2013. március 11. hétfő

márc. 11
5:30
USA: Kerry külügyminiszter körútjának arab állomásai (Kitekintő)
John Kerry, amerikai külügyminiszter hivatalos körútjának arab állomásain Szíria és Irán a központi kérdés.
márc. 11
6:06
Székely szabadság napja: így reagált a román kormányfő (Infostart)
Konfrontációval és szélsőséges megnyilvánulásokkal semmit sem lehet elérni - hangoztatta Victor Ponta román miniszterelnök egy vasárnap esti tévéműsorban a székely szabadság napja elnevezésű marosvásárhelyi autonómiatüntetésre reagálva.
márc. 11
6:06
Székelyek és katalánok (Kripto Akadémia)
Először ünnepelték a "székely szabadság napját" Marosvásárhelyen, a Székely Nemzeti Tanács viszont hagyományt teremtene. Az ellenzéki pártok presztízsrendezvényétől az RMDSZ vezetői távol maradtak. A kívülállók attóltartottak, hogy az 1990. március 20.-i véres etnikai konfliktus okozta sebeketMarosvásárhely még nem heverte ki. Román ellentüntetésre azonban nemkerült sor, a rendezvény mindvégig…
márc. 11
6:08
Vallási pártok nélküli kormány Izraelben (Kripto Akadémia)
Benjamin Netanyahu izraeli kormányfő ma terjeszti a Kneszet elé kormánya összetételét, a szavazásra szerdán kerülhet sor, jelentette tegnap az izraeli közszolgálati rádió.
márc. 11
6:10
Csernobil a prioritás (Kripto Akadémia)
Ukrán médiaértesülések szerint a közeljövőben elkezdődhet a csernobili atomerőmű biztonságosabbá tételét célzó program.
márc. 11
6:12
Lassú változás az olaj venezuelai piacán (Kripto Akadémia)
A hatalmas venezuelai kőolajkészletek nem fognak egyhamar megjelenni a kőolaj globális piacain Hugo Chavez elnök halála után - vélekedett Ole Hansen, a Saxo Bank vezető árutőzsde stratégiája, a kőolaj árára gyakorolt rövid távú hatása is csak korlátozottan érvényesül.
márc. 11
6:24
Fejfájást okoz Románia az EU döntéshozóinak (Kitekintő)
Az európai alapértékek védelmében a jelenleginél erősebb mechanizmus létrehozását sürgeti Dánia, Németország, Finnország és Hollandia külügyminisztere abban a március 7-i keltezésű levélben, amelyet José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének címeztek.
márc. 11
6:42
Áder János tárgyalásai Berlinben (Infostart)
Kétnapos hivatalos látogatást kezd hétfőn Berlinben Áder János köztársasági elnök.
márc. 11
6:44
ENSZ-helikopter zuhant le Kongóban (Infostart)
Lezuhant az ENSZ-békefenntartók egyik helikoptere Kongóban, Bukavu térségében, négyfős orosz személyzetének sorsa egyelőre ismeretlen.
márc. 11
7:18
A legmagasabb szinteket is elérte a korrupció elleni harc Kínában (Infostart)
Több mint harminc miniszteri vagy annál magasabb szintű vezető ellen folytattak nyomozást korrupció vagy munkahelyi visszaélések gyanúja miatt az elmúlt öt évben Kínában - tájékoztatta a parlamenti képviselőket a főügyész Pekingben a kínai média hétfői beszámolója szerint.
márc. 11
7:18
Kolumbia: kiszabadult a két német túsz (Kitekintő)
Szabadon engedték azt a két német állampolgárt, akiket négy hónapja rabolt el a kolumbiai Nemzeti Felszabadítás Hadsereg (ELN) – tájékoztatott a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CIRC).
márc. 11
7:18
Megerőszakolt diáklány: öngyilkos lett az egyik gyanúsított (Metropol)
Egy indiai lányt megerőszakoló csoport egyik tagja végzett magával a börtönben.
