2012. január 28. szombat

jan. 28
0:00
A külügyminiszter véleménye a szocialistákról (Kitekintő)
Nikolaj Mladenov bolgár külügyminiszter
jan. 28
6:03
Nem enged Basescu kapitány (Kripto Akadémia)
A román kormánynak le kellene mondania, mert felelősséget vállalt egy olyan jogszabályért, amelyet alkotmányellenesnek bizonyult. Traian Basescu államfőnek is le kellene mondania, mert a román törvénykezdeményezések általában nem a kormány, hanem az elnöki palota boszorkánykonyhájában születnek, de ő nem szokta feladni. Senki sem mond le.
jan. 28
6:05
Ítéletidő tombol három országban (Kripto Akadémia)
Tegnapig folyamatosan esett a hó Romániában, Bulgáriában és Szerbia déli régióiban, aminek következtében sok település teljesen elszigetelődött, számos iskolát bezártak, és több megyében az áramszolgáltatás is szünetel. A romániai ítéletidőnek eddig négy halálos áldozata van. Hazánkban a jövő hét végére várják a mínuszokat.
jan. 28
6:07
A tulipánháború ára (Kripto Akadémia)
Egymásnak ellentmondó brüsszeli nyilatkozatok és információk láttak napvilágot a schengeni bővítés kapcsán. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke bejelentette, kérni fogja a márciusi uniós csúcsértekezleten Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának jóváhagyását, mivel mindkét ország eleget tett a csatlakozási feltételeknek.
jan. 28
6:09
Moszkva maradt Aszád végvára (Kripto Akadémia)
Zárt ajtók mögött tanácskozott a szíriai helyzetről tegnap az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT). Az európai idő szerint este 9-kor kezdődött ülésén a tagországok közös határozatjavaslatot próbáltak összeállítani, amely az Arab Liga kéréseire épül és magába foglalja a lehetséges lépéseket is a szíriai helyzet rendezése érdekében.
jan. 28
6:11
Tartanak Gingrichtől (Kripto Akadémia)
Mitt Romney és Newt Gingrich egymással hadakozott a január 31-i, floridiai előválasztás előtti utolsó republikánus tévévitában, ezúttal Romney tudott több ütést bevinni. Rick Santorum és Ron Paul is kitart még. Florida a nagy szövetségi államok egyike, 50 küldöttért folyik a harc a még versenyben lévő négy republikánus elnökaspiráns között.
jan. 28
6:13
Befolyásos orosz nők sikerlistája (Kripto Akadémia)
Megszületett a száz legbefolyásosabb orosz nő listája az Echo Moszkvi rádió, a RIANovosztyi és az Interfax hírügynökség, valamint az Ogonyok című folyóirat összefogásából. Több mint 250 javaslat futott be a rádióhallgatóktól, az újságírók ezek közül 150-et választottak ki. Csak ez után kerültek a nevek egy 24 szakemberből álló bizottság elé.
jan. 28
7:33
Németország euróövezeti felügyelet alá venné a görög költségvetést (Kripto Akadémia)
A német kormány azt szeretné, ha Görögország a következő, 130 milliárd eurós segélycsomag fejében átadná az adóztatással és a költségvetési kiadásokkal kapcsolatos döntések feletti szuverenitását egy euróövezeti "költségvetési biztosnak" - írta a szombati Financial Times az általa megszerzett javaslattervezetre hivatkozva.
jan. 28
7:48
Szudán: a dél-szudániak idegenek (Kitekintő)
Áprilistól a többi külföldivel esnek egy tekintet alá a tavaly függetlenedő ország északon élő állampolgárai.
jan. 28
8:45
Kitépték a földből a magyar áldozatoknak állított keresztet (168 Óra Online)
Ismeretlen tettesek kitépték a földből a magyar áldozatok emlékére állított keresztet azon a helyen, ahol a második világháború végén a bevonuló partizánok nyomán felálló új szerb hatalom haláltábort létesített, ahová német és magyar internáltakat hurcoltak - adott hírt pénteken az újvidéki Magyar Szó című lap.
jan. 28
9:00
Nézze meg a modern ópiumháborút (Kitekintő)
Iránban évente több száz embert ítélnek halálra és végeznek ki kábítószercsempészet vádjáva, miközben a szigorú iszlám állam steril tűket oszt drogfüggő lakosainak.
jan. 28
9:18
Irán az európai olajexport leállításával fenyegetőzik (Infostart)
Szankciók ellen szankciókkal akar küzdeni Irán, amely a Nyugattal folyó erőpróba újabb lépéseként pénteken azzal fenyegetőzött, hogy a jövő héttől leállíthatja az Európába irányuló olajexportját.
jan. 28
9:21
Irán az európai olajexport leállításával fenyegetőzik (Metropol)
Szankciók ellen szankciókkal akar küzdeni Irán, amely a Nyugattal folyó erőpróba újabb lépéseként pénteken azzal fenyegetőzött, hogy a jövő héttől leállíthatja az Európába irányuló olajexportját.
