2013. március 29. péntek

márc. 29
8:03
Az uniós fiskális szerződés ratifikációjáról (orientpress)
Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a gazdasági és monetáris unióbeli stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződést kihirdető törvényjavaslatot. A szerződés célja, hogy orvosolja az eurózóna működésének súlyos hiányosságait, amelyek a pénzügyi és gazdasági válság során a felszínre kerültek. Az idén január 1-jén hatályba lépett szerződést az Európai Tanács tavaly március eleji ülésén…
márc. 29
8:39
Marokszámra szedik a gyógyszert a magyarok (orientpress)
Az átlagmennyiség több mint tizenhatszorosát írják fel pacienseiknek a legaktívabb gyógyszerrendelő orvosok, míg a legnagyobb fogyasztók nyolcszor annyi orvosságot szednek be, mint a többség. A Világgazdaság annak apropóján kérdezett rá a gyógyszerfogyasztásra, hogy áprilisban két éven belül immár kilencedszer változnak a gyógyszerárak - írja a Világgazdaság.
márc. 29
8:57
Parragh: össze kell hangolni a keleti nyitást szolgáló munkát (orientpress)
Parragh László, a kereskedelmi és iparkamara elnöke szerint a keleti export beindításához a legfontosabb azoknak az eszközöknek, intézményeknek az összehangolása, amelyek ugyan léteznek már, de még korántsem hatékony az együttműködésük. Hozzátette: a keleti nyitás politikája jó kiindulópont, de szükséges továbbá egy feltőkésítési program, amely révén a cégek technológiához juthatnak.
márc. 29
8:57
Új megvilágításban a reneszánsz anatómia (Múlt-kor)
Pontosította és érthetőbbé akarta tenni olvasói számára a németalföldi orvos-anatómus, Andreas Vesalius De humani corporis fabrica című, az emberi test működéséről szóló korszakos munkáját, amelynek harmadik kiadása már nem jelent meg.
márc. 29
9:15
Riasztást adott ki az OMSZ az ónos eső miatt (orientpress)
Négy megye több kistérségére, valamint a fővárosra citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggel az ónos eső miatt. A riasztások Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megye térségeit, valamint a fővárost érintik. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) felhívta a figyelmet arra, hogy csúszós, nedves útfelületek a gépjárművel és a…
márc. 29
9:39
Viszlát Mike, és kösz a BlackBerryt! (BerryBlog)
Tegnap a BlackBerry negyedéves eredményeiről szóló beszámoló részeként Mike Lazaridis, a BlackBerry egykori alapítója, aki Thorsten Heins kinevezése óta az igazgatótanácsban ült, közölte, hogy végleg szögre akasztja a kabátját, és távozik a cégtől. Bizonyára sokan lesznek olyanok, akik nem ejtenek érte egyetlen könnycseppet sem, hiszen a BlackBerry, illetve a RIM éppen neki, illetve a másik…
márc. 29
9:51
Fiatal gazdáknak segít a komplex ismeretátadási projekt (orientpress)
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a fiatal ökogazdák számára 2013-ban tematikusan egymásra épülő képzési programot szervez szakavatott előadók, tapasztalt gyakorlati szakemberek és az ágazatban érdekelt intézmények közreműködésével. A program első, 'Biogazdálkodás és menedzsment' című kétnapos moduljára 2013. április 12-13-án kerül sor Gödöllőn, a Szent István Egyetemen.
márc. 29
10:00
Az éj leple alatt bontották tovább a berlini falat (Múlt-kor)
Váratlanul újabb részt távolítottak el szerdán Berlinben a várost a hidegháború idején kettéosztó határépítmény leghosszabb megmaradt szakaszából. A beruházó jogszerűen járt el, a munkálatot azonban szinte titokban és az éj leple alatt végezték el.
márc. 29
10:09
Átszeli Észak-Amerikát a világ első napelemes repülőgépe (MaHu)
márc. 29
10:27
VM: Magyarország az Európai Unió egyik legnagyobb méztermelő országa (orientpress)
A Vidékfejlesztési Minisztérium reagálva a Greenpeace Magyarország Egyesület megkeresésére közleményben is megerősíti, hogy hazánkban a méhészet kiemelten fontos gazdasági tevékenység a méztermelés agrárgazdasági jelentősége miatt is. A méztermelés olyan mezőgazdasági területeinken is folyik, ahol az elmúlt tíz évben, évente több mint egymillió hektárt (kukorica, napraforgó, repce) vettetek be…
márc. 29
11:03
27 nemzeti győztes száll versenybe az Európai Ifjúsági Károly-díjért (orientpress)
Kiválasztották az immár hatodik alkalommal meghirdetett Európai Ifjúsági Károly-díj nemzeti nyerteseit. A díjat olyan fiataloknak ítélik oda, akik tevékenységükkel hozzájárultak az európai országokban élők közötti kölcsönös megértés javításához. A díjra 16 és 30 év közötti fiatalok pályázhattak már meglévő projektjeikkel. Az ünnepélyes díjátadót május 7-én rendezik meg Aachenben.
