2012. január 2. hétfő

jan. 2
1:33
Ötszáz ember bontotta az úttorlaszokat New Yorkban (Metropol)
Őrizetbe vette a rendőrség az amerikai Occupy mozgalom 68 tagját, mert szilveszter éjjelén a tüntetők ledöntötték a Wall Street-i tőzsdéhez közeli Zucotti Parkot körülvevő úttorlaszokat - közölték a hatóságok helyi idő szerint vasárnap.
jan. 2
6:03
Nehéz szerepben a brit munkáspárti vezér (Kripto Akadémia)
Keresi a hangját az ellenzékbe szorult brit Munkáspárt. Az évet sikeresen zárta David Cameron, a tory kormányfő, annak ellenére, hogy a december EU-csúcs után válság robbant ki a konzervatív-liberális demokrata koalíción belül. A Munkáspárt új vezérének, Ed Milibandnek viszont még nem sikerült meggyőzni a baloldali párthíveket, hogy nem inkább a bátyját, Tony Blair egykori külügyminiszterét, David…
jan. 2
6:05
Megcélozták a szenátusi többséget a republikánusok (Kripto Akadémia)
Mitt Romney volt massachusetts-i kormányzó áll az élen az amerikai republikánus elnökjelöltségért folyó versenyben két nappal az első megmérettetés, az iowai caucus előtt.
jan. 2
6:07
Új szankciók Teherán ellen (Kripto Akadémia)
Egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok új szankciókat léptetett életbe Irán ellen, Teheránban bejelentették, hogy az iráni nukleáris ipar immár képes saját nukleáris fűtőelemeket előállítani. Az iráni haditengerészet az év végén is folytatta hadgyakorlatát a Perzsa-öbölben, tegnap közepes hatótávolságú, radarkerülő rakétát teszteltek. Teherán mindeközben a hathatalmi tárgyalások felújítására…
jan. 2
6:21
Szilveszterkor harmincan haltak meg Hondurasban (168 Óra Online)
Legalább harminc ember vesztette életét Hondurasban az óévet búcsúztató ünnepségeken - közölte vasárnap a közbiztonsági minisztérium.
jan. 2
6:36
Őrizetben az Occupy több tucat tagja New Yorkban (Infostart)
New Yorkban őrizetbe vették az Occupy mozgalom 68 tagját, mert szilveszter éjjelén ledöntötték a Wall Street-i tőzsdéhez közeli Zucotti Parkot körülvevő úttorlaszokat.
jan. 2
8:06
Megúsztuk a nagy euróválságot? (Kitekintő)
A német pénzügyminiszter szerint 2012 nehéz év lesz, de bízik a válság megoldásában.
jan. 2
8:24
Mégsem lesz óriási euróválság? (Kitekintő)
A német pénzügyminiszter szerint 2012 nehéz év lesz, de bízik a válság megoldásában.
jan. 2
8:26
Az USA felfegyverzi közel-keleti szövetségeseit (Kitekintő)
Egy Iránnal szembeni masszív védelmi rendszer kiépítése céljából, nagyértékű fegyverszállítási szerződés kötött az USA Szaúd-Arábiával és az Arab Emírségekkel.
jan. 2
8:42
Nagyobb az esélye az euróövezet szétesésének, mint Vilmos válásának (Kitekintő)
vagyis kisebb nyereményígérettel - kínálják játékra a londoni fogadóirodák azt, hogy 2012-ben az euróövezet legalábbis részlegesen felbomlik, mint azt, hogy Vilmos herceg elválik feleségétől, Barack Obama amerikai elnök pedig bizton számíthat újjáválasztására, ha helyesnek bizonyulnak az erre jelenleg érvényes oddsok.
jan. 2
9:00
Virágot Orbán Viktornak (Kitekintő)
Amikor a tavalyi Orbán-látogatás során Matovič képviselő szívecskés táblákkal közölte a magyar miniszterelnökkel, hogy szereti a magyarokat, Magyarország ne vigye el őket és ne féltse őket, akkor még csak a farizeust láttuk benne. Azt a (keleti végeken egyáltalán nem ritka) skizoid megnyilvánulást, amelyet az emlékek közé szántunk vagy huszonkét évvel ezelőtt.
