2013. március 4. hétfő

márc. 4
1:18
Újra Átutazók a Vígszínházban - jegyek itt (Zene.hu)
A darabot 2013. március 8-án mutatták be a Vígszínházban. [Dátum: 2015.03.26. 08:20]
márc. 4
2:12
A hírességek sétányán kapott helyet Hillsborough dala (Zene.hu)
Nyilvánosan emlékeztek meg a hillsborough-i családok megsegítésére íródott, He Ain't Heavy című jótékonysági dalról Liverpoolban, a Hírességek Sétányán. A Gerry Marsden nevéhez köthető bronz lemezek a Matthew Streeten található Wall of Fame-en azokra a number one slágereknek állítanak emléket, amiket a város szülöttei jegyeznek. [Dátum: 2013.03.04. 01:54]
márc. 4
2:48
Megható videót készített a Republic rajongó! Szeretünk és visszavárunk Laci! (Zene.hu)
A montázst Barbara készítette a rajongók képeinek felhasználásával. [Dátum: 2013.03.04. 02:30]
márc. 4
6:42
Alan Parker Budapesten (Népszava)
Telt ház előtt tartotta Alan Parker világhírű brit filmrendező és forgatókönyvíró mesterkurzusát a budapesti Corvin moziban.
márc. 4
6:44
Megjelent a MúzeumCafé (Népszava)
Hogyan használják fel a hazai múzeumok az EU-s pénzforrásokat? Mit gondol Nicholas Penny, a londoni National Gallery igazgatója a budapesti Cézanne-kiállításról, valamint a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria újraegyesítéséről?
márc. 4
6:46
A golyóstollaktól a rendőrségig (Népszava)
Az egyetemistának készülő fiatal Thomas Müllert leállította két rendőr, mert észrevették, hogy motorkerékpárja gumijai tükörsímák.
márc. 4
6:48
Unortodoxia A Dalban is - VIDEÓ (Népszava)
Egy teljesen ismeretlen énekes képviselheti Magyarországot az idei Eurovíziós dalfesztiválon. A ByeAlex néven induló Márta Alex Kedvesem című száma kapta ugyanis a legtöbb szavazatot a közönségtől.
márc. 4
7:06
Térey Paulusa a Bethlenben - Makranczi Zalán rendez (szinhaz.hu)
Térey János Paulusa rendhagyó módon, két részletben kerül bemutatásra a Bethlen Téri Színházban. A Makranczi Zalán rendezte előadás első részét március 7-én, csütörtökön, folytatását pedig április 3-án, szerdán láthatja a közönség. Szentség nem az, hogy a lehet: van, Hanem hogy a lehet – lehet. Az alkotók ajánlója: A téma napjainkban mellbeverően aktuális: a paulus-i (páli) fordulás miért-je…
márc. 4
7:39
A láthatatlan kéz - Németh Virág dramaturg válaszol (szinhaz.hu)
A színház olyan szakma, amelynek csak a látható szereplőit jegyzi meg a közönség. Pedig a háttérben nagyon sokan dolgoznak azért, hogy amikor felgördül a függöny, minden tökéletes legyen. Hogy mi a feladata egy dramaturgnak, arról Németh Virágot kérdezte Bera Linda. Mióta dolgozol a kecskeméti Katona József Színházban? Ez a második évadom Kecskeméten. A gyakorlatot a Nemzeti Színházban…
márc. 4
8:12
"Én a görögökkel vagyok" - Mohácsi a Nemzetiben rendez (szinhaz.hu)
Mohácsi János rendező A velencei kalmár adaptációjára készül a Nemzeti Színházban. Ennek kapcsán mesélt a Népszavának. Arról, volt-e a nemrég lezajlott nemzeti színházi igazgatóváltás forgatókönyvében olyan momentum, ami meglepte, elmondta: “Én még a miniszteri biztost is megjósoltam. A pályázati kiírásban ugyanis semmi sem szerepelt az átmeneti időszakra. Egyébként, ha azt nézzük, hogy a…
márc. 4
9:06
Válságból profitáló országok, használtautó-piac és zsúfolt óvodák a Lapszemlében (orientpress)
Nagyobb gazdasági súlyra tehetnek szert a következő évtizedekben az úgynevezett BRIC-országok a globális erőviszonyok változása során. A szóban forgó államok felemelkedéséből a Magyar Nemzet által megkérdezett szakértő szerint hazánk többféle módon profitálhat. A Népszabadság arról cikkez, hogy a hazai járműpiac történetében először fordult elő, hogy több használt személyautót és motorkerékpárt…
márc. 4
9:18
A szocyalysta yrealysta (HVG)
A "három T"-s kádári–aczéli művészetpolitikában a tavaly elhunyt Bernáth/y Sándornak leginkább a tűrés jutott, s ennél többre a rendszerváltás után sem futotta. Életműve – egy új monográfia bizonysága szerint – jócskán tartogat még meglepetéseket.