márc. 29
11:06
Átváltozás közben érték tetten a „szellemeket” (168 Óra Online)
Harmadszor sikerült a tudósoknak „tetten érniük”, miként változik át a „szellemrészecskének” is nevezett neutrínó egyik fajtája a másikba az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) és az olaszországi San Grasso Laboratórium által végzett OPERA-kísérlet keretében.
márc. 29
11:12
Digitális kitekintés Európára - 2013-03-29 10:22:21 (sat.hu)
Az Európai Audiovizuális Obszervatórium nemrég adta ki Évkönyvét, amelyből kiderül, hogy 2012. jelentős év volt a földi digitális televíziós platform számára az Európai Unióban, az Unió 27 tagországából 22 már teljesítette a 2012-es digitális átállást.
márc. 29
11:39
Rákkal összefüggésbe hozható DNS-régiót fedeztek fel (orientpress)
A tudósok 74 új génvariációt fedeztek fel, amelyek növelhetik az emlő-, a prosztata-, és a petefészekrák kialakulásának kockázatát - írja a Los Angeles Times. A nemzetközi tanulmány keretében 250 ezer felerészben rákos beteg, felerészben egészséges ember DNS-ét elemezték.
márc. 29
11:57
Megkezdődnek az idei útfelújítások Borsodban is (orientpress)
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az utóbbi évek legnagyobb keretösszegét használhatja fel idén az Új Széchenyi Terv forrásaiból a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei mellékúthálózat rekonstrukciójára. A közútkezelő összesen 9,6 milliárd forint támogatásból 86,6 kilométernyi erősen leromlott állapotú alsóbbrendű utat újít fel 2013-ban. A projektnyitót Demeter Ervin kormánymegbízott és Mázsi Attila, a Magyar…
márc. 29
12:06
Titkos sírkamrákat fedeztek fel Coventry katedrálisában (Múlt-kor)
Brit régészek kilenc titkos középkori sírkamrára leltek, miközben Coventry második világháború idején lebombázott katedrálisa romjainak restaurálásán dolgoztak.
márc. 29
12:09
150 éve megjósolta a mai helyzetet (nyest.hu)
A 19. század végére elérkezett az idő, hogy a latin és görög mintára kialakított nyelvtantanítási gyakorlatot megreformálják. Hogy milyen is volt ez a korabeli tanítási gyakorlat, most Simonyi Zsigmond kritikáin keresztül mutatjuk be. Talán meglepő lehet, hogy a kritizált problémákat mi, a 21. században is jól ismerjük.
márc. 29
12:15
Vállalatirányítási sztenderdekkel segíti az MNV Zrt. a nemzeti társaságok munkáját (orientpress)
Az állami tulajdonú társaságokra vonatkozóan ajánlások formájában megfogalmazott vállalatirányítási sztenderdek kidolgozását kezdeményezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A cél a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodás erősítése, a társaságok döntéshozatali és vállalatirányítási rendszerének folyamatos fejlesztése. Indul a 'Felelős vállalatirányítás az állami vagyonkezelésben' elnevezésű…
márc. 29
13:09
Újabb pályázatot írtak ki dohányboltokra (orientpress)
A dohány-kiskereskedelmi jogosultság átengedésére újabb pályázatot írnak ki azokra a településekre, amelyekre a korábbi kiírásban nem adtak be ajánlatot - közölte a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. pénteken. A társaság tájékoztatása szerint 1.417 településről nem érkezett ajánlat a február 22-ei határidőre , és ezekre a településekre új kiírást tesznek közzé a pénteki felhívást követő…
márc. 29
13:09
Mégsem középkori hamisítvány a torinói lepel (Múlt-kor)
A régóta köztudatban élő állítással szemben mégsem 14. századi hamisítvány lehet a torinói lepel. Legalábbis egy újonnan megjelent olasz könyv Jézus Krisztus halála körüli időpontra datálja az évente több százezer hívőt a torinói katedrálisba vonzó ereklyét.
márc. 29
13:51
Jönnek a kuponok a BlackBerry Worldbe! (BerryBlog)
Manapság kuponlázban ég mindenki, vannak magazinok, weboldalak és egy egész szolgáltatói szektor, ami gyakorlatilag csak a kuponos akciókból él -- ahol csak pénzt lehet költeni, ott már kis túlzással mindenhol lehet kuponokat is beváltani, így van (vagy lesz) ez a mobilos alkalmazás-piacterekkel is. A BlackBerry Worldben ez a lehetőség egyelőre hiányzik (vehetsz viszont az ismerősödnek appot, ha…
márc. 29
15:15
Havonta negyedével nő a 'last minute' színházjegy-vásárlások száma (orientpress)
A színházba, operába, koncertre vagy éppen kiállításra szóló jegyek tavaly már a harmadik helyet foglalták el a magyar vásárlók internetes 'kívánságlistáján' - mondja Limbacher Tivadar, a last minute színházjegyek online értékesítésével idehaza egyedüliként foglalkozó Ma este Színház! alapítója. A weboldalon jelenleg havonta mintegy 12 ezer színházjegy kel el az utolsó pillanatban.