jan. 2
9:21
Dél-Korea kész a párbeszédre (Metropol)
Ri Mjong Bak dél-koreai elnök hétfőn országa nevében készségét fejezte ki arra, hogy tárgyalásokat folytassanak a rivális Észak-Korea atomprogramjának leszereléséről, de figyelmeztetett, hogy Szöul minden provokatív lépésre kemény választ ad.
jan. 2
9:36
Magyar államcsődtől tartanak Svájcban (Kitekintő)
A svájci UBS bank összeállította az idei évre vonatkozó extrém forgatókönyveit, melyen a magyar államcsőd mellett többek között helyett kapott az euró szárnyalása és az Unió megszűnése is.
jan. 2
9:54
Nehéz év előtt áll Szlovákia (Kitekintő)
Ivan Gašparovič nem kertelt, elismerte, hogy hibát hibára halmoztak sok esetben, mégis lát kiutat.
jan. 2
10:12
Óriási tüntetések jönnek, megbénulhat az ország (Kitekintő)
Hiába mondott le az elnök, még nem hagyta el az országot. A tüntetők továbbra sem adják fel, sőt, már a fegyveres erők tagjai és kormányalkalmazottak is demonstrációkba kezdtek.
jan. 2
10:48
Megdrágulnak a gyógyszerek a lengyeleknél (Kitekintő)
Lengyelországban is új jogszabályok léptek életbe újén napján, egyebek közt módosították a térített gyógyszerek listáját és a tömegrendezvényekre vonatkozó rendelkezéseket, illetve engedményeket adtak az illegális bevándorlók meghatározott köre számára az országban való tartózkodásuk törvényesítéséhez.
jan. 2
11:06
Tízezren mártóztak meg a fagyos Északi-tengerben (Kitekintő)
Körülbelül tízezer ember vett részt a hagyományos újévi fürdőzésen a jeges vízű Északi-tengerben Scheveningen fürdőhelyen vasárnap.
jan. 2
11:24
Durva külföldi kritikákat kapott az új magyar alkotmány (Kitekintő)
A Der Tagesspiegel című német liberális lap az új alkotmányról közölt rövid beszámolót hétvégi számában, vasárnap a dpa német hírügynökség az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD) külpolitikai szakértőjével közölt interjút a jogszabályról, míg  Szapáry György washingtoni magyar nagykövetnek a The New York Timesban közölt levelére válaszolt Kim Lane Scheppele professzor az amerikai…
jan. 2
11:42
Nem tetszett a piacnak a magyar jegybanktörvény (Kitekintő)
Pénteken a várakozásoknak megfelelően megszavazták a magyar parlamenti képviselők az MNB-törvény módosítását. Ennek megfelelően a jelenleg héttagú grémium létszáma maximum kilenc főre emelkedhet, a két új tag közül az egyik alelnök lesz, ezzel tovább növekedik a kormányzati befolyás a monetáris tanácsban.
jan. 2
11:45
Szilveszteri randalírozás a a Wall Streeten – Kordont bontottak (168 Óra Online)
Őrizetbe vette a rendőrség az amerikai Occupy mozgalom 68 tagját, mert szilveszter éjjelén a tüntetők ledöntötték a Wall Street-i tőzsdéhez közeli Zucotti Parkot körülvevő úttorlaszokat.
jan. 2
12:00
Egyre bizalmatlanabbak a csehek (Kitekintő)
Csehországban megromlott a társadalmi légkör és mélyül az egyes társadalmi rétegek közti bizalmatlanság - jelentette ki Václav Klaus cseh köztársasági elnök vasárnapi újévi beszédében.
jan. 2
12:18
Sztrájkolnak a görög orvosok és patikusok (Infostart)
Görögországban hétfőn megkezdődött az újévi "sztrájkszezon": az orvosok és gyógyszerészek szüntették be a munkát, hogy így tiltakozzanak a kormány egészségügyi reformlépései ellen.
