2008. január 13. vasárnap

jan. 13
8:38
A hét csillagászati képe - Kettõscsillag a Kígyótartóban (csillagászat.hu)
Hét és fél méternyi fókusztávolságával az MTA KTM CSKI piszkés-tetõi 50 cm-es távcsöve kiválóan alkalmas szoros kettõscsillagok felbontására, megörökítésére.
jan. 13
9:39
Tudjuk végre, hogyan nézett ki a bizarr őslény - képekkel (Infostart)
Tudósok felfedezték a rég kihalt páncélos féreg első, teljes megkövesedett maradványát, így megoldódott a rejtély, és tudjuk, hogyan nézett ki ez a bizarr őslény.
jan. 13
10:13
Jogtalanul ítélték el a Reichstag felgyújtóját (MaHu)
Jogtalan a Reichstag felgyújtása miatt Marius van Lubbe ellen 1933-ban hozott halálos ítélet - döntött a német legfőbb ügyészség.
jan. 13
10:42
Titok 1526-ból - Mária királyné kincse után kutatnak a magyar régészek! (MaHu)
A mohácsi csata után Budáról menekülő királyné és udvartartása ingóságait egy hajókaraván szállította Bécs felé - Esztergomnál azonban az ottani kapitány rajtaütött a menekülőkön, a zűrzavarban néhány hajó elsüllyedt. Magyar régészek most amerikai támogatással kutatnak majd a kincsek után.
jan. 13
11:00
Rovarok miatt pusztultak ki a dinoszauruszok? (MaHu)
A dinoszauruszok 64 millió évvel ezelőtti kihalásáról máig parázs viták folynak - Most új elméletek is napvilágot láttak, például, hogy nem volt elegendő dinónőstény.
jan. 13
11:27
Tényleg lesz Jurassic Park - Egy sejk építi fel Dubai-ban! (MaHu)
Dubaj emirátusban 2010-re 46 ezer négyzetméteres múzeumpark épül, amelynek lakói a legfejlettebb technológiával elkészített dinoszauruszok lesznek.
jan. 13
13:41
Galaxisfejlõdés ultraibolya szemüveggel (csillagászat.hu)
A Galaxy Evolution Explorer ultraibolya ûrtávcsõ segítségével közelebb kerülhetünk a galaxisok fejlõdésének megértéséhez.
jan. 13
13:43
Hogyan nem fedeztem fel a 2008D jelû szupernóvát? (csillagászat.hu)
Két szupernóva egy galaxisban: egy majdnem-felfedezés története az akadémiai Schmidt-távcsõvel méréseket végzõ Sárneczky Krisztiántól.

Keresés