2013. március 6. szerda

márc. 6
1:54
Nyugdíjba vonul az európai űrteleszkóp (MaHu)
Hamarosan elfogy a hűtőfolyadéka, ezért befejezi munkáját a Herschel európai űrteleszkóp.
márc. 6
2:12
3D technikával bárki "belelapozhat" az értékes régi könyvekbe is (MaHu)
Egy új háromdimenziós technika segítségével bárki számára elérhetővé válhatnak a történelmi jelentőségű régi könyvek.
márc. 6
5:51
Életnyomok haldokló csillagok fényében (csillagászat.hu)
A James Webb-ûrtávcsõvel lehetõvé válhat majd fehér törpecsillagok körül keringõ, akár Földünkhöz hasonló planéták kimutatása és légkörük vizsgálata is.
márc. 6
8:06
Országgyűlési döntés a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeleti szabályozásáról (orientpress)
Az Országgyűlés elfogadta a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény módosítását. A törvényességi felügyelet szabályainak módosítását elsősorban az időközben bekövetkező törvényi változások, valamint a 2012. január 1-től bevezetett törvényességi felügyelet intézményének egy éves tapasztalata indokolta.
márc. 6
8:24
Támogatás az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer működtetésére (orientpress)
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága meghívásos pályázatot hirdet az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer működtetésének támogatására. A pályázatot 2013. április 3-áig kell postai úton benyújtani. Az elnyert pályázati összeg folyósítására a szerződés megkötése után kerül sor.
márc. 6
8:42
Meghalt Hugo Chávez (orientpress)
Kedden délután hunyt el Hugo Chávez: az 58 éves, a latin-amerikai baloldali, illetve függetlenségi mozgalmak jelképének tekintett államfő halála Kubától Bolíviáig az egész térséget megrázta, a Chávez fő ellenségének számító Egyesült Államok pedig reményét fejezte ki, hogy új időszak kezdődhet az amerikai-venezuelai kapcsolatokban. Chávez halálát Nicolás Maduro alelnök jelentette be a televízióban.
márc. 6
8:44
Tájékoztatás a Harmonizált Áruleíró és Kódrendszer Magyarázatáról (orientpress)
Az alábbiakban ismertetjük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Elnöke által kiadott tájékoztatást a Harmonizált Áruleíró és Kódrendszer Magyarázatáról és az Áruosztályozási Véleményekről. A tájékoztatás érvényességének a kezdete a kiadmányozás napja és visszavonásig érvényes.
márc. 6
8:51
A nyúl végezhetett a neandervölgyivel (Múlt-kor)
Amikor jó harmincezer évvel ezelőtt a vadászat következtében a nagyvadak száma drámaian lecsökkent, eleink nehéz választás előtt álltak: nyulat esznek vagy meghalnak. Ezzel magyarázza egy új tanulmány a neandervölgyi ember kihalását.
márc. 6
9:00
A víz adhatja a legtöbb közmunkát (orientpress)
Az alkotmányos szabályozás nemzeti kincsként tartja számon a hazai vízvagyont, a vele való gazdálkodás pedig mindannyiunk számára kihívás - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken, a készülő nemzeti vízstratégiáról szóló fórumsorozat első állomásán. Fazekas szerint idővel itt összpontosulhat a közmunka lehetőségek zöme is.
márc. 6
9:36
Keményebb vagyongyarapodási vizsgálatok jönnek (orientpress)
A korábbiaknál jóval 'izzasztóbb' vagyongyarapodási vizsgálatokra számíthatunk az idén, mivel a jogszabályváltozások leszűkítik a vizsgálati alanyok védekezési lehetőségeit, miközben jelentősen megkönnyítik az adórevizorok dolgát. A magánszemélyek banki adatai például gyakorlatilag ugyanolyan könnyen és gyorsan elérhetők lesznek az adóhatóság számára, mint mondjuk az ingatlan-, vagy a…
márc. 6
9:54
Veszélyes csúcsokon az amerikai tőzsdeindexek (orientpress)
Akár veszélyesnek is mondható csúcsokra értek fel az amerikai tőzsdeindexek. Az ipari Dow Jones indexe a tegnapi kereskedésben meghaladta a válság hajnalán, 2007-ben látott történelmi szinteket. Az új csúcs 14 286 pont. Ennél alacsonyabban zárt a Dow, de még így is 1 százalék körüli erősödéssel fejezte be a napot, mint ahogy a másik két fontosabb mutató is így zárt.