jan. 2
12:36
Pozitívan értékelik elnökségüket a lengyelek (Kitekintő)
Pozitívan értékelte a fél éves soros EU-elnökséget a lengyel elnök és a kormány, míg az ellenzék kritikus állásponton van, de méltányolja a miniszteri szintű találkozók hozzáértő előkészítését.
jan. 2
12:39
Bulvárlapot fenyegetett meg a német államfő (Metropol)
A német államfő megfenyegette az ország legnagyobb példányszámú napilapját - írta hétfőn a Süddeutsche Zeitung, amely szerint Christian Wulff büntetőjogi eljárást helyezett kilátásba egy reá nézve kedvezőtlen cikk megjelenésének esetére a Bild főszerkesztőjénél.
jan. 2
12:54
Moldvai csángók élete a Duna-palotában (Kitekintő)
A moldvai csángók életét bemutató kiállítás nyílik a Duna-palotában, a rendezvényt előadások és táncház színesíti.
jan. 2
13:12
Nagy bajba kerülhet az ország, ha így folytatja a kormány (Kitekintő)
Albánia gazdasága a szakértelem és a hazai tőke hiánya miatt teljesen a külföldi befektetésekre utalt, ami felértékeli az EU-tagság perspektíváját is. Az elmúlt év zavaros politikai viszonyai azonban nem kedveztek ezeknek a céloknak.
jan. 2
13:30
Antik álarcok egy török temetőben (Kitekintő)
Két antik álarc került elő a törökországi Eskisehir tartományban, az ókori Dorylaeum (Dorilaion) nekropoliszának feltárása közben.
jan. 2
13:48
Elérte a Déli-sarkot két ausztrál férfi (Infostart)
Két ausztrál sarkjáró elérte a Déli-sarkot szilveszter napján.
jan. 2
14:06
Keresztényeket fenyeget egy iszlamista terrorszervezet (Infostart)
Megfenyegette a Nigéria északi részén élő keresztényeket és távozásra szólította fel őket hétfőn a Boko Haram nevű iszlamista csoport, az Al-Kaida egyik afrikai hajtása.
jan. 2
14:06
"Biológiai" fegyver a számítógépes támadások ellen (Kitekintő)
Japán szakemberek olyan számítógépes vírust fejlesztettek ki, amely képes visszakeresni egy hackertámadás helyét és a rosszindulatú programot hatástalanítja - számolt be a Jomiuri Sinbun című a napilap vasárnap.
jan. 2
14:24
"Magyarországon veszélyben a demokrácia" - Így látnak minket külföldön (Infostart)
A Financial Times Deutschland című német üzleti lap a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló új törvényről és az új alkotmányról írt hétfői számában. A The Times tekintélyes konzervatív brit napilap jegyzetben foglalkozik az új alaptörvénnyel, amely az alapvető szabadságjogok "rendkívüli mértékű sérelmét" jelenti. A Kurier osztrák vállalatok és EP-képviselők Magyarországgal kapcsolatos aggodalmairól…
jan. 2
14:24
Adóemeléssel kezdődik az év Spanyolországban (Kitekintő)
A novemberben megválasztott spanyol konzervatív kormány 8,9 milliárd eurós kiadáscsökkentést és adóemelést tartalmazó költségvetési kiigazítást fogadott el.
jan. 2
14:42
Bírság fenyegetheti a politikusok szidalmazóit (Kitekintő)
A szlovák belügyminisztérium olyan törvénymódosítást javasol, melynek értelmében 500 eurós bírságot is kiszabhatnak arra, aki például parlamenti képviselőket, minisztereket, polgármestereket, illetve más köztisztviselőket szid, rágalmaz.
jan. 2
15:00
Magyarellenes plakátok Csíkszeredában (Kitekintő)
Plakátokat ragasztgatott az egyik szélsőséges román szervezet Csíkszereda-szerte december 30-án mintegy óévi búcsúztató- ként.
