2014. január 14. kedd

jan. 14
5:00
A koffein segít az emlékezőképesség beindításában (Infostart)
Aktivizálja az emlékezőképességet a koffein: legalább egy napig segíti az emlékek megőrzését egy amerikai tanulmány szerint.
jan. 14
5:54
Megállíthatatlanul olvad egy hatalmas antarktiszi gleccser (Infostart)
Egy hatalmas antarktiszi gleccser húsz év alatt egymagában akár egy centiméterrel is megemelheti a tengerek szintjét - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. Az Antarktisz nyugati térségében található Pine-sziget gleccser egyre gyorsabban zsugorodik: az évezred elejétől kezdve körülbelül tíz kilométerrel rövidült meg - írták a Grenoble-i Egyetem Gleccserkutató és Geofizikai Intézetnek…
jan. 14
7:33
WU–14-nek hívják az új szuperfegyvert (168 Óra Online)
A kínai hadsereg a múlt héten kísérletet hajtott végre egy hiperszonikus rakétával, amelynek rendeltetése az, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszeren áthatolva juttasson célba robbanótölteteket – közölte a Pentagonra hivatkozva hétfőn weboldalán a Fox News amerikai hírtelevízió.
jan. 14
8:00
Az idei év első ülését tartja az Alkotmánybíróság (orientpress)
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 12. §-a, valamint a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény 2. §-a alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panasz befogadhatóságának vizsgálata is szerepel az Alkotmánybíróság 2014. január 14-i ülésének témái között.
jan. 14
8:18
Az Állami Számvevőszék közleménye a politikai hirdetések közzétételéről (orientpress)
A 2014. évi országgyűlési választást megelőző kampányidőszakban a választási eljárásról szóló törvény szerint politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely előzőleg hirdetési árjegyzékét az Állami Számvevőszék részére megküldte. Az árjegyzékek megküldésére vonatkozó részletes követelményekkel kapcsolatban az Állami Számvevőszék az alábbi közleményt teszi.
jan. 14
8:36
Frankhitel: már megéri a kiváltás (orientpress)
Aki teheti, annak megérheti kiváltani a svájci frank alapú lakáshitelét forint alapúra, a kamatok ugyanis utóbbiak esetében már alacsonyabbak. Az adósok kétharmada viszont a hitelfedezeti arány miatt nem teheti ezt meg, és a jövelmekkel is gond lehet - írja a Világgazdaság.
jan. 14
8:54
Húsáfa: nem éri meg importálni a fél sertést (orientpress)
Fokozatosan nőhet a számlával vásárolt sertések száma, ezzel együtt a statisztikában is nőhet az élő állatok száma, de a gyakorlatban ez még nem jelent többletet. A húsáfa csökkentése miatt erősebb lett a belföldi termék iránti igény, az import nem éri meg - írja a Napi Gazdaság.
jan. 14
9:12
Rést üthet az amerikai pajzson Kína első hiperszonikus rakétája? (MaHu)
A hiperszonikus hordozóeszköz repülését Kína felett észlelték. A hiperszonikus eszköz, amelyet interkontinentális ballisztikus rakéta segítségével bocsátanak fel, tízszeres hangsebességgel manőverezik a cél felé.
jan. 14
9:48
Mit hoz az idei év az ingatlanpiacon? (orientpress)
A tavalyi évben tíz százalék körül mértékben mérséklődött a forgalom a lakóingatlan-piacon, ami az árak további csökkenését eredményezte. Ugyanakkor az elemzők már arról beszélnek, hogy vonzóbb befektetés lett a lakáskiadás, mint a bankbetét. Ennek fényében mit hoz az idei év?
jan. 14
9:48
1914 és a Közel-Kelet: a történelem ismétli magát? (Múlt-kor)
A forrongó közel-keleti térség több szempontból is hasonlít az első világháborút megelőző időszakra - figyelmeztet egy cambridge-i történész, aki óva int a 100 évvel ezelőtti hibák megismétlésétől.
jan. 14
9:50
Kalasnyikov lelkiismeretével viaskodott halála előtt (Múlt-kor)
A lelkiismeretével viaskodott Mihail Kalasnyikov a halála előtt, erre utal az orosz ortodox egyház fejének küldött levele, amelyben kifejtette: attól fél, hogy személyes felelősség terheli azok halála miatt, akiket az általa feltalált gépkarabéllyal öltek meg.
jan. 14
10:06
Alenka Bratusek: egy szlovén bank privatizációja iránt érdeklődik az OTP (orientpress)
Szlovénia nem kér az IMF segítségéből. Alenka Bratusek szlovén miniszterelnök a Magyar Nemzetnek adott interjúban közölte, a külső segítség minden esetben hátrányosabb, hiszen az illető állam ismeri a legjobban saját problémáit, így az azokra megfelelő megoldásokat is.