jan. 28
9:23
A Bin Laden-ügyben árulással vádolt orvosért aggódnak (Metropol)
Leon Panetta amerikai védelmi miniszter aggodalmát fejezte ki pénteken annak a pakisztáni orvosnak a sorsáért, aki az Egyesült Államoknak segített megtalálni Oszama bin Ladent, s akit árulással vádoltak meg hazájában.
jan. 28
9:54
Gondnokot kap Görögország? (Infostart)
A német kormány azt szeretné, ha Görögország a következő, 130 milliárd eurós segélycsomag fejében átadná az adóztatással és a költségvetési kiadásokkal kapcsolatos döntések feletti szuverenitását egy euróövezeti "költségvetési biztosnak" - írta a szombati Financial Times az általa megszerzett javaslattervezetre hivatkozva.
jan. 28
9:54
A Tanácsban nem piszkálták Magyarországot (Kitekintő)
A Benelux-államok kezdeményezésére pénteken ugyan téma volt a Tanácsban Magyarország, ám a kormányok minden jel szerint ennél nem kívánják tovább feszíteni a húrt és az Európai Bizottságra bízzák a helyzet kezelését.
jan. 28
10:15
Japán és Oroszország fokozná biztonsági együttműködését (Metropol)
A gazdasági, energetikai és biztonsági együttműködés fokozásáról állapodott meg a japán és az orosz külügyminiszter szombaton Tokióban, annak ellenére, hogy nem sikerült előrelépniük a déli Kuril-szigetek hovatartozásának vitájában, amely máig akadályozza a két ország II. világháborút lezáró békeszerződésének megkötését.
jan. 28
11:06
Teregeti a szennyest az ellenzék (Kitekintő)
Amennyiben hinni lehet az eddigi nyilatkozatoknak, az Európai Unió (EU) akár kötelezettségszegési eljárást is indíthat az ország ellen a demokrácia minőségének csökkenése miatt.
jan. 28
11:09
A Vatikán és Izrael tovább egyeztet az adómegállapodásról (Kripto Akadémia)
A Vatikánnal foglalkozó olasz sajtó szerint lezáráshoz közeledhet a pápai állam és Izrael közötti megállapodás az egyház szentföldi tulajdonát érintő adóügyi kérdésekről.
jan. 28
11:45
Őrizetbe vételek egy bécsi szélsőjobb-ellenes tüntetésen (Kripto Akadémia)
Huszonegy tüntetőt őrizetbe vettek péntek éjjel Bécs belvárosában egy, a szélsőjobboldalhoz közel állónak tartott egyesület rendezvénye elleni tüntetésen a rendőrség közlése szerint.
jan. 28
12:00
A csúcsra is bevinnék a magyar vitát a liberálisok (Kitekintő)
A magyar helyzet napirendre vételét kéri az állam- és kormányfők hétfői csúcstalálkozóján a liberális európai parlamenti frakció vezetője. Guy Verhofstadt reményét fejezte ki arra, hogy február közepén az EP-képviselők többsége támogatni fogja az EU Alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás megindítását.
jan. 28
12:18
Japán és Oroszország fokozná gazdasági és biztonsági együttműködését (Infostart)
A gazdasági és biztonsági együttműködés fokozásáról, valamint vízumkönnyítésekről állapodott meg a japán és az orosz külügyminiszter szombaton Tokióban, bár nem sikerült előrelépniük a déli Kuril-szigetek hovatartozásának vitájában.
jan. 28
12:21
A háború szele? (168 Óra Online)
Az Abraham Lincoln névre hallgató repülőgép-hordozó a Hormuzi-szoroson át csöndben behajózott a Perzsa-öbölbe, ahol amúgy is az amerikai V. flotta végez folyamatos járőrszolgálatot. Ezzel az „átcsoportosítással” ismét kettőre növekedett az Egyesült Államok haditengerészetének a térségben állomásozó anyahajóinak száma, de nem mellesleg: az Abraham Lincoln kíséretében megjelentek brit és francia…
jan. 28
13:33
Külföldi sajtó Magyarországról - az IMF jelentéséről, Magyarország átalakításáról (Kripto Akadémia)
A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról szóló jelentéséről írt szombati számában, az n-tv német hírtelevízió honlapján pedig Magyarország átalakulásáról jelent meg elemzés, míg a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap egy volt magyar nagykövet olvasói levelét közölte.
jan. 28
14:06
Újabb pofon az etióp sajtószabadságnak (Kitekintő)
Ismét kemény ítéletek születtek két újságíró és egy kivándorolt blogger ügyében. Jogvédők régóta bírálják az országot.
jan. 28
14:24
A kitelepítésekről fogadott el határozatot az Európa Tanács (Kitekintő)
Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének pénteki strasbourgi ülésén állásfoglalást fogadtak el az emberek erőszakos áttelepítésének témájában.
jan. 28
14:27
A Hamász felszámolta damaszkuszi székhelyét (Metropol)
Háled Mesaal, a palesztin Hamász mozgalom vezetője lényegében felszámolta eddigi székhelyét Szíriában, ahol a népi felkelés mára több ezer halálos áldozatot követelt - jelentette a The New York Times.