márc. 6
9:56
Elment az El presidente (orientpress)
58 éves korában meghalt Hugo Chávez venezuelai elnök. A hosszú ideje rákos betegséggel küzdő dél-amerikai ikon szinte teljes életét végigharcolta a nyugati típusú kapitalizmus ellen. Hugo Rafael Chávez Frías, merthogy ez volt az elnök teljes neve, katonaként kezdte a pályafutását.
márc. 6
10:18
8-10 ezer éves temetkezési hely Szudánban (MaHu)
Őskori temetkezési helyet fedeztek fel cseh kutatók Szudán középső részén, a Sabaloka-szoros térségében.
márc. 6
10:24
Ezt megint jól benézte valaki (BerryBlog)
Tegnapelőtt lehozta a Telegraph, hogy máris le kellett árazni a BlackBerryket az angoloknál, annyira nem mennek a telefonok, és különben is Thorsten Heins kezdeti lelkesedése -- német létére -- full kamu volt. A téma abszolút hot, meg aztán nagyjából egy hónapja volt a launch, szóval lehet kicsit csámcsogni a sanyarú sorsú BlackBerry helyzetén. Valószínűleg az index is így gondolta (bár a…
márc. 6
10:30
Fájdalom nélkül is támadhat a középfülgyulladás (orientpress)
Komoly következményei lehetnek a középfülgyulladásnak, ami a kisgyerekeknél visszatérő probléma a téli és tavaszi időszakban. Legtöbbször nagy fájdalommal és lázzal jár, de létezik olyan fajtája is, melynek nincs tünete, ám ha nem kerül felismerésre, maradandó hallásromláshoz vezethet. Dr. Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója szerint ez…
márc. 6
11:24
Drónt láttak New York felett (orientpress)
Drónt, vagyis kisebb pilóta nélküli robotrepülőt látott polgári gépet irányító pilóta - nem Pakisztánban vagy Afganisztánban, hanem a New York-i Kennedy repülőtér közelében. Az olasz Alitalia pilótája jelentette is az esetet, mire az amerikai légügyi hatóság és persze az FBI vizsgálatot indított.
márc. 6
11:26
A szex a migrén új gyógymódja! (orientpress)
Egy új kutatás szerint a szex csökkenti az intenzív fejfájással, migrénnel küzdők szenvedését - írja a Fox News. Néhány beteg számára, akiknél ez működik, egyfajta terápia lehet a szexuális együttlét a sokszor elviselhetetlen fejfájás kezelésére.
márc. 6
11:51
Krisztus és a krém (nyest.hu)
A nyelvek között folyamatosan áramlanak szavak. Többször is megérkezhetnek ugyanabba a nyelvbe, időben vagy térben más-más útvonalon. Eközben addig alakulnak, amíg felismerhetetlenné válik korábbi kapcsolatuk, vagy éppen azonosságuk. Ki gondolta volna, hogy köze van Krisztusnak a krémhez, a káposztának a kompóthoz, a drazsénak a trágyához, vagy a gay pride-nak a prűdséghez?
márc. 6
12:00
Együtt hoztuk össze a devizaválságot (orientpress)
A lakosság szerint a devizaválság kialakulása nagyjából ugyanannyira köszönhető a forint gyengülésének, mint a csökkenő jövedelmeknek, a bankok nem kellően körültekintő hitelezési politikájának, vagy a devizaadósok felelőtlen hitelfelvételének és a hiányos szabályozásnak - derül ki a Lakásfókusz Elemzési Központ 500 fő megkérdezésével végzett reprezentatív felméréséből.
márc. 6
12:06
Óriásit nőtt a levegő szén-dioxid szintje (MaHu)
Jelentősen megemelkedett a klímaváltozást részben kiváltó szén-dioxid levegőben lévő mennyisége amerikai kutatók szerint, akik az új adatok fényében kétségbe vonják, hogy megvalósítható a globális felmelegedésnek 1,9 Celsius-fokon belüli korlátozására tett fogadalom.