jan. 2
15:36
10 éves az euró, hogyan tovább? (Kitekintő)
Tegnap ünnepelték tízedik születésnapjukat az eurós érmék és bankjegyek. A közös európai deviza egyébként 1999-ben született, de a porontyot három éven keresztül csak elektronikus elszámolások keretében alkalmazták
jan. 2
15:39
Iráni rakétakísérlet: nagyon rossz jel (Metropol)
A Hormuzi-szorosban tartott iráni flottagyakorlat során végrehajtott rakétakísérlet nagyon rossz jel a nemzetközi közösség számára — közölte a francia külügyminisztérium.
jan. 2
15:41
Folytatódik az erőszak Szíriában (Metropol)
Nem szűnik az erőszak Szíriában, de a katonákat kivonták a lakott területekről - mondta Nabil al-Arabi, az Arab Liga főtitkára egy hétfői sajtótájékoztatón Kairóban.
jan. 2
15:54
Szerbia a szerbeké – Kirekesztő falfirkák Szenttamáson (Kitekintő)
December 29-én éjszaka több ház falán, amelyekben magyar családok élnek, illetve egy óvoda épületén a „Srbija srbima” (Szerbia a szerbeké) és a „Srbija” (Szerbia) feliratok jelentek meg.
jan. 2
16:12
Ezt akarják művelni Orbánék (Kitekintő)
A Külügyminisztérium stratégiai dokumentumba sűrítette Magyarország jövőre vonatkozó elképzeléseit. Szakmai szemmel nézve a Nyugat-Balkánra vonatkozó bekezdések számos meglepetést tartogattak.
jan. 2
16:30
Szlovákia: már csak 20 ezer aláírás kell a népszavazáshoz (Kitekintő)
A Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) már majdnem sikerült összegyűjtenie az aláírásokat a szlovák nyelv kizárólagos hivatali használatáról szóló népszavazásához.
jan. 2
17:06
327,2 euróra emelkedett a szlovákiai minimálbér (Kitekintő)
2012. január elsejétől mintegy 10 euróval emelkedett a minimálbér.
jan. 2
18:00
Elhallgatott magyarellenesség Szlovákiában (Kitekintő)
Az elmúlt másfél évben sem tűnt el Szlovákiából a magyarellenesség, csak kikerült a közbeszédből.
jan. 2
18:21
Letartóztattak egy volt orosz ügyészt (Metropol)
Lengyelországban hétfőn letartóztattak egy volt orosz ügyészt, akit hazájában bűnpártolással és kenőpénzek elfogadásával gyanúsítanak.
jan. 2
18:36
Pedagógusi szakvizsgáztatás Vajdaságban, anyanyelven (Kitekintő)
Végre nem kell Belgrádba utazni a tanári licenc megszerzéséért – Januárban tartják az első szakvizsgákat magyarul.
jan. 2
18:54
Újabb szörnyűség csaphat le az országra (Kitekintő)
A szakértők már egyre sűrűbben kongatják a vészharangot: 2012-ben Nyugat-Afrikát éhínség fenyegeti.
jan. 2
19:12
Bugár nem teljesen elégedett a kisebbségi kérdések megoldásával (Kitekintő)
Bugár Béla, a Híd elnöke nem teljesen elégedett azzal, ahogy a jelenlegi szlovák kormány a kisebbségi ügyeket próbálta megoldani.
jan. 2
20:09
Bírálják az MNB-törvényt a szocialisták (Metropol)
Bírálta a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó új törvényt hétfőn Martin Schulz német politikus, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője.
jan. 2
21:39
Több halálos áldozatot szedett a drogháború, mint az iraki háború (168 Óra Online)
A mexikói drogháború az ország 32 szövetségi állama közül 12-re összpontosul és az elmúlt öt évben hatvanezer emberi életet követelt.
jan. 2
21:57
Gyújtogatás-sorozat New York-ban (Metropol)
A New York-i rendőrség bejelentette hétfőn, hogy az előző éjjel Queens városrészben négy gyújtópalackos támadás is volt vallási közösségekhez kapcsolódó helyek ellen.

Keresés