2017. február 1. szerda

febr. 1
8:45
Az első vályogháztól Az asszonyemberig – egy nászúttal kezdődött Hollywood története (Múlt-kor)
Százharminc éve, 1887. február 1-jén jegyeztette be birtokát Hollywood néven Harvey Wilcox egy Los Angeles-i telekkönyvi hivatalban. A földdarabról akkor még senki sem sejtette, hogy később egy stúdiókomplexum nő majd ki rajta, s később világszerte a film fogalmával azonosítják.
febr. 1
9:48
Egyedülálló fegyver-látványraktárral is készül az újranyitó Hadtörténeti Intézet és Múzeum (Múlt-kor)
Megújuló kiállításokkal, új időszaki kiállításokkal és a fegyver-látványraktár megnyitásával is készül a szerdán újranyitó Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM). A Hadtörténeti Intézet és Múzeum állandó kiállításai is megújulnak az idén.
febr. 1
10:51
Utólagos kegyelemben részesítik a britek a homoszexualitásuk miatt elítélt tízezreket (Múlt-kor)
Utólagos kegyelemben részesítette a brit kormány a korábbi évtizedekben homoszexualitása miatt elítélt több tízezer embert, miután kedden életbe lépett az erről elfogadott törvény. Hivatalos adatok szerint 15 ezren még ma is élnek a homoszexualitás miatt elítéltek közül.
febr. 1
11:54
A Mágus, aki még 50 évesen is játszott és sohasem állították ki (Múlt-kor)
Százkét éve, 1915. február 1-jén született Sir Stanley Matthews brit labdarúgó, a Cselmágus, aki 1956-ban elsőként nyerte el a legjobb európai labdarúgónak járó Aranylabdát. A világ egyik legjobbjának tartott jobbszélsőt gyorsasága és technikai tudása emelte a legnagyobbak közé.
febr. 1
12:21
Újabb BlackBerryk mutatkozhatnak be Barcelonában (BerryBlog)
Nagyjából egy hónapja mindenki a Mercuryról, a BlackBerry által fejlesztett, és a TCL által gyártott QWERY-s okostelefonról beszél, de azt már korábban világossá tette a kanadaiak újdonsült partnere, hogy hosszabb távon számol a márkával, és komoly portfóliót épít ki BlackBerrykből. Több forrás is tudni véli, hogy az idei Mobile World Congress során Barcelonában a TCL a Mercuryn túl is betekintést…
febr. 1
12:57
Már ötéves korában megválasztották, de sohasem uralkodott az utolsó erdélyi fejedelem (Múlt-kor)
Háromszáz éve, 1713. február 1-jén halt meg Bécsben II. Apafi Mihály erdélyi fejedelem. Apanagyfalvi II. Apafi Mihály az egyik legrégibb és legelőkelőbb erdélyi családból származott. 1676. október 13-án Gyulafehérvárott született I. Apafi Mihály fejedelem és Bornemissza Anna fiaként.
febr. 1
15:03
Az őrült király nyálfoltos mellényétől Viktória hatalmas bugyogójáig – ilyen volt a brit uralkodók ruhatára (Múlt-kor)
Az Egyesült Királyságban a Királyi Ceremoniális Ruhakollekció tele van több ezer rendkívüli viselettel, amelyek a brit uralkodóházak tagjainak ruhatárát gazdagították. Mit tudhatunk meg ezekből a ruhadarabokból a királyi család tagjainak mentális és fizikai tulajdonságairól?
febr. 1
18:36
Kiállítják a nyestet, ami miatt le kellett állítani az LHC részecskegyorsítót (MaHu)
A szerencsétlenül járt állatot 18 ezer voltos feszültség csapta agyon. Kitömött tetemét a Roterrdami Természettudományi Múzeumban fogják kiállítani.
febr. 1
21:33
Egyetlen atomnyi vastag grafént állítottak elő - szójababból (MaHu)
Az ausztrál kutatók szerint a módszerükkel jelentősen csökkenteni lehet az egyedülálló fizikai tulajdonságokkal rendelkező nanotechnológiai anyag előállítási költségeit.