márc. 4
9:18
Ismét Karinthy-túra Újbudán! (szinhaz.hu)
2013. március 9-én rendezik meg a harmadik Karinthy-túrát, amelyen a résztvevők a Karinthy Színházhoz és a Karinthy-családhoz köthető helyeket keresik fel Újbuda kulturális főútvonala mentén egy feladatlap segítségével. Karinthy-túra 3. avagy a Karinthy- család nyomában a Móricz Zsigmond körtértől a Gellért Szállóig Rajt és cél: Moha Kávéház és Kultúrtér, 1114 Budapest, Bartók Béla út 11-13. A…
márc. 4
9:24
Elmarad az önálló szakrendelők államosítása (orientpress)
Nem veszi át az állam a feladatellátást az önkormányzatoktól az önállóan működő szakrendelők esetében, a tavaly az államhoz került, még gazdasági társaságként működő kórházak pedig költségvetési intézménnyé alakulnak, ha az Országgyűlés elfogadja a Balog Zoltán által pénteken benyújtott törvényjavaslatot - írja a Magyar Nemzet.
márc. 4
10:18
Szigorú feltételrendszer a biztonságos és fenntartható vízellátásért (orientpress)
Kormányrendelet rögzíti a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényhez kapcsolódó részletszabályokat a biztonságos víziközmű-szolgáltatás, ivóvíz-ellátás, szennyvízelvezetés és -tisztítás, valamint a fogyasztóvédelem feltételeinek megerősítése érdekében.
márc. 4
10:24
Blogot indított a Jurányi Inkubátorház (szinhaz.hu)
Január elejétől blogot indított a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház. Februárban a Jurányi Ház tisztaságáért felelős Nagy Mariannát is megszólították. “Más így előadásokat nézni, hogy tudod, ki készítette” Bátran mondhatom, hogy Mariannát mindenki ismeri a Jurányi házban. Ő felel a Jurányi ház tisztaságáért, ami, 6400 m² esetében, nem kis teljesítmény. Imád mesélni és beszélgetni, minden…
márc. 4
10:30
Nyolcadszorra táncol együtt a hazai szteppélet májusban (HVG)
Május 25-én immár nyolcadik alkalommal rendezik meg az Országos Sztepptánc Fesztivált. Ezzel az eseménnyel ünnepelik a Sztepptánc Világnapját, mely a műfaj alapító Bill Bojangles Robinson születésnapjához kapcsolódik.
márc. 4
10:48
A kulturális bizottság rábólintott a Kossuth-díjjal járó pénz emelésére (HVG)
Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága hétfői ülésén tárgysorozatba vételre és általános vitára alkalmasnak találta azt a törvénymódosító javaslatot, amely emelné a Kossuth- és Széchenyi-díjakkal járó pénzjutalom összegét.
márc. 4
10:54
Megvált tárca nélküli miniszteri posztjától Varga Mihály (orientpress)
Az új nemzetgazdasági miniszter azzal kezdte, hogy lemondott. Természetesen az EU-IMF hitelkeret-tárgyalásokra megalkotott tárca nélküli miniszteri posztjától vált meg Varga Mihály. A költségvétésért is felelős gazdasági miniszterként erre a plusz pozícióra nem lesz szüksége, hiszen munkaköri kötelessége majd tartani a kapcsolatot a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel.
márc. 4
10:54
Jeney Zoltán zeneszerző hetvenéves (MaHu)
Március 4-én lesz hetvenéves Jeney Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző, a kortárs magyar zene kiemelkedő alakja, aki szerint a tehetség és az odaadás a döntő abban, kiből milyen zeneszerző válik.
