2014. január 22. szerda

jan. 22
8:24
Párzás közben falja fel a hímet (168 Óra Online)
A Dél-Afrikából behurcolt nőstény imádkozó sáska felfalja az új-zélandi faj hímjeit. Eddig 70 százalékukat pusztította el, így a rovar a veszélyeztetettek közé került – állapította meg egy új-zélandi kutatás.
jan. 22
9:12
Így zajlott az elfelejtett fáraó sírjának feltárása (Múlt-kor)
Mint ahogy arról a múlt héten beszámoltunk, amerikai régészek Abüdosz dél-egyiptomi régészeti lelőhelyen egy olyan fáraó sírját és csontvázát találták meg, akinek eddig a létezése sem volt ismert. A képeken a feltárás folyamatát láthatjuk.
jan. 22
9:18
Feltámadhat a hazai szénbányászat (orientpress)
A kormány támogatja a széntermelés bővítését, a magyarországi szénbányászat újraindítását, megvizsgálja a mélyművelésű szénbányák megnyitásának lehetőségeit − jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter még december elején a Bányászati Szövetség ünnepségén. Azóta, illetve a kormányzati döntéssel párhuzamosan az ország több pontján megtették az első lépéseket a termelés…
jan. 22
9:57
Készülj a téli olimpiára a BlackBerryddel! (BerryBlog)
Már csak alig több, mint két hét, és kezdődik az idei sportszezon egyik legfontosabb eseménye, a 2014-es téli olimpia Szocsiban. A Kaukázus lábánál elterülő -- egyébként szubtrópusi éghajlatú -- városban február 6-tól zajlik majd az olimpia, ami téli sportok szerelmeseit egészen február 27-ig látja el nézni valóval. Aki meg utálja a telet, annak egyúttal jó hír, hogy az olimpia után már csak…
jan. 22
10:15
Rettegtek a britek a német polgári repülőktől 1918 után (Múlt-kor)
Nagy-Britanniában sokak meggyőződése volt a két világháború között, hogy a bosszútól fűtött németek képesek lennének átalakítani a szigetország felett elhúzó polgári repülőgépeiket rögtönzött bombázókká, s tonnaszámra dobnának le bombákat London felett.
jan. 22
10:30
Lelőttek egy tüntetőt Kijevben (orientpress)
Megöltek egy tüntetőt Kijevben, amikor a rohamrendőrök szerdán reggel támadást indítottak a város központjában negyedik napja zavargó radikális csoportok ellen. Az ellenzék és a BBC szerint több lövéssel végeztek vele és mesterlövész lehet a tettes, a rendőrség vizsgálja az esetet.
jan. 22
10:32
FUTÁR kijelzők kerülnek a BKV Volvo buszaiba (orientpress)
38 darab szóló alacsonypadlós Volvo buszba szerel FUTÁR kijelzőt a BKV. A paneleket vezérlő fedélzeti központot már korábban beépítették a járművekbe, néhány héten belül pedig aktivizálják is azokat. Tavaszig FUTÁR-rendszer kerül negyedévében a 40, szintén használtan beszerzett, de jó állapotú, alacsonypadlós Mercedes Citaro autóbuszba is.
jan. 22
10:34
A hazai síszezon felét elvitte a meleg (orientpress)
Százmilliós veszteség. Az idei nagyon enyhe tél romba döntötte a hazai síterepek számításait, hiszen a szezon fele már elment úgy, hogy csak néhány napra tudtak kinyitni még a hóágyúzott hazai síterepek is - írja a Napi Gazdaság.
jan. 22
10:48
Ha külföldön akar pénzt váltani, jobb a bankban (orientpress)
Érthetően mindenki szeretné a külföldi utazás tetemes költségeit legalább egy picit csökkenteni - a jó időben és helyen történő valutaváltással. Érdemes figyelni a valutamozgásokat - írja a Világgazdaság.
jan. 22
11:36
Újra szárazföldön a jég fogságába került kutatóhajó utasai (MaHu)
Az Akagyemik Sokalszkij nevű hajó 52 utasa - ausztrál, brit és új-zélandi kutatók, turisták és újságírók - az Ausztráliához tartozó Tasmania szigetére érkeztek meg. A kutatóhajó december 24-én szorult az antarktiszi jég közé.
