alapkamat tartását jelentette be, amely továbbra is rekord alacsony szinten, 0,75 százalékon áll. Az ülést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi, az EKB elnöke elmondta, megvitatták a kamatcsökkentés lehetőségét is a mai ülésen, de aztán egyöntetű többség szavazta meg a kamatszint tartását. Kihangsúlyozta, az EKB nem tesz utalást a kamatpálya…
márc. 7
17:24
Nem volt antiszemita Esterházy (Múlt-kor)
Molnár Imre szerint a felvidéki politikus - akinek hamarosan a XII. kerületben szobrot állítanak - nem volt antiszemita, és kevés magyar van, aki a szlovákok felé több gesztust tett volna mint ő - mondta el a történész a Heti Válasznak adott interjújában.
márc. 7
17:36
Női jövőképek, az üvegplafonon túl (orientpress)
Magyarországon a 10 százalékot sem éri el a nők aránya az informatika vagy az elektronika mérnöki területein, mert sok lány visszatartó erőkbe ütközik pályaválasztáskor. Április 25-én a Nők a Tudományban Egyesület második alkalommal rendezi meg a Lányok Napja programsorozatot, hogy pályaválasztás előtt álló lányok közvetlen tapasztalatot szerezhessenek 'elférfiasodott' szakterületeken, s hogy…
márc. 7
17:54
Mit nyertünk az EU tagsággal? (orientpress)
Vitaindító panelbeszélgetésre került sor 2013. március 6-án a Budapesti Corvinus Egyetemen 'Mi lenne, ha nem lenne Európai Unió?' címmel. A rendezvény Az én Európám című országos kommunikációs kampány keretében valósult meg. Az eseményen Győri Enikő államtitkár, Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője és Györkös Péter, Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének…
márc. 7
19:30
Megbotránkoztatták a régészeket Pompeji erotikus képei (Múlt-kor)
A Pompejiben felfedezett erotikus festmények és műtárgyak nagyban meghatározták a város hírnevét. Joanne Berry, az Élet és halál Pompejiben és Herculaneumban című kiállítás kurátora szerint megérdemelten kapta kétes hírét az i. sz. 79-ben elpusztult város.
márc. 7
20:48
Új Homo erectus-fosszíliát tártak fel Kínában (MaHu)
Új Homo erectus-fosszíliát tártak fel Kínában. A felegyenesedett ember ritka maradványai lelőhelyükről a lüancsuani ember elnevezést kapták.

Keresés