márc. 4
10:54
Emelkedhet a Kossuth- és Széchenyi-díjak összege (Népszava)
Az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága hétfői ülésén tárgysorozatba vételre és általános vitára alkalmasnak találta azt a törvénymódosító javaslatot, amely emelné a Kossuth- és Széchenyi-díjakkal járó pénzjutalom összegét.
márc. 4
11:06
„Mi mindannyian cigányok vagyunk” (HVG)
Ki mondana nemet arra az eseményre, amire maga Lovasi András és maga Kiss Tibi együtt tüzeli fel a népet? Bizonyára kevesen, már ha az üzenet egyáltalán célba ér. Világ körüli táncolás a Firewaterrel.
márc. 4
11:24
Csak magyar szöveggel lehet magyar a zene? Kiakadtak a zenészek (HVG)
Hatvanöt népszerű magyar zenész nyilatkozatban tiltakozott a magyar zeneműnek a médiatörvényben megfogalmazott definíciója miatt.
márc. 4
11:30
Don Juan ünnepélyes vacsorája a kolozsvári színházban (szinhaz.hu)
Újabb bemutatóra készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata: a Don Juan ünnepélyes vacsorája című színmű Matthias Langhoff rendezésében szerdán, március 6-án este 7 órakor a nagyteremben tekinthető meg. Matthias Langhoff és Biró Eszter színpadi verziója Petri György fordításának felhasználásával készült, az előadás alcíme: „Tirso de Molina nyomán írta: majdhogynem Molière, meghintve egy…
márc. 4
11:48
Így kerülje el az edzés okozta sérüléseket! (orientpress)
Edzés közben sérülést okozhat a balszerencse is, de a legtöbb esetben ennek oka a felelőtlenség, a bemelegítés kihagyása - figyelmeztet a Fox News cikke. Amennyiben nem megfelelően használja valaki a súlyokat, vagy túl nehezekkel próbálkozik, az komoly sérülésekhez vezethet.
márc. 4
12:03
Vitára alkalmas a Kossuth- és Széchenyi-díjak ügye (szinhaz.hu)
Az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága hétfői ülésén tárgysorozatba vételre és általános vitára alkalmasnak találta azt a törvénymódosító javaslatot, amely emelné a Kossuth- és Széchenyi-díjakkal járó pénzjutalom összegét. A Lázár János és L. Simon László (Fidesz) által beterjesztett indítvány a nettó nominál átlagkereset ötszöröséről hatszorosára emelné a Kossuth- és Széchenyi-díjakkal…
márc. 4
12:03
Baráthosi szittya útjai (nyest.hu)
Baráthosi-Balogh Benedek székely világutazó bejárta Eurázsiát Japántól Finnországig. Mindenhol rokonokat keresett és talált. Távol-keleti útjairól értékes nyelvi és néprajzi anyagot hozott haza. Ismeretterjesztő könyveit a Turáni Társaság és a Turán Szövetség logójával adta ki. Vajon dilettáns bajkeverő vagy mély tudással rendelkező ismeretterjesztő pedagógus volt?
márc. 4
12:06
A diákok többségének hiányosak a pénzügyi ismeretei (orientpress)
Csak minden harmadik megkérdezett osztályfőnök szerint foglalkoznak az általános iskolában valamilyen módon pénzügyi oktatással. A diákok többsége emiatt nyolcadikos korára sincs tisztában a pénz értékével. Az iskolásokat is be lehet ugyanakkor vonni egyes pénzügyi döntésekbe, például az osztálypénz elköltésének megtervezésébe. Így első kézből megtapasztalhatják - főleg ha az osztálypénz…
márc. 4
12:24
Emelkedhet a Kossuth- és Széchenyi-díjak összege (orientpress)
Az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága hétfői ülésén tárgysorozatba vételre és általános vitára alkalmasnak találta azt a törvénymódosító javaslatot, amely emelné a Kossuth- és Széchenyi-díjakkal járó pénzjutalom összegét.
márc. 4
12:24
Újra bíróság elé áll Stohl András (Népszava)
Jó hírnév megsértése miatt polgári pert indított Stohl András színész és Szalai Vivien újságíró, a Magyar börtönpokol című könyv szerzője ellen a Budapesti Fegyház és Börtön. Az első tárgyalást május 23-ra tűzték ki - tájékoztatta a Budapest Környéki Törvényszék szóvivője hétfőn az MTI-t.