jan. 22
12:00
A MOB-ot is megfenyegették a szocsi olimpia miatt (orientpress)
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint komolyan kell venni azt a terrorfenyegetést, amelyet a MOB és más országok olimpiai bizottsága kapott a közelgő szocsi játékok előtt.Borkai Zsolt az MTI-nek szerda reggel elmondta: a MOB nemzetközi e-mail címére érkezett fenyegető üzenet.
jan. 22
12:18
Hackerekkel védené a pénztárgépeket a NAV (orientpress)
Hackerek alkalmazását tervezi a NAV, hogy kiszűrjék az onlinekassza-rendszerrel kapcsolatos csalásokat. Bár a szakember szerint a magyar szisztémát nagyon nehéz kijátszani, de a hatósághoz már eljutottak hírek arról, hogyan készülnek a rendszer átverésére - írja az onlinekassza.hu.
jan. 22
12:21
10 tény a Moszadról (Múlt-kor)
jan. 22
12:23
Akit az Isten is költőnek teremtett (Múlt-kor)
Huszonöt éve, 1989. január 22-én hunyt el Budapesten Weöres Sándor Baumgarten- és Kossuth-díjas költő, író, műfordító.
jan. 22
13:24
Nemzetközi Holokauszt Emléknap a Páva utcában (Múlt-kor)
A Holokauszt Emlékközpontban 2014. január 27-én 15 órától tudományos emléküléssel, egyházi embermentőket és Holló Imre grafikáit bemutató kiállítással és mécsesgyújtással emlékeznek az auschwitzi tábor felszabadulásának 69. évfordulójára.
jan. 22
13:26
Megnyílt a Cseh Tamás Archívum (Múlt-kor)
Megnyílt a Cseh Tamás Archívum szerdán, a magyar kultúra napján, a négy éve elhunyt művész 71. születésnapján a budai Várban található Mailáth-palotában.
jan. 22
13:48
A mecseki uránosok 20 éve várják jussukat (orientpress)
Már két évtizede hiába küzdenek jogos járandóságukért, a szénpénzért a mecseki bányászok, eddig még egy lépéssel sem kerültek közelebb ügyük megoldásához az egykori uránbányászok - írja a bama.hu.
jan. 22
14:18
Újabb, ám erősebb utórengés rázta fel Nógrád megyét (MaHu)
Kedden már több utórengés is volt, ezek a Richter-skála szerint 1,4-es, 2,3-as és 3-as erősségűek voltak csak. Ez utóbb volt eddig a legnagyobb.
jan. 22
14:27
Saját gyermekeiket is feláldozták a punok (Múlt-kor)
Alátámasztani látszik a római és görög propaganda merész állításait egy új tanulmány, amely szerint valóban feláldozhatták saját gyermekeiket a punok, akik a csecsemőket a szintén rituális célból lemészárolt állatok mellé temették.
jan. 22
14:54
Pixelhiba a Holdon talált "alien-űrbázis" (MaHu)
Az ufókutató is zavarba jött, amikor észrevett egy furcsa kiszögellést a Holdon, és azt sugallta, hogy könnyen lehet valamiféle idegen lények által odatelepített űrbázis. A titok azóta lelepleződött.
jan. 22
15:00
Azonnal felmondhat a tudtán kívül megfigyelt alkalmazott (orientpress)
A Kúria egyik friss döntése értelmében jogszerű annak a munkavállalónak az azonnali hatályú felmondása, akit a munkáltatója a tudomása nélkül megfigyelt. A Kúria a 2014. január 7. napján közzétett döntésében általános elvekre hivatkozva állt ki a munkavállaló jogi álláspontja mellett. Habár a döntés még a régi Munka törvénykönyve hatálya alatt született, az új Munka törvénykönyve vonatkozásában is…
jan. 22
15:18
20 éves Hubert, a hiúzmatuzsálem (orientpress)
A hiúz állománya csökken egész Európában, veszélyeztetett faj, amely Magyarországon fokozattan védett 1988-tól. A korrekorder hiúz már három éve részese a Budakeszi Vadaspark életének. A szerető gondoskodásnak és a szakszerű tartásnak köszönhetően, Hubert idén ünnepli 20. életévét.