2017. február 2. csütörtök

febr. 2
1:54
Havonta fürdik a Hold a Földről érkező oxigénionok záporában (MaHu)
Bizonyítékot találtak arra, hogy a Föld légköréből minden hónapban oxigén árasztja el a Hold felszínét.
febr. 2
8:36
A világ vizesélőhelyeinek 87 százaléka elpusztult (MaHu)
Az emberi tevékenység miatt Európában a vizesélőhelyek mintegy kétharmada, globálisan pedig 87 százaléka elpusztult. Magyarország is elvesztette vizesélőhelyeinek döntő többségét.
febr. 2
8:54
Nyugaton orosz miszticizmusnak bélyegezték a bigámista Mengyelejev periódusos rendszerét (Múlt-kor)
Száztíz éve, 1907. február 2-án halt meg Dmitrij Ivanovics Mengyelejev orosz vegyész, a periódusos rendszer kidolgozója. Tiszteletére nevezték el a periódusos rendszer 1955-ben felfedezett, 101-es rendszámú elemét mendeléviumnak.
febr. 2
9:57
Volt, aki egy pénzfeldobás miatt úszta meg a rocktörténelem egyik legnagyobb tragédiáját (Múlt-kor)
„Remélem, lezuhan a repülőtök”  – ugratta Waylon Jennings basszusgitáros Buddy Hollyt néhány órával azelőtt, hogy a rock and roll-történelem egyik legnagyobb ikonja 1959. február 3-án repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette.
febr. 2
11:00
Mit tudhatunk Szent István sírjáról? (Múlt-kor)
A középkori Magyar Királyság koronázótemplomának romjai 1938 óta tekinthetők meg Székesfehérvár belvárosában, a romkertben. A látogatók zömének mégsem a koronázások fenséges pillanatai ötlenek eszébe, hanem az itt eltemetett királyok sírjainak végzetes sorsa.
febr. 2
13:06
Ritka fotókon a börtön helyett a katonai szolgálatot választó Jimi Hendrix (Múlt-kor)
Az 1960-as évek elején, miután kirúgták a középiskolából, és a hatóságok kétszer is azon kapták rajta, hogy lopott kocsit vezet, James Marshall Hendrix választhatott: börtönbe vonul vagy jelentkezik az amerikai hadseregbe. A 18 éves fiú utóbbit választotta.
febr. 2
14:09
Megtalálták a 300 éve eltűnt hadihajó roncsait (Múlt-kor)
Háromszáz éve eltűnt hadihajót fedezett fel Svédország déli partjainál egy víz alatti kutatóexpedíció. A régészeti felfedezésről beszámoló svéd televízió szerint a Blekinge hadihajó volt az első, amely 1682-ben kihajózott a Svédország déli részén fekvő Karlskrona haditengerészeti támaszpontról.
febr. 2
16:30
Tapírbébi született a debreceni állatkertben (MaHu)
A csíkos, pöttyös testű apróság közel 6 és fél kg-os súllyal született.
febr. 2
17:18
Hollandiából került elő a 102 éve bemutatott magyar némafilm (Múlt-kor)
Egy 1915-ben bemutatott magyar némafilm került elő az amszterdami EYE Filmmuseumban. A munkászubbony című alkotás az egyik legrégebbi fennmaradt magyar játékfilm, egyben a korszak színész sztárjának, Hegedűs Gyulának egyetlen fennmaradt filmje.