márc. 11
7:18
Ponta szerint Tőkés László módszerével semmit nem lehet elérni (168 Óra Online)
Konfrontációval és szélsőséges megnyilvánulásokkal semmit sem lehet elérni – hangoztatta Victor Ponta román miniszterelnök egy vasárnap esti tévéműsorban a székely szabadság napja elnevezésű marosvásárhelyi autonómiatüntetésre reagálva.
márc. 11
7:20
Észak-Korea megszakította forródrótkapcsolatát Dél-Koreával (Metropol)
Egyúttal érvénytelenné vált a két ország közötti háború lezárásaként kötött megnemtámadási egyezmény.
márc. 11
7:22
Mi zajlik Észak-Koreában? (Metropol)
Célok és érdekek Észak-Koreával kapcsolatban.
márc. 11
7:54
Mindenki erre várt: jóvátette hibáját az ellenzék (Kitekintő)
Szíriai lázadók szombat délután szabadon engedték azt a huszonegy ENSZ megfigyelőt, akiket szerdán ejtettek túszul az izraeli határ közelében fekvő Golán-fennsíkon.
márc. 11
7:54
Székely autonómia - Konfrontációval semmit sem lehet elérni (Kripto Akadémia)
Konfrontációval és szélsőséges megnyilvánulásokkal semmit sem lehet elérni - hangoztatta Victor Ponta román miniszterelnök egy vasárnap esti tévéműsorban a székely szabadság napja elnevezésű marosvásárhelyi autonómiatüntetésre reagálva.
márc. 11
8:12
Híd: Szlovákiai valóság egy évvel a parlamenti választások után (Kitekintő)
Március 10-én lesz egy éve, hogy a Smer megnyerte a parlamenti választásokat, majd felváltotta az addigi jobboldali kormánykoalíciót.
márc. 11
8:30
Lesz ellenzéki jelölt Venezuelában (Metropol)
Indul az április 14-i elnökválasztáson Venezuelában Henrique Capriles, az ellenzék vezetője.
márc. 11
8:48
Kínai bankokban tartja pénzét az észak-koreai vezető (Infostart)
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető több millió dolláros számláira bukkant kínai bankokban az amerikai és a dél-koreai hírszerzés - közölte hétfőn egy szöuli lap.
márc. 11
9:06
Kemény feltételeket szab az EP a büdzséalkuhoz (Kitekintő)
Ambiciózus pozíciót fogalmaz meg a Tanáccsal a következő többéves pénzügyi keretről folytatandó tárgyalásokra az a határozattervezet, amelyről szerdai plenáris ülésén szavaz az Európai Parlament. A képviselők jelenlegi formájában elutasítják a tagállamok megállapodását, de nem kérik a kiadási plafon megemelését.
márc. 11
9:06
Japán egyre kevésbé optimista két évvel a fukusimai tragédia után (Metropol)
A sugármentesítés a tervezettnél jóval lassabban halad, és gondok vannak az ország energiaellátásával is.
márc. 11
9:06
Alkotmánymódosítás: Áder is kaphat a fejére Berlinben (168 Óra Online)
Napi esemény-előrejelzésében a Spiegel: „Magyarország irritálja Európát” címmel adja hírül, hogy Áder János ma hivatalos látogatást tesz Berlinben, miközben Orbán kormányfő odahaza megváltoztatja az Alkotmányt és megnyirbálja az igazságszolgáltatás jogkörét.
márc. 11
9:08
Kínai bankokban tartja pénzét az észak-koreai vezető (Metropol)
Pekingben állítólag nem fogadták lelkesedéssel a dél-koreai hírszerzés által talált bizonyítékokat.
márc. 11
9:24
Afganisztánba ment az új védelmi miniszter (Kitekintő)
Chuck Hagel, újonnan megválasztott amerikai védelmi miniszter meglátogatta az afganisztáni misszióban szolgálatot teljesítő katonákhoz. A Pentagon új vezetőjének ez volt az első külföldi útja, melyet kinevezése óta megtett.