márc. 4
12:42
Dés László jövőre születésnapi koncertet ad az Arénában (Népszava)
Hatvanadik születésnapját, valamint zenei pályafutásának 40 éves jubileumát nagyszabású koncerttel ünnepli Dés László Kossuth- és Liszt-díjas zeneszerző, előadóművész. Az elsősorban szaxofonosként ismertté vált muzsikus 2014. január 11-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel.
márc. 4
12:42
Izgalmasnak ígérkezik! Egy lemez, ami hűen tükrözi Felly K új zenei stílusát (Zene.hu)
Nagyon szeretem ezt a lemezt, vannak dalok, amelyek a melódia miatt kedvencek és van olyan, amelyhez nagyon személyes élmény fűz. - mondta újdonságáról az énekesnő. [Dátum: 2013.03.04. 12:41]
márc. 4
12:54
60. szülinapját az Arénában ünnepli Dés László (HVG)
Hatvanadik születésnapját, valamint zenei pályafutásának 40 éves jubileumát nagyszabású koncerttel ünnepli Dés László Kossuth- és Liszt-díjas zeneszerző, előadóművész. Az elsősorban szaxofonosként ismertté vált muzsikus 2014. január 11-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel.
márc. 4
12:56
ByeAlexnél csak egy nagyobb nyertese volt A Dalnak (HVG)
Minden eddiginél többen, 1 millió 350 ezren nézték A Dal döntőjét, ezzel az eurovíziós dalválasztó showműsor nemcsak saját idősávjának nyertese, hanem egyben a szombati nap legnézettebb műsora is volt – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).
márc. 4
13:42
A nó mesterét látta vendégül a pécsi színház (szinhaz.hu)
Reijiro Tsumura február 28-án látogatást tett Japánból, hogy megnézze a Pécsi Nemzeti Színház A padlás című musicaljét. Reijiro Tsumura japán nó mester, kortárs színházi előadások és táncművek szerzője, rendezője és előadója, 1942-ben született Fukuoka prefektúrában. A Hitotsubashi Egyetemen diplomázott. A Kanze-iskola vezető színésze, a Ryokusenkai nó előadó csoport igazgatója és a Nishogakusha…
márc. 4
13:44
40 ezerért is kínálnak jegyet üzérek a Nemzetibe (szinhaz.hu)
Jegyüzérek negyvenezer forintos villámáron kínálnak páros belépőt a Nemzeti Színház előadásaira a Vaterán - számolt be a Népszabadság. Hétfőn kezdték el árulni a jegyeket a Nemzeti Színház áprlilisi előadsaira, az online árusítás azonban lebénult. Tíz után ismét leállt a színház szervere. Gálos Orsolya sajtófőnök szerint ez természetes, nincs az a szerver, ami kibírná a 18 ezres rohamot. A…
márc. 4
13:54
Eurovízió 2013: könnyed pop-rock dalban bízik Spanyolország (Zene.hu)
Hogy jön össze az Eurovíziós Dalverseny és a Forma-1? Látszólag sehogy. Ha eltekintünk attól az aprócska ténytől, hogy Spanyolország idei kedvenc együttesének kellemes hangú énekesnője - Raquel del Rosario Macías - Fernando Alonso kétszeres Forma-1 világbajnok volt felesége… [Dátum: 2013.03.04. 13:38]
márc. 4
14:24
Már 40 ezerért árulják a jegyeket a Nemzetibe a Vaterán (HVG)
Jegyüzérek árulják a Vaterán és a Teszveszen a Nemzeti Színház előadásaira szóló jegyeket, egy páros belépőért akár 40 ezer forintot is elkérnek – számolt be a Népszabadság. A színház jegyárusító szervere megint lebénult.
márc. 4
14:24
Gyilkos Joe (Kikötő Online)
William Friedkin nem egy szívbajos alkat, ő rendezte az Ördögűzőt és más horrorokat, Oscar-díjat a Francia kapcsolatért kapott, de nevéhez fűződik A bevetés szabályai is, ami pedig egy tárgyalótermi dráma – sőt ha már itt tartunk készített TV-filmet A tizenkét dühös emberből is.