márc. 6
12:18
Meglepő halálozási okokról tudósítanak az anyakönyvek (orientpress)
Érdekes következtetések vonhatóak le az adott kor halálozási körülményeiről és házasodási szokásairól a lakosság adatait legjobban lefedő anyakönyvekből - mondta el rádiónkban Berkes József, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa, aki a névadási szokásokról és az anyakönyvkutatás buktatóiról is beszélt. A hely- és tudománytörténeti kutatások fontos forrása lehet az a készülő adatbázis is, amely a…
márc. 6
12:36
Letette esküjét az MNB új elnöke és alelnöke (orientpress)
Letette a hivatali esküt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Balog Ádám, az MNB alelnöke Áder János köztársasági elnök előtt szerda délelőtt a Sándor-palotában. Az eskütételen megjelentek a jegybank alelnökei, a monetáris tanács tagjai, részt vett rajta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.
márc. 6
12:42
Másképpen használják a nők az okostelefont (168 Óra Online)
Az okostelefonok rohamos térnyerésével a készülékek mindennapi használata is változik, mivel a kapcsolattartás, a tájékozódás, a szórakozás és a zenehallgatás eszközei lettek, igaz, a nők másképpen használják telefonjukat, mint a férfiak – derül ki egy magyarországi felmérésből.
márc. 6
12:54
Megtérül a meteor okozta kár - érdemes az ablakot is biztosítani (orientpress)
Ki segít, ha meteor csapódik a házunkba? Extrém kérdésnek tűnhet, de alig két hete robbant fel a légkörbe Oroszország felett egy közel tíztonnás meteor, amely több mint ezer embernek okozott személyi sérüléseket, és százezer lakást rongált meg - egy ehhez hasonló becsapódás bármikor megtörténhet Magyarországon is. A K&H fizet a becsapódás után, a hangrobbanás okozta károkat viszont nem minden…
márc. 6
13:03
Rejtsd el a bort a szovjet elől! (Múlt-kor)
Frank Iván 1945 elején érkezett a családjával az 1944 ősze óta a Nemzetközi Vöröskereszt védelme alatt álló Pannonhalmi Főapátságra. Visszaemlékezéseiből megismerhetjük a háború borzalmai közepette létező békés menedékhely mindennapi életét és küzdelmeit.
márc. 6
13:12
Segíti a pozitív gondolkodásmódot a videójáték (orientpress)
A videójátékok használatával kapcsolatban ellentmondásos nézetek látnak napvilágot, s talán meglepő, de nemcsak a fiatal korosztályt célozzák meg a gyártók. A videójáték függők átlagosan 35 évesek, illetve annál idősebbek - írja a Science World Report. Ennek oka, hogy a videójáték számtalan előnyt nyújt az idősebbek számára. Hogy melyek ezek? Kiderül cikkünkből!
márc. 6
14:06
Navracsics: a közigazgatási ösztöndíjprogram lehetőséget ad a fiataloknak (orientpress)
A Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program filozófiája, hogy olyan fiataloknak nyisson lehetőséget a közigazgatásban, akik magas szintű szakmai tudással rendelkeznek és legalább egy idegen nyelvet jól beszélnek - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a 2013-as program szerdai ünnepélyes nyitó rendezvényén az Országházban
márc. 6
14:06
Súlyos felelősség terheli a 2. világháborús megszálló magyar csapatokat (Múlt-kor)
A második világháborúban a Szovjetunió területén magyar katonák által elkövetett háborús bűntettekről szóló - oroszországi levéltári dokumentumokon alapuló - kiadványt mutattak be kedden Budapesten, a Kossuth Klubban.
márc. 6
14:08
Észak-Korea felrúghatja az 1953-as fegyverszünetet (Múlt-kor)
Észak-Korea kilátásba helyezte, hogy semmibe veszi az 1953-ban kötött fegyverszünetről szóló megállapodást, ha az Egyesült Államok és Dél-Korea folytatja a hadgyakorlatot.