márc. 11
9:42
Földrengésbiztos Japánt és gyors újjáépítést ígért a japán kormányfő (Infostart)
A földrengéseknek ellenálló Japán megteremtését és a 2011. március 11-ei földmozgás és cunami okozta pusztítás mielőbbi helyreállítását ígérte Abe Sindzo japán miniszterelnök hétfőn a katasztrófa második évfordulóján, miközben szigetország-szerte a természeti csapád áldozataira emlékeztek.
márc. 11
9:42
Chávez örökké velünk él (Kitekintő)
A venezuelai kormány bejelentette Hugo Chávez elnök halálát, amelyet műtét utáni komplikációk okoztak. Az elnök temetésére több latin-amerikai vezető is elutazik, Chávez hiánya nemcsak a karibi ország kormányának okoz fejtörést.
márc. 11
10:18
Vallásos belháború Izraelben (Kitekintő)
Az izraeli ultra-ortodoxia médiumai a vallásos-cionista telepesek által készített termékek bojkottjára szólította fel a közösséget, miután a telepes pártok támogatnák a vallásosok sorkötelezettségét.
márc. 11
10:54
Hadat üzen az EU a műanyaghulladéknak (Kitekintő)
Konzultációra hívja az Európai Bizottság az ipari szereplőket a műanyag-hulladékok rohamosan növekvő mennyiségének csökkentése céljából. A testület által elfogadott zöld könyvvel az EU jogszabályi garanciákat hozna a hulladék keletkezésének megelőzésére és az újrahasznosítás fokozására.
márc. 11
10:56
Baljós hírek: készülődik a következő nagy háború? (Kitekintő)
Kína növekvő gazdasági hatalma, fokozódó katonai képességei és egyre agresszívabb külpolitikája új gazdasági és katonai szövetségeket teremthet a délkelet-ázsiai régióban.
márc. 11
11:12
Így választanak pápát (Infostart)
Szigorú időbeosztás szerint telnek a pápaválasztó bíborosok napjai a kedden kezdődő konklávé alatt a Sixtus-kápolnába való bevonulástól az új egyházfő megtalálását jelző fehér füst felszállásáig.
márc. 11
11:12
A kritikus tömeg az, amit már nem lehet feloszlatni (Kitekintő)
Tízezer cipő van a levegőben, miközben az elnök beszél.
márc. 11
11:48
Számháború erdélyi módra (168 Óra Online)
Csak az erdélyi magyar sajtó foglalkozott véleménycikkekben is a vasárnapi marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel, a román lapok rövid tudósításokban számoltak be az eseményről, általában ötezer résztvevőt említve, a Hargita népe a résztvevőkkel kapcsolatban kibontakozott számháborúról írt.
márc. 11
12:24
Így választják meg a pápát (Metropol)
Tudnivalók, érdekességek és grafikon a pápaválasztó bíborosok munkájáról.
márc. 11
12:24
Szerbiában is téma a diplomahonosítás (Kitekintő)
A Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete A jó példa ragadós című tudományos életpályát népszerűsítő, pályaorientációs és tájékoztató előadássorozatának ünnepélyes záró rendezvényén egy jövőbeli szabadkai egyetemalapítás feltételeit, valamint a diplomahonosítás gyakorlatát és útvesztőit térképezték fel a doktoranduszok és érdeklődők.
márc. 11
12:26
Miséztek a pápaválasztó bíborosok (Metropol)
Szerda délutántól lesz érdemes figyelni a Sixtus-kápolnából felemelkedő füst színét.
márc. 11
12:42
Berlusconi kórházba ment a bíróság helyett (Infostart)
Egészségügyi gondokra hivatkozva Silvio Berlusconi hétfőn sem jelent meg a milánói bíróságon az úgynevezett Ruby-per tárgyalásán, amelyben az olasz jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnökét kiskorú prostitúcióra való kényszerítésével vádolják.
márc. 11
12:42
Berlusconi kórházba ment a bíróság helyett (Kripto Akadémia)
Egészségügyi gondokra hivatkozva Silvio Berlusconi hétfőn sem jelent meg a milánói bíróságon az úgynevezett Ruby-per tárgyalásán, amelyben az olasz jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnökét kiskorú prostitúcióra való kényszerítésével vádolják.