2017. február 3. péntek

febr. 3
6:00
F1 - Még mindenki bizakodhat (Népszava)
Jelenleg háttérmunka zajlik a Forma–1-es csapatok háza táján.
febr. 3
6:02
Bajban az Atlético Madrid (Népszava)
A csapat legjobbja, Antoine Griezmann nyáron távozhat Madridból.
febr. 3
6:04
Lampard visszavonult (Népszava)
A 38 esztendős középpályás a közeljövőben edzői képesítést szerezne.
febr. 3
6:06
Méretes summát zsebelt be a Fradi (Népszava)
Összességében a Juventus jutott a legnagyobb összeghez, közel 3,5 millió euróhoz.
febr. 3
6:08
Újrahasznosított mobilból olimpiai érem (Népszava)
A projekt célja a fenntarthatóság növelése és a költségek csökkentése.
febr. 3
9:00
Hulladékbegyűjtő bálázójaként és kohómunkásként is dolgozott Bohumil Hrabal (Múlt-kor)
Húsz éve, 1997. február 3-án hunyt el Bohumil Hrabal, a cseh irodalom egyik legismertebb és legnépszerűbb alakja, a Sörgyári capriccio, a Szigorúan ellenőrzött vonatok és az Őfelsége pincére voltam írója.
febr. 3
10:03
Kettős portré (csillagászat.hu)
A téli égbolt két kiemelkedő galaxis-látványossága az M31 és az M33, ez a két, közeli csillagváros. Majoros Attila, Guersney-sziget  Az Andromeda- és a Triangulum-galaxis a Lokális Csoport tagjai. Andromeda-galaxis (M31)  Sb típusu spirálgalaxis, távolsága 2,5 millió fényév. Ez a Lokális
febr. 3
10:03
Schwarzenegger nem kegyelmezett meg neki, most újabb esélyt kap a Manson-banda tagja (Múlt-kor)
Négy elutasított javaslat után szerdán a felülvizsgálati testület ötödször is javasolta a gyilkosság miatt több mint negyven éve börtönben ülő Bruce Davis, a Charles Manson-banda egy követőjének feltételes szabadlábra helyezését.
febr. 3
11:06
Nem élte túl a vészkorszakot a magyar könyvművészetet új szintre emelő Kner Imre (Múlt-kor)
Százhuszonhét éve, 1890. február 3-án született a Békés megyei Gyomán (ma: Gyomaendrőd) Kner Imre nyomdász, könyvkiadó, a magyar könyvkiadás és nyomdászat művelt, széles látókörű egyénisége.
febr. 3
12:09
10 tény a keresztre feszítésekről (Múlt-kor)
febr. 3
12:39
Így lesz szép csendben egy BlackBerryből kettő (BerryBlog)
A BlackBerry háza táján a tavalyi év során lezajlott változások, így többek között a kínai érdekeltségű TCL-lel tavaly év végén kötött licencmegállapodás alaposan összezavarta nem csak a fogyasztók, hanem láthatóan a média jelentős részét is. Hogy a káosz még nagyobb legyen, a BlackBerry márka használati jogát megszerző kínai fél lassan elkezdte bevezetni a köztudatba a "BlackBerry Mobile"…
febr. 3
13:12
Magyar felfedezésű kisbolygó halad el a Föld közelében (csillagászat.hu)
A január 19-én Piszkéstetőről felfedezett 2017 BW jelű, stadion méretű égitest a Hold távolságának ötszörösére közelíti meg bolygónkat február 17-én, viszonylag nagy fényessége miatt felkészültebb műkedvelő csillagászok számára is megfigyelhető lesz. Már két évtizede folynak kisbolygók keresésére irányuló kutatások az
febr. 3
14:15
Diákok tervezték meg a recski emlékpark látogatóközpontját (Múlt-kor)
Sikeresen lezárult a recski emlékpark látogatóközpontjának tervezésére kiírt pályázat, amelyre a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) diákok ötleteit várta. A szakmai zsűri négy díjat osztott ki és további két pályázatot ítélt jutalmazásra érdemesnek.
febr. 3
14:45
Dührohamok és agresszió (nyest.hu)
Gyakori félelem és kifogás az autistákkal kapcsolatban, hogy „bármikor bekattanhatnak”, és kiszámíthatatlan viselkedésükkel veszélyt jelenthetnek környezetükre. Sorozatunk hetedik részéből kiderül, kell-e félnünk az autisták dühétől.
febr. 3
16:09
A Föld mágneses pajzsának kilyukadását rögzítette egy űrteleszkóp (MaHu)
A Föld mágneses pajzsa, vagyis a magnetoszféra védi a bolygó élővilágát a kozmikus sugárzástól.
febr. 3
17:16
Erősödik az EU-szkeptikus hangulat (Népszava)
Moody's: jelenleg valószínűtlen az integráció folytatódása.

2017. február 4. szombat

febr. 4
15:06
Megint rázkódik Olaszország! (MaHu)
Csak egyetlen óra alatt több mint 15-ször rengett a Richter-skála szerinti 3-as erősségnél nagyobbat az olasz föld. Ezek közül 7 a 3,5-es erősséget is meghaladta.
febr. 4
18:06
Busztragédia - Budapestre érkezett az áldozatok holttesteit szállító konvoj (Népszava)
febr. 4
18:08
Gyurcsány Ferenc: teszem a dolgom, vezetem a pártomat (Népszava)
"Magyarország vezetője voltam, vagyok és maradok."

