2017. március 3. péntek

márc. 3
9:09
Fényűzés és önpusztítás – örökre magányos maradt a Hyppolitot alakító Csortos Gyula (Múlt-kor)
Százharmincnégy éve, 1883. március 3-án, Munkácson született Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a máig nézők tömegeit vonzó Hyppolit, a lakáj főszereplője. Jellegzetes hanghordozása, drámai ereje, érdes humora minden szerepét élettel telítette.
márc. 3
10:12
Soha annyi nőt és fiatalkorút nem végeztek ki hazánkban, mint az 56-os megtorlások idején (Múlt-kor)
Forradalom, szabadságharc és megtorlás címmel tartottak tudományos tanácskozást az 1956-os forradalomról a bécsi magyar nagykövetségen csütörtökön. Az eseményen több neves kutató is felszólalt, akik a forradalom és szabadságharc kevésbé ismert aspektusaira is rávilágítottak.
márc. 3
10:30
Lelepleződött az első dual SIM-es BlackBerry, az Aurora (BerryBlog)
Minden különösebb hajcihő nélkül ma élessé vált a BlackBerry indonéz licencpartnere, a BB Merah Putih első termékoldala, ezzel egyben hivatalossá vált a BlackBerry Aurora, az első, helyi piac számára készült, helyben gyártott BlackBerry. A készülék, melyről az első kiszivárgott képek pont pár napja jelentek meg, az indonéz felvevőpiac lehetőségeinek megfelelően - legalábbis számunkra -…
márc. 3
11:15
Magyar fejlesztésnek köszönhetően barangolhatjuk be az ókori Pannóniát (Múlt-kor)
A Történelmi Animációs Egyesület és a Hyperion Kft legújabb fejlesztésének segítségével a 3. századi Római Birodalomba, pontosabban Pannóniába utazhatunk, ahol egy interaktív kalandban vehetünk részt. Az oktató, ismeretterjesztő „játékban” mi magunk barangolhatjuk végig egy római város sikátorait.
márc. 3
11:17
Nők a fronton – megjelent a Múlt-kor tavaszi száma (Múlt-kor)
Hogyan lett főnővér az olasz fronton Andrássy Ilona? Miként vetette be az amerikai hadsereg a német származású filmcsillagot, Marlene Dietrichet a második világháborúban? Mit keresett II. Erzsébet brit királynő a seregben, ahol autószerelőnek is kiképezték?
márc. 3
11:42
Jégbe öltözött a Kaszpi-tenger (24.hu)
A téli tengerről a NASA egyik földfigyelő műholdja készített felvételt.
márc. 3
13:21
Kisebb vagyont fizettek a penészmintáért, amelyből a penicillin származott (Múlt-kor)
A szerda esti licit győztesének nevét nem hozta nyilvánosságra a Bonhams aukciósház, amely 11 875 fontért (4,2 millió forintért) értékesítette a kiszáradt, majdnem 90 éves penészmintát, amelyből Alexander Fleming kivonta a penicillint.
márc. 3
15:27
„Soha ennyi szülő nem vitte magával a gyermekeit a sírba” – hat pusztító pestisjárvány (Múlt-kor)
Kevés fertőző betegség okozott akkora pánikot és pusztítást a történelem során, mint a hosszú évszázadokon át időről időre lecsapó bubópestis. Az alábbiakban a történelem számos nagy pestisjárványa közül hat hírhedt esetről olvashatnak.
márc. 3
15:29
A mezítlábasságtól az erdélyi magyar hímzett csizmáig – megelevenedik a lábbelik története (Múlt-kor)
A lábbelik kulturális sokszínűségét tekinti át hat kontinens és több mint ezer év cipőin, szandáljain, saruin, getáin és mokaszinjain át a Néprajzi Múzeum vasárnap nyíló, Bocskor, csizma, paduka című kiállítása.
márc. 3
16:00
Magyar startup spórolhat az orvostudománynak (24.hu)
A HubScience elnevezésű szoftver kitalálói megalkották a tudományos szakirodalom áttekintésének és a publikációk feldolgozásának leghatékonyabb eszközét.
márc. 3
16:09
Genetikai hibák okozhatták a gyapjas mamutok kihalását (MaHu)
Megvizsgálták a kihalt állatok ősi DNS-ét.
márc. 3
17:18
Megtalálták a rák ellenszerét – állítják az oroszok (24.hu)
A Nemzetközi Űrállomáson kísérleteztek ki a fehérjét, ami egereknél és patkányoknál bevált. Három-négy év múlva embereket is gyógyíthat.
márc. 3
18:24
Sokkal forróbb a földköpeny, mint eddig hittük (24.hu)
A burok tulajdonságainak felmérése a vulkánok és a földrengések megértése miatt is fontos.
márc. 3
20:39
Vincent van Gogh ellátott a Jupiterig? (MaHu)
A Csillagos éj című műalkotás nagyban hasonlít a NASA által újonnan bemutatott felvételekhez, ami az óriásbolygóról készült.

Keresés