márc. 11
13:00
Kamatot csökkentene az IMF (Kitekintő)
Christine Lagarde az IMF elnöke újból az európai kamatcsökkentés lehetősége mellett tört lándzsátpénteken Dublinban tartott beszédében.
márc. 11
13:00
A pápaválasztó bíborosok római címtemplomukban miséztek (Kripto Akadémia)
A konklávét március 12-én megkezdő 115 pápaválasztó bíboros vasárnap saját római címtemplomában tartott misét. Hívők és újságírók tömege kísérte az esélyes pápajelölteknek tartott bíborosokat.
márc. 11
13:02
Szembenéz náci múltjával a Bécsi Filharmonikusok zenekara (Kripto Akadémia)
Szembenéz a nemzetiszocializmus alatti múltjával a híres Bécsi Filharmonikusok együttese egy történészbizottság jelentésének segítségével. A zenekar felkérésére készült jelentésből kiderül többek között, hogy nagy számban voltak a zenekar tagjai között náci párttagok 1933 és 1945 között.
márc. 11
13:18
Kinek szúrja a szemét a szlovák-magyar nyugalom? (Kitekintő)
Robert Fico szlovák kormányfő volt a szokásos vitaműsorok célkeresztjében vasárnap. A miniszterelnök beszélt a konszolidációról, Bugárral pedig az elhíresült, kisebbségekkel kapcsolatos kijelentéséről vitázott.
márc. 11
13:36
A "pápacsináló" vatikáni lobbicsoportok (Infostart)
Kedden ül össze a Vatikánban az új pápát, XVI. Benedek utódját megválasztó bíborosi testület, a konklávé. Az ülést megelőző hetekben minden bizonnyal lázas egyeztetés folyt a befolyásos "pápacsináló" lobbicsoportok között - írta az olasz sajtó.
márc. 11
13:54
Milliók dobhatják ki az ablakon az útlevelüket (Kitekintő)
A közeljövőben útlevél és pecsét helyett ujjlenyomat-mintával lehet majd bejutni Európába. Eljött a digitális határok kora.
márc. 11
14:12
Procházka: Szlovákia nem standard jogállam (Kitekintő)
Szlovákia nem standard jogállam – állítja a a független parlamenti képviselő Radoslav Procházka.
márc. 11
14:12
Magyarország irritálja Európát (Kripto Akadémia)
A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap az alaptörvény tervezett módosításáról közölt elemzést hétfőn, a Spiegel Online hírportál pedig Áder János köztársasági elnök berlini látogatásával összefüggésben foglalkozott az alkotmánymódosítással.
márc. 11
15:06
Szakad a forint (Kitekintő)
A hét eleje meglehetősen szomorúan kezdődött a hazai fizetőeszköz számára. A pénteki 300-as szintekről 303 fölé emelkedett hétfő reggel az EUR/HUF kurzusa, így a következő komolyabb szint 306 körül jöhet, hogy megállítsa a hirtelen gyengülést.
márc. 11
15:06
Komoly figyelmeztetés az Európai Bizottságtól (Metropol)
A az Európai Bizottság szóvivője szerint a brüsszeli testület minden rendelkezésre álló eszközzel be fogja tartatni az uniós előírásokat.
márc. 11
15:06
Magyar szakemberek leváltását követelik román nacionalisták (168 Óra Online)
A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) Szőcs Domokos és Szepesi Sándor tanügyminisztériumi kisebbségügyi igazgatók leváltását kérik egy, a Székelység története című kötet tankönyvként történő használata kapcsán írt levelükre kapott válasz miatt. A civil szervezet egy álláspontot kért a Székelység története könyv kapcsán a minisztériumtól, a Szepesi és Szőcs válasszal úgy…
márc. 11
15:08
Több ezer döglött sertést találtak Sanghaj fő folyójában (Metropol)
A hatóságok egy, az állatokra halálos, de emberekre nem terjedő vírust is találtak a vízben.

Keresés