jan. 14
10:08
A képviselők megoldást követelnek a műanyaghulladék-problémára (orientpress)
A környezetbe jutó műanyaghulladék mennyiségének csökkentésével foglalkozó európai stratégiát követelnek a képviselők egy kedden tárgyalandó állásfoglalásban. A képviselők 2020-ra a legveszélyesebb műanyagok, egyes adalékanyagok és nejlonzsákok betiltását kérik.
jan. 14
10:24
Síntörés miatt késnek a miskolci vonatok (orientpress)
A Budapest - Hatvan - Miskolc vasútvonalon, két helyen is síntörés helyreállításán dolgoznak a műszaki szakemberek. Emiatt általában 15 perccel meghosszabbodik a vonatok menetideje - tájékoztatott kedden reggel a MÁVINFORM.
jan. 14
10:51
Ír terroristák akarták elrabolni Viktória királynőt (Múlt-kor)
Bizonyítékokat találtak brit történészek, hogy ír radikális csoportok a birodalom uralkodójának elrablását tervezték 1867 októberében. A felfegyverzett banda börtönben raboskodó társaik kiszabadításáért cserébe engedte volna el Viktóriát.
jan. 14
10:51
Saját androidos piactere lesz a BlackBerrynek? (BerryBlog)
Az utóbbi hetekben, illetve egy-két hónapban sokféle találgatást, spekulációt lehet olvasni arról, hogy mi a terve a BlackBerrynek a BB10 operációs rendszerbe épített androidos alkalmazásfuttatási környezettel. Ez a környezet -- mely nagyon leegyszerűsítve voltaképpen androidos telefont csinál bármelyik BB10-es készülékből -- a kezdetek óta része a rendszernek, a megjelenés óta eltelt időben…
jan. 14
11:18
Két héttel tovább látható a Capa-kiállítás (orientpress)
Az eredetileg tervezettnél két héttel tovább, január 26-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum Robert Capa/A játékos című kiállítása, amely a világhírű magyar származású fotográfus 'szerepeit' mutatja be több mint 160 fotón keresztül.
jan. 14
11:20
Probiotikummal csökkenthetők a kólika tünetei (orientpress)
A csecsemők születését követő első három hónapban adott probiutikumok úgy tűnik, csökkentik a kólika tüneteit, a savas reflux és a székrekedés előfordulását - állítják olasz kutatók, akiknek tanulmányáról a Health Day számol be.
jan. 14
11:36
Újabb delfinek vetődtek partra Új-Zéland Déli-szigetén (MaHu)
Farewell Split és környéke, a Golden Bay végzetes csapdának bizonyul a delfinek számára: a januári esetet megelőzően is volt példa tömeges pusztulásra, 2012-ben például több mint száz példány hullott el, miután partra vetődött.
jan. 14
11:36
Az őszi választásra is szól a nemzetiségi névjegyzékbe vétel (orientpress)
Nemcsak a tavaszi országgyűlési, hanem az őszi nemzetiségi önkormányzati választásokra is kérhetik regisztrációjukat azok, akik a Nemzeti Választási Iroda (NVI) nemrég kipostázott nyomtatványait kitöltik. E nyomtatványon lehet letiltani a kampánycélú adatkezelést, valamint kérni akadálymentes szavazóhelyiség biztosítását is.
jan. 14
11:54
Zsolnay-örökséget védő társaság alakulhat (orientpress)
A kutatások és azok publikációinak finanszírozása mellett a műtárgyvásárlás lenne a legfőbb feladata a Zsolnay-társaságnak, amelynek megalapítására Törő István, a Virág Judit Galéria ügyvezetője tett javaslatot a napokban Pécsett a városi önkormányzat vezetőinek. Páva Zsolt polgármester szerint a város örül a kezdeményezésnek.
jan. 14
11:54
Elrabolt kelta kincset találtak a British Museumban (Múlt-kor)
Vikingek lopták el azt a több mint ezeréves kelta melltűt, amit a British Museum egyik raktárában találtak meg nemrégiben. A díszes, aranyozott lapocska a 8-9. században készülhetett, s eddig senki nem tudta, hogy a világhírű londoni múzeumban rejtőzik.
jan. 14
11:56
725 milliárd jut idén vidékfejlesztésre (orientpress)
A mezőgazdasági termelők és az élelmiszer-gazdaság számára 2014-ben összesen csaknem 725 milliárd forint támogatáshoz jut hazai és európai uniós forrásból. Ezen felül mintegy 21 milliárd forinthoz jut az ágazat a gázolaj jövedéki adójának visszatérítéséből - mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár hétfőn, Veszprémben.
jan. 14
12:48
Telekkel támogatják a fiatalok otthonteremtését Jászberényben (orientpress)
Nyolc közművesített telket adott a jászberényi önkormányzat olyan fiatal szakembereknek, akik helyi cégeknél dolgoznak és a hosszú távon a jászsági városban tervezik családjuk jövőjét.