márc. 29
15:33
Közel kétmilliárd forint többletforrás zenekarok támogatására (orientpress)
Közel kétmilliárd forint többletforrással támogatja idén a kormány nemzeti és kiemelt zenekarok és énekkarok működését, valamint szakmai programjait - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere március 29-én a Budapesti Vonósok Kamarazenekar próbáján, a MÜPÁ-ban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
márc. 29
15:51
Hét kilóval jött világra egy csecsemő Nagy-Britanniában (orientpress)
George King nem átlagos baba, ugyanis születési súlya közel kétszerese a a megszokottnak, mintegy 7 kilóval jött a világra hat héttel ezelőtt - adta hírül a wtvy.com.
márc. 29
16:09
Közzétette rendes éves jelentését Magyarországról az IMF (orientpress)
A Nemzetközi Valutaalap közzétette honlapján a hazánkról szóló rendes éves jelentését. Alapokmányának IV. cikkelye alapján az IMF valamennyi tagországról legalább évenkénti gyakorisággal készít gazdaságpolitikai értékelést. A jelentés előkészítése céljából az IMF delegációja 2013. január 16-28. között Budapesten tartózkodott.
márc. 29
16:18
Meg lehetett volna előzni a délszláv háborút? (Múlt-kor)
Franjo Tudjman horvát és Slobodan Milosevic szerb államfő a délszláv háború idején közvetlen telefonkapcsolatban állt egymással - jelentette ki Stjepan Mesic, Horvátország Tudjman halála után hivatalba lépett elnöke.
márc. 29
16:45
40 százalékkal több vízum - erősödő magyar-ukrán turisztikai kapcsolatok (orientpress)
Március 28-án Kijevben tartotta második ülését a Magyar-Ukrán Turisztikai Munkacsoport. A közös munka célja a két ország közötti tapasztalatcsere, valamint az egymás közötti turisztikai forgalom élénkítése. A felek még 2007-ben, a Budapesten rendezett Magyar-Ukrán Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság keretében alakították meg a közös munkacsoportot.
márc. 29
17:03
NGM: jelentős aktívum halmozódott fel a külkereskedelmi mérlegben (orientpress)
2013 januárjában a kivitel volumene 0,9 százalékkal, a behozatalé 3,3 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. Hazánk exportjának értéke 1 890 milliárd forint, az importé pedig 1 793 milliárd forint volt, így a külkereskedelmi mérleg aktívuma az év első hónapjában 97 milliárd forintot (316 millió eurót) tett ki.
márc. 29
17:21
Megúszhatta az akasztást a Schindler listájának szereplője (Múlt-kor)
Erősen kérdéses, hogy valóban a Steven Spielberg korszakos filmjében, a Schindler listájában is szereplő náci háborús bűnös, a foglyokat szadista módon kivégző Amon Göth látható-e azon a filmen, amely a bécsi születésű táborparancsnok kivégzését mutatja be.
márc. 29
17:39
Kedvező tavalyi hiányszám (orientpress)
A KSH által pénteken közzétett adatok alapján 2012-ben az uniós módszertan szerinti hiány a GDP 2 százaléka volt, amely kedvezőbb a nemzetközi partnereink korábbi várakozásainál - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.
márc. 29
18:15
A TASZ védi a székházfoglaló fiatalokat (orientpress)
A TASZ tíz ügyvédje jogi védelmet biztosít azoknak a fiataloknak, akik ellen büntetőeljárás indult a Fidesz-székház jelképes elfoglalása és a parlament környéki járműforgalom akadályozása miatt - jelentette be péntek a jogvédő szervezet.
márc. 29
19:30
Vesszőzés (nyest.hu)
Olvasónk küldött nekünk egy mondatot, és azt kérdezte, kell-e bele vessző. Mi a helyesírási probléma hátterében meghúzódó nyelvtani elemzési nehézséget tárjuk fel. Végül azonban – ha megvesszőznek is minket – nem tudjuk eldönteni a kérdést. Viszont kiderül az is, hogy az ilyen esetekről még az akadémiai szabályzat is kijelenti, hogy ingadozóak, és hogy többféle írásmód lehetséges!
márc. 29
23:48
101 új ormányosbogárfajt azonosítottak (MaHu)
Új eljárással, DNS-gyorsteszttel 101, Pápua Új-Guinea erdeiből származó ormányos bogarat azonosítottak újonnan német tudósok.

Keresés