jan. 28
14:42
2011 a sajtószabadság fekete éve volt (Kitekintő)
A Riporterek Határok Nélkül szervezet jelentése 2011-et a sajtószabadság sötét évének nevezte, amelyben a cenzúra és az újságírók elleni fizikai támadások hatalmas méreteket öltöttek.
jan. 28
15:36
Csáky: Aki nem akar Fico-tobzódást, annak a kipróbált csapatra (Kitekintő)
A Kossuth Rádió Határok nélkül c. műsorában január 27-én reggel Csáky Pál beszélt a közelgő szlovákiai választásokról, a kampányról és az ezektől elválaszthatatlan témákról.
jan. 28
15:54
A nigériai elnök leülne a Boko Harammal (Kitekintő)
Goodluck Jonathan arról beszélt, hogy nem kizárt, hogy dialógus alakuljon ki a terroristaszervezet és a kormány között. Ehhez azonban világos feltételek teljesítése szükséges.
jan. 28
16:30
Leállították az Arab Liga megfigyelőinek szíriai tevékenységét (Infostart)
Azonnali hatállyal leállították az Arab Liga megfigyelőinek szíriai tevékenységét az utóbbi napok vérontásai miatt - jelentette be szombaton a szervezet főtitkár-helyettese.
jan. 28
16:48
Itt vannak végre a kongói parlamenti választás eredményei (Kitekintő)
A kongói parlamenti választásokat is megnyerte a kormánypárt, ám feleannyi képviselőt küldhet az országházba, mint legutóbb.
jan. 28
17:24
A Hamász felszámolta damaszkuszi székhelyét (Infostart)
Háled Mesaal, a palesztin Hamász mozgalom vezetője lényegében felszámolta eddigi székhelyét Szíriában, ahol a népi felkelés mára több ezer halálos áldozatot követelt - jelentette a The New York Times.
jan. 28
17:42
A valódi Gorilla (Kitekintő)
Karácsony előtt nagy vihart kavartak a Gorilla névre hallgató lehallgatási anyagok, melyek napvilágot láttak, és amely a szlovák politikai elit majdhogynem egészét besározza.
jan. 28
18:00
Diétára fognák az EU-t a nettó befizetők (Kitekintő)
Legalább hét uniós tagállam jelentősen lefaragná azt az összeget, amelyet az Európai Bizottság javasolt az uniós költségvetés 2014 és 2020 közötti finanszírozására, miközben a kormányok többsége jó kiindulópontnak tartja a vitához a javaslatot. Az általános ügyek tanácsa pénteken tartott átfogó vitát a következő többéves pénzügyi keretről.
jan. 28
18:02
Leminősítés ellenére szárnyalás (Kitekintő)
Gazadasági leminősítés és a mérsékelt várakozások ellenére nem várt mértékű gazadasági növekedés jellemezete Macedónia múlt évét. Majd meglepően jó helyezés az idei gazadasági liberalizációt vizsgáló listán. Van-e ok az optimizmusra?
jan. 28
18:18
Komoly nehézségek elé néz a brit gazdaság (Infostart)
Nagy-Britannia államadóssága először érte el az ezer milliárd fontot, gazdasága a múlt év utolsó negyedében enyhe recesszióba esett vissza, s közben tizenhét éves csúcsra növekedett a munkanélküliség. Úgy tűnik, a szigetországnak egy ideig komoly gazdasági nehézségei lesznek.
jan. 28
18:57
Újságírókat és rendőrt vettek őrizetbe a brit telefonlehallgatási ügyben (Kripto Akadémia)
Négy újságírót és egy rendőrt vettek őrizetbe szombaton Londonban az utóbbi évtizedek legsúlyosabb brit sajtóetikai botrányát feltáró rendőrségi vizsgálat keretében.
jan. 28
19:48
Katalin nevet fogja viselni a második felújított Ipoly-híd (Kitekintő)
A Katalin nevet fogja viselni a szlovákiai Szécsénykovácsi (Kováčovce) és a magyarországi Szécsény közti Ipoly-híd, amelyet a tervek szerint február 24-án adnak át a forgalomnak.
jan. 28
20:09
Perui tűzvész: 24 halott (Metropol)
Tűz ütött ki szombaton Limában egy szenvedélybetegeket kezelő otthonban, ahol a szerencsétlenségbe 24-en meghaltak - jelentette be a perui rendőrség.
jan. 28
21:18
Így mentenék meg a házasságokat (Infostart)
Ünnepélyesebbé akarja tenni a civil esküvői ceremóniákat a francia családügyi államtitkárság, ezzel próbálva lassítani a házasságok szétesését. Franciaországban ma minden második házasság válással végződik, ami egyre komolyabb anyagi következményekkel jár a társadalomra nézve.
jan. 28
21:54
A Gorilla egy napja: SMS-botrány, hackertámadás, banáneső (Kitekintő)
Az Anonymous hackercsoport megbénította a Penta és érdekeltségei honlapját. Tüntetők dobálták meg a parlamentet és az elnöki palotát. Ez van, ha elszabadul a Gorilla.

Keresés