jan. 14
12:57
Elárverezhetik Imelda Marcos mesés ékszereit (Múlt-kor)
Elárverezhetik Imelda Marcos mesés ékszereit, miután egy bíróság ebül szerzett vagyonnak nyilvánította Ferdinand Marcos néhai Fülöp-szigeteki elnök és diktátor feleségének harmadik számú ékszerkollekcióját.
jan. 14
13:06
Indulhat a mecseki szénvagyon UCG-technológiás kitermelése (orientpress)
Miután a magyar parlament elfogadta a bányászatról szóló törvény módosítását és kiegészítését a felszín alatti szénelgázosítási technológia alkalmazását szabályozó paragrafusokkal, a bányászati törvényben foglaltak alapján megnyílik az út a technológia alkalmazása és a Wildhorse Energy magyarországi beruházása előtt - írja proactiveinverstors.co.uk hírportál.
jan. 14
13:08
A palesztinok ismét felvételüket kérik az ENSZ-be (orientpress)
A palesztin vezetés ismét kezdeményezi, hogy tagsághoz jusson az ENSZ szerveiben, jóllehet korábban megígérte, hogy az Izrael által elengedett 104 fogolyért cserébe lemond erről a lépésről - értesült kedden az izraeli közszolgálati rádió.
jan. 14
13:21
Összesen 250 felnőtt oroszlán van már csak egész Nyugat-Afrikában (MaHu)
Az oroszlánok vadászterületét egyre nagyobb arányban sajátítja ki és használja termőföldként az ember, amely ráadásul a ragadozó táplálékául szolgáló vadakat is elorozza az állat elől.
jan. 14
13:24
Nőtt az ipari termelés az EU-ban (orientpress)
Növekedett az ipari termelés az Európai Unióban 2013 novemberében. Az ipari termelés erősödése jelentősen meghaladta az elemzői várakozásokat, novemberben havi bázisú alapon 1,5 százalékkal, éves szinten 3 százalékkal nőtt az ipari termelés.
jan. 14
14:18
Nemzetközivé válik a budapesti kerekes székes szépségverseny (orientpress)
Nemzetközi keretek között rendezik meg idén a budapesti kerekes székes szépségversenyt, amelyre keddtől február 15-ig egész Európából várják kerekes székhez kötött nők jelentkezését. A verseny révén fel akarják hívni a figyelmet a kerekes székben ülőkre, valamint az akadálymentesítés, a munkahelyteremtés és az oktatás jelentőségére - hangsúlyozták a Miss Colours International Kerekesszékes…
jan. 14
14:20
Nielsen: csaknem öt órát töltünk a TV előtt (orientpress)
Naponta átlagosan 4 óra 57 percet tévéztek az emberek október és november között, a Nielsen Közönségmérés adatai szerint, pontosan ugyanannyit, mint egy évvel korábban. A tévézők nagyobb arányban választották az általános szórakoztató, közszolgálati és filmcsatornákat, mint az előző év azonos időszakában - derül ki kutatásukból.
jan. 14
14:36
Kicsi a valószínűsége a Richter felvásárlásának (orientpress)
Piaci pletykák szerint a Richter amerikai partnere a Forest Labs felvásárolhatja a Richtert, ez állhatott az elmúlt napok tőzsdei emelkedése mögött. Miró József az Erste Befektetési stratégája azt mondta a Gazdasági Rádióban, hogy a pletykának elég kicsi a valószínűsége.
jan. 14
14:54
Répás: 140 millió forint jut a külhoni magyar oktatás megerősítésére (orientpress)
Az idén 140 millió forint áll rendelkezésre a külhoni magyar felsősök éve programra, amelynek középpontjában a tehetséggondozás, a pályaorientáció, a személyiségfejlesztés és a tudományok megszerettetése áll. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a megemelt forrásból sokrétű programokat szeretnének megvalósítani a tematikus év keretében.
jan. 14
15:03
46 év után visszakerült Vietnamba a háborús emlékként elvitt sisak (Múlt-kor)
Visszakerült eredeti tulajdonosa családjához Vietnamba az a sisak, amelyet egy fiatal amerikai katona 46 évvel ezelőtt emlékként vitt magával haza a vietnami háborúból.
jan. 14
15:48
Márciusban érkezik Budapestre az Air Serbia (orientpress)
Útvonalhálózatának bővítéséről adott hírt az Air Serbia. Az Etihad Airways égisze alatt újjászervezett szerb légitársaság március 30-tól regionális gépeivel napi rendszerességgel közlekedik Belgrád és a budapesti Liszt Ferenc repülőtér között - írja az AIRportal.hu.