jan. 22
16:30
Országos szülői értekezlet indul a továbbtanulásról (orientpress)
Hiánypótló céllal,országos tájékoztató fórumot indít a felsőoktatásba jelentkező végzősök szülei részére a Diákhitel Központ. A fővárosi és vidéki helyszínekre szervezett 'szülői értekezleteken' a jelentkezéssel kapcsolatos gyakorlati tudnivalók mellett a különböző ösztöndíjprogramokba nyerhetnek betekintést az érdeklődők, emellett megismerkedhetnek az aktuális munkaerő-piaci trendekkel,…
jan. 22
16:33
Ősi fürdőházat találtak Páfoszban (Múlt-kor)
A ciprusi Páfoszban épülő új bevásárlóközpont keleti részén a megelőző ásatások során agyagcsöveket, hellenisztikus és római kori vízvezetékeket, illetve egy fürdőház maradványait tárták fel régészek.
jan. 22
16:48
Rekordösszegű támogatás jut innovációra (orientpress)
Magyarországon 2013-ban rekordösszegű, 118 milliárd forint támogatást fizettek ki innovációra - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedden, sajtótájékoztatón Budapesten. A tavalyi kutatás-fejlesztésre, innovációra kifizetett támogatáson belül az uniós forrás 86 milliárd forintot tett ki Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP), 10 milliárdot a…
jan. 22
18:00
Több mint félszáz település vagy szervezet Kerékpárosbarát (orientpress)
Huszonhárom önkormányzat és huszonnyolc munkahely nyerte el vagy újította meg a Kerékpárosbarát címet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly hetedszerre meghirdetett pályázatain. Az elismeréseket Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár adta át 2014. január 22-én, a REC (Regional Environmental Center) szentendrei központjában.
jan. 22
18:18
Csütörtökön ül össze a Reformáció Emlékbizottság (orientpress)
Csütörtök reggel az Országházban Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével tartja meg alakuló ülését a Reformáció Emlékbizottság, amely az egyetemes reformáció 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezés és a reformáció magyar örökségének megünneplése érdekében jött létre - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerdán az MTI-vel.
jan. 22
18:21
3 percben a rákról (nyest.hu)
Sok tévhit és félelem él bennünk a rákkal kapcsolatosan. George Zaidan TED Ed videója három percben rengeteg alapvető információt közöl a betegségről és a lehetséges kezelési módokról.
jan. 22
19:18
A legrégebbi tengeri madárfajra bukkantak (MaHu)
Ismeretlen ősi tengeri madárfajt azonosítottak Új-Zélandon talált több mint 60 millió éves kövületekben.
jan. 22
19:33
Különleges varangyot fedeztek fel a kutatók Peruban (MaHu)
Új békafajt, egy dobhártya nélkül élő és a korhadó levelek mintázatát "viselő" varangyot azonosítottak a kutatók Peruban.
jan. 22
19:42
Vad szex az Óbabiloni Birodalomban (Múlt-kor)
Még az egyszeri múzeumlátogató által porosnak és élettelennek gondolt intézményekben is vannak olyan részek, apró zegzugok, amelyek az amúgy a történelem és a művészetek iránt kevésbé fogékony emberek fantáziáját is azonnal képesek megragadni.
jan. 22
20:27
Ötmilliárd év alatt egy másodpercet késik egy új atomóra (MaHu)
Állításuk szerint a világ eddigi legpontosabb óráját készítették el amerikai tudósok: a stronciummal működő atomóra ötmilliárd év alatt mindössze egyetlen másodpercet késik, ezzel kétszer olyan pontos, mint az eddigi rekordtartó.
jan. 22
21:12
Írországban vezetékes áron mobilozhatnak a UPC ügyfelei - 2014-01-22 20:10:58 (sat.hu)
A UPC Ireland olyan új alkalmazást indít el, amelyik lehetővé teszi, hogy az előfizetők vezetékes áron telefonáljanak mobilon is.
jan. 22
21:36
Genetikailag erőszakosak a kisgyerekek (Infostart)
A kisgyermekek erőszakos viselkedése inkább genetikai okokkal függhet össze, kevésbé a környezetükben látott mintákkal - derült ki a Montreali Egyetem nagy szabású ikerkutatásából.
jan. 22
22:48
Több édesvíz egy aszteroidán, mint a Földön! (MaHu)
Tudta, hogy naprendszerünkben nem anyabolygónkon van a legtöbb édesvíz?

Keresés