márc. 6
14:24
Orbán Varsóban: Magyarország sikertörténet lesz (orientpress)
Magyarországnak jó esélye van arra, hogy a következő években európai sikertörténetté váljon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Varsói Egyetemen tartott előadásában, ahol a hallgatóság egyebek mellett a magyar jegybankelnök-jelölésről is faggatta őt. A magyar miniszterelnök angol nyelvű beszédében azt a kérdést járta körül a körülbelül kétszáz érdeklődő, többségében az egyetem hallgatói…
márc. 6
14:42
Így mentik a devizahiteleseket? (orientpress)
A Népszabadság információi szerint körvonalazódik a devizahitelesek újabb mentőcsomagja. Eszerint a 90 napon túli késedelembe esett mintegy 100 ezer adóst érintő devizahiteleket leváltanák forintra. A tervezet szerint e hitelek egy részét elengednék a bankok, az így keletkezett veszteséget viszont leírhatnák a bankadóból.
márc. 6
15:00
Kombinált kezelés válthatja fel az epidurális fájdalomcsillapítást (orientpress)
A laboratoriumi vizsgálatok első fázisában álló kombinált spinális-epidurális kezelés ígéretesebbnek mutatkozik, mivel gyorsabban és hatékonyabban csillapítja a fájdalmat a hagyományos epidurális fájdalomcsillapító módszernél - számol be a Health Day.
márc. 6
15:36
Előzzük meg az erdőtüzet! (orientpress)
A tavasz az erdőtüzek szempontjából a legveszélyeztetettebb évszakunk. Magyarországon évente több ezer helyen keletkezik erdő- és vegetációtűz. 2012-ben a lángok közel 22.000 esetben csaptak fel, ebből 6000 hektáron 3500 esetben erdőt és fásítást ért a kár. Bár a tüzek keletkezése több tényezőtől is függ, mégis, azok 99 százalékát mi, emberek, túlnyomórészt gondatlanságból okozzuk.
márc. 6
15:39
A legmenőbb birodalmi okostelefon (BerryBlog)
Tegnap már részletesen beszámoltunk róla, hogy a német kormány a BlackBerry Z10-et választotta elsődleges okostelefonnak, ezért most csak két képet raknék ide, minden további kommentár nélkül. Illetve mégis: aki szerint a HTC One menő, mélyedjen el kicsit magában és gondolja át az életét. Via Bild.de
márc. 6
15:54
NGM: nincs csúszás a pénztárgépek bekötésénél (orientpress)
Az új típusú, online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre vonatkozó részletes szabályokat tartalmazó NGM rendelet 2013. február 15-én került kihirdetésre, amely rendeletben foglaltak minden piaci szereplőre változatlanul érvényesek. A miniszteri rendeletnek megfelelően az új pénztárgépekre való átállás időpontja 2013. május elseje. A rendeletben szabályozott ütemezés alapján a pénztárgépek…
márc. 6
16:12
Tetőzött az influenzajárvány Magyarországon (orientpress)
Tetőzött az influenzajárvány Magyarországon: az előzőhöz képest az elmúlt héten hét százalékkal kevesebben, 37 500-an fordultak orvoshoz panaszaikkal - közölte az Országos Epidemiológiai Központ szerdán. A betegek többsége még mindig óvodás és iskolás korú. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján közzétett információ szerint több mint harminc egészségügyi és ápolási…
márc. 6
16:12
Mégse volt annyira sötét a középkor (Múlt-kor)
Sokkal korábban végezhettek boncolást a középkori orvosok, mint eddig gondoltuk - a radiokarbonos vizsgálat eredménye szerint a 13. században. Egy új kutatás szerint hiba lenne zárójelbe tenni a középkori tudomány kevéssé ismert fejlődését.
márc. 6
16:30
Hiába a több cég, a fellendülés még várat magára a Dél-Alföldön is (orientpress)
Az elmúlt másfél évben növekedett a regisztrált vállalkozások száma a Dél-Alföldön. Ezt a trendet ugyanakkor még nem lehet a gazdasági fellendülés előjelének tekinteni - derült ki több, a régiót érintő közelmúltbeli felmérés kapcsán, amelyről a Békés Megyei Hírlap írt.