2017. február 5. vasárnap

febr. 5
10:18
Az Emmi "felkészült" a délutáni tanártüntetésre (Népszava)
"Míg a Tanítanék mozgalom tüntet, a kormány cselekszik."
febr. 5
11:12
A Jobbik nem állít államfőjelöltet (Népszava)
febr. 5
11:30
Trump nem bír a bírókkal (Népszava)
Nem helyezi hatályon kívül a fellebbviteli bíróság Trump beutazási tilalmának felfüggesztését.
febr. 5
13:00
Az Együtt valós alternatívát akar kínálni (Népszava)
A párt fő feladata, hogy a nagypolitikában a kovász szerepét töltse be.
febr. 5
15:33
A Regiomontanus-kráter (csillagászat.hu)
Ötszázötven évvel ezelőtt érkezett hazánkba Regiomontanus, korának legjelentősebb csillagásza. A Bélyegmúzeum konferenciával, a Magyar Posta a világ első Regiomontanus-bélyegével, a magyar amatőrcsillagászok pedig a Regiomontanus-kráter észlelésével emlékeztek a jeles csillagászra. Molnár Péter, Budapest Annak ellenére, hogy nem magyarnak született, és
febr. 5
20:30
Tél a Balatonon (MaHu)
Csodálatos a ködös Balaton - ki tudja, mikor láthatjuk újra így!

2017. február 6. hétfő

febr. 6
9:24
Kétszer is öngyilkossági kísérlettel igyekezett felhívni magára Hitler figyelmét Eva Braun (Múlt-kor)
Százöt éve, 1912. február 6-án született Eva Braun, aki több mint tíz éven keresztül volt Hitler társa, rövid ideig felesége, s akinek szerepéről egészen a világháború végéig alig néhányan tudtak. A fiatal nő kevés politikai befolyással bírt Hitlerre, a náci pártnak sem volt tagja.
febr. 6
10:27
II. világháborús német tengeralattjáró roncsaira bukkantak (Múlt-kor)
Egy második világháborús német tengeralattjáró roncsaira bukkantak német kutatók az Atlanti-óceánban, az Azori-szigetekhez tartozó Pico partjainál. A felvételek tanúsága szerint a roncsot mélytengeri korallok lepik be.
febr. 6
10:29
Sisi beköltözött a bécsi panoptikumba (Múlt-kor)
Vasárnaptól a nagyközönség előtt is megnyílt az Erzsébet osztrák császárnéról és magyar királynéról, Sisiről szóló részleg a bécsi Madame Tussauds panoptikumban, a különleges tárlat Sisi születésének 180. évfordulója alkalmából készült.
febr. 6
14:51
Hatalmas sakktáblát fotóztak az űrből (MaHu)
Természetesen nem idegen eredetű, az emberek hozták létre.
febr. 6
14:51
Hercegnőként ment Kenyába, de királynőként tért haza a 65 éve uralkodó II. Erzsébet (Múlt-kor)
Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága és más birtokok, területek királynője, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője - ma hatvanöt éve viseli II. Erzsébet királynő a fenti címeket.
febr. 6
14:51
Újabb cég gyárthat BlackBerryket - 1,5 milliárd embernek (BerryBlog)
Úgy fest, a BlackBerry márkában és a BlackBerry által képviselt technológiai (illetve elsősorban biztonsági) előnyökben elég sokan látnak elég komoly értéket, legalábbis erre utal, hogy a BlackBerry a múlt héten immár a harmadik olyan megállapodást kötötte, mely egy külső partner számára lehetővé teszi BlackBerry márkájú okostelefonok tervezésével, gyártásával és az értékesítéssel összefüggő…
febr. 6
14:53
Híd alá rejtett borospincékben búcsúzott a szesztilalom „borzalmaitól” a New York-i elit (Múlt-kor)
Szűz Mária szobra fogadta a New York-i elit tagjai közül kikerült néhány száz látogatót, amint keresztülsétáltak a Brooklyn-híd manhattani oldala alatt található sötét, hideg pincéken. Egy zenekar elkezdte a Kék Duna keringő első tatusait játszani.

Keresés