márc. 4
14:48
DrámaPálya - fiatalok műveit várja a marosvásárhelyi egyetem (szinhaz.hu)
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Színháztudományi (Teatrológia) tanszékcsoportja pályázatot hirdet fiatal alkotók számára. DrámaPálya III. - A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem felhívása: Lételemed az írás? Szereted a színházat? Úgy gondolod, hogy egyikről sem tudnál lemondani? Akkor lépj a DrámaPályára, mi téged keresünk! Ha úgy érzed, hogy a színpad az a hely, ahol az írásodnak el kell…
márc. 4
15:24
A borotvától a szúrós árig és egyéb "kínzóeszközök" (MaHu)
Különleges eszközök, különleges mesterségek mutatkoznak be a Közlekedési Múzeumban.
márc. 4
16:00
Eurovízió 2013 - Rákay Philip: "Ez egy nagy közös csapatjáték" (Zene.hu)
A Dal egyik zsűrijével a döntő után beszélgetett a MosaicOnline riportere a győztesről, aki nem csak népmesei hős, de élete is meg fog változni, a bírák szigoráról és a tíz pontról és hogy selejtezőn miért kerül majd évről évre feljebb a léc.. [Dátum: 2013.03.04. 15:57]
márc. 4
16:12
Van, aki szerint a Vérvádnak "semmi köze Munkácsyhoz" (HVG)
Kizártnak tartja az MTI által megkeresett Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa, hogy a közelmúltban előkerült Vérvád című festmény Munkácsy Mihály alkotása lenne.
márc. 4
16:27
Táncosokat keres a Bárka Színház (szinhaz.hu)
A világhírű Philippe Genty Társulat két alkotója Nancy Rusek és Scott Koehler 2013. május 1-től 2013. június 2-ig workshop-t tart a Bárka Színházban. A workshop célja, hogy egy 2014-ben a Bárka Színházban megvalósuló produkció alapjait lerakják. Várják azon profi táncosok jelentkezését, akik már betöltötték a 18. életévüket. Szakmai követelmény: színpadi gyakorlat jártasság elsősorban a kortás…
márc. 4
16:36
Nyolc magyar pályázó indul a SozialMarie díjért (orientpress)
Idén 36 pályázatnak nyílik esélye arra, hogy elnyerje a 15 SozialMarie díj egyikét. A jelöltek között 19 osztrák, 8 magyar, 6 cseh, 2 horvát és 1 szlovák projekt található. A zsűri a következő ülésén dönt az elismert projektekről, és május elsején tartja meg díjátadó ünnepségét.
márc. 4
16:54
Sokat spórolhatnának villanyszámlájukon a kkv-k (orientpress)
Bár 2004 nyarától a kis- és közepes vállalkozások szabadon választhatnak áramszolgáltatót, eddig csupán alig negyedük élt a szabad piac adta lehetőségekkel. Igaz, 2012-ben volt némi mozgolódás, de a többség a tájékozatlanság, az időhiány, a hitetlenség, vagy éppen a szakértelem hiánya miatt még mindig nem tájékozódott a lehetőségek felől. Pedig az a vállalkozás, amely körültekintően vált…
márc. 4
17:36
Látványos lemezbemutatót ígér a mius (hangzorro.hu)
A hazai könnyűzene egyik legígéretesebb új zenekara, a mius március 23-án a budapesti Gozsdu Manó Klubban tartja lemezbemutató koncertjét. Horányi Júlia és Álmos Gergely mellé három zenész és egy VJ érkezik, akikkel élőben, izgalmas vizuális látvánnyal adják elő a Behind The Line dalait. A mius zenekar januárban jelentkezett Behind The Line [...]
márc. 4
18:00
Volt egyszer egy magyar film – Nagyítás-galéria a legemlékezetesebb figurákról (HVG)
Az Országos Széchényi Könyvtárhoz tartozó Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény gazdag anyagából született a Filmgyári capriccio című nagy ívű kiállítás, mely több mint 400 standfotó reprezentatív bemutatásával tiszteleg a magyar filmes világ nagyjai előtt. A 2013. február 20. és április 30. között látogatható fotókiállítás a nagy magyar játékfilmek rendezőit, operatőreit mutatja be munka közben…
márc. 4
18:02
Nagyon féltik ByeAlexet (HVG)
A filozófus végzettségű ByeAlex és menedzsmentje A Dalban aratott győzelem után sajtótájékoztatót tartott az MTVA székházának elnöki tárgyalójában.
márc. 4
18:06
A keleti kapcsolatokért felel majd Szijjártó (orientpress)
A magyar-orosz és a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Szijjártó Pétert, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárát.

Keresés