márc. 6
16:54
Képek - Marokkóban is jól teljesített a magyar holdjáró (MaHu)
16 napot töltött a marokkói sivatagban a Puli névre keresztelt magyar holdjáró, a szimulációs terepteszt nemcsak a szerkezet működésében volt kihívás, de a fejlesztő csapat tagjainak is tartogatott jó pár meglepetést.
márc. 6
17:06
Pályázat az Észak-alföldi megyei jogú városok szociális célú városrehabilitációjára (orientpress)
Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent az Észak-alföldi Operatív Programban a 'Megyei jogú városainak városrehabilitációs témájú kiemelt projektjavaslataihoz' című, ÉAOP-5.1.1/B2-13 kódszámú kiemelt projekt felhívás, melyre szociális célú városrehabilitáció témájában kizárólag a 1649/2012. (XII.19) Kormányhatározatban nevesítésre került projektjavaslatok benyújtása lehetséges.
márc. 6
17:15
Nomádként él a 33 éve eltűnt szovjet katona Afganisztánban (Múlt-kor)
Egy közel 33 évvel ezelőtt eltűnt szovjet katonát találtak meg a minap, aki Afganisztán nyugati részén, nomádként tengeti életét. A nevét Sejkh Abdullahra arabosító Bakregyin Khakimovra egy veteránokból álló szervezet egy éven át tartó keresés után bukkant rá.
márc. 6
17:24
Hazai szervezetek is pályázhatnak kulturális útvonalakra (orientpress)
Az Európa Tanács elfogadta Magyarország csatlakozását a Kulturális útvonalakról szóló kibővített részleges megállapodásához, ezért mostantól hazai szervezetek és intézmények is pályázhatnak új kulturális útvonalakra.
márc. 6
17:42
Jógával a menstruációs fájdalmak ellen! (orientpress)
Több százezer nő szenved hónapról hónapra a kínzó menstruációs fájdalomtól. Sokszor sem gyógyszer, sem orvos nem ad enyhülést. Megoldást ad azonban az ősi indiai gyógyító jóga - mondta dr. Diksha Sharma, az India Gyógyközpont orvosa. A fogamzásképes korban lévő nők mintegy fele tapasztal fájdalmat menstruációja esetén, minden tízedik nő kifejezetten erős görcsöktől szenved, vagyis a dysmenorrhoe…
márc. 6
17:45
Okostelefon Akadémia BlackBerry Z10-zel! (BerryBlog)
A Telenor egy ideje szerencsére már nem csak az Android legfőbb zászlóvivője itthon, a cég most már nem Android Workshopokat rendez, hanem más platformokkal is foglalkozik, telefonsimogató rendezvényét pedig átkeresztelte Okostelefon Akadémiának. Hogy ez mennyire szerencsés, vagy szerencsétlen elnevezés, azt döntsétek el ti, mindenesetre egy olyan rendezvényről van szó, ahol tényleg minden az…
márc. 6
18:00
VM: a földtörvény a földügyek rendezésének első eleme (orientpress)
Az új földforgalmi törvény (földtörvény) a termőfölddel kapcsolatos átfogó szabályozásnak csak az első eleme lesz, ha az Országgyűlés elfogadja és életbe lép - mondta Simon Attila, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. Hozzátette: a már megalkotott földfogalmi törvény mellett két másik törvény is szabályozza majd a földdel kapcsolatos kérdéseket Magyarországon.
márc. 6
19:21
Spitfire: egy legenda születése (Múlt-kor)
„Egy nap egy Spitfire szállt le a repülőtéren. Mindannyian odarohantunk, hogy ámuljunk ezen a csodán, egy kicsit mind beleszerettünk, ha beleültél, a részévé váltál” – emlékezett vissza Bob Doe, az angliai csata hőse.
márc. 6
19:54
Őskori temetkezési helyet fedeztek fel Szudánban (Infostart)
Őskori temetkezési helyet fedeztek fel cseh kutatók Szudán középső részén, a Sabaloka-szoros térségében.
márc. 6
22:36
Az Y kromoszóma sokkal öregebb, mint gondolták (MaHu)
Az Arizonai Egyetem kutatói felfedezték az emberi Y kromoszóma legöregebb genetikai ágát, amely az eddig gondoltnál sokkal öregebb.

Keresés