jan. 14
15:51
Ébredj, Rosetta! (csillagászat.hu)
Küszöbön áll a Rosetta ûrszonda felébresztése , a mûszerek bekapcsolása a több mint két és fél éves hibernált állapot után. Kérdés: sikerül-e?
jan. 14
16:06
A kisvállalatok veszteségeinek kezelése (orientpress)
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 'Kisvállalati adóalany társasági adóalanyisága alatt keletkezett elhatárolt vesztesége' címmel az alábbi tájékoztatást adta ki, mely ismerteti a kisadózó vállalkozások veszteségkezelésének lehetőségeit.
jan. 14
16:06
Egyazon oldalon: homoszexuálisok a 2. világháborúban (Múlt-kor)
A tolerancia egyik ritka pillanatában, a második világégés idején Nagy-Britanniában a homoszexuálisok valamelyest kedvezőbb helyzetbe kerültek a korábbi évekhez képest. Habár több atrocitás is érte őket, az államnak szüksége volt rájuk a harcokban.
jan. 14
16:24
Kultúrnapi tárlatok és előadások a Széchényi Könyvtárban (orientpress)
Tárlatok, könyvtári körséta és előadások is várják az érdeklődőket A magyar kultúra napja alkalmából január 22-23-án az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) Budapesten. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.
jan. 14
17:00
Az egészséges reggeli összetevői (orientpress)
Egy egészséges reggeli hozzájárul az aznapi agyi teljesítményhez. Ezek közé tartozik a tojás, a szőlő, a teljes kiőrlésű gabona, az áfonya, a mandula, a zabpehely és az alma - írja a Fox News.
jan. 14
17:18
Illés Zoltán: kétkukás háztartási hulladékgyűjtés indul 2015-től (orientpress)
Kétkukás háztartási hulladékgyűjtés indul Magyarországon 2015. január elsejétől - mondta a környezetügyért felelős államtitkár a Budafilter 94. Kft. műanyag-hasznosító üzemének keddi alapkőletételén, Mezőfalván. Illés Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarországon egy teljesen új hulladékgazdálkodási rendszer alakult és alakul ki. A jövőre induló kétkukás rendszer nagyban hasonlít majd a…
jan. 14
17:36
A gazdasági élénkülés elindítja a hitelezés javulását a KKE-régióban (orientpress)
Miközben Nyugat-Európa a gazdasági újjáéledés jeleit mutatja, Közép- és Kelet-Európában is erősödik az üzleti aktivitás. Ezzel párhuzamosan a hitelezés élénkülésének első jelei is láthatók a régióban. Ez az egyik legfontosabb megállapítása a 13 országra kiterjedő legfrissebb közép- és kelet-európai bankpiaci tanulmánynak, melyet az UniCredit CEE Strategic Analysis területe készített.
jan. 14
17:38
Kódolatlan DNS állhat a cukorbetegség hátterében (orientpress)
Az emberi genom kódolatlan szakaszaiban lévő eltérések hozzájárulhatnak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához - állapította meg egy új tanulmány, amelyről a Science Daily számol be. Egyúttal felfedezték, hogy ezeknek a DNS láncolatoknak fontos szerepük lehet bizonyos gének bekapcsolásában.
jan. 14
17:54
Komoly hibákat talált a Versenyhivatalnál az ÁSZ (orientpress)
Komoly hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2008-2012 közötti működésében - mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke kedden, sajtótájékoztatón. Az ÁSZ 2004 után, tíz év elteltével vizsgálta újra a GVH-t. A szabálytalanságok megszüntetésére a GVH-nak 30 nap alatt kell elkészítenie intézkedési tervét.
jan. 14
18:06
Vízzel aktiválható ceruzaelem (MaHu)
A mindössze 12 grammos elemet öt percre egy pohár vízbe kell meríteni, hogy aktiválódjon, tehát a boltban, becsomagolva még nem fogy az energiája.
jan. 14
18:12
Tojással küzdöttek a démonok ellen a lüdiai város lakói (Múlt-kor)
Szerencsét hozó, padló alá helyezett tojáshéjakkal igyekeztek távol tartani a természeti katasztrófákat a földrengés által romba döntött ókori város, Szardeisz lakói - állítják kutatók.
jan. 14
18:57
A 375 millió éves sétáló hal esete a gerincesekkel (MaHu)
A Tiktaalik roseae az utóbbi évtizedben talált legfontosabb kövület, mert magyarázattal szolgálhat arra, hogyan fejlődtek ki a szárazföldi gerincesek.
jan. 14
22:06
Komoly fenyegetést jelentenek az antarktiszi ökoszisztémákra az idegen fajok (Infostart)
Visszafordíthatatlan változásokat okoznak az Antarktisz és a szubantarktikus szigetek ökoszisztémáiban az emberek által behurcolt idegen növény- és állatfajok - figyelmeztetett kedden egy vezető Antarktisz-